Automobilisten hebben geen benul van de verkeersregels

Auteur: , 62 Reacties

Tijd voor een niet verplichte opfriscursus!

Automobilisten hebben geen benul van de verkeersregels

Wat weten wij automobilisten eigenlijk van de verkeersregels? Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) gaat het slechter met onze kennis dan we ooit zelf zouden toegeven. Pas wanneer je rijbewijs om wat voor reden dan ook ongeldig is moeten die verkeersregels weer verplicht in het hoofd gestampt worden om het roze pasje te bemachtigen. Wie reeds in het bezit is van een rijbewijs heeft niet meer te maken met zoiets als een theorie-examen.

Omdat er nooit meer een toets volgt, kan die ooit opgeslagen informatie door de jaren wegzakken. VVN concludeert bijvoorbeeld dat 52 procent van verkeersdeelnemers geen idee heeft wat de maximumsnelheid is op een woonerf. Een kwart heeft ook geen antwoord op de vraag hoe hard je mag rijden op een rijbaan met een groene streep. En wat te denken van nieuwe verkeersregels die je nooit hebt gehad in een examen.

Om verkeersdeelnemers te helpen heeft de Nederlandse verkeersorganisatie een speciale internetpagina in het leven geroepen. Op de site verkeersregels.vvn.nl worden situaties geschetst aan de hand van foto’s en tips. Automobilisten en andere deelnemers aan het verkeer kunnen onder meer vragen stellen over allerlei zaken gerelateerd aan verkeer. Hoewel de VVN van mening is dat de site geschikt is voor iedereen, kan het geen kwaad om de webpagina’s door te nemen met je oma.

Foto: sommige automobilisten vinden zo’n verkeerslicht al verwarrend.. Foto via @hhitalia op Autojunk62 reacties

Ik ben blij voor het webpagina bedrijfje dat dit gedeelte heeft mogen bouwen; is weer lekker harken zo.
Verder leuk idee; het schaadt niet. Maar of het ook daadwerkelijk helpt..
@gregorius: inderdaad. Juist de mensen die het niks interesseert informeren zich niet over nieuwe verkeersregels. Die gaan dus ook echt niet een website bezoeken. Liever dit: rijbewijs verlengen? Verplicht een verkort theorieexamen doen. Na 2x zakken, opnieuw officieel theorieexamen doen bij ’t CBR. Levert nog geld op ook.
In Belgisch Limburg hebben ze nu verkeersborden met een hert erop en dan een rode streep erdoor. Iemand een idee wat dat wil zeggen? :-)
@cossiekiller: Einde gebied met overstekend wild.
@cossiekiller:

Dat alle herten daar op transport gezet zijn naar de Oostvaarderplassen.
@Hubert: om vervolgens heerlijk afgeschoten te worden, aangezien dit omheinde ‘grootse’ natuurgebied helemaal niet meer geschikt is voor zoveel grote grazers. Ofwel afschieten, ofwel alle tegenstanders de heropbouw vd Oostvaardersplassen laten betalen. Genoeg hierover: that escalated quickly…….
@Hubert: concentratiekamp Oostvaardersplassen.
@cossiekiller: op dat deel van de weg geen restaurants met wild op de menu-kaart..?
@cossiekiller: verboden voor herten
@cossiekiller: Nee, je mag daar gewoon niet ‘te hért rijen’ (dialect (traag uitspreken)) ;-)
@cossiekiller: je mag daar niet op je hert rijden
Sexy kont heeft zo’n Clio eigenlijk.

OT: Het valt mij ook steeds meer op. Weinig mensen die geïnteresseerd zijn in regels. “Maar ik rijd al 20 jaar”. Alsof dat iets uitmaakt. Als je jezelf in de ogen kijkt en moet zeggen dat je het theoretisch examen niet zou halen, dan moet je de auto niet meer instappen…
@vonklausenburg: als je dat ding 10x mag maken en de 11de keer slaagt dan mag je ook instappen…
@vonklausenburg: Ik denk dat niemand die al 5 jaar rijdt, behalve een rijinstructeur, het examen nog zal halen. Iedereen vergeet wel eens een paar kleine regeltjes (er zijn genoeg onbelangrijke regeltjes) en ook zal je moeten wennen aan de manier van vragen stellen. Een examen is gemaakt om je te laten zakken* dus die kleine kut regeltjes waar je net dat kleine detail makkelijk van vergeet zit er zeker tussen. Echter zou eigenlijk iedereen met een middagje studeren er wel door moeten komen.

*Er is/was een examinator in friesland die op de afdeling heeft gewerkt waar ze de examens maken. Hij was al snel weer vertrokken want zijn collega’s kickten erop om de vragen zo verraderlijk mogelijk te maken (bij de koffieautomaat: “ik heb nou een vraag bedacht die gaat echt niemand goed krijgen gheghe”). Dat was het doel, en niet het examen zo maken dat de mensen daadwerkelijk veilig aan het verkeer deelnemen. Deze betreffende examinator is daarom weer in de auto gaan zitten, want daar kan hij nog wel iets toevoegen aan de veiligheid.
@lekbak: Dat ben ik niet hellemaal met je eens. Ik denk dat veel mensen het examen wel zouden halen op basis van praktijk ervaring. Hoe meer je op de weg bent hoe meer ervaring je krijgt met bepaalde situaties. Aan de andere kant kan ik me wel voorstellen dat kennis van snelheden en borden afneemt, al denk ik dan altijd: hoe moeilijk kan het zijn? In Nederland staan zo veel borden die aangeven wat je moet doen dat je haast niet meer hoeft na te denken. In bijvoorbeeld Italië, waar veel minder borden staan, moet je echt goed nadenken wat voor weg het is en hoe hard je er mag. Achja, een cursus kan nooit kwaad 😉
@simonferrari: nou… 30 in een woonerf is geheid zakken hoor… en als mensen weinig rijden zakt de kennis ook weg. Niet iedereen rijd 15k per jaar…
Heel veel mensen op de weg met totaal geen inzicht. Alsof ze schrik hebben om te rijden.
@sameshitdifferentday: Zeker en vast. Mevrouw von Klausenburg rijdt namelijk ook zo. Vermoeiend is het.
@vonklausenburg: tijd voor een opfriscursus…
@sameshitdifferentday: same schrik different day
Grootste faal in verkeersregels en borden in mijn optiek is wanneer er van die borden staan wie de voorrang heeft bij een wegversmalling. De meeste mensen denken dus als zij de witte pijl in hun richting hebben dat zij voorrang hebben. Dat is slechts deels zo; zij het namelijk bij gelijk aantreden. Kortom als jij er al staat bij de rode pijl en de auto in tegenovergestelde richting bij de witte pijl nog niet is, mag je gewoon gaan rijden.

Helaas in de praktijk tref ik (te) vaak van die schreeuwtokkies die denken dat het zinvol is om dan extra gas te geven/je de huid vol te schelden. En dat terwijl zij de verkeersregels niet goed kennen.
@ghost: o zo waar. Dat is echt irritant. Zou voor velen best goed zijn een opfris cursus.
@ghost: dat is dus niet zo… ik heb geleerd dat tegenovergesteld verkeer je moet laten voorgaan als jij de witte pijl hebt. Dit komt tevens overeen met de website van de vvn ;)
@peug206: nee toch, witte pijl is voorrang, rood is altijd op borden iets wat niet mag of moet wachten.
@ghost: blijkbaar heb ik ook geen benul van de verkeersregels. Maar ik ga er vanuit dat de kant met het blauwe bord bij gelijktijdig aanrijden het eerste mag, van enig belang de kleur van de pijl heb ik nog nooit gehoord.
@mashell: klopt bij gelijktijdig aanrijden. In de praktijk is het echter zo dat je dus meestal moet afremmen en er een moment komt dat je er al staat. Als er dan een auto aankomt maar die is nog niet bij de versmalling, heb jij op dat moment de voorrang.
*Tijd voor een verplichte opfriscursus.
Ik merk ook steeds vaker dat mensen geen verkeersinzicht hebben. Dat gekoppeld aan het alsmaar groeiende egoïsme in dit land zorgt voor veel ellende op de weg.
@aapuitdemouw: dat egoïsme komt juist voort uit het niet hebben van verkeersinzicht.
@rhellema: Genoeg mensen hebben het inzicht wel, maar besluiten alsnog voor zichzelf te kiezen ten koste van ongeveer iedereen in hun omgeving op dat moment. Het is vervelend om mee te maken dat het de afgelopen jaren steeds vermoeiender wordt, deelnemen aan het verkeer.
@rhellema: nou helaas is het niet alleen verkeer. Ga eens een gemiddelde winkel in. Bezoek een evenement. Bezoek vooral iets waar ouders met kinderen zijn en je schaamt je kapot. Mijn kind eerst of gewoon totaal geen toezicht houden maar hoofd in telefoon. Dan ben ik toch liever de strenge papa voor mijn eigen kinderen.
@aapuitdemouw: Mee eens, maar ook de toenemende hoeveelheid weggebruikers. Enerzijds is Nederland redelijk makkelijk wat betreft informatie over wegen/snelheid/voorrang etc. al zijn sommige zaken ook compleet idioot. Klein voorbeeld, trajecten van 100 – 130 – 100 – 120 – 130 over 20km. Of blauw bord Autoweg met een bord met maximale snelheid van 70, wat is dan het nut van het Autoweg-bord?
@simonferrari: het nut van dat bord autoweg is dat het fietsers, scooters, tracktors etc verbiedt op deze weg te rijden. Vaak omdat het eerst een stukje 70 door de stad gaat en daarna een gewone autoweg waar je 100 mag buiten de bebouwde kom wordt.
@mashell: Hier in het oosten zijn verschillende (buitenaf) wegen met een autoweg bord met een maximum snelheid van 70 eronder. Geen voorafgaand traject van 70 of later 100. Zou toch makkelijker zijn als ze een 70 bord met daaronder een bord verboden voor tractors/scooters/fietsers zouden plaatsen?
ACC doet toch alles zelf, kan ik ff koeien kijken
Ja, gewoon verplicht theorie elke 5 jaar opnieuw doen, en gelijk verplicht elke 2 jaar ogen test.
@HZW: jij bent de directeur van het CBR?
Alle Afrikanen die hun rijbewijs daar behaald hebben laten bewijzen dat ze hier ook rijvaardig zijn, zou ook veel ellende voorkomen, kom maar eens hier in en rond Brussel rijden, dan zie je wat hoor, eergisteren én gisteren bijna aangereden door Afrikanen die niet stuurvaardig zijn. Mijn beste maat, een blanke Afrikaan nota bene is ook een gevaarlijke slak op de baan, het geldt dus voor alle kleuren volgens mij die van ginder komen…
@volvo_440_turbo: Een in het buitenland behaald rijbewijs is om precies deze reden daarom toch ook niet geldig?
@jasbelle: Wel, mijn maat heeft zijn rijbewijs niet opnieuw moeten doen, ik zal eens vragen hoe die dat geflikt heeft, hier zijn ook veel mensen die zonder rijbewijs rijden omdat de pakkans nihil is…
@jasbelle: hangt van het land af waar je weg komt. Vaak kun je gewoon een interationaal rijbewijs aanschaffen en dat later verlengen door het land waar je dan woont.
@peug206: een internationaal rijbewijs is niet meer dan een vertaalhulp voor een buitenlandse politieagent.
@mashell: wat betekent dat ook diegene op kantoor kan lezen dat je een rijbewijs hebt. En soms willen ze dan nog wel wat toegeeflijker zijn.
@jasbelle: Ik heb het hier even op messenger gevraagd, blijkbaar was het administratief een fluitje van een cent, hij is van Zuid-Afrika afkomstig trouwens
@volvo_440_turbo: Jij als Belg klaagt over slecht rijgedrag van anderen? Dan moeten die lui wel heel erg slecht rijden zeg…
@lekbak: Je moest eens weten :D in de oude volksmond zeggen wij altijd, als hij taffelt in het verkeer is het een Afrikaan of een man met een hoed…
Wat ik zelf een beetje raar vind, is dat de verkeersregels elk jaar worden aangepast, maar dat daar nauwelijks of geen voorlichting bij plaatsvindt. Als je al 20 jaar je rijbewijs hebt, rij je waarschijnlijk nog op de regels die je destijds zijn aangeleerd. En die kunnen zomaar niet meer kloppen. Bijvoorbeeld: geen richting aangeven als je op de snelweg naar rechts van rijstrook wisselt. M’n moeder heeft nog geleerd dat dat niet mocht, terwijl dat nu verplicht is.
Prima dat er een soort van test is zodat mensen (ik ook, had maar 17 van de 24 goed) kunnen zien wat ze fout doen maar wat heb ik hemelsnaam aan vragen die gaan over een max snelheid in de regen in Frankrijk of de max snelheid in belgie ( en die is weer anders in vlaanderen en wallonie)?!? Als je een land inrijd zie je de max snelheden dus waarom deze in een NL test….maak dan een test waar mensen kunnen zien wat de grote fouten zijn van de nl weggebruiker in het algemeen en laat die vragen zien en stel duidelijk de vragen en niet zo vaag zoals ze soms nu zijn
Met gezond verstand en elkaar de ruimte geven kom je een heel eind, helaas is dat moeilijk te testen met een theorie-examen
Ik stel voor om iedereen elke 5 jaar een verplichte rijtest te laten doen. Doe je hem niet, wordt je rijbewijs niet verlengt. Denk dat het meteen het fileprobleem oplost.
Ook schrik ik ervan hoe sommigen rijles krijgen. Ik zie regelmatig lesautos met 80 (of langzamer) invoegen op de snelweg. Ik zou vroeger zowat een pak rammel van mijn instructeur gekregen hebben als ik het lef had gehad om dat te proberen. Hup, gas erop op die invoegstrook… M’n lesauto was een megatrage ford escort 1.8d die wind in met moeite de 120 haalde (lang leve de rijschool reclame op het dak). En zelfs met dat kreng lukte het om op 3/4 invoegstrook de 110 te halen op een invoegstrook die heuvel op was. Een gemiddelde lesauto tegenwoordig heeft rond de 100pk, en kan gemakkelijk met 120 invoegen, alleen wordt dat blijkbaar niet meer aangeleerd. Het is waarschijnlijk belangrijker dat ze naar tomtom kunnen luisteren ofzo…
@derx: langzaam optrekken, d enk aan mn brandstof. Was letterlijk het meest genoemde zinnetje in mn rijopleiding…
@derx: Ik begrijp, dat je bedoelt dat je met een aangepaste snelheid dient in te voegen op een snelweg. Om dat echter met 120km/u te doen vind ik ’n misvatting! Je komt namelijk eerst terecht op de meest rechtse rijstrook, waar het vrachtverkeer rijdt. Die mogen officieel niet harder dan 80km/u, al rijden de meesten tegen de 90km/u. Vaak resulteert het invoegen met 120km/u dan in het meteen doorschieten naar de 2e rijstrook, alwaar de anderen automobilisten zich ’n hoedje schrikken van zo’n manoeuvre.
@9000cse: op rustige momenten kan er gewoon rechts 130 worden gereden, dan heb je je gewoon aan te passen.
@9000cse: ik heb liever dat ze met 120 naar de 2e baan schieten, als met 80-90 wat iedereen nu doet.
Er is denk ik ook een noemenswaardig verschil van mensen die het echt niet weten, of mensen die het wel weten maar er lak aan hebben (of is dat het merendeel van de mensen die het wel weten in dit onderzoek?)
@rike: ga maar eens tijdens de spits bij een druk kruispunt staan. Iedereen weet dat je niet midden in een kruispunt stil moet gaan staan (te horen aan het getoeter) maar als het ze zelf uitkomt sluiten ze netjes aan en staan vervolgens drie wegen te blokkeren. Maar ja, zij zijn er dan al langs dus de rest kan de t*ring krijgen.
@gulli: Ik betwijfel of ze dat echt wel weten. Het is immers één van de meest overtreden regels. Ook denk ik, dat dat komt, omdat velen denken dat je tot op ’t laatste nippertje nog door oranje mag. Dat MOET benut worden! Dat de doorstroming van het verkeer hierdoor ernstig gehinderd kan worden, lapt “men” gewoon aan z’n laars. Maar wel staan te toeteren als je hierdoor door anderen, die dezelfde fout maken, gehinderd wordt. Want dan is Leiden in last! “Die idioten hebben hun rijbewijs zeker cadeau gekregen bij ’n kuipje halvarine!” Ik denk maar zo: Wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook ’n ander niet!
Het wordt ons ook niet makkelijk gemaakt hoor. Zo kom ik soms een bord tegen wat aangeeft dat je met een rode auto niet een zwarte auto mag inhalen ofzo. Heel vreemd, wat heeft de kleur van de auto daar nou mee te maken?
Rechts houden, rechtdoor op dezelfde weg gaat voor, invoegend verkeer moet voorrang geven en als klap op de vuurpijl de suicidale fietser die graag willen zwemmen op je motorkap. Zonder op of omkijken gewoon gaan… dus na al mijn geklaag, altijd opletten op de ander.
Rood bord met een witte rand, wat is dat..?
@gulli:

Bord tomatensoep!!!
@hubert: geslaagd :d

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).