McLaren 570S: rijtest en video

Auteur: , 48 Reacties

Een instap-McLaren om Ferrari’s en Lambo’s mee het snot voor de ogen te rijden.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Een twin turbo V8 met 540 of 570 pk, een lichtgewicht koolstofvezel chassis en dat alles in een middenmotor verpakking. Meer hoef je bijna niet te weten, of het moet de topsnelheid van 328 km/u zijn.

De eerste McLaren met make-up spiegels
Voor jullie wellicht verrassend genoeg, bleek het me in overige McLarens niet opgevallen dat ze ontbraken. Ik had geen idee dat ik mijn haardos niet had kunnen checken in de 12C, 650S en P1. Dat McLaren er nu toch aan toegeeft, heeft te maken met de missie waarmee de Sports Series (540C en 570S) op pad zijn gestuurd. Dit zijn McLarens die dagelijks gereden moeten kunnen worden en dat betekent dat er moeten worden toegegeven aan de aardse behoeftes van de poppetjes in de cabine. Dus is er een dashboardkastje, kleine vakjes in de deuren, make-up spiegels, een betere instap en het is zelfs mogelijk een door B&W geüpgrade stereosysteem met een heleboel speakers te krijgen.

McLaren 570S

McLaren is on a roll
Als we de iconische F1 voor het gemak even overslaan, dan is de autofabrikant McLaren nog geen vijf jaar oud, maar wist wel ieder jaar een nieuw modelvariant te introduceren. In 2011 kwam de eerstgeborene met de moeilijke naam MP4-12C (later omgedoopt naar 12C), in 2012 volgde de 12C Spider, in 2013 de P1 en in 2014 volgden de 650S als coupé en spider. Dit jaar maken ze het nog bonter, want we zagen de geboorte van de 540C, 570S, 675LT en P1 GTR.

Winst maken ze sinds 2013 en dit jaar gaat het zo goed dat ze de R&D uitgaven met 30% (!) verhogen tot 120 miljoen pond. De komende jaren zal er nog veel moois uit Woking komen, waaronder in ieder geval twee auto’s in de Sport Series. Een Spider gaat er natuurlijk komen, maar over de andere variant houdt McLaren de lippen stijf op elkaar.

McLaren 570S

GEEN SUV
Het is zondermeer het hardst groeiende segment wereldwijd en heeft Porsche veel succes gebracht. Toch maakt de McLaren de keuze om absoluut niet de kant op te gaan. Hard groeien en groot worden behoort niet tot de doelstellingen. Vorig jaar bouwden ze ruim 1600 auto’s en in 2017 moeten er dat 4000 zijn, maar in 2025 ook. De allergrootste worden hoeft financieel en McLaren wil het ook duidelijk niet. Zo’n verfrissende keuze zegt ook iets over de missie waarmee McLaren straatauto’s bouwt.

McLaren 570S

Carbon only
Als je McLaren zegt, dan zeg je ook carbon. De Britten waren er als een van de eersten bij om koolstofvezel (carbon) toe te passen in auto’s. Sinds McLaren het carbon chassis introduceerde in de autosport – met de McLaren MP4/1 in 1981 – en vervolgens in de McLaren F1 voor de weg in 1993, heeft het uitsluitend auto’s met koolstofvezel chassis geproduceerd.

De Sports Series (540C en 570S) hebben dus ook beiden een volledig koolstofvezel chassis, wat ondanks de opkomst van lichtgewicht materialen nog steeds bijzonder is. Voor de 540C en 570S gebruikt McLaren een nieuwe versies van het koolstofvezel chassis, de MonoCell II die minder dan 80 kilogram weegt. De lagere en smallere dorpel maakt een wat iets makkelijker instap.

McLaren 570S

In tegenstelling tot de 650S is niet ieder carrosserie-paneel nog van koolstofvezel gemaakt. Uit kostenoverwegingen is er voor gekozen om een groot aantal delen van aluminium te vervaardigen. De toepassing van al deze mooie lichtgewicht materialen maakt de 570S het lichtste jongetje van de klas. Afhankelijk van de opties slaat de weegschaal bij een lege 540C niet verder uit dan 1311 kg. Vergeleken met de concurrentie scheelt dat 60-150 kg, een significant verschil.

McLaren 570S

De toewijding aan minimalisme uit zich niet alleen in gewichtsbesparing, maar ook in het streven om de package space van componenten zo klein mogelijk te houden. Zo bestaan de achterlichten uit een multifunctionele LED lichtstrip en kon er in het midden van de lampen ruimte worden gehouden voor ventilatieroosters om warme lucht af te voeren uit de motorruimte. Nog een voorbeeld: de achteruitrijlamp is gecombineerd met het mistlicht en weegt slechts 50 gram.

Heel, heel erg snel
De specificaties spreken voor zich: dit is een kanon. Of een raket, het is maar net waar je van houdt.

McLaren
540C
570S
 
Cilinderinhoud3799cc3799cc
Vermogen397 kW/540 pk419 kW/ 570 pk
Koppel540 Nm600 Nm
3500-6500 tpm5000-6500 tpm
0-100 km/u3,5s3,2s
0-200 km/u10,5s9,5s
Topsnelheid320 km/u328 km/u
Leeggewicht1311 kg1313 kg
Prijs NL€ 200.250€ 227.500

Ondanks de gelijkenis met het blok van de 650S en 675LT is toch ruim 30% van de onderdelen van de motor anders. Cilinderkoppen, turbo’s, krukas en intercoolers verschillen met de grotere broers.
Het prijsverschil tussen 540C en 570S lijkt fors, maar de uitrusting is ook een stuk beter. De 570S heeft bijvoorbeeld standaard keramische remmen, meer lapjes leer in het interieur en optioneel meer carbon items zoals de diffuser.

McLaren 570S

Een supercar voor iedereen
Dit klinkt misschien saai, onze supercars hebben we immers het liefst als draken: vuurspuwend, chauffeurs verslindend en met een ruig randje. Dat doet 570S niet, of beter nog: niet als je dat niet wil. De opkomst van elektronische hulpsystemen mag jou als lezer niet onbekend zijn. Uiteraard hebben de baby-Macca’s tractiecontrole, ABS en ESP, maar daar hielden ze in Woking niet op. Op de middenconsole prijken twee draaiknoppen: één met de H van Handling en één met de P van Powertrain. Op beide draaiknoppen is er de mogelijkheid om de bak in de handmatige stand te zetten en om het ESP gedeeltelijk of helemaal uit te zetten.

McLaren 570S

Het is allemaal niet nieuw te noemen, maar de implementatie van McLaren is erg goed. Over de instelbare dempers kan ik kort zijn: lekker grote verschillen tussen de drie standen maken dat er ook echt wat te kiezen valt. In geen van de drie standen wordt het echt oncomfortabel, de “Track” stand is dus ook bruikbaar buiten circuits met biljartlaken glad asfalt.

De opties voor de Powertrain maken het pas echt bijzonder. Schakel van Normal naar Sport en de interactie tussen bak (7-traps SST met dubbele koppeling) en motor verandert. Cilinder Cut technologie onderbreekt de ontsteking, maar de brandstof wordt wel ingespoten. Die ontbrandt dus met een gezellig geluid en optionele vlammen in de uitlaat. In de Track modus gaat het nog een tandje heftiger aan toe Inertia Push die met opgeslagen kinetische energie de 570S nog giftiger maakt tijdens opschakelen.

McLaren 570S

Het ESP laat in de normale stand al iets beweging toe, maar als de gelegenheid zich voor doet, zul je als geoefende bestuurder een “onzichtbare hand” ervaren die de auto binnen de witte lijntjes houdt. Uiteraard kan het ESP ook helemaal uit, maar de “tussenstand” Dynamic voor de meeste chauffeurs al leuk genoeg. Oversturend de bocht uit accelereren met een kwart slag tegenstuur mag van het systeem. Met alle systemen in de full-attack-modus wordt de achterkant ook bij aanremmen van de bocht losser, vooral op het circuit is het heerlijk om de auto alvast een beetje te kunnen zetten.

Waarom is het dan een supercar voor iedereen? In de full-attack-modus kunnen Verstappen-wannabees met of zonder vangnet (ESP) heerlijk spelen. Hoeft het allemaal niet zo ruig, bijvoorbeeld omdat er eerst nog een extra espressootje naar binnen gegoten moet worden, dan maakt een keuze voor standen Normal en Sport de 570S een veel vriendelijker klant. Komt er meer vertrouwen, dan kan de 570S de teugels steeds meer laten vieren.

Conclusie en concurrentie
Voor twee ton komt er diverse sportieve auto’s in het zicht, maar de enige met een middenmotor is de Audi R8. Andere tegenstrevers zijn de Porsche 911 Turbo (S), Ferrari California en de Mercedes-AMG GT. Van dit rijtje is de McLaren de meest bijzondere qua merk, layout en materiaalgebruik. En dat alles voor een leaseprijs van 1349 euro voor de 540C. Dagdromen over een volgende leaseauto was nog nooit zo leuk, ik word er heel hebberig van. Filmpje!48 reacties

Vreemde dag en tijd Autoblog, om een rijtest online te zetten. Ben ik niet gewend! Straks maar even kijken, ben erg benieuwd hoe deze het gaat doen ook al is het alles behalve mijn favoriet in dit segment.
@viezefreddyw: volgens mij zat er een embargo op, dat het niet vóór dinsdag 0900 online mocht, op youtube stonden er in m’n feed 6 verschillende reviews op binnen 10 minuten ;)
@jeroen13: Chris Harris was weer baas.. verdomd goed geslapen vannacht haha
@Mika_Hakkinen: Tja sommige mensen kijken naar andere dingen voor het slapen gaan..
@991gt3rs: Dat kwam erna hahaha
@viezefreddyw: we blijven je verrassen!
@autoblogger: kruidvat?
Ik snap niet waarom er een 570s is én een 540c? Achja uiteindelijk heeft elke McLaren dezelfde motor en nagenoeg hetzelfde uiterlijk. Ferrari wins it any day bij mij.
@gillesvda: Om dezelfde reden dat er een 650s en een 625c is. Klanten die een supercar willen die niet alleen maar hardcore is, kunnen die variant dus kiezen.

OT: ik vind het tot nu toe wel de mooiste Mac, maar het kan me nog altijd niet overtuigen. Italiaans design blijft mooier. Zeker in het interieur. Dat van de Mac lijkt wel een rouwkamer. Gelukkig kun je het wel opfleuren met wat kleurtjes.

Voor de liefhebbers van configureren: McLaren heeft een goede configurator om mee te spelen. Ziet er allemaal gelikt uit.
Leuke verrassing op de woensdagmorgen!
Embargo er af vandaag? Mijn YT feed stond vandaag ook vol met 570S filmpjes
Lijkt mij echt een waanzinnig leuke auto om te rijden, alleen ben ik niet zo te spreken over die Pokemon koplampen?
No nonsense snelheid. Ik hou ervan. Goed kleurtje ook.
@paulaner: hippe deuren ook.
Toch geen partij voor de Ferrari 488 GTB!? Cijfers spreken in het voordeel van Ferrari – wat zal e.e.a. geven op circuit – maar bij de ‘doorsnee’ koper zal het ook vooral over de ‘looks’ gaan. Ook al is deze McLaren best geslaagd, hij kan wat mij betreft niet tippen aan het design van de Ferrari!
@nick007:
Daar hebben ze dan ook de 650S voor. Die is ook nog eens mooier. Al is de mooiste, dat design is echt prachtig.
@poes: Dit is dan jouw mening. Ik zag ze onlangs naast elkaar (Knokke, zondag voor acht dagen)… Voor mij is de Ferrari bruter en tegelijk toch verfijnder qua lijn. Maar ‘de gustibus et coloribus…’ (gelukkig maar ;-) ).
Ik weet niet waarom maar McLaren doet me gewoon niet zoveel…
@e4350: Eens! De MP4-12C vind ik niets, 650S/675LT worden al wat spannender, maar deze 570S heb ik dan weer helemaal niets mee.

De P1 is een uitzondering, van de hypercars top-3 staat deze bij mij fier bovenaan!

Mocht ik in dit budget en deze klasse een auto kiezen, dan ga ik voor de AMG GT of de Turbo S, Of een F-type R Coupe!
@roberto: De P1 is inderdaad een brute machine, echter komt die bij mij dan op de tweede plek in de hypercar top 3. De nr. 1 is toch echt de 918 voor mij :)

In dit geval zou ik ook lekker voor de AMG GT gaan, wat een plaatje is dat toch!
@e4350: Ik herken het sentiment. Vind dit trouwens tot nog toe wel de meest geslaagde McLaren (muv de F1 die ik trouwens ook niet echt heel mooi vind, maar die wel die briljante atmosferische V12 van BMW heeft aan de pluszijde).

Het helpt natuurlijk mee dat deze variant geen directe concurrentie heeft, ik denk dat als er al een geslaagde ‘Dino’ op de markt was deze 540/570 alweer wat minder interessant zou zijn.
vind de auto niet mooi klinken en de voorlichten vind ik ookniet mooi, daarnaast mist het de emotie die een ferrari wel uitstraalt…helaas…maar een ferrari anytime
Ik vind dit echt een geniale wagen. Mooi ook trouwens. Maar is hij beter als de 911? Ik moet eerlijk zeggen dat ik voor de 570s zou gaan als ik mocht kiezen. (Tof filmpje trouwens)
Ik vraag me toch af wat McLaren aan het doen is. Ja, ik snap het wel, ze proberen zo veel mogelijk van de markt bestrijken met beperkte middelen. Maar gaat dat ook werken?

In korte tijd zijn ze gekomen met de 12-C, 650S, 675LT, 570S en 540C.

De namen zijn sowieso al weinig aansprekend en verwarrend. De 650S was een (zeer snel volgende!) facelift van de 12-C, maar lijkt naam-technisch een nieuw model. De 570S klinkt als broertje van de 650S met enkel minder vermogen, maar de verschillen zijn groter. Terwijl de 540C klinkt als een andere auto dan de 570S maar in werkelijkheid zijn ze bijna hetzelfde.

Alle auto’s hebben plenty vermogen en koppel, uit allemaal dezelfde motor (in de basis). Ze klinken (dus) ook allemaal hetzelfde en het gevoel zal ook weinig van elkaar verschillen (denk ik). Ook zien ze behoorlijk hetzelfde uit. Al vind ik de 675LT veruit de mooiste, dat dan weer wel, maar dat is toch een beetje een special (al is het maar omdat die niet meer te verkrijgen is).

Ik heb het gevoel dat McLaren verkopen gaat missen omdat het allemaal veel te veel op elkaar lijkt. Ik zou niet weten waarom ik persé voor een 570 moet gaan of voor een 650. Of wellicht zelfs een 540. Het maakt het daardoor allemaal veel minder begeerlijk, denk ik.
@poes: Ik mis ook wat onderscheid. Het zijn allemaal no nonsense supercars die gericht zijn op prestaties. Allemaal dezelfde motor, dezelfde layout en een vergelijkbaar uiterlijk. En de modellen worden zo snel achter elkaar de markr op gejaagd dat het niet meer echt speciaal is.

Het zijn daarentegen wel allemaal zeer goede auto’s. En voor een fabrikant die nog zo jong is, vind ik dat erg knap.
@poes:
Eens. De helft van de supercar eigenaren koopt vooral om de auto om de vraag “Wat rij jij?’ vol trots te kunnen beantwoorden. Ik denk niet dat deze faxmachine type aanduidingen (dixit Clarkson) veel herkenning gaan oproepen.
Het inwisselbare en Aziatisch aandoende design evenmin, ik wordt er echt niet warm van.
@poes: Misschien leuk om te weten, de 650S was ook als nieuw model bedoeld, maar na de introductie ervan kocht niemand meer de 12C. Zodoende is het de facelift geworden.
@mclarenf1lm:
Sorry, maar dat PR-verhaaltje gaat er bij mij echt niet in.

De 650S was aangekondigd in februari 2014. De productie van de 12C stopte in april 2014.

Daarbij, de 650S had 25 hele pk’s meer (dat is maar 4%), een neus in lijn met de P1 en wat andere tweaks aan het onderstel (voornamelijk omdat de pers de 12C niet unaniem positief had ontvangen).

Dat was het. Voor de rest was de auto precies hetzelfde. Dan kun je natuurlijk nooit van “een nieuw model” spreken. De enige reden dat ze dat gedaan hebben, is om de kersverse eigenaren van de 12C niet direct tegen de schenen te schoppen (of iig een poging te doen tot).
Haha, bij autoweek spraken ze over een alluminium chassis. Hier over koolstofvezel, kan je wel weer zien dat ze bij autoweek achterlijk zijn
Dat er daar meer wordt uitgegleden dan een stel Jamaicanen die je voor het eerst op schaatsen zet wisten we al, maar misschien bedoelen ze de subframes die aan de carbon tub vastzitten?
@sir_smokalot: Ik heb net even gekeken. En de ‘koets’ is volgens hun van aluminium. Het blijkt maar weer dat we daar niets te zoeken hebben.
die kleur!!! :P
@TDI-goeroe: …zat vroeger op een telefooncel.
De minst mooie mac van allemaal. Maar toch wil ik em wel.
Denk dat er ook wel eens gezegd mag worden dat de foto’s die geschoten zijn ook erg strak zijn!
Eerste serie geproduceerde McLaren die ik mooi vind. De P1 is natuurlijk ook geweldig maar dat is een gelimiteerde oplage.
Als daily zou ik de GT-R, AMG GT(S) kiezen, vind ze mooier, McL doet mij niet zoveel.
Gaaf ding als auto opzich. Mooie techniek vooral. Mooi vind ik de auto absoluut niet, en het roept ook geen emotie bij mij op. In dit segment is er zoveel fijner spul. Niet perse beter, maar wel meer mijn smaak. De R8 bijvoorbeeld. Wat een heerlijke wagen is dat!
@dutchdriftking: De R8 is een beest wilde die samen met de Huracan opnoemen, maar beiden zijn ook een stuk duurder.

Ik zou dan twijfelen tussen de GT-R, R8 en de Huracan.
waar is deze rijtest gefilmd? ik kwam een 570 S tegen in Portugal dinsdag in dezelfde kleur en bij het circuit ernaast nog wezen karten.
Bij me likey haakte ik al af…
Grappig dat in het filmpje van GTO / Autoweek dezelfde shots terugkomen.
Het is zo jammer want ze hebben prachtige techniek maar het design.. vind geen een mclaren mooi
Een eenvoudig detail dat mij aanspreekt: De minimalistische achterlichten. Met NB een ventilatie-opening erin!
Ik erger me aan grote, zware, diepe, plastic-glazen bakken op moderne auto’s. In een tijd van LED (en in mindere mate Xenon) kan je toe met minieme lichtbronnen. De Alfa 4C is een mooi voorbeeld: Voor het mooi is hij er met ‘gewone’ lichten. Die wegen echter wel 10 kg (!) meer dan een plak carbon met kleine LED-pitjes. Had je de hele units echter weggelaten uit het ontwerp, dan zou je het hele front efficiënter kunnen ontwerpen.
Bovendien vind ik het niet vanzelf sprekend dat grote aquaria rondom (Peugeot 407 aynone?) een auto fraaier maken. Een designer die wil, kan nu een auto maken die geen verlichting lijkt te hebben.
Of je maakt lekkere fake-lampekappen, en hangt de eigenlijke lichtjes elders :-)
Doen ze met uitlaten toch ook allemaal?
@mout: het kan….
Maar een auto moet een “gezicht” hebben. Daar horen “ogen” bij. Het zal dus nog wel even duren voor het grote publiek een auto zonder zichtbare koplampen mooi kan vinden. Persoonlijk vind ik de knullige simpele gatenkaas achterlichtunits bij deze 570 en in het bijzonder bij de P1 bij McLaren erg jammer, daar was veel meer van te maken geweest.
GEWELDIG FILMPJE. Ik vind het echt leuk als je de enthousiasme ziet bij Wouter. Andersom is het ook, als ie een KIA DEURMAT moet reviewen of een SEAT GOOTSTEENONTSTOPPER dan is een stuk serieuzer en komt ie echt met gezeik aanzetten over een of ander knopje of het verbruik dat misschien af en toe toch wel een beetje afwijkt. Dit is wat Autoblog de beste autowebsite maakt :)
Wat een waanzinnige leipe bak. Goede kleur en super vette styling. Lekker uitgesproken.
Je hoort altijd dat gezeur over ‘emotie’ als het McLaren aangaat. Kan iemand nou eens uitleggen wat dat precies is? Want ik snap dat meneer Clarkson dat altijd noemde en het makkelijk is dat even over te nemen, maar is het gewoon minder emotie dan een Ferrari of helemaal geen? En hoe verhoudt dit zich tot Porsche? Vind het ook knap harde bak dit hoor
Filmpje doet het niet meer…:(

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).