Autoverkopen: 2013 slechtste jaar sinds 1969

Auteur: , 48 Reacties

Het lijkt een regelrecht rampjaar te worden voor de Nederlandse automarkt, de nieuwste voorspellingen gaan uit van het slechtste jaar sinds 1969. Waar dat aan te danken is? Onder meer aan bepaalde stimuleringsmaatregelen van onze overheid. En bedankt weer, Den Haag.

A Segment wordt populairste segment!

Het jaar 1969, u weet wel, toen de gulden nog van hout was en de paardentram nog op tijd reed. In dat jaar werden er 349.588 auto’s verkocht en sindsdien waren het er nooit meer minder dan 375.000. Toch lijkt het erop dat er dit jaar in Nederland niet meer dan 375.000 auto’s verkocht gaan worden zo voorspelt AUMACON, een onafhankelijk marketing intelligence bureau dat zich gespecialiseerd heeft in de automotive sector. Sinds 1969 doken de autoverkopen slechts drie maal onder de 400.000 stuks; in 1981, 1993 en 2009. Zelfs in de eerste Oliecrisis van 1973 haalde de autoverkoop nog de 430.000.

Directeur Clem Dickmann geeft de schuld aan een aantal zaken: “Door de sterk verbeterde kwaliteit kan de auto altijd nog wel een jaartje langer mee, zo denken veel consumenten – zeker als de huidige auto nog relatief jong is. Daar komt dan nog eens bij dat dit jaar de gevolgen van de massale voorverkopen van zakelijke auto’s in 2012 voelbaar worden, waardoor het effect van de fiscale stimuleringsmaatregelen van de overheid nu relatief gering is.” Korte termijndenken, laat dat maar aan Den Haag over anders. Een ander probleem is dat de consument volgens het CBS tot 10% minder uitgeeft aan duurzame goederen.

En als jullie denken dat de misère daar ophoudt hebben jullie het mis. Niet alleen gaan er zeer weinig auto’s verkocht worden, de verkochte auto’s zijn ook steeds kleiner en goedkoper. Daar waar eind vorige eeuw het D-Segment en later het C-segment nog het populairst waren wordt dat dit jaar het A-segment. Kleine auto’s met kleine winstmarges dus, niet bepaald goed nieuws voor de dealerbedrijven.

In de eerste helft van dit jaar verwacht AUMACON dat we 37% minder auto’s hebben verkocht, de verwachting voor het tweede halfjaar is -in tegenstelling tot die van de Bovag eerder deze week- ook negatief maar wel stukken minder negatief dan het eerste halfjaar: -2%. Het gaat overigens ook mis met elektrische autoverkopen, waarvan men slechts 550 verkochte units verwacht. Alleen (plug-in) hybrides kennen betere verkopen doordat van bepaalde nieuwe modellen (V60, Outlander PHEV) de verkoop lekker op gang lijkt te komen. De verwachting is dat er 36.500 hybrides op kenteken worden gezet in 2013 versus 23.850 vorig jaar. Hoera voor de plug-in Panamera!

Foto credit: Autojunk.nl48 reacties

Dat is serieus fucked up.
Harder werken voor minder.

Er gaan nog veel dealers omvallen, zo verwacht ik. Met die kleinere auto’s is minder winst te pakken. Ik rij nog wel een paar jaar door met m’n wagen. Hij heeft net weer een beurtje gehad en 2 nieuwe slofjes gekregen.
@joejojo2012: Zo zijn jij en ik beide schuldig hier aan. Mijn Toyota doet het nog steeds prima (uit 2011). Heb op het punt gestaan hem in te ruilen voor het nieuwe model Auris Hybride, maar toen gedacht: Deze doet het nog prima! Ik rijd hem helemaal op.

Ben ik hier dus mede schuldig aan? Ja.

Aan de andere kant is het natuurlijk van de zotte dat je elke 2 a 3 jaar een nieuwe auto zou moeten kopen. Dat is verre van duurzaam en echt een gigantisch goed voorbeeld van een consumptiemaatschappij.
@widodh: Eerlijk gezegd voel ik me helemaal niet schuldig hoor ;)

Het is gewoon goed om de broekriem aan te halen. Afgelopen 20 jaar is het NL goed voor de wind gegaan en nu ff niet, mensen potten op voor onzekere tijden en (heel verstandig) lossen af op hun hypotheek.

Zolang de auto rolt en er geen raar onderhoud gepleegd hoeft te worden (lees = absurd hoge kosten) dan moet je gewoon lekker doorrijden.

En natuurlijk zou ik best wel een nieuwe wagen willen/kunnen kopen, maar ik vertik het.
@widodh: Tsja. In mijn omgeving ken ik drie mensen die in de laatste 10 jaar een nieuwe auto kochten. Tweemaal onderkant B-segment, eenmaal midi-MPV. In alle gevallen door optimaal gebruik te maken van fiscale maatregelen.
Ook chirurgen, welvarende ondernemers en pensionado’s die maanden per jaar riante vakanties vieren, kopen zonder aarzelen gebruikt. Je moet echt heel goed zoeken om argumenten te bedenken voor nieuw koop.
Mijn eigen portemonnee heeft tot op heden niet te lijden onder de crisis, en mijn 7-zitter MPV is 12 jaar, met 225.000 op de teller. In een jaar met heel veel tegenslag (dit jaar…) kunnen de reparaties oplopen tot €2500. Zelfs op een instap Golf ben je dat de eerste jaren jaarlijks kwijt aan afschrijving.
Volgens mij bestaat de particuliere markt nog maar uit een paar kleine groepen: Senioren die al auto’s kochten in de 70s, toen ze amper 3 jaar/ 100.000 meegingen. Mensen voor wie geld geen rol speelt, en jaarlijks in alles de laatste trend kopen. Mensen die zich vast voornemen een auto compleet op te rijden, desnoods langer dan 15 jaar. Mensen die particulier meer dan 30.000 per jaar rijden.
En toch nog van die knuppels die naar de IVA Driebergen willen
@felix1989: Och jongen, jij denkt echt dat daar de perfecte autoverkopertjes worden opgeleid he? Je hebt geen flauw idee wat die opleiding inhoud zo te horen..
@roberto: ……… Je begrijpt er veel van.. Ik bedoel juist dat er goedkopere opleidingen te vinden zijn waarbij je exact hetzelfde kan worden. Misschien staat de IVA mooier op je cv, verder heeft het geen meerwaarde.. Zo vertelde een goede vriend van mij het, die nu gelukkig een baan heeft. Zijn mede studenten niet..
@felix1989:
Iedere opleiding waar de woorden ” Ibn Ghaldoun ” op ontbreken, heeft waarde.
@desjonnies: Ja tuurlijk, piloten bijvoorbeeld? Sociale studies(hbo)? Fysiotherapie? Sport sector? Event managment?
Vandaar dat ik bij het eerste voorbeeld in NL geen baan kan vinden, dan zit je pas met schulden waarbij ik op mijn leeftijd niet blij mee kan zijn. Niemand trouwens.. De staat steunt studenten die later veel belasting mogen betalen erg weinig
@felix1989:
weet je, de tering naar de nering zetten.
ik heb greppels gegraven, in een patat frites fabriek gewerkt, met een vrachtwagen gereden omdat er in mijn branche destijds ook geen werk te vinden was.
En werk nu al jaren in een branche waar ik niet voor heb geleerd.
Uiteraard is het lullig dat je in jouw branche geen werk kunt vinden.

Maar het is simpel :

Komt er een baan in jouw branche en ga je solliciteren, dan maak je veel meer indruk als je kunt vertellen dat je momenteel shovel machinist bent of in de metaal recycling zit of voor mijn part stront staat te scheppen.
Dan thuis te zitten kniezen op de bank.

Wie niet kan, die kunnen we het leren, wi niet wil, die mag weggaan.

Zo simpel is het leven.
@desjonnies: Dat is natuurlijk waar, mn pa en ma zijn niet voor niets naar de VS gegaan. Met die zwakkelingen die allemaal een uitkering willen schiet het niet op. Uiteraard niet alleen om die reden, maar ook omdat wij er oorspronkelijk vandaan komen.
Ik zei ook dat ik in NL geen baan kan vinden, ik werk intussen ook in de VS. Ik begin pas weer over 5 maanden, nog even genieten van mijn vakantie hier:) De nurburg en zolder staan op de planning!
@desjonnies: Idd. “Ik vind geen werk” is het flauwste excuus dat er bestaat. Er is altijd werk te vinden, alleen is het niet altijd hetgeen je graag wil. Maar dan bijt je op je tanden tot er iets beter komt…
@felix1989: ‘exact hetzelfde worden..’ Je kan zonder papieren timmerman worden, je kan zonder papieren drogisterij-houder worden etc. etc. Er zijn zat functies waar je zonder papieren aan de slag kan, alleen word het wel geadviseerd. Overigens wat jou ‘goede vriend zegt’, ik heb zelf op de IVA gezeten, ken meerdere personen die soortgelijke opleidingen hebben gedaan, maar is gewoon niet te evenaren. Niet dat de IVA de beste school is hoor, maar zit wel in een hoger segment om zo maar te zeggen. En wat ik vooral belangrijk vind is de etiquette die ze daar voeren, hier kan menig ROC veel van opsteken! Een vriend van mij, en mede studiegenoot op de IVA is na zijn opleiding MER (Marketing, Economie en Recht) gaan studeren in R’dam en dat was na de IVA eigenlijk gewoon peanuts.. Andere vriend heeft op Automotive school (weet even de naam niet) in Nieuwegein gedaan, is gewoon niet te evenaren, maar wil niet zeggen dat het slecht is ;)
@roberto: Wat je makkelijker vindt per studie ligt bij elke student natuurlijk anders. Ik wilde naar de KLM academy of de IVA gaan. Auto’s vond ik altijd al interessant maar in mijn omgeving werd de IVA helaas afgeraden. Uiteindelijk besloot mn pa aangezien hij betaald;)
@felix1989: KLM Academy, gaaf! Ja ik kan het zeker niet afraden, tuurlijk er lopen zat balletjes rond, maar de school zelf + les materiaal is wel goed, ieder geval ook een zeer goede ondergrond als je daarna nog wil doorstuderen met een totaal andere opleiding. Zijn ook een aantal piloten bij KLM die eerst IVA hebben gedaan had ik een poosje terug gelezen ;-)
@roberto:
“Je hebt geen flauw idee wat die opleiding inhoud (sic) zo te horen.”

In ieder geval geen spelling…
@Dino2400: Ik zag het ja.. +1 voor jou hoor ;-)
@felix1989: iva driebergen heeft misschien als onderwerp auto’s maar 50% van de mensen die de opleiding afgerond hebben zitten na 2 jaar al niet in de autobranche. En noem mij maar een knuppel maar ik loop er komend schooljaar rond
@964rs: Daarom heb ik het nu juist wel over de autobranche
@964rs: leiden ze dan niet teveel mensen op? Of wordt je ook gelukkig als je na je IVA studie meubel of keukenverkoper bent?
@mashell: de gedachten dat je verkoper wordt is al verkeerd.
@964rs: Daar draait het toch wel behoorlijk om. Lange tijd geleden (~6jaar terug), heb ik daar ook gekeken. Toen werd mij duidelijk gemaakt: Verkoop. Een jaar geleden zat een goede vriend van mij daar ook nog op die school. Hem werd geleerd: Verkoop. Uiteindelijk is het behoorlijk simpel: in een pak ga je niet de werkplaats in. De techniek die je geleert word is ter ondersteuning van het product wat je verkoopt. Je moet snappen wat dingen doen.

Je moet je in het eerste jaar echt 2 dingen super afvragen: 1 zijn dit de mensen waarmee ik later nog om wil gaan? 2: zijn de door de school voorgeschotelde carrierre mogelijkheden realistisch & ga ik daar werkelijk plezier in hebben tot mijn xxste?
@Melvivio: dat is niet zoals ze t mij verteld hebben. De mbo opleiding is inderdaad verkoper. Hbo is echt management etc
Met dank aan onze fijne ” bank jongens ”
Met dank aan onze fijne ” woning corporatie jongens ”
Met dank aan de ” Nederlandse bank jongens ” die roulette beleggingen hebben toegestaan.
Met dank aan Balkenende en Woutertje Bos die slecht op de winkel hebben gepast.
@desjonnies:
Juist, en de lieden zonder lange termijn geheugen maar de schuld aan Rutte geven.
Ik hoor trouwens net dat ze een meevaller van 4.5 miljard hebben, die kunnen onze socialistische vrinden dan weer mooi naar Afrika sturen.
Anders kunnen ze die lastenverzwaringen volgend jaar niet doorvoeren en dat zou jammer zijn.

Stel je eens voor dat we in 2014 niets te klagen zouden hebben.
Gans Nederland zou van de leg zijn….
@desjonnies: Gelukkig dat de Nederlandse burgers goed nagedacht hebben en niet hebben meegedaan aan de winstverdriedubbelaars, tophypotheken, woekerkredieten, i-phones op afbetaling, etc., etc.
@mattraket:
En ook heel fijn dat degenen die deze “diensten” hebben verstrekt, altijd zeer uitgebreid over de risico’s hebben gsproken !
NOT !

Mensen moeten tegen zichzelf in beschermd worden, en weet je, dat is een taak van de overheid !
Maar die verdiende er destijds dik aan………………………….
Beetje maf van Autoblog om de stimuleringsregelingen van de overheid de schuld te
geven. Omdat vorig jaar veel mensen een auto kochten om nog gebruik te maken van een gunstige regeling, kopen er dit jaar een hoop minder een auto. Maar er is geen auto minder om verkocht (misschien wel meer zelfs)! Ze zijn alleen in een ander jaar verkocht.
Ik ben zelf verkoper bij Citroën. Op dit moment is het heel moeilijk om een auto te verkopen. Consumenten verwachten een shit load aan korting waardoor de winst voor het bedrijf nihil is. De occasions moeten de allergoedkoopste van NL zijn en dan ook nog eens schadevrij, de juiste kleur en de juiste uitvoering, anders blijven ook deze staan. Leasemaatschappijen leveren alleen ‘bevriende’ dealers die daar ook niks op verdienen. Onderhoud wordt bij een universeel gedaan of beun op de hoek. Een dealerbedrijf zonder een zak geld of investeerder lijkt mij een steeds sneller zinkend schip.
@peugeot205: Dealers zijn echt niet zielig als ze nog steeds bereid zijn je flink te belazeren. Pas nog meegemaakt dat ze nieuwe onderdelen vervangen, een arbeidsloon van 75 euro per uur rekenen en totaal geen kennis van hun producten. Het zijn dan ook geen autobedrijven, maar slechts verkopers met auto’s als product.
@gop1: jammer dat dit soort reacties altijd weer naar boven komen. Wat is belazeren? Misschien zijn ze wel 3 uur bezig geweest met montage, voor niks komt de zon op. Word je in de supermarkt niet belazerd? Of bij de kledingwinkel? Waar alles 2 a 3 keer over de kop gaat. Ik kan je verzekeren dat dat bij een autobedrijf niet zo is.
@peugeot205: Wat is belazeren? Ruitenwissers vervangen op de auto van mn moeder die ik letterlijk de dag ervoor nog heb vervangen. Alleen wist de dealer dit niet. Hij vroeg er ook nog eens een keer 15 euro per stuk voor. Dat noem ik belazeren.
@peugeot205:
Aha !
Gesnapt 1
Dat ben jij dus !
Ons verkoop toppertje !

http://www.youtube.com/watch?v=GJ_IYPysDvI
Alles wat we verdienen gaan naar onze schout van Nottingham in Den Haag. Het beetje dat we kunnen sparen (met rente lager dan inflatie + belasting over die fantastische rente) willen we graag oppotten voor een tegenvallen zoals een belasting die je over het hoofd heb gezien of als een van de vele gemeentelijk belastingen weer exploderen, etc.

Bovendien zijn auto’s steeds beter geworden en de verschillen tussen oud en nieuw kleiner geworden. Ik heb bewust gekozen om niet weer een nieuwe auto te kiezen maar een leukere oudere te kopen. Een waar ik nog wat lol aan beleef en de BPM als van betaald is. Lekker zelf onderhouden na keer op keer door slechte en incompetente dealers te belazerd. 13 jaar oud is hij en vorig jaar ruim 40.000km mee gereden. Enkel onderhoud hoeven plegen.
@sketcher: Sorry voor de kleine taal voutjes, een edit knop zou fijn zijn.
Is die foto genomen op station Amersfoort? Jammer dat het alleen upjes zijn want pas zag ik een trein met allemaal a4’s en a6’en. Een enkele keer komt er ook een trein langs met pantservoertuigen.
En ik maar denken dat de Autobloggers wel even voor een verkoopstijging zouden zorgen.
En na de malaise in de verkoop van nieuwe auto’s, komt de malaise in de oldtimerhandel. Met dank aan Weekers.
Crisis? Er is geen crisis. Het is een tijd dat we gewoon wat minder moeten doen en daarvoor is er gewoon boven de stand geleefd. Jarenlang kon alles zomaar, niets te gek, nu is dat over. Jammer, krijg je doordat imbecielen niet met geld om kunnen gaan.

Ik heb het nooit begrepen. Je koopt toch iets pas als je het kan kopen? Ik geef nog steeds geld uit, maar wel verantwoord. Niet anders dan voor de crisis, omdat ik ook toen wist dat de ‘tulpenmanie 2.0’ (Zoek maar eens op wat de tulpenmanie is!) een einde heeft.

Kan iemand mij 1 goede reden noemen waarom je zou moeten lenen voor luxe goederen? Dus een telefoon, een koelkast, een auto, een tv. Dan ben je toch niet goed bij je hoofd, of zie ik dat verkeerd?
@mercs:
Je ziet het niet verkeerd.
Je ziet alleen over het hoofd dat mensen kuddedieren zijn.
En hebberig.
En dat dit gedrag aan alle kanten gestimuleerd is.

Ik hoorde een hele leuke discussie op de radio : Dat je juist in tijden van overvloed moet bezuinigen. Vooruit moet kijken als regering.
En hadden we dat gedaan, door bv de hypotheekrente aftrek in de goede tijden te beperken, was de klap lang zo hard niet geweest nu.

En niet iedereen is zoals jij.
Want dan was dit nooit gebeurd.

Want ons, ons ben zuuunig !
@mercs: Welkom in Nederland.. U zit nog in de verenigde staten?
Het op steeds maar weer meer en meer verkopen gebaseerde systeem is onhoudbaar. Vrijwel iedereen zijn salaris is op de een of andere manier gelinkt aan de verkoop van een product. Er zijn alleen problemen die we zelf maken en waar andere mensen ook weer belang bij hebben.
Was te verwachten zolang de huizenmarkt niet beter gaat worden…
Echt jammer voor de arme Chinees die zijn spaargeld niet meer aan de welgestelde Europeaan uit kan lenen.
Dit jaar wel voor het eerst een nieuwe auto voor mij.
Ik ben van mening dat de resultaten van de autoverkoop in het tweede halfjaar van 2013 een aanzienlijke afwijking zullen vertonen met deze prognose van -2%. Een daling van – 15% zal eerder in overeenstemming blijken te zijn met de praktijk !
Goed om te horen. Ik heb namelijk een bloedhekel aan autodealer’s. Van mij mogen ze allemaal failliet. Auto’s kun je ook in een webshop kopen. Scheelt een hoop geld.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).