Audi A6 (2018): rijtest en video

Auteur: , 70 Reacties

De nieuwe Audi A6 is realiteit en wij reden ermee. Een feest der herkenning?

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER]

Het is één van de laatste wapenfeiten in het luxe-segment van Audi: na de nieuwe A8 (rijtest) en A7 (rijtest) moest ook de A6 vernieuwd worden. We wisten al even hoe hij eruit zou komen te zien, maar nu kunnen we er ook mee rijden. Mocht u af en toe denken “dit heb ik eerder gelezen” dan was dat waarschijnlijk bij de rijtest van de A7 of A8. Er zit nogal wat overlap in het geheel namelijk.

Audi A6 2018 rijtest en video

Laten we echter beginnen met datgene wat afwijkt: het uiterlijk. Audi heeft ook bij de nieuwe A6 gekozen voor het eerbetoon aan de UrQuattro. Langzaamaan beginnen ze wat heritage te kweken bij het merk met de vier ringen en ze laten geen kans onbenut om daar gebruik van te maken. De duidelijk gevormde wielkasten en ook de zwarte balk waarin de achterlichten zitten, zijn verwijzingen naar de UrQuattro. En mocht je dat verrassend vinden, dan heb je niet opgelet. Ook de A7 heeft dat bijvoorbeeld en de onlangs onthulde Q8 borduurt ook voort op hetzelfde idee. Ze zijn trots op Quattro en dat zullen we weten ook.

Audi A6 2018 rijtest en video

Wat verder belangrijk is om te weten is dat er veel met gewichtsbesparende materialen gewerkt is. Het chassis en plaatwerk bestaat voor grote delen uit aluminium, om gewicht te besparen. Dit zou de rijeigenschappen ten goede moeten komen, maar daar komen we nog even op terug. In ieder geval is het geheel zo gevormd dat er drie horizontale lijnen terug te vinden zijn op de auto: de daklijn, schouderlijn en lijn in de portieren moeten ervoor zorgen dat de A6 laag lijkt. Al met al lijken ze daar aardig in geslaagd.

Audi A6 2018 rijtest en video

In het interieur ook veel herkenning: de middenconsole met twee grote touchscreens voorzien van haptic feedback lijken één op één overgenomen te zijn uit de Audi A7. Het bovenste scherm is uitschakelbaar en heeft een menustructuur die je kan aanpassen door iconen te verslepen. Afhankelijk van de gekozen weergave op dit scherm krijg je andere bedieningsmogelijkheden op het onderste scherm, dat in rust te gebruiken is voor de instellingen van onder andere de climate control. Ook op dit scherm zijn de menu’s overigens aan te passen naar wens met drag & drop techniek. Ik ben geen fan van touchscreens in auto’s, omdat ze meestal omslachtig zijn in gebruik. Audi heeft dit gewoon bijzonder goed voor elkaar.

Audi A6 2018 rijtest en video

Ook de rest van het interieur is een ‘vertrouwd’ eindbazenniveau van Audi: fantastisch materiaalgebruik, strakke lijnen en prima stoelen. Eigenlijk alles wat je je kan wensen van een interieur. De kop van het persbericht bij Audi was “Upgrade naar business class” en ik moet zeggen: met de optionele Virtual Cockpit voor mijn neus doet het me behoorlijk denken aan die keer dat mijn vrouw en ik een upgrade kregen bij Emirates: daar had ik ook drie schermen om dingen op te doen. Ik mis in de A6 alleen de dames die drankjes kwamen brengen, maar dat is alles. Het enige nadeel is overigens dat je vette vingers zo lekker achterblijven op het scherm, maar als je dat weg wil poetsen kan je het scherm blokkeren zodat je er even lekker overheen kan met een doekje.

Audi A6 2018 rijtest en video

Want ook het rijden hoef ik amper nog zelf te doen. De A6 beschikt over allerlei autonome systemen die mij als bestuurder het werk uit handen kunnen nemen. Adaptive Cruise Control met lane-keeping, lane-change assist, emergency assist, pre-sense, allerlei camera’s en radars die de omgeving van de auto in de gaten houden en de auto kunnen laten ingrijpen als dat nodig is, kortom: ik hoef als bestuurder niet meer zoveel te doen. Maar het kan gelukkig ook grotendeels uit, mocht je liever zelf de touwtjes (of het stuur) in handen houden.

Audi A6 2018 rijtest en video

Motorisch gezien is er net als bij de A7 in eerste instantie keuze uit een 50 TDI en een 55 TFSI. Die laatste hebben wij vandaag bij ons, goed voor 340 pk en 500 Nm uit een 3.0 zescilinder. De motor voelt lekker gretig, zeker met de variabele systemen op deze auto in de modus Sport. De besturing wordt dan wel wat zwaar, zonder extra gevoel te bieden. Het zal ongetwijfeld door de extra pk’s komen en het fijnere motorgeluid, maar deze A6 leent zich meer voor een potje gummen dan de A7 50 TDI die we een tijdje geleden reden. De besturing zou iets scherper mogen voelen, maar verder laat de A6 zich prima door bochten gooien. Het onderstel werkt goed en de koets blijft heerlijk stabiel, zelfs op wat mindere wegen. Tijdens het betere gooi- en smijtwerk heb ik geen moment het idee dat ik met zo’n grote auto als de A6 onderweg ben.

Audi A6 2018 rijtest en video

Hierbij wordt de auto absoluut geholpen door de optionele luchtvering en de vierwielbesturing, die onder de 60 kilometer per uur helpt de draaicirkel te verkleinen. Dit doet de besturing door de wielen tegengesteld aan de voorwielen te laten draaien. Het resultaat van deze gimmick: 11,1 meter draaicirkel, een meter krapper dan een A6 zonder dit systeem. Op hogere snelheden sturen de achterwielen in dezelfde richting als de voorwielen, voor stabielere verplaatsingen.

Audi A6 2018 rijtest en video

Alles bij elkaar is de nieuwe Audi A6 een geslaagde zakensedan. Een auto die je zeker even moet proberen als je eigenlijk een BMW 5 serie of Mercedes E-Klasse overweegt. Zeker op het gebied van bediening en interieur laat de Audi zijn concurrentie namelijk een achter zich. Een A7 is misschien wat excentrieker, maar als gewoon al gek genoeg is, kun je je aan de A6 geen buil vallen. Hij is nog iets goedkoper ook. Filmpje!70 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Fijne auto en toch…als ik in de markt zou zijn voor een dikke sedan zou ik hem niet kiezen. Weet niet precies te zeggen waarom maar Audi’s missen wat mij betreft vaak de x-factor. Ze doen alles goed maar juist daardoor gaat een gedeelte van de ziel verloren.

Dat interieur bijvoorbeeld, strak, minimalistisch en zal kwalitatief perfect in elkaar zitten…toch ziet de haast steampunk binnenkant van een Mercedes of het naar de bestuurder gerichte dash van een BMW er wat mij betreft uitnodigender uit.
@mopar: Jij omschrijft precies mijn mening. Het is een prima wagen, ook zeker niet lelijk. Maar hij nodigt niet echt uit.
@mopar: ik sluit me aan. Verder wil ik niet met uitlaatrooster willen rijden die dicht staat en als sier
@mopar: Dat is ook precies wat ik bij Audi heb. Het zijn gewoon hele goede auto’s waar amper wat op aan te merken is, maar toch raakt het me meestal niet.
@mopar: Jep, heb helemaal hetzelfde.

Verder telt voor mij persoonlijk ook een ethisch probleem, maar ook BMW gaat hierin niet vrijuit. Echter bij VAG was het structureel beleid, plus die zwakke downsized motoren waarmee een hoop mensen flink wat extra kosten hebben gehad, komen daar bovenop.
@kenju: als je ethisch wilt zijn moet je juist VAG gaan rijden. Die zijn zo eerlijk geweest hun manipulaties toe te geven en de boetes te betalen. De anderen wassen hun handen nog in 10W50.
@mashell: Ze zijn niet eerlijk geweest, ze moesten met de billen bloot nadat ze gepakt zijn. En het is niet zo dat anderen niet getest zijn. VAG sjoemelde met de uitstoot van NOx, anderen niet. Sowieso waren ze de enige aanbieder van reguliere personenauto’s met diesel (met benzine is het niet eens een factor en de grote trucks hebben een andere norm). Verder wist VAG van de proeven met dieren en zelfs kortstondig met mensen (check de eerste aflevering van Dirty Money als je er meer van wil weten). En VAG had als enige een probleem met de betrouwbaarheid van hun downsized motoren waardoor veel modale inkomens met dikke kosten kwamen te zitten na iets meer dan twee jaar.
@kenju: ook Daimler en BMW waren bij de apen proeven betrokken.
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/29/vw-testte-uitlaatgassen-op-mensen-a1590173
@mopar: persoonlijk spreekt mij het strakke wel aan en vind ik MB barok en eiken tafel-achtig overkomen. Over smaak valt te twisten.
*de middenconsole met twee grote touchscreens voorzien van haptic feedback lijken één op één overgenomen te zijn uit de range rover sport
@gove: verschil is waarschijnlijk dat ze hier wél goed werken..
@kareljansen: lol goed punt
@gove: ik kan na de afgelopen weken/maanden het woord haptische feedback en de uitleg ervan ongeveer dromen
maar verder wel een onwijs gave auto,
@gove: Op elk moment van de tijdslijn bouwde Audi nette wagens.
nieuw? zelfde model als 5 jaar geleden?
@henkhekje: flauwe grap van 5 jaar geleden. Als je het verschil niet ziet vraag ik mij af wat je op Autoblog doet.
@smex: nee de grap is nieuw, de auto niet?
@henkhekje: Je hebt gelijk. Iedere Audi lijkt op elkaar. Dit is trouwens ook een sjoemel olieboot en een veredelde VW.


OT: heb de A6 al mogen zien in onze showroom en ik vind het een prachtige wagen. Na de E-klasse mijn keus in dit segment.
@henkhekje: de grap is stokoud en gejat van 1000 anderen die geen eigen mening hebben
Mooie lifecycle update; zal vooral bij Avant mooi zijn.
Verder heb je ook niet veel nodig; want de vorige versies waren eigenlijk al perfect; mits je niet naar de prijs kijkt.
Dat Audi mooie en goede auto’s kan maken, weten we. Waarom het allemaal zo gigantisch duur moet worden? Kan aan mij liggen, maar een jaar of 10 terug moest je goed je best doen om een A6, (zonder S), zelfs met v8 ver boven de 110k te laten stijgen. Nu zit je zo op 130k.
@gregorius:

onzin ..
ding kost maar 6 tientjes ..

(per dag als je mazzel hebt) ..
Uhm, het kan aan mij liggen maar ik zie geen zwarte balk tussen de achterlichten van de nieuwe A6
Vind m wel mooi. Beter gelukt dan A7 en A8
natte droom voor mensen die em niet kunnen betalen ..

beste doelgroep die je hebben kan ..
@lincoln: Iedereen kan zo’n ding betalen. Over een jaar of 20 heeft elke occasieboer ze voor een habbekrats staan, en voor de mensen die hem niet kunnen betalen en niet zo lang willen wachten zijn leningen uitgevonden
@edge:

zullen ze dat bij Audi ook weten ??
@Edge: en leasemaatschappijen, niet te vergeten.
@lincoln: Ik heb liever een zak worstenbroodjes dan deze auto.
@tge1:

top .. worstebroodjes zijn gezond ..
Die grill is nu nóg lelijker gemaakt met die rare inhammen erin. Wel leuk als je er een blauwe folie overheen plakt
Wat is de grill hondslelijk!
Ze willen de techniek laten zien.. waarom wordt het dan bij de A8 wel gewoon achter de grill gehouden i.p.v. ook daar 2 onderbrekingen te gebruiken ?
Vast een fijne wagen, maar de vorige was toch een flink stuk tijdlozer!
Het woordje optioneel komt wel erg vaak voor in het filmpje. En die infantiele dynamische knipperlichten mogen ze ook wel weglaten, alhoewel Audirijders wel vaker hun knipperlichten lijken te gebruiken door deze optie, dat is dan wel weer positief.

Doe mij maar een E-klasse, dat is toch de benchmark in deze klasse.
De zoveelste grijze duitse muis. Maar t is van Audi dus komt t waarachijnlijk 20 keer langs op AB
Ik vind het een onwijs fraaie auto geworden. Sterker nog, misschien wel mooier dan de A7. Die wielkasten doen ‘t hem. Een 50 TDI in het rood met cognac interieur: poepchique. Beetje laten kietelen en je hebt een geweldige allrounder. Ik zou hem wel afmaken. Bilstein dempers, Eibach veren, een setje decente BBS velgen en wat kleine dingetjes. MTM chip en uitlaat om de motor te optimaliseren. Mag trouwens ook de benzine zijn. Om het even.

Ten opzichte van de concurrentie. De BMW 5-Serie heeft betere zescilinders en een betere gewichtsverdeling, maar ik stoei een beetje met de uitstraling van die auto. Niet dat ik de 5 Serie bijzonder lelijk vind (integendeel), maar de vorige was gewoon mooier. De E-Klasse dan. Bijzondere, aristocratische en barokke stijl. Zeker als je flink in de weer gaat met Designo opties. Die nieuwe zescilinder diesel lijkt een pareltje te zijn. Nu is de E-Klasse zo’n beetje mijn droomauto (in Estate vorm), maar ik ben benieuwd hoe deze auto ‘rijpt’. Strak en clean is het niet (zoals de A6 wel is). Normaliter blijven eenvoudige lijnen langer ‘vers’.

Ergo concluso: man, man, man wat een toppers. Alledrie. Zeker met een zescilinder diesel. Ze zijn zeer snel, lekker ruim, uiterst comfortabel, relatief zuinig en voorzien van de laatste technische noviteiten. Het is Duits en premium: dus zeer prijzig. Echter, je krijgt er zeker wat voor terug. Of je nu voor de Audi, BMW of Mercedes-Benz gaat: je hebt geen verkeerde keuze gemaakt. Het zijn alledrie huzarenstukjes van jewelste. Diep respect. Als ik het geld had koos ik voor een E400d 4-Matic Estate. Moet het een sedan zijn, dan deze Audi A6.
@willeme: Amen to this.

Wie in deze klasse moet shoppen staat inderdaad enkele slapeloze nachten te wachten. Ik zou nipt voor de A6 kiezen vanwege het interieur, het is voor mij toch het meest vernieuwend van de drie.
@misterdrogba: 3? Er zijn er een stuk meer in deze klasse hoor…
@svenska_aeroplan_ab: klopt, ik doelde meer op de directe concurrenten uit de eigen Heimat van de A6.
@misterdrogba: dat valt denk ik wel mee. Vaak wordt een keuze ook bepaald door eerdere goede of slechte ervaringen met een merk of dealer.
@willeme: Ik vind deze auto juist veel te onrustig van voren en achteren. Allemaal onrustige plakstrips om het een beetje sjiek te doen ogen, zoals een koreaan 20 jaar geleden. Dat doet die Mercedes in mijn ogen veel beter (ondanks dat ik de vorige e-klasse veel mooier vind).
@willeme: in het rood met een cognac interieur. Helemaal mee eens, maar in deze klasse durft helemaal niemand dat te bestellen.
@mashell: Komt dat niet omdat de meeste auto’s geleased worden? Dan bepaalt de klant niet.
Ik kan echt niet enthousiast worden van deze auto. Het interieur is des audi, goed maar niet mijn smaak. Het exterieur daarentegen lijkt wel een koreaanse poging tot een luxe auto van 20 jaar geleden. Wil wel maar kan niet. Sjiek op het eerste gezicht maar het verveelt al na 30 seconden.

Dan nog dat sturen van de achterwielen. Dat lijkt me echt levensgevaarlijk als je lekker bezig bent en met 62kmh een bijna haakse bocht om wilt die net ruim genoeg is voor die 62kmh. Dan schuif je dus lekker rechtdoor als je achterwielen tegenwerken.

Oh en ik heb liever fantastische stoelen en prima materialen dan prima stoelen en fantastische materialen. Maar dat hoef je van geen enkele duitse auto te verwachten…
@lekbak:

dat is waar ..
Chinezen maken prima interieurs ..
De Audi A6/7/8. Voor mensen die hun huis stofzuigen met een Dyson.
@jamesbond007: stofzuigen die mensen hun huis zelf?
@rikus: jazeker, ik kan het weten 😂😂😂😂
@rikus: dat doet mn vrouw..
@jamesbond007: ik stofzuig met een dyson, krijg ik dan deze auto? Zou ik geen straf willen noemen
@jamesbond007: ik heb een dyson… hoop dat me punto morgen in een A6 is verandert. Hehe
Die plastic Honda Civic-eske vliegenmeppers voorop zien er niet uit m.i. En die nepuitlaten aan de achterkant, waarom doen ze dit? Kunnen ze de uitlaten niet even doorleiden naar die nepuitlaten?
via Android app
@kenju: ja dat laatste! Dat vraag ik me bij alle merken af! @willeme weet jij dat? Waarom geen mooie einddempers in plaats van sierstukken?
@autodrop: Als iemand antwoord op je vraag, kun je mij a.u.b. dan taggen?
@autodrop: omdat die strak in de bumper gemonteerde sierstukken eindelijk veel mooier zijn dan de altijd wat vieze en rommelig ogende loshangende uitlaateindstukken.
Eigenlijk zijn die sierstukken onzin maar helaas zijn ze nodig omdat er nog hele volksstammen uitlaatstaarders zijn die denken aan de hoeveelheid en het formaat van de uitlaateindstukken te kunnen afleiden of iets een “dikke bak” is of niet.
@autodrop: dat is een goede vraag! We zouden het eens moeten vragen.

Persoonlijk denk dat het maar om een ding gaat: elektrisch rijden. Binnen niet al te lange tijd hebben deze auto’s een elektromotor onder de kap. Dus met gekunstelde sierstukken wordt het idee gewekt dat er een verbrandingsmotor onder de kap ligt. Kijk naar de Fisker Karma bijvoorbeeld. Die auto liep voor qua design (wat je mag verwachten van een merk dat is opgebouwd rond een designer).

Tweede reden: design om het design. Al die uitlaten van tegenwoordig zijn vaak al enorm nep. Of het nu een Lamborghini of een Volvo is, het uitlaat-‘element’ is groter en aparter dan de daadwerkelijke uitlaat zelf. Wat een auto daadwerkelijk nodig heeft om de vuile lucht kwijt te raken staat niet in verhouding tot de grootte van de uitlaat. Het is perceptie. Hetzelfde geldt voor de badges. Een E63 AMG heeft een 4-liter motor, een C43 heeft een 3-liter, terwijl de A45 het moet doen met een 2-liter. Net als met die naamgeving zijn de ‘uitlaten’ slechts voor decoratieve doeleinden. Het moet een indicatie afgeven, maar is niet direct te herleiden.

Laatste reden: de mensen die het kopen vinden het gaaf, de mensen die het niet kopen vinden het nep. Zo simpel is het. Daar is echt wel onderzoek naar gedaan. Wij liefhebbers houden er andere standaarden op na (om vervolgens de betreffende auto toch niet te kopen).

Ik vind het er persoonlijk goed uitzien, maar dat het compleet fake is, doet voor mij afbreuk aan het geheel. Maar ja, ik ben niet in de positie om die auto te kopen.
via Android app
@willeme: Alleen de laatste reden vind ik legitiem, het gegeven dat mensen het gewoon mooi vinden en wij de kleine groep zijn die het niets vindt. Of misschien weten mensen het niet eens. Overigens zijn dit soort dingen voor mij wel degelijk reden om een auto niet te kopen.

Dat uitlaten groter zijn dan nodig, maakt mij niet uit. Dit geldt voor zoveel zaken. Een stukje design rond een functioneel iets, vind ik ok. Ik had geen spoiler omdat ik de downforce nodig had op straatauto’s uit het verleden. Maar het waren wel functionele spoilers (en geen petjes of kamper-onzin dat meer wind vangt dan dat het de auto naar beneden drukt).

Qua electrisch rijden, denk ik niet dat het een argument is. Het is immers geen electrische auto en wanneer je wel een electrische variant hebt, wil je volgens mij juist niet doen alsof het een auto met verbrandingsmotor is en draag je met trots uit dat je electrisch rijdt.
@gove: Op elk moment van de tijdslijn bouwde Audi nette wagens.
Ik zou het boven alle mercedessen kiezen! Top auto
“Die is optioneel, maar……..”

Hoe zou een A6 met schraapdiesel, kleine velgen en zonder opties rijden? Waarschijnlijk heb je ’t gevoel in een totaal andere auto te rijden, goedkoper vooral.
@peugeotgti: Eens, maar dat geldt ook voor BMW of Mercedes. Een standaard E zonder luchtvering of instelbare dempers rijdt ook anders. En een kale 5 biedt ook veel minder freude am fahren dan een 5 met de juiste opties erop.
De eenvoudige gladde lijnen van Audi kon ik steeds appreciëren, maar deze met overbodige vouwen en chroomlijsten vind ik gewoon lelijk. De Volvo S90 is voor mij momenteel de mooiste verschijning in deze klasse.
@alfapeter: Je hebt zeker je ogen dicht gehad toen je langs de achterkant liep?
Vind het design van de vorige generatie een stuk geslaagder
Ik vind foto 18 echt mooi gelukt
Hartstikke goede auto. Ongetwijfeld.

Maar ik ben wel toe aan een luxe auto die je niet meer lastig valt. Zonder al die schermen, sleutels die je kan programmeren of bemoeizuchtige geluidjes/lampjes/trillingen. Want is dat nu luxe?
Dikke mooie auto. En hoe ziet ie eruit met de kleinste velgen? Want door die co2 toeslag op grotere velgen is het in de lease veel te duur
Het zou Audi sieren als ze wat een minder grote bek op hun auto’s zouden plaatsen.
Maar bij de doelgroep past zo’n grote gril dan wel weer perfect.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).