Autoverkopen 2013: 417.000 units, Volkswagen wint weer

Auteur: , 36 Reacties

Met een recordaantal verkochte auto's in december!

Volkswagen XL1 kost 111.000 euro

In totaal zijn de autoverkopen over 2013 uitgekomen op 417.036 stuks. In december werd een aantal van 39.163 stuks genoteerd, dankzij die eindsprint is het uiteindelijk nog ‘meegevallen’. De prognose van de BOVAG was namelijk 480.000 stuks voor 2013, maar dat bleek iets te optimistisch. Later werd dit dan ook bijgesteld naar 410.000 stuks, wat wel realistisch is gebleken.

In 2011 ging het nog om ruim 555.000 stuks, in 2012 bereikte de autoverkoop een niveau van 502.496 stuks en nu eindigen we dus op 417.036 stuks. Dit blijkt uit cijfers van RDC, bewerkt door AUMACON. Een daling van bijna 10% per jaar!

Gered door Outlander en V60
Er werd gevreesd dat 2013 de slechtste autoverkoop in 40 jaar tijd zou krijgen, maar dat is afgewend. Met name dankzij de Mitsubishi Outlander en Volvo V60, al behoort de eindstand van 2013 nog steeds tot de zes laagste jaarresultaten sinds 1970. Marktanalist Clem Dickmann van AUMACON: “Feitelijk is 2013 alsnog het aller-slechtste autoverkoopjaar in de afgelopen 40 jaar. Dat het eindresultaat nog enigszins meeviel is louter te danken aan de afloop per vandaag van exorbitant fiscaal voordeel op tal van zuinige auto’s. De huidige autoconsument is daarvoor namelijk extreem gevoelig. Niet het merkimago of modelspecificaties zijn leading bij het autoshoppen, maar met name de portemonnee bepaalt steeds vaker de uiteindelijke keuze.”

De meeste autodealers zullen 2013 gaan afsluiten met rode cijfers.

Volkswagen wint
Al 10 jaar op rij is Volkswagen het bestverkochte merk van Nederland, een koppossitie die ze in 2003 na 36 (!) jaar van Opel overnamen. Renault eindigt op de tweede plek, Ford op de derde. De enige merken die in 2013 stijgende verkopen zagen waren Volvo, Mitsubishi, Dacia, Tesla en Jaguar.

De verkoop van nieuwe bestelauto’s is geëindigd op 50.571 stuks, 10,5 procent minder dan in 2012.36 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Netjes gedaan!
En hoeveel van dat aantal is nu geleased?
@Kvgorp: meer dan de helft?
@Kvgorp: en maakt dat uit?
@mashell: ja. Ik ben gewoon benieuwd hoeveel mensen met hij eigen centen een auto kopen en hoeveel mensen van hun arbeidsvoorwaarden profiteren. Ik denk zelf dat dat aantal schrikbarend hoog is.
Tjonge, dat Kia niet eens een stijging van de verkopen had in 2013.
@mdemooistelettervanhetalfabet: marktaandeel is enorm gestegen, maar de aantallen niet. Zijn dus (veel) minder gedaald dan de andere merken
Cool om zoveel tesla’s op de weg te zien!
@jasperjvr: jij wordt ook opgewonden als je een etalage vol vibrators ziet??
@trident: Het is mijns inziens gewoon een goedgetekende bolide, daarnaast is Tesla positief voor de lokale economie ;)
@trident: Wat heeft een auto met een vibrator te maken? Oke, ze zijn allebij electrisch. Dan hoop ik dat jouw vrouw geen vibrator gebruikt die op benzine of diesel loopt, dat stinkt volgens mij…
@hammerman: je hebt je eigen vraag al beantwoord. Thanks!
@jasperjvr:
Van jouw belastingcenten.
’t is een complete nonsens gegenereerd door onze (r)overheid, kunstmatig het zgn milieuvriendelijke rijden te stimuleren door links subsidies weg te geven die aan de rechterzijde zwaar terug worden gewonnen over de ruggen van degenen die Benzine of Diesel rijden.
Nivelleren noemde zo’n grapjurk van de PvdA dat.
Een nieuwe Tesla had mij als zakelijk rijder rond de de 28 mille Netto gekost.
Ik doe alleen altijd een jaar of 8 – 9 met mijn auto’s omdat ik het altijd onzin heb gevonden om de zoveel jaar iets nieuws uit het vet te laten trekken.
@desjonnies: Eerst even kijken wie en wat daadwerkelijk netto betalen aan de nederlandse staat voor je je reactie schrijft. Nivelleren is al totaal doorgeslagen. Degene die Tesla kan leasen betaald als een van de weinige maar netto aan de staat. 80% betaald te weinig ivm hoeveel ze via de andere kant binnen krijgen.
Gemiddeld genomen dus maar 13% minder dan de jaren ervoor. Ik vind de cijfers dus wel meevallen in het houdige klimaat.
AB: Even naar de laatste 10 jaar gemiddeld kijken. Niet de laaste 2 jaar die topjaren waren. Dat is beetje schuin vergelijken.
zoveel tesla’s zie ik niet hoor, alleen vorige week eentje achter een sleepauto….
@enricoleerdam: Gisteren drie stuks gezien rondom Eindhoven, eentje met Belgisch kenteken!
ik ben wel benieuwd wat 2014 gaat doen qua verkopen.
nog slechter kan bijna niet
prijsdumping in een dalende markt, de dealers de modellen door de strot duwen, maar chapeau voor de marketing, die is bij VAG het beste verzorgd. Over de motoren, service en modellen zelf is hier genoeg gezegd en geschreven lijkt me zo….
@alfista: prijsdumping bij Volkswagen Aktiengesellschaft? Nou dan houdt PON dat mooi voor zichzelf want op de goedkope toer zijn de VAG merken in Nederland duidelijk niet gegaan.
opel is wel diep weg gezakt zeg…
Het kan bijna niet anders dan dat dit jaar (2014) de verkopen nog lager liggen. Telkens !minder auto’s houden interessante bijtellingen over, waardoor de verkopen in november en december van de afgelopen jaren enorm gepiekt hebben. Vanwege het behouden van die interessante bijtellingen zullen de lease contracten in plaats van de vaak 36 maanden, nu ook wel eens op 48 maanden kunnen staan. Daarom denk ik dat de verkopen dit jaar weleens echt all-time low kunnen zijn. Maar nog maar 364 dagen voordat we dat weten ;-)

De beste wensen iedereen!!!
@quincy: Lijkt me inderdaad ook. Vooral januari zal echt een ramp worden.
@quincy: ik denk juist dat de verkopen weer zullen aantrekken. De crisis is nu echt voorbij. Bedrijven zullen weer nieuw personeel nodig hebben, dus nieuwe lease auto’s. Voor particulieren is er ook positiefs, hun lieveling, de Aygo wordt in 2014 vernieuwd.
Eigenlijk zijn deze cijfers bedrog!
Het zegt niks over de omzet?
Als voorheen 100 mensen een Volkswagen Passat hebben gekocht en nu door de crisis hebben ze er 100 ups verkocht.
Dan daalt het aantal autoverkopen niet maar de omzet aanzienlijk.
De autoconsument was in de jaren ’70, ’80’ en ’90 bijvoorbeeld helemaal niet gevoelig voor fiscaal voordeel! Toen kochten mensen nog gewoon wat ze wilden, ongeacht de brandstofprijzen, wegenbelasting of torenhoge BPM…
Even voor de subsidie-klagers: nu hebben Volvo, Mitsubishi en Tesla goede zaken gedaan. Stel die regelingen waren er niet, wat dan? Idd, tig duizend auto’s minder verkocht.
De economie wordt gewurgd door PvdA en VVD. Autojaar 2014 zal nog meer faillissementen opleveren vrees ik…
Mooie prestatie van Dacia trouwens.
@fit4fun: Tesla loopt sowieso met of zonder subsidies, vooral in het buitenland zijn ze niet om aan te slepen. Hier in Nederland op het moment ook niet met de nieuwe regel, vanaf afgelopen half oktober tot einde jaar dik 1500 eruit gegaan voor Nederland. Waarvan hoop voor eigen bedrijf maar ook particulier. Lease deed stuk minder.
Overzicht met verkoopaantallen:

http://www.dealersupportnet.nl/static/downloadcenter/2014/01/merken-pc-ytm-12-2013.pdf
@fit4fun: Dit lijstje is inmiddels aangepast. Ze hadden zich vergist in de verkoopaantallen van BMW in 2012. Hier de correcte versie: http://www.dealersupportnet.nl/static/downloadcenter/2014/01/merken-pc-ytm-12-2013_1.pdf
Volkswagen de grootste: dat is best nog knap, zonder een specifiek model te hebben dat hyper-super aantrekkelijk is (geen Outlander PHEV, geen V60 Plug-in en geen Tesla).

Ligt dat nu aan het feit dat ze al groot waren? De kopers van die financieel (subsidieel?) aantrekkelijke modellen waren sowieso geen potentieel VW kopers? Ergens moeten die Outlander, Tesla en Volvo toch marktaandeel snoepen? Marktaandeel van Mitsubishi is al niet groot, Tesla bestond voorheen niet, dus het enige merk dat zijn met zijn eigen kopers ’t eigen marktaandeel overeind zou kunnen houden is Volvo,.

Maar wat eerder ook al aangehaald wordt als (terechte) vraag: Hoeveel lease-rijders zijn er geweest die een nieuwe auto ‘koopt’. “Merkentrouw” is niet iets wat ik persoonlijk zou verwcahten bij lease rijders.

VW doet t in de partikuliere segment: met de up! als best verkopende auto. Zou dat ’t zijn?
@stamp:
VW moet het juist van de schrapende boekhouders hebben, bijna alle Polo’s en Golf’s zijn 14% slowmotions.
De particulier is voor VW totaal niet interessant.
@tupperware: élk merk dat ’t nog enigzins doet, drijft toch enkel op schrapers?
Hoe verhouden deze getallen zich eigenlijk ten opzichte van ‘andere europese’ landen.. en dan niet de standaard vergelijking met Duitsland of Frankrijk (want: groot, en autonatie’s), of de extremen zoals Griekenland (failliet), Italië of Spanje (want zuid europa = ander temperament), maar bijvoorbeeld Denemarken? Hoge belastingdruk, hoge brandstofprijs, geen eigen auto-industrie, etc etc: Scheelt t veel, of is de regeldruk qua CO2 uitstoot daar net zo groot, en de crisis net zo aanwezig?
“De enige merken die in 2013 stijgende verkopen zagen waren Volvo, Mitsubishi, Dacia, Tesla en Jaguar.”

Dit klopt niet, BMW is ook 2% gegroeid. Zie http://www.dealersupportnet.nl/static/downloadcenter/2014/01/merken-pc-ytm-12-2013_1.pdf

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).