Beitske Visser loopt titel in W Series nipt mis

Auteur: , 16 Reacties

Helaasch.

lets-hug-it-out

Er is even geen Formule 1, maar dat wil niet zeggen dat er helemaal niet geracet wordt deze zomer. Terwijl de mannen op vrouwen het strand liggen, bikkelen de vrouwen keihard door. Vandaag stond namelijk de finale in de W Series op het programma, verreden op het magnifieke circuit Brands Hatch.

Voor de race ging de aandacht vooral uit naar titelpretendenten Jamie Chadwick en onze eigen Beitske Visser. Beits moest dertien puntjes goed zien te maken op de Britse kampioenschapsleider, die zelf natuurlijk graag voor eigen publiek de eerste W Series titel ooit wilde pakken.

In de kwalificatie ging het niet geweldig voor Visser, want terwijl Chadwick haar zoveelste pole position pakte, kwam de Nederlandse niet verder dan de vijfde stek. Nog zorgwekkender was het tijdsverschil van een kleine seconde. Dat beloofde niet veel goeds voor de race, waarin Visser dus eigenlijk maximaal moest scoren en hopen dat Chadwick wat problemen tegenkwam.

In de race die om 16.10 uur onze tijd van start ging kwam het nog een klein beetje goed, maar niet voldoende voor Beitske om de titel te pakken. Chadwick had de race pace een stuk minder voor elkaar dan de snelheid over een rondje en zakte terug tot achter Alice Powell en Emma Kimilainen. Visser klom op naar de vierde stek en drong aan bij Chadwick, doch kon het grootste deel van de race net niet de ruimte vinden om er voorbij te gaan.

In de slotfase lukte dat na een safetycar via een mooie move alsnog, maar meer dan een derde plaats zat er op dat moment niet meer in voor Visser. Chadwick wist op haar beurt de vierde stek veilig te stellen en daarmee ook de titel op te eisen. De Britse heeft daarmee 500.000 Dollar te pakken en kan die aanwenden om haar carrière verder uit te bouwen. Beitske ontvangt voor haar prestatie overigens nog altijd een prettige 250.000 Dollar.

Helaas dus niet het ultieme resultaat voor Nederland vandaag, maar als we even in touch komen met onze vrouwelijke kant, is het misschien wel goed nieuws. Immers heeft Beitske de opstapladder in het verleden al een stukje beklommen en is ze in de World Series by Renault toch nét wat te licht bevonden voor de F1.

Als ze vervolgens de rest van het veld naar huis had gereden, had de hoop dat er een F1-talentje bijzit daarmee eigenlijk een knauw gekregen. Maar door Visser te verslaan, heeft de titel juist nog meer waarde voor de 21-jarige Chadwick, die vooral in de kwalificaties ruwe snelheid heeft getoond. Interessant om te volgen of zij het na het behalen van deze titel de jongens wel lastig kan maken in de opstapklasses direct onder de F1 dus.16 reacties

Deze klasse heeft inderdaad alleen bestaansrecht als er dames doorstromen richting de opstapklassen van de Formule 1.

Beitske Visser is in het verleden al eens ‘gewogen en te licht bevonden’ door Red Bull, wat niet in haar voordeel pleit. Wat de winnares Chadwick voorheen al op haar palmares had weet ik niet, maar gevoelsmatig is ze niet exceptioneel veel beter dan Visser.

Onder de streep verwacht ik pas een van deze vrouwen in de Formule 3 of 2 instappen als ze in deze klasse de rest van het veld echt het snot voor de ogen rijdt.
@rrrobert: in het voordeel van Chadwick spreekt mijns insziens dat ze vooral in kwali’s het verschil maakt. Die rauwe snelheid zit er dus ergens in en dat is IMO het beste begin. Constant zijn kan je leren, snel zijn niet per se. Of ze echt snel genoeg is dat betwijfel ik ook, maar ach, ze heeft al een contractje met Williams en Aston Martin op zak. Gewoon F3 of F2 gaan rijden en kijken hoe ver je komt zou ik zeggen.
@jaapiyo: ze mag gaan testen voor Williams, inderdaad.

Moeten we nu meelij gaan krijgen met Kubica?
@rrrobert: ligt eraan of ze sneller is…
@jaapiyo: met alle respect voor Kubica, maar da’s geen vraag. Deze comeback is hem van harte gegund, maar de uitwerking is ronduit gênant. Ondanks dat puntje dat -ie cadeau kreeg op Hockenheim.

Nee, ik denk dat Chadwick een coureur als Kubica op alle aspecten aftroeft.
@RRRobert: vam de andere kant, áls hierdoor een vrouw als F1-piloot kan eindigen, dan zou ’t geweldige PR zijn, ongeacht welk team haar binnenhaalt. Ik zie RB er wel voor aan om hier op in te (blijven) zetten. 😊
@drdre1: Vergeet het maar. In de F1 gaat NOOIT een vrouwelijke coureur rijden!
@venividivici: is al een paar keer gebeurd. Zelfs een (halve?) punt behaald. Dus waarom niet, de auto’s zijn steeds makkelijker te besturen, alleen de nekspieren goed trainen.
@venividivici: geen venividivici voor vrouwen nee? Waarom niet?
@venividivici: zodra er een vrouw is die sneller is dan de mannen zit ze in een F1 team.

Als de F1 teams iets met elkaar gemeen hebben is het wel opportunisme.

Ik heb er respect voor wat ze in korte tijd met die W series neer hebben gezet. Maar voor mijn gevoel gaat deze klasse geen toekomstige F1 coureur opleveren. Volgens mij moet je daarvoor in de karts op zoek gaan een exceptioneel talent en dan voor een goed budget (ten minste toereikend tot en met F3) en hele goede begeleiding al a Jos/max verstappen zorgen. Een vrouwelijk talent zal helaas nog meer moet bewijzen op weg naar de F1 dan een mannelijk talent. Coureurs als Ellen Lohr en Katherine Legge in het verleden de potentie om tot de F1 door te stomen als de omstandigheden anders waren geweest.
@mpgc: een goede begeleiding zoals Max? Die is helemaal niet begeleid, die is helemaal gekweekt om F1 coureur te zijn.
Gasly inwisselen voor die Beitske. Al is het alleen maar voor het uiterlijk. Ik zeg doen.
En wat nu?
Men heeft alle vrouwen die kunnen sturen bij elkaar genomen (61), er daar 20 van gekozen (18 konden er racen).
Ze hebben 6 races gereden die meetelden.
Er waren 4 vrouwen die eigenlijk meededen voor de overwinning. En daar zat die Nederlandse dus tussen, die genoeg kansen heeft gekregen en er niet bovenuit stak bij de mannen.
Maar wat nu? 3 van die 4 zijn al ‘oud’ en alleen die kampioene is pas 21.

Ik hoop van harte dat er een snel vrouw mee gaat doen in de F1 (en het beter doet dan Stroll); maar ik denk niet dat zij dit seizoen in de W-series heeft gereden.
Het probleem is dat er voor elke 100 kart-jochies met superfanatieke papa’s met genoeg geld en tijd en wil er misschien 1 meisje is. Tegen de tijd ze uit die karts moeten en de F3 etc moeten gaan rijden, vallen die meisjes nog sneller af: want als puber wil je ook wat en het is eerder voor de hand liggen dat een meisje meer dingen wil doen die haar vriendinnen ook doen.
Ik geloof dat in potentie beste 100 voetballers tussen 20 en 25 jaar, er zeker 90 prof voetballer zijn.
Van de potentieel 100 beste race-coureurs tussen 20 en 25 zijn er misschien 20 prof racer; de rest is afgevallen en waarschijnlijk door financien en uitblijven van kansen. En daarom zal het moeilijk zijn om juist die ene vrouw te vinden.
Maar als ze er is, en ook al is het een pukkelbeest met mannenschouders; ik zal haar fan zijn. Heerlijk als ze een paar F1 mannen verslaat.
@gregorius: tl;dr lol
Zelfs Kubica is met zijn anderhalve arm nog beter dan welke vrouw ook dus er zit echt geen team te wachten op hun. Ja…voor de pr, net zoals toendertijd met Danica Patrick. Zij had dan ook nog het uiterlijk mee dus kreeg ze “overal” een stoeltje.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).