Audi A7 (C8): rijtest en video

Auteur: , 42 Reacties

Pure porno uit Ingolstadt? De nieuwe Audi A7 zit bomvol gadgets en nieuwe techniek, je moet alleen beslissen of je 'm mooi vindt.

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER]

Misschien is dit wel mijn ultieme automotive guilty pleasure: de Audi A7. Het uiterlijk verdeelde bij de vorige generatie al meningen als geen ander. En auto’s die meningen verdelen zijn leuk, dus gingen we graag op de uitnodiging in om de auto aan de tand te voelen. Wat meteen opvalt is de lengte: 4969 millimeter. Dat is 31 millimeter minder dan vijf hele meters. Dit is dus geen kleine jongen. Toch oogt de auto niet limousinelang, vooral door zijn aflopende daklijn en brede schouders. Noem het maar de “UrQuattro-look” als je de mensen bij Audi blij wil maken: de duidelijk gevormde wielkasten moeten de Quattro-familieband laten zien. Iets wat we overigens op veel nieuwe Audi’s te zien zullen krijgen de komende tijd.

Audi A7 C8 2018 rijtest en video

Aan de voorkant vinden we de typische singleframe grille met daarin duidelijk zichtbaar de radars en sensoren die de vele (semi-)autonome functies moeten showcasen. Over die techniek later meer. Aan de achterzijde zien we een automatisch opkomende spoiler en de lichten zijn met elkaar verbonden in één lange, zwarte balk. Ook weer een knipoogje naar de UrQuattro. Verder is onze auto voorzien van een S-Line pakket, wat betekent dat we een aangepaste voorbumper, achterbumper, diffuser, luchtinlaten en gewijzigde zijskirts hebben. Standaard wordt dit pakket met een 20 inch wiel geleverd, maar de persdemo mocht nog iets grotere schoenen en rockt de grootste maat: 21 inch. Al met al een lekker dikke auto om te zien zo, alleen jammer van dat poepsaaie Daytona grijs.

Audi A7 C8 2018 rijtest en video

Ook leuk: de verlichting. Als we de auto ontgrendelen of vergrendelen krijgen we een geanimeerde groet van de lampen. De koplampen zijn in drie smaken te bestellen: LED, HD matrix LED en HD matrix LED laser highbeam. Die laatste heeft grootlicht dat stukken van de lichtstraal kan uitschakelen zodat tegenliggers niet verblind worden.

Audi A7 C8 2018 rijtest en video

In het interieur vinden we minder knoppen dan voorheen. Twee grote schermen vormen de basis voor de bediening van de auto, het bovenste scherm meet 10,1 inch, het onderste 8,6 inch. De schermen zijn voorzien van haptische feedback, wat betekent dat alleen aanraken niet genoeg is om een functie te activeren. Je moet het scherm als het ware indrukken, zodat je een klikje voelt die het commando bevestigt. De indeling van de schermen is aanpasbaar, dus je kan veel gebruikte opties in de menu’s op het homescreen plaatsen en andere functies verder wegstoppen.

Het onderste scherm staat standaard op de bediening voor de Climate Control, maar als je bijvoorbeeld gaat navigeren wordt het een scherm waarop je kan schrijven, waarbij de input op het bovenste scherm verschijnt. Klinkt misschien ingewikkelder dan het daadwerkelijk is, maar het went snel en werkt briljant. De sfeer in de auto is uiteraard zakelijk, maar met ambianceverlichting is deze naar smaak aan te passen in allerlei kleuren. Audi heeft z’n interieur en infotainment weer eens goed op orde.

Audi A7 C8 2018 rijtest en video

Motorisch gezien wordt het minder vertrouwd. Audi heeft de oude type-aanduidingen overboord gegooid en werkt nu met (sorry Audi, maar ik kan het niet subtieler verwoorden) poepstomme getalreeksen. Je kan op dit moment een 50 TDI of een 55 TFSI kopen. Wij hebben een 50 TDI bij ons, die levert 286 pk en 620 Nm. Het is overigens een 3.0 zescilinder, maar blijkbaar vindt Audi het veel te voor de hand liggend om dat op de achterklep te zetten. Wat een totale onzin, maar het bereidt ons voor op de toekomst. Het is namelijk niet chique om op zo’n grote auto over een paar jaar downsizing te moeten melden dat er een 1.5 driecilinder TSI in de neus ligt. Ik denk dat dat de reden is, een andere logische verklaring kan ik niet bedenken.

Audi A7 C8 2018 rijtest en video

Maar goed, 50 TDI betekent dat we 0-100 kunnen afleggen in 5,7 seconden en dat we een begrensde top van 250 kunnen aantikken. Daar is dan natuurlijk weer helemaal niets mis mee, zeker niet omdat we dat in alle comfort kunnen doen. Er zijn vier opties voor het onderstel: stalen veren, een sportonderstel dat de A7 10 mm lager legt, een onderstel met elektronisch instelbare dempers of adaptieve luchtvering met automatische hoogteregeling. Wij hebben die laatste aan boord en met alles wat een maatje kleiner is dan deze 21 inch jetsers kunnen we in comfortstand waarschijnlijk zweven alsof we op een luchtbedje in de oceaan liggen.

Audi A7 C8 2018 rijtest en video

Nu houd ik persoonlijk meer van wat sportievere demping en ook dat is gelukkig mogelijk. In combinatie met de dynamic-all-wheel steering (oftewel: tot 5 graden meesturende achteras) zorgt dit ervoor dat de auto zich ondanks zijn enorme formaat nog heel aardig een paar bochten door laat zetten. De stuurbekrachtiging werkt progressief, waarbij opgemerkt mag worden dat ik wel eens meer communicatie van de voorwielen door een stuur heb gevoeld. Maar goed, dat is niet waar de A7 in de basis voor ontwikkeld is natuurlijk. De achterwielbesturing werkt tot 60 kilometer per uur in tegengestelde richting om de kont wat vlotter om te gooien, terwijl bij hogere snelheden met de voorwielen meegestuurd wordt om makkelijker en stabieler van rijbaan te wisselen. Bovendien verkleint het systeem de draaicirkel met 1,1 meter, wat geen overbodige luxe is in zo’n grote auto.

Audi A7 C8 2018 rijtest en video

Er zijn 39 elektronische rijassistenten aan boord, die door Audi worden opgesplitst in drie pakketten. Deze worden vanaf begin 2018 geleidelijk geïntroduceerd. Er is het Audi AI parking package, het City Assist Package en het Tour Assist Package. Die laatste heeft onder meer een Efficiency Assistant en een Adaptive Driving Assistant (ADA), die de Adaptive Cruise Control (ACC) assisteert met stuurcorrecties om de A7 Sportback in zijn rijbaan te houden. Vanaf volgend jaar kan de auto van buitenaf aangestuurd worden om te parkeren en een garage in te rijden. Afhankelijk van het uitrustingsniveau beschikt de A7 over maximaal vijf radarsensoren, vijf camera’s, twaalf ultrasone sensoren en een laserscanner. Klein nadeeltje is wel dat we op deze (toch niet laffe) motorisering geen échte uitlaatsierstukken hebben: die ruimte is onder andere geslachtofferd om sensoren en computers te kunnen herbergen. Audi heeft wel beloofd dit voor toekomstige S- en RS-modellen anders te doen, zodat er werkende uitlaten zichtbaar zullen zijn.

Audi A7 C8 2018 rijtest en video

Die elektronische hulpsystemen zijn overigens nog niet feilloos. Zo zijn er nog wel wat stappen te maken met de Adaptive Cruise Control die samenwerkt met de verkeersbordenherkenning. De camera herkent keurig een bord waarop staat dat ik 90 kilometer per uur mag op de snelweg, maar verwerkt het uitzonderingsbord waarop staat dat dit alleen geldt bij nat wegdek nog niet. Gevolg: op de linkerbaan met 130 begint de auto plotseling autonoom flink terug te remmen, wat je als bestuurder moet overrulen door weer flink op het gas te gaan. Een andere ‘kleinigheid’: de ‘nieuwe’ A1 bij Muiden ligt er al een tijdje, maar de systemen van de A7 waren op een bepaald punt op basis van GPS-gegevens van mening dat ik me op een weg bevond waar ik 50 mocht. En dus begon de auto wederom flink terug te remmen. Het geeft aan dat er nog flinke stappen te maken zijn voor autonoom rijden, al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat dat niet alleen voor Audi geldt, maar ook voor alle andere merken.

Audi A7 C8 2018 rijtest en video

Ook een aandachtspuntje: de prijs. En dan met name die van de opties. De auto die wij reden begint bij 88.040 euro, maar met opties erbij is dat in dit geval 144.757 euro. U leest het goed, er zit een Golf R aan opties op deze auto. Maar goed, nieuw kan ik hem toch niet betalen, dus schrijft u hem vooral voor mij af! Het zijn punten van kritiek op een verder heerlijke machine. Toen ik iets meer dan vijf jaar geleden een auto moest regelen om op mijn trouwdag na het diner van het restaurant naar de feestlocatie gechauffeurd te worden, was mijn eerste keus een Audi A7. Die kon ik helaas niet regelen, maar de liefde is niet overgegaan. Ik ben nog steeds groot fan, ook van de gebotoxde versie! Filmpje!42 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Eerlijk is eerlijk, het is een enorm mooie wagen geworden.

En met de prijs van de opties valt het ook wel mee. Het lijkt misschien wel of er een hele Golf R aan opties op zit, in de praktijk ben je voor een Golf R met wat opties ook met gemak het dubbele kwijt, dus eigenlijk kost de opties van deze A7 maar een halve Golf R.
@moveyourmind: Als een ander VAG product je referentie is lijkt het inderdaad normaal.
@moveyourmind: valt wel mee? Dat valt helemaal niet mee. Het is bizar. Zonder de bom zou er prijs een stuk beter passen. Maar zoals ik al vaker roep, moet je bij Audi extra (veel) betalen voor dingen die je voor nieuwprijs gewoon in de standaarduitrusting mag verwachten. Maar goed. Het trucje werkt wel.
@rikus: BPM is minimaal 15k! Hahahaha! Dat krijg je met die ouderwetse techniek… En dat is niet erg, mqar ga dan niet ‘voorsprong door techniek’ roepen, daar trapt niemand meer in…
@svenska_aeroplan_ab: niet? Ze trappen er juist wél in. En ze betalen er ook nog eens graag verschrikkelijk veel geld voor. Who is winning?
@rikus: dit is trouwens niet veel anders als bij BMW en Mercedes, alleen de merkjes zijn anders van de high end premium muziek installaties… en allemaal meerdere smaakjes lampen, ledjes, lichtpakketjes, niets nieuws onder de zon toch?
@moveyourmind: bom = bpm
Vijfdeurs coupe met een sjoemel-diesel.
Alleen mooi tegen een lelijke achtergrond.
Ik zie mezelf toch ook terug in het kamp van de liefhebbers, al ben ik er nog steeds niet over uit of ik de eerste A7 nu eigenlijk toch nog mooier vind of niet. De geprononceerde lijnen van de achterzijde van de eerste generatie was een duidelijke knipoog naar de ‘stamvader’ Audi 100 Coupé, die mis ik nu toch wel een beetje.

Bizar eigenlijk ook, dat de nieuwe A7 zo groot is dat zelfs de 21″ velgen en profil nog aan de kleine kant lijken.
Heb niet zoveel met de nieuwe Audi A7. Ik ben gecharmeerd van de nieuwe designkoers van Mercedes. Het liefst de AMG GT 4-doors of de nieuwe bloedmooie CLS.
Ik heb hem nu een paar keer mogen zien rijden en ik kan niet anders concluderen dan dat ik hem niet mooi vind. Met name de grill. Die is me echt veel en veel te groot. Ik schrok er zelfs een beetje van. Ik had gehoopt dat hij in het eggie wat minder groot zou zijn dan op de foto’s maar voor mijn gevoel is het juist andersom.

De eerste Audi A7 vind ik vandaag de dag nog steeds een prachtige auto om te zien. Die vind ik dus ook veel mooier dan deze nieuwe A7.
Beetje digitalisering is prima, maar dit is teveel van het goede.
pure porno ? pure afknapper, dat krijg je per definitie al van Audi en dan ik het kwadraat van een van de lelijkste auto’s ooit
Storingen, storingen en nog eens storingen.
@loserboi932: hoe weet je dat? Onderbouw het even
@lekkerlinksrijden: tegen de tijd dat loserboi zoiets kan betalen zijn ze alleen nog maar te vinden in schuren en bij slopers. Dan zal het inderdaad wel eens zo kunnen zijn dat er wat ongedierte in de bedrading bezig is geweest.
Wat een beest van een auto zeg! Heb de auto zien rijden. Geweldige wagen. Hebbe hebbe hebbe
Ontzetten saaie buitenkant, maar daar hou ik wel van. Dat dashboard kan mij ook wel bekoren, prachtig.
88k en dan moet je er dus nog een Golf R aan opties opgooien om vervolgens nog steeds met de saaiste config ooit te komen. Yikes. Ik vind hem wel een stuk mooier dan de vorige. Vooral de kont is enorm opgeknapt vind ik.
@e34m5touring: Moet is relatief natuurlijk. Niemand dwingt je om een autoradio van € 7.422,00 aan te vinken.
@torsen: Nou, niemand dwingt je. Maar om bepaalde opties te kunnen aanvinken zit je maar al te vaak vast aan ‘andere verplicht mee te bestellen’ opties. Daardoor gaat het vaak ook zo hard met de prijs.
@E34M5Touring: gelukkig is dat alleen bij Audi. Mercedes en BMW zijn natuurlijk een stuk goedkoper.. ahum
@fouadski: Dat zeg ik toch niet? Die doen dat net zo. Maar het gaat hier over een Audi. Dus schrijf ik dat over deze Audi. Misschien wat minder defensief doen.
@e34m5touring: is niet defensief bedoeld beste man. En ik val zeker niet aan. Maar het eeuwige gezeik op vag van meerdere personen hier op ab(noem geen namen) is beetje te veel van het goede. Bij andere merken.. trouwens laat maar. Jullie hebben allemaal gelijk vag is allemaal kut en veel te duur.
@fouadski: Ik zeg enkel dat ik de Golf R aan opties niet terugzie in de auto. Gewoon een grijze A7 met zwart S line interieur. Dat mag ik toch vinden of niet? Ik zeg nota bene nog dat ik hem een stuk mooier vind geworden. En wees gerust hoor. Ik vind dat hele optie gezeik totaal uit de klauwen lopen. Bij alle drie. Als je gewoon een volle middenklasser aan meuk moet/kunt bijbestellen gaat het toch helemaal nergens meer over of wel?
@e34m5touring: moet je de G klasse bestellen, daar zit een A7 aan opties op! Veel beter!!
@e34m5touring: Ik snap waar je vandaan komt. Maar als een auto vol zit met opties die vrij weinig toevoegen aan het uiterlijk en interieur is het tegelijkertijd ook een beetje een loze opmerking wat betreft de saaiheid.
Als jij voor, zeg even, de helft van het bedrag bij Audi exclusive gaat shoppen en een candy apple rode lak kiest met een gifkikker groen interieur en marmer look interieur details zal het resultaat ongetwijfeld anders zijn.


Maar als de kopers van Audi’s daar niet op zitten te wachten (ik kom bijna nooit een spannend uitgevoerde Audi tegen) snap ik wel waarom ze een demo auto ook zo samenstellen.
Ik was al niet helemaal weg van de vorige, maar die vind ik toch een stuk mooier dan deze. Ben gewoon niet zo’n fan van dat hele liftback principe. Ik zou liever een CLS kiezen.
Deze auto is dus gewoon 60.000 euro te duur. Want voor 85.000 had deze afgeladen met opties moeten zijn.
Hebben ze die velgen van een Kia geript ofzo?
Echt een prachtig gelijnde auto die nieuwe Audi A7. Alles klopt gewoon en hij is mooier dan de oude A7 vind ik. Ik zie mezelf er wel in rijden.
Ik blijf die sensoren in de grille apart vinden, alsof er van die politielampen in zitten.
@hokeej: Klopt. Dat is ‘voorsprong door techniek’… Ieder merk kan die systemen fatsoenlijk wegwerken, maar bij Audi wil het maar niet lukken.
@hokeej: ik vermoed toch een soort van eyecatcher idee, want bij de vorige zaten ze “verborgen” als mistlampen, dat zag er erg goed uit.
Dit is tenminste een Audi met lef. Fijn om te lezen dat het hate it or love it is. Heb ik 10x liever dan een model dat zo generiek is dat niemand er een duidelijke mening over heeft. Ik vond de oude A7 om die reden ook al gaaf. Zou hem zelf nooit kiezen. Maar mooi dat andere dat wel doen.
Erg mooie Audi, vele malen fraaier dan de A8 m.i. . Wat een nietszeggend ontwerp is dat geworden. Van de A7 wisten de ontwerpers wel wat te maken gelukkig.
Vond de vorige a7 mooier
De grote vraag is: welke auto is wel de trouw-auto van Casper geworden?!
Ik wil m eerst in t vlees zien, alvorens ik mijn mening over de looks van de wagen geef. Zo op t eerste gezicht, kan ik nog niet zo wennen aan de nieuwe looks.

Bovendien:
>Een optieprijs die de nieuwprijs bijna verdubbelt
>Nog steeds een uitvoering met veel saaie kleuren.
Manmanman
Vind hem echt vele malen mooier dan die nieuwe GT4-nogwat van Mercedes. Toch stoot het me wel een beetje tegen de borst dat letterlijk alles een optie is, en dat die verkeersbordherkenning etc nog niet goed werkt. Voor een auto van anderhalve ton van een merk als Audi mag je wel meer verwachten vind ik..
De nieuwe A7 is zeker mooier dan het vorige mordel. Gisteren in de showroom even omheen gelopen. Hij stond naast een A5 sportback. Die laatste vind ik wel veel mooier in verhouding aan de buitenkant. Interieur van de A7 mag wat mij betreft zo in de A5 en dan een strikje er om.

Los van de prijzen natuurlijk want die zijn bizar bij Audi. Zakelijk kopen wij zelf de auto normaal gesproken maar de showroom bij Audi raakt leger en leger met interessante modellen om zelf aan te schaffen. Een aangeklede A5 Sportback met 190 pk kost bijna 70.000 euro!

Onze volgende auto moet standaard 300+ pk hebben en dan kom je in een prijsgebied dat echt niet meer leuk is bij Audi. Op hybride gebied is er op dit moment helemaal niets interessants te krijgen en de prijzen voor de e-tron durf ik niet eens af te wachten.
@rutgerk:
Ga eens kijken bij Lexus, GS pf LS. Alrijd full spec, rijden subliem en perfecte bouwkwaliteit.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).