Autoverkoop 2014: het laagste niveau in 45 jaar

Auteur: , 34 Reacties

De autoverkopen zijn vorig jaar blijven steken op 387.835 stuks. Wederom een historisch dieptepunt.

Beeld van de nabije toekomst?

Ondanks een goede slotmaand was 2014 -samen met 2009- het slechtste jaar qua autoverkoop sinds 1969. Het totaalaantal over het gehele jaar komt niet verder dan 387.835 stuks, dat is heel ietsje meer dan in 2009 (387.699 nieuwe auto’s). Officieel is 2014 dus het op één na slechtste autoverkoopjaar in 45 jaar tijd. In 1969 stond de teller op 349.588 nieuwe auto’s. Nederland valt daar overigens mee uit de toon in Europa; in de meeste landen trekken de autoverkopen juist weer aan.

In 2011 ging het nog om ruim 555.000 stuks, in 2012 ging het om 502.496 stuks en in 2013 bereikte de autoverkoop een niveau van 417.036 stuks.

Voor volgend jaar wordt eenzelfde aantal als dit jaar geprognotiseerd. Crisis dus.

Decembermaand
Terwijl een ‘normale’ decembermaand in ons land goed is voor zo’n tienduizend nieuwe auto’s, werden in de zojuist afgesloten decembermaand liefst 36.424 nieuwe auto’s genoteerd. Dit blijkt uit een analyse van kennisbureau AUMACON op basis van cijfers van RDC/inMotiv.

Volkswagen wint weer
Voor de elfde keer is Volkswagen het bestverkochte merk van Nederland (42.693 stuks, marktaandeel 11,0%), een koppossitie die ze in 2003 na 36(!) jaar van Opel overnamen. De Volkswagen Golf werd weer eens het bestverkochte model (check de gehele top10 HIER). Op de tweede plek staat Peugeot (36.940 stuks, 9,5% marktaandeel) en op de derde plek zien we Renault (30.510 stuks, 7,9% marktaandeel).

De verkoop van nieuwe bestelauto’s is geëindigd met een lichte stijging: 51.774 stuks, tegenover 50.556 stuks in 2013.34 reacties

Op kenteken gezet of daadwerkelijk aan iemand verkocht?
@w0o0dy: dat is altijd de vraag;) al is het natuurlijk ook de dealer die ze koopt
@w0o0dy: @autoblogger: Het ‘alleen maar op naam zetten’ van o.a. demo’s,uitleen/huurauto’s, persauto’s en als het echt niet anders kan; voorraadauto’s is echt maar een marginaal deel van de registraties.
@sydney: dat doet erg veel pijn als dealer.
@xiran: Valt wel mee.
@sydney: de plaatselijke citroen dealer (80 jaar geschiedenis) heeft zijn dealer schap opgegeven door te hoge eisen vanuit Frankrijk. Er zijn wel meer glazen paleizen waarbij het slecht gaat, eisen van importeurs liggen hoog.
Nou dan heb ik de beste wensen voor de autoverkoop van 2015, en prop er nog maar een oliebol in!
En de lease cijfers?
@Kvgorp: TomAto TomatO
Interessant zou zijn als alleen de particuliere markt bekeken zou worden. Het is niet zo moeilijk om de golf bovenaan te krijgen, temeer de overheid tegenwoordig ook least. Vooral de Golf bij Defensie en de Politie.
Het overzicht zou zomaar een andere uitkomst bieden als alleen gekeken werd naar puur particuliere verkopen.
Komop, presenteer eens zo’n lijst!
@erik2907: Zo een lijst is simpelweg niet mogelijk.Als ik 17x een nieuwe auto tenaamstel en vrijwaar zou die auto dus 16x 2 ‘particulier’ zijn.Behalve als ik dat op dezelfde dag doe.Dan blijft Deel 1A e B hetzelfde.Met een wat merkwaardig NAP.Dat wel.
@sydney: hoe kun jij nu als particulier (!!) 17 auto’s op naam stellen en de volgende dag vrijwaren? Dealers vallen niet onder het begrip ‘particulier’. Een lijst met particuliere verkopen (geen lease, geen bedrijven e.d. Is simpel te genereren als men de juiste software hiervoor gebruikt.

Waar een wil is, is een weg!
@erik2907: 17 X op een dag naar het postkantoor bijvoorbeeld sherlock.
@sydney:

Wordt eens wakker Sydney. Het gaat om de 1e verkoop van een nieuwe auto aan een particulier. De 2e tenaamstelling tot en met de 17e is geen nieuwe (!) verkoop.
@erik2907: Ik ben wakker, en vrees met grote vrezen dat wij of; we elkaar niet goed begrijpen.Of dat ik er heel veel verstand van heb.En jij wat minder.Van het tweede ben ik zeker maar ik hoop met recht op het eerste.
@sydney: daar gaat het nu juist om. Als jij de middelen hebt om als particulier 17x een nieuwe auto te kopen, dan is dat legitiem om deze mee te tellen in de jaarlijkse particuliere verkoop. Immers, dat zouden allemaal dan nieuwe auto’s zijn op de markt.

En jij bent wel heel erg slim om op voorhand te bepalen dat jij ergens meer verstand van hebt zonder verder te weten wie of wat ik ben. Helderziende? Ik zal je een tip geven, slim/verstand hebben niets te maken met geletterdheid of geschooldheid of i.d. maar met de manier van in het leven staan en hoe je omgaat met al hetgeen je aangeboden wordt in het leven.
@erik2907: Ik heb nu eenmaal door ervaring kijk op deze zaak en als jij je aangevallen voelt is dat jammer maar voor de discussie hier weer goed.Dat neemt niet weg dat ik er ook welleens naast kan zitten.De rest van je betoog slaat helemaal nergens op.
@sydney:

AMEN !
@erik2907: Peace !
“Nederland valt daar overigens mee uit de toon in Europa; in de meeste landen trekken de autoverkopen juist weer aan.”

Deze zin in combinatie met de relatief goede decembermaand geeft volgens mij precies goed weer hoe verziekt de markt is door de overheid.
Hier verkopen we enkel auto’s wanneer het bijtelling stelsel weer word aangescherpt, dan kopen er spontaan leasecontracten af om de komende 5jaar nog even te mogen ‘genieten’ van een lagere bijtelling…
@awesome: De overheid heeft niets te maken met de decemberregistraties.Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven.Waarom? Omdat de autobranche de belangrijkste en een van de weinige is waar er sprake kan zijn van inruil.
@sydney: nou. Weet je het zeker? Vroegah was t echt niet zo. Dan werd een auto die in december werd verkocht pas in januari op kenteken gezet. Want dan was ie na 3 jaar “beter” te verkopen als 3 jaar oud ipv 4 jaar (kenteken van december maakt de auto op 1 Januari al direct één jaar oud, want van vorig jaar, met nieuwe jaar op kenteken is een auto van januari een heel jaar “van dat jaar”.
Ze zoeken het maar uit met die verkopen… Moet de overheid die belachelijke BPM eens stoppen. In Duitsland en België zijn auto’s bij aanschaf tot wel 30000 euro goedkoper. Of kennen ze dat niet in de politiek… beter 100 stuks verkopen voor 100 euro i.p.v. 1 voor 10000 euro.
is er ook weer een lijst met de aantallen per model?
De keerzijde hiervan is dat de garage’s wel meer werk hebben wanneer mensen langer doorrijden in oudere auto’s. Al die knusse 3-cilinders die >100dkm doen gaan stuk voor stuk kaput.
@gash: Dat dacht je… Je wil niet weten hoeveel onveilige auto’s vandaag de dag rondrijden, want tegenwoordig zien veel mensen alleen de APK nog als beurt.
Ze hebben de centen hard nodig om rond te kunnen komen of geven het liever uit aan andere zaken dan aan een lekke uitlaat, versleten remschijven of banden!
@VeniVidiVici:

Natuurlijk wordt op onderhoud ook bespaard. De gebreken die jij echter opsomt zijn goed voor een apk afkeur, dus er zal ongetwijfeld meer gesleuteld worden. Autodemontagebedrijven doen tegenwoordig volgens mij ook goed zaken.
Hoeveel torretjes ?
Tja.
Dertig jaar nivelleren heeft de middenklasse compleet gesloopt. Ze houden onder aan de streep vrijwel net zo veel over als minima. Wie kan er nog een nieuwe auto kopen? De enigen die in een showroom komen zijn leaserijders en babyboomers.

En dat geldt niet alleen voor de automarkt. De winkelstraten dunnen stevig uit totdat alleen Primark en Prada resteren.
We zijn gewoon kippen die worden kaal geplukt tot het laatste veertje.Zo veel veertjes hebben we niet meer.Dat snappen die dikbetaalde gasten(van onze belastingeuro’s)in den haag nog steeds niet
Punt is dat je wel gek moet zijn om als particulier een nieuwe auto te kopen, of je moet tot de rijkste paar procent van de bevolking behoren. Het is ten eerste niet te betalen met een normaal salaris, en ten tweede is de hele markt verziekt voor de leaserijders. Klant is koning geld al jaren niet meer, en aan service hangt een buitenproportioneel prijskaartje. Verder wordt de particulier behandeld als oud vuil door arrogante verkoopballen, dat stimuleert ook niet echt. Hebben we het nog niet eens over het belachelijke aanbod gehad, met modellen die uitsluitend voor leaserijders interessant zijn…. De branche moet duidelijk zijn hand in eigen boezem steken, in plaats van alleen maar huilie huilie te doen, jaar op jaar! Los de problemen gewoon op, zo werkt het in elke andere branche ook!
Tuurlijk vallen we uit de toom met de rest van europa, de rest heeft niet die achterlijke belastingen zoals we hier kennen
Als je graag veel geld afdraagt aan de roverheid moet je vooral een nieuwe auto kopen. De hoogte van de belastingen in dit land met een gigantisch bestuurlijk waterhoofd is volledig buiten proportie geraakt. Een gigantisch leger afhankelijken en onrendabelen (inclusief politici en beleidsambtenaren) houdt dit abjecte systeem in stand ten koste van de steeds schaarser wordende burger die hard werkt voor zijn geld en echt waarde toevoegt. Alleen weegt de stem bij verkiezingen van zoel de uitvreter als de belastingbetalende burger net zo zwaar en dat is natuurlijk bijzonder krom te noemen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).