Aston Martin verkoopt zichzelf, haalt 275.000.000 euro op

Auteur: , 27 Reacties

Om de ontwikkeling en de productie van haar aanstaande SUV te financieren, heeft Aston Martin een deel van het bedrijf verkocht aan twee private equity firms.

Aston Martin DBX Concept

Aston Martin wil flink uitbreiden de komende jaren en daar is geld voor nodig. Precies om die reden heeft Aston Martin een flink aandeel van zichzelf verkocht aan InvestIndustrial en Tejara Capital. Deze investeringsmaatschappijen waren al voor een deel aandeelhouder van Aston Martin en krijg nu dus nog meer inspraak in de bedrijfsvoering. In totaal gaat het om 200.000.000 Britse ponden, ofwel een kleine 275 miljoen euro, aldus Jalopnik.

Het opgehaalde geld wil Aston Martin in de eerste plaats gebruiken om haar SUV verder te ontwikkelen. In Genève liet het bedrijf de elektrische DBX zien, een tweedeurs Aston Martin die hoog op de poten staat. Het uiteindelijke model wordt waarschijnlijk een vierdeurs. Behalve een SUV, zijn er ook plannen voor een fabriek in Alabama, Verenigde Staten. Niet geheel toevallig zit daar, in Tuscaloosa om precies te zijn, ook Mercedes-Benz. Het bedrijf vergrootte vorig jaar haar aandeel in Aston-Martin en laatstgenoemde gaat AMG-motoren gebruiken in haar nieuwe modellen. Van een eventuele overname van Aston Martin door Mercedes, zou echter green sprake zijn aldus de Duitse fabrikant.27 reacties

heet een van de kopers toevallig Dieter Zetsche AG? ik zie namelijk Mercedes alsnog met 50% mee in het schip gaan genaamd Aston Martin.
@henkhupelschoten: Laten we hopen dat het zo gaat.

AM is een ramp op dit moment. Ik wordt een beetje moe van al die talloze versies van de AMV8 en DB9.

Toegegeven, ze blijven mooi, heel erg mooi. Maar zonder enige vorm van technologische vooruitgang spreken ze mij niet meer aan.
@exotic: ik snap precies wat je bedoelt maar je kan het ook vanuit een andere kant zien, soms blijven oudere wagens lekkerder rijden dan al die nieuwe wagens. een golf gti mk1 rijdt veel leuker als de golf gti mk7. niet comfortabeler en sneller maar gewoon leuker. hetzelfde gevoel kun je krijgen bij aston martin, gewoon puur ouderwets pedal to the metal.
@henkhupelschoten: Ik snap je punt, maar ben het er niet mee eens.

Niet om te patsen ofzo, maar ik heb mogen rijden in een AMV8, F430 en R8 V8. Dit zijn wel beetje concurrenten van elkaar. Nu begrijp ik dat de focus van deze auto’s verschillen. Maar de comfort die ik zocht bij de AM vond ik terug bij de R8. De sportiviteit weer bij de F430 (duh).

Wat mij opviel was het feit dat de AMV8 blikkerig aanvoelde (wel een heerlijk geluid!). Niet comfortabel en ook niet sportief. Ik ben van mening dat MB hier verbetering in kan brengen.
@exotic: geloof het gelijk! nog nooit de kans gehad om met een aston te kunnen rijden…… maar zoals ik de rijtesten moet geloven dan doe ik dat maar. maar het is gewoon het verschil tussen vroeger en nu. overigens lees ik dit bericht nu wel met pure jaloezie…..
@henkhupelschoten: Waar jij het over hebt is gewoonweg nostalgie. ‘Leuker’ …
@henkhupelschoten: Zou zo maar kunnen.
275 miljoen euro is wel wisselgeld, daar kun je absoluut geen compleet nieuwe auto mee maken. Zal dus wel deels gebaseerd zijn op een bestaand model/platform. Of zouden ze een SUV basis lenen bij Mercedes Benz?
@trustmeiamanengineer: exact, peanuts in automotive r&d.. Logische keuze op zich. Kun je het hele onderstel en drive-train gebruiken incl 4wd en ESP en ABS… Streep je zomaar een paar honderd miljoen weg.
@trustmeiamanengineer: Aston GLE Coupe dus… Kill me.
Aston martin gaat Porsche achterna?
@casperfcb: Als ze willen overleven wel. De Panamera-concurrent is er al enkele jaren, nu die tractor nog.
@berlinetta: zonde..
@casperfcb: waarom zonde?
Stel dat Porsche er niet meet zou zijn? Dat zou zonde zijn. Ook zij moeten geld verdienen.

Ik zeg niet dat ze failliet waren gegaan zonder de cayenne en de panamera, maar feit is wel dat deze modellen hey merk een gigantische financiële boost hebben gegeven.
Dan neem je die modellen toch voor lief?(daarbij vind ik de panamera ook nog eens erg mooi)
@peke:
Yep en het heeft er voor gezorgt dat ze klanten die een echte sportwagen wilden kwijt zijn geraakt.
Ik hoef geen handtasjes….
@jrk68: onzin.
De Boxter is bij wijze van beter dan ooit, de cayman s is een lekkere sportwagen.

Deze auto’s zijn niet minder sportief geworden door een cayenne o.i.d. Misschien is Porsche minder exclusief geworden omdat er nu meer rondrijden, maar niet minder sportief.

En zoals ik al zei: wellicht ontlenen ze deels hun bestaansrecht aan de nieuwe modellen. Maar dat zul je nooit zeker weten.
@peke:
Relax, beter is zelden leuker en laat dat nu net mijn criterium zijn….
@peke:
je mist DE punt.
Aston Martin is niet about winst
Als je dat wilt, koop koninklijke olie of zoiets.
Aston Martin is een merk dat in brakke stenen schuurtjes in elkaar werd geflanst door mannen is stofjassen.
Aston Martin had, voordat ze werden overgenomen door Ford in heel haar geschiedenis nog nooit ene cent winst gemaakt, maar wel zat keren aan Le Mans deelgenomen en een keer gewonnen.
Dat is DE punt van dit soort merken, het gaat niet om geld het gaat om liefde.
Zelfs Victor Gauntlet ( een Britse Benzinepomp tycoon) en gehaaid zakenman kreeg AM niet op de rails.
En zo hoort het, eigenlijk hetzelfde als Lotus, deze jongens zijn er puur en alleen om grensverleggende technieken uit te vinden die hun weg vinden in de hele auto industrie.
Winst BAH !
@desjonnies: echte ondernemer ben je, niet ;)

Wij als liefhebbers kunnen wel leuk praten over passie en prachtige roemrijke geschiedenis. Wat dat betreft met je eens. Maar de bodem van de put wordt ooit bereikt als er geen geld wordt verdiend.

Nu een deel van zichzelf verkocht, dat doe je een paar keer en dan ben je helemaal verkocht. Kortom: alles draait helaas om geld, of je het wilt of niet.
@peke:
ja hoor.
Daarom zal ik never nooit ene cent in een auto fabriek investeren
Of in een luchtvaart maatschappij
Of in een tweede huis ergens zoveel vlieguren hier vandaan.
Of een bedrijfswagen leasen (bestel of luxe)

En Aston Martin heeft idd altijd op de bodem van de put geleefd.
En ja je hebt gelijk, de tijden zijn veranderd, maar of ze qua romantisch-amateurisme ook leuker geworden zijn waag ik te betwijfelen.
En of wij leuker geworden zijn eigenlijk helemaal.
Als morgen de gemiddelde auto de kuren gaat vertonen die de producten van Leyland vertoonden in de zeventiger jaren, dan is heel het land te klein.
Wij wisten toen niet beter.
Totdat ik voor vier tientjes een ouwe Datsun kocht.
Die bleef maar gaan en gaan en gaan en zette al onze prestigieuze auto’s die altijd kapot waren compleet voor lul.
@desjonnies:
Eigenlijk is het heel erg triest om te lezen hoe belangrijk geld tegenwoordig gevonden wordt.
Is er dan echt een hele generatie ten prooi gevallen aan oppervlakkigheid en hebzucht.
Zouden ze echt niet meer snappen waar het echte geluk in zit…?
@jrk68: Sommigen wel.
Ik denk alleen dat het percentage niet-snapppers groter is geworden.
Misschien omdat de opleidingen minder op kritisch denken zijn geënt ?
Of dat het, door de sociale media ontzettend moeilijk is om nog tijd te hebben om rustig te kunnen nadenken.
Iedereen heeft het heel erg druk, met niets eigenlijk.
Ok, dus vanaf nu is het shareholder value wat bovenaan de prioriteiten lijst staat. Dat wordt wachten op de eerste Aston 2-serie active melkkoe.
AM heeft dringend heel veel geld nodig. Jaguar- Landrover is nu heel gezond, dat was een aantal jaren geleden ook wel anders. Hopelijk komt het met AM en Lotus ook nog goed.
Hoop dat ze met echt iets goed komen dan. Een SUV tsss.
@mrrallycross: Ik begrijp je volledig, maar SUV’s zijn een noodzakelijk kwaad voor dit soort merken. Zie het verhaal van hoe Porsche zichzelf winstgevend wist te maken dankzij die achterlijke Cayenne. Als het produceren van een SUV betekent dat daardoor meer geld voor de échte Astons binnenkomt, dan moet dat maar.
Of natuurlijk de hele toko laten opkopen door Mercedes. Dat zou mijn voorkeur hebben.
@Edge:
Gelukkig kan Aston die SUV’s onder het Lagonda label aan de manvrouw brengen….
Dan gooien ze het Aston label tenminste niet te grabbel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).