Audi S6 TDI: rijtest en video

Auteur: , 52 Reacties

De S6 rolt tegenwoordig met satanssap. Dat is lekker zuinig en past in de trend naar een lagere CO2-uitstoot of slaat Audi hier de plank compleet mis? Casper en Wouter rijden er samen in en geven het definitieve oordeel in de video. Of je leest alleen de rijtest, dat mag ook.

Of een Uber-TDI na dieselgate werkelijk een goed idee is, valt uiteraard te bezien. Daarbij is het ook wel weer goed om te bedenken dat de automarkt niet in ieder land hetzelfde is. Nederland had een hele grote voorliefde voor diesels, vooral in de zakelijke markt, want daar was bijtellingswinst te halen. En masse doken leaserijders de configurator in om een 14% of 20% bijteller lekker dik aan te kleden. Zelfs mensen die weinig kilometers maakten, kozen voor een diesel, want die reden lekker en de loonstrook zag er ook een stuk florissanter uit met die lage bijtelling.

Audi S6 TDI

De afgelopen jaren kreeg de diesel in Nederland echter dreun naar dreun: de eerste deelde de Volkswagen Group zelf uit door nogal creatief met de software om te gaan. Ondertussen stapten leaserijders massaal over naar plugin hybrides en EV’s, de overheid was daar zo enthousiast over dat er een hele stapel aan belastingkortingen te halen was. Omdat het huishoudboekje van de Nederlandse staat toch in balans moest worden gehouden, was het wel zaak om de belastingen op de rest van het wagenpark omhoog te gooien. Voor diesel gingen MRB (wegenbelasting), de accijns op brandstof en de aanschafbelasting per gram CO2 uitstoot (BPM) omhoog. Een driedubbel klapper die ervoor zorgt dat een diesel voor gewone stervelingen financieel niet heel aantrekkelijk meer is.

Dat Audi toch voor een TDI in de S6 (en S7) kiest, komt ook weer niet helemaal uit de lucht vallen. De SQ7 heeft ook een dikke V8 TDI, de vorige SQ5 was er in Europa alleen als TDI (en die komt er nu weer) en concurrent BMW heeft de M550d. Voor lange afstanden is diesel onverslaanbaar en het is al een paar decennia niet meer zo dat een diesel niet krachtig genoeg kan zijn om in een sportief model gelepeld te kunnen worden. In Europa zijn de dieselverkopen (gedeeltelijk) weer terug gestuiterd en de klantvraag naar sportieve diesels is (nog) niet uitgestorven.

Audi S6 TDI

De V6 TDI uit de S6
Waar de vorige S6 een 450 pk sterke en vier liter grote V8 benzine had, moet de S6 TDI het met een stuk minder slagvolume doen. Basis is het bekende 3.0 V6 TDI blok, maar dan geüpgrade met de allerlaatste hightech. Het dieselblok beschikt over 48V mild-hybrid technologie (MHEV) die het bijvoorbeeld mogelijk maakt dat de S6 bij snelheden tussen 55 en 160 km/u gedurende maximaal 40 seconden kan ‘coasten’ met uitgeschakelde motor. Door het gestegen voltage kan het regeneratieve remsysteem maximaal 8 kW terugwinnen die in een lithium-ion accu wordt opgeslagen. Dit systeem zorgt voor een gemiddelde besparing in het verbruik van 0,4 liter per 100 kilometer. Saai he, ik weet het, dus lees snel door in de volgende alinea.

Dat de V6 TDI een een turbo met variabele geometrie heeft is al een mooi begin, maar nog gaver is de elektrische compressor. Deze electric powered compressor (EPC) krijgt zijn energie van het 48V elektrische systeem en door zijn reactietijd van 250 milliseconden verkleint de EPC het turbogat. Zo worden hybride technologie toch weer leuk.

Zoals we gewend zijn dieselmotoren heeft ook de S6 TDI een reuzenkoppel (van 700 Nm) dat breed beschikbaar is (tussen 2.500-3.100 tpm). Als je de vergelijking met de vorige S6 trekt, valt het vermogen wel een tikje tegen: de V6 TDI schopt het tot 349 pk, 101 paarden zijn er totaal ontsnapt.

Audi S6 TDI

De prestaties zijn dan ook niet zo aardeverschroeiend als in de vorige S6 op benzine, maar je doet de S6 TDI ook tekort door hem alleen maar vlotjes te noemen. De topsnelheid is volgens de goede Duitse traditie begrensd op 250 km/u en de sprint naar de 100 doet de S6 limousine in 5 seconden rond, de S6 Avant (en S7) hebben 0.1 tel meer nodig. Met deze droge cijfers scoort de S6 prima, maar qua power missen we de benzine V8 natuurlijk wel. De uitgaande S6 had dik 100 pk meer voor totaal van 450 paarden en was een veel snellere sprinter. Of de gemiddelde S6 rijder de overstap naar een diesel ziet zitten, valt te bezien. Een lager verbruik en grotere actieradius zijn voordelen, maar ik vrees voor Audi dat in ieder geval in Nederland de diesel nog iets te veel in het verdomhoekje zit.

Het rijdt wel lekker, maar….
Een koppelrijke dikke diesel, een onderstel en besturing die redelijk communiceren, een comfortabel interieur en adaptief onderstel zijn ingrediënten voor een auto waarmee je moeiteloos lange afstanden gaat afleggen. Zelfs als de wegen smaller en bochtiger worden, heeft de S6 er weinig moeite mee. Op droog is het weggedrag uiteraard wat braaf, 349 pk is dan (veel) te weinig om de S6 puur op vermogen te provoceren. Pas als het glibberiger wordt, kan het quattro systeem aan de bak. Optioneel is de S6 leverbaar met het sportdifferentieel, dat de aandrijfkracht actief over de achterwielen verdeelt. Voor de Nederlandse weersomstandigheden is het overkill, maar mocht ik regelmatig in sneeuwrijke gebieden rondrijden, zou ik de optie wel aanvinken. Voor ons land met gematigd klimaat (en drukke binnensteden) is het wellicht beter om de ook optionele vierwielbesturing mee te bestellen.

Audi S6 TDI

De achttraps tiptronic-automaat is uiteraard wel standaard en in theorie is dat een fantastische bak. Bij Audi hebben ze helaas een nieuwe religie: hoe hoger de versnelling, hoe beter dat is. Het zal de schrik van dieselgate zijn, dat ze nu grijpen naar maatregelen die het milieu echt helpen, maar het rijplezier vergallen. In de bebouwde kom tokkelt de S6 TDI met 40 km/u op de teller reeds in de vierde versnelling. En let wel dat is met Audi Drive Select in de meest sportieve stand “Dynamic” en de pook van de bak in de S van sport. Het zou niet problematisch zijn als de bak dan op zijn minst flitsend terugschakelt, maar dat is niet zo. Zo wordt een auto met een elektrische compressor, hypermoderne automaat en de mild hybrid ondersteuning toch nog traag. Na een rollende start snak je helemaal naar een ander aandrijflijn of betere software, een fractie van een seconde gebeurt er niets, daarna vlamt de S6 TDI er pas vandoor.

Lekker dik
Qua uiterlijk en innerlijk heeft Audi het dan wel weer dik voor elkaar. Het interieur is ronduit briljant met fantastische materialen en de drie mooie, grote schermen. De meeste zaken worden bedient door middel van touchscreens (met haptische feedback), die prima werken. Voor de S6 zijn sportstoelen die met een combinatie van leder en alcantara bekleed zijn standaard.

Ook van buiten is de S6 lekker dik, met net wat agressievere bumpers, forse dorpels en groot lichtmetaal. Helaas hinkt Audi op twee gedachten qua achterkant: er lijkt een diffuser aanwezig met vier uitlaatpijpen. Alleen de eigenlijke uitlaat wijst 10 centimeter voor de bumper al naar beneden. Dat we genept werden met alle dikke sieruitlaten, wisten we al, maar dit gaat weer een stapje verder.

Audi S6 TDI

Voor buiten Nederland is er één duidelijke concurrent voor de S6 TDI. Afkomstig uit Beieren en al toe aan de tweede generatie heeft BMW de M550d ingezonden als afgevaardigde voor de endurance cup op de autobahn. Ook de BMW heeft vierwielaandrijving en een drie liter diesel, maar dan wel met 4 (!) turbo’s en 400 pk. De S6 TDI zet dan ook geen benchmark in zijn klasse en het is jammer van de automaat. Wellicht dat een kleine software-aanpassing daar soelaas kan bieden, als Audi AG het zelf niet doet, dan is er vast wel een chiptuner te vinden die het graag doet. De S6 TDI maakt namelijk wel hebberig, een bijna ideale auto om lange vakantieritten mee te maken.52 reacties

Dikke diesel: altijd +1! Verpakking vind ik persoonlijk wat minder. Mooie test heren, van genoten!
@maxidyne: Diesel is voor Tractors
Kortom, een mooie fijne A6, welke met een chipje voor de automaat en het blok écht perfect is. Maar hij mist duidelijk een scherp randje om het S6 label waardig te zijn. Jammer. Het zou fijn zijn als er (met de facelift bijvoorbeeld) ook een benzine S6 leverbaar wordt. Bijvoorbeeld met de V6 van de RS4/5.
@dutchdriftking: true zit meer in lijn met BiTd dan een S.
@bitd: klopt helemaal. Ik denk dat JD uit de Bi-TDI zelfs meer haalt dan uit dit apparaat.
Ze hadden dit gewoon een ander soort label moeten geven, net als de M550i, dan was er “niks aan de hand”. Gewoon top auto, maar geen S6 V8 met 450pk
@jamesbond007: Audi “S” is altijd al het mild sportieve label geweest, dus zo gek is het nog niet.
@erwh: Oh nee absoluut! Maar je kan ook niet ontkennen dat er best een ruim verschil zit in een Audi met 350pk als ‘mild’ sportief, of 450pk uit de vorige generatie. Kijk, de auto zoals ‘ie is, diesel, meer premium dan een A6 50 tdi, vind ik super tof. Maar zou het niet lekker zijn als ze ‘m vanuit de fabriek al 400pk hadden meegegeven, of dat er nog een S6 met 6-cilinder komt die 500 pk heeft. En dan als genadeklap op een later moment de RS6 met een miljoen miljaar peekaas
Geniet er nog maar van, ook al is ’t een diesel, de volgende generatie zal waarschijnlijk elektrisch zijn.
Tsja, 350pk voor een S6 is wel wat zunnig. Misschien heeft het met emissie-eisen te maken, het blok kan veel meer leveren.. Bij de vorige generatie Bi-TDI had JD er met een chip 430pk en 870nm uitgehaald bij het exemplaar dat mijn vader had. Dat was een serieus snelle diesel geworden die bij 160km/h+ nog steeds erg hard accelereerde. Emissie nooit getest natuurlijk..
In potentie kan een diesel wel serieus snel zijn maar het zal toch altijd wat anders blijven dan een V8 benzine met twee turbo’s
@bennyblisto: yep, die van mij loopt 280+, geen idee 0-100, maar is snel in de buurt of onder de 5
Gewoon even laten chippen door ABT en dan is ie helemaal mooi
@cortinaracing: Nee joh niet door ABT, die zijn altijd zo voorzichtig. Gewoon bij JD brengen ofzo, die perst er veel meer uit.
@evdw: En die passen de bak aan. Ook niet onbelangrijk.
@evdw: Op zich ook wel logisch. Alle producten van ABT zijn TüV-goedgekeurd. Voldoen aan véél strengere eisen dan JD. Niet dat dat slecht is (integendeel), maar het is wel een wezenlijk verschil tussen een Nederlandse specialist en een grote Duitse tuner/raceteam/kleinserie fabrikant.
Ruckstand durch WLTP
Dikke blèrpijpen, jungeh!

https://i.imgur.com/o0BDYr5.png
https://i.imgur.com/nbUCTFB.png
@jaapiyo: wat… dat is wel matig
@jamesbond007: en henk123456 en mastonartin hebben niet eerst de video gekeken. Dat doe ik altijd als eerste en was ondanks de vele keren “maar” toch wel erg enthousiast over deze auto. Totdat ze die pijpen lieten zien. Echt zo jammer dat. Vond ik bij de nieuwe SQ5 ook al, al ziet dit er met 4 pijpen tenminste nog wel mooi uit.
Als ik het geld voor zo’n auto had zou ik serieus twijfelen of ik dat wel wil. Zo’n let down!

Verder een mooie auto om te zien, zowel van binnen als van buiten.
Geluid is ook wel lekker, maar wel jammer dat ook dat nep is. Maar we kunnen er haast niet meer om heen.

Vind hem wel S6 badge onwaardig. En niet alleen door de 4 fake pijpen.
Maar ja hoe hadden ze hem anders moeten noemen? A6S TDI? Mwah…M550d klinkt wel beter.
Iemand een betere naam voor de Audi?
@jaapiyo: Dat is een grap, toch?
@jaapiyo: wat gênant..
@jaapiyo: Triest. Aan de andere kant, een diesel met sportuitlaat is ook een contradictio in terminus…
@jaapiyo:

Wat is debieler ..
Een “echte” Rolex .. of een nepper ..
@lincoln: de hoogst opgeleiden verkopen de echte ..
Maar ach ..
Zij kopen daarna deze S6 ..
@jaapiyo:

En terecht ..
Voor hun is het verschil tussen een echte en een nepper niet echt te duiden ..
Ben ook wel benieuwd naar het trekgewicht?
Zo met die zwarte gril vallen de sensors wat minder op. Erg geslaagd in combinatie met de rode kleur. Jammer van die uitlaatpijpen..
Prima auto, foute naam.
350pk tov van de 381pk van BMW (sinds 2012!!) is natuurlijk ook een beetje gek; maar t is niet anders. En het concern heeft het net weer voor elkaar gekregen om de 4.0 V8 diesel door de euro 6d-temp heen te krijgen; legt m gelijk weer in de Toureg; maar ondertussen krijgt de A6 de 3.0 mee.

En jammer van die uitlaten; ik zou me er voor schamen; als Audi en als eigenaar.
@gregorius: 400pk in de huidige M550D…en die is er al weer 2 jaar.
Geen S badge waardig. En die uitlaten…..hahahhahaha
Ze hadden hem ook de SD 6 TDI kunnen noemen, maar dat was voor de Duitsers zelfs heden ten dage nog een stap te ver. Mercedes heeft het ooit wel aangedurfd, maar slechts in de VS.
Ze hadden er iets meer werk van mogen maken idd geval, 350pk is veel, maar ze lopen hiermee toch echt wel achter op hun directe concurrent met bijna 400pk diesel.
Niet echt een s6 naar mijn mening, zal wel beter verkopen als ze hem s6 noemen… is het niet gewoon een audi a6 met s spulletjes en een dikke diesel?
Mooie wagen maar zou vanwege uitlaten hem niet willen. Epic fail.
Ik vind 350peekaa 700nm echt serieuze waardes ..
Zal best een prijzig ding zijn ..

Alleen jammer dat mensen die em wel kunnen betalen nogal gevoelig zijn voor labeltjes en badges ..
@lincoln: als ik de reacties zo lees hier, geldt dat niet alleen voor de mensen die ‘m wel kunnen betalen.
@probono:

Mwah .. sterker nog ..
Die uitlaatpijpen maken het een ‘no go’! En dan ook nog dat neppe motorgeluid erbij… dit wil je toch niet als je voor een S6 in de markt ben?
@jippie: Die uitlaten zijn makkelijk te fixen.
Met twee man op pad maar vervolgens alleen de persfoto’s?
Waar staat de S eigenlijk voor bij Audi ?
Als ik zie hoeveel SQ5-en er rond rijden, kan dit zomaar een goede zet zijn
In Duitsland gaat die serieus een stuk onder de basis prijs van de M550d zitten als ik zo zie, dus denk ik NL toch stuk beter qua prijs als de BMW die eigenlijk te duur is 150k+
Qua uiterlijk wel knap. Maar beetje jammere details die zwarte sensoren orgie in de grille en de nepuitlaat pff. Is ook nauwelijks sneller als een 330d. In de Duitse bladen is men ook niet echt enthousiast veel te zwaar ivm 5 Serie of E Klasse
Dit is wat je krijgt als afdeling boekhouden mag meebeslissen over wat er in het gamma komt. Ik wed dat de rest van alle audimedewerkers inclusief Annie van de koffie hebben gehoopt op de 450 pk 2.9 rs4 knaller in de S6 (met echte uitlaten), maar die bieden ze niet aan in Europa. Waarom geen keuze hier? Ik had namelijk graag een jong gebruikte op de kop willen tikken later ;)
Het is het allemaal weer net niet, een echte Audi dus. Die nepuitlaten zijn de kers op de taart.
Mooie test, kan het wel waarderen dat de mannen niet perse lovend zijn, maar ook kritisch. Ben niet zo’n Audi man, en zie dat een E400 d tot 340 pk komt, en 700nm, met een zes in lijn. Lijkt mij toch de fijnere keuze, zonder AMG opsmuk, das toch wat misplaatst, net als de S opsmuk bij deze S6 diesel…
Mooie bak om te zien deze S6. Maar jammer van die automaat. Dat is toch wel een dingetje.
Bak M550d is echt superalert en de uitlaten, slechts 2 in trapezium vorm, zijn wel echt.
Bovendien had de eerste versie M50d in 2012 al 382pk/740Nm.
En sinds 2017 400pk/760Nm. Tja…
Maar ik geloof zeker dat die 350pk/700Nm ook heerlijk rijden. Alleen denk ik niet zo fijn als de 6inlijn met 3 of 4 turbo’s. Ondanks dat geluid daar ook uit een beetje uit de speakers komt;-)
@doemijmaar6inlijnmetxdrive: Een Alpina D5s is denk ik het fijnste in deze klasse.
@tja dat is waar ook die hebben we ook nog. Nog nooit ingereden, wel gezien. Vet mooie billen partij met echte kokers. Alpina is exclusiever , de M550d neus vind ik persoonlijk weer mooier dan de alpina spoiler.
Stoer van Audi om er een diesel in te planten en waarom ook niet. Heerlijke koppel machine op deze manier en ja wat kan brandweerwagen rood mooi zijn op een auto.
@edward330d: Je kan er ook een stoommachine in gooien. Dat is pas stoer.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).