Autodiefstal in Nederland: zo staat het ervoor

Auteur: , 18 Reacties

Kijkend naar de cijfers is er sprake van verbeteringen.

Autodiefstal in Nederland: zo staat het ervoor

Great news. Er worden steeds minder auto’s gestolen in Nederland. Hoewel we hier op de redactie met regelmaat verdrietige mailtjes krijgen van eigenaren met een gestolen vierwieler, zien de cijfers voor het hele land er een stuk beter uit.

In de eerste zes maanden van 2018 werden 3.643 auto’s gestolen. Ter vergelijking, in dezelfde periode een jaar geleden werden 4.254 voertuigen gejat. Een daling van maar liefst 14 procent dus. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.

De daling kan diverse redenen hebben. Betere controle van de politie, betere Europese samenwerkingen zodra een gestolen auto over de grens verdwijnt, maar ook betere beveiligingen van de auto. Persoonlijk denken we dat het door onze ‘Zo jat Wouter jouw auto’-video komt. De video werd begin dit jaar gepost en de resultaten zijn verbluffend!

Alle gekheid op een stokje, de veiligheid van je auto kun je grotendeels zelf in handen hebben. We schreven al eens een lijstje met handige tips. Nu hopen dat de positieve cijfers in het tweede halfjaar van 2018 doorpakken.18 reacties

Misschien is een betere economie een reden of meer rendement op andere criminele takken?
@xiran: de echte autodief doet het niet alleen voor het geld. Hij (M/V) doet het vaak ook voor de kick, omdat hij er goed in is en om het systeem te slim af te zijn.
@gulli: nee man wat is dat nou weer voor rich white boy talk?? gewoon voor de do€ko€ vriend! S-line , R-line, xenon, LED, interieurtje, airbags, stuurtje, navi, audio brap brap ca$hflow!!
@e36thuglife: jup… teveel Need for Speed gespeeld en Discovery gekeken…
Als de fabrikanten dit nou eens serieus zouden nemen zouden die auto’s ook niet zo makkelijk te stelen zijn. En de onderdelen niet zo interssant om eruit te jatten.

Maar ja, een foldertje waarin staat dat je auto nu nog minder goed te stelen is verkoopt niet zo lekker. Plus dat ze aan vervangende onderdelen zo lekker verdienen dus waarom zouden ze. De verzekeraar betaalt, en wie betaalt de verzekering..?
Ik zag laatst een vlog van Salomondrin met de nieuwe G-klasse: geen keyless entry meer (op alle modellen?) en de koplampen ed waren veel beter beschermd dan het oude model. Het lijkt erop dat Mercedes iig maatregelen neemt.
@rickvanbuuren: wel triest, want nxp, de chip fabrikant heeft twee chips voor de keyless entry. De goedkope is relatief makkelijk te kraken, zoals op vele autos, de duurder heeft encryptie en actieve communicatie met het voertuig. Veel veiliger. Maar fabrikanten stoppen er dus mee ipv het veiliger maken.. is vast goedkoper
En hoe staat het met de diefstal van auto-onderdelen? Volgens mij laten ze de auto staan als ze de gewenste onderdelen eraf hebben geplukt.. zou zomaar een ‘positieve’ invloed kunnen hebben op de cijfers.
Veel zwaardere straffen uitdelen zou ook helpen om dit te bestrijden i.p.v. enkele weken schoffelen en een wijzend vingertje.
@rike: Precies dit. Als je toch geen (passende) straf krijgt, waarom zou je de gok dan niet nemen.
Vooral Toyota hybride modellen zijn gewild, toen de plugin hybrides zoals de Mitsubishi Outlander verschenen in 2013 moest er verplicht een klasse 3 alarm op want ze zouden massaal gejat gaan worden.
Nu zijn het dus vooral de niet plugin hybriden die gejat worden.
En inbraken om onderdelen te krijgen? Heb steeds meer het idee dat men er ter plekke de onderdelen uithaalt die ze moeten hebben en de rest laten staan. Omdat de hele auto stelen wellicht te moeilijk wordt. Fijn dat ze de wagen laten staan. Maar als ze nu om de haverklap het halve interieur eruit jatten schiet je er weinig mee op.
Men neemt vaak niet eens meer de moeite om aangifte te doen. Dan gaat automatisch het aantal meldingen omlaag. En dus gaat het beter met criminaliteit in Nederland.
M’n RR Sport hebben ze al 2x geprobeerd mee te nemen in 3 jaar. En nee, ik woon niet in een achterbuurt.
@loserboi932: toen ze m’n navi uit mijn auto hadden gestolen zei ik bij het aangifte doen nog tegen de dame achter de balie
“En ik maar denken dat ik in een nette buurt woon”
Zegt ze
“Ja klopt, daar valt ook meer te halen”
Gewoon een Bearlock laten monteren. Versnellingsbakslot, mechanisch dus niet uit te schakelen met een kastje of iets dergelijks. Duurt gewoon veel te lang om onklaar te maken. Mijn vrachtwagens zijn er mee uitgerust en ook mijn auto’s. 2 keer in het verleden hebben dieven getracht een Scania en mijn RS2 te stelen. Zonder resultaat.
Gewoon een Magnavolt laten monteren, werkt perfect!!

https://youtu.be/bMtqRir7dco
Je kan zeggen wat je wilt.. maar sinds de video met Wouter bewaar ik mijn auto sleutels mooi wel in een metalen trommel. Slaapt een stuk rustiger.
In NL rijdt het dan ook vol met auto’s die het stelen niet waard zijn.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).