Autoblog Garage: Mazda MX-5 (ND) van Ruben

Auteur: , 49 Reacties

Even voorstellen.

Autoblog Garage: dit is mijn Mazda MX-5 ND

De lente van 2019 ben ik begonnen met deze Soul Red Mazda MX-5 ND uit 2015. Waarom een MX-5 zou je misschien denken. Het is een vraag die ik ook aan mezelf heb gesteld. Ik kwam van een BMW M3 (E92) en wilde iets totaal anders. Ik vind het leuk om allerlei soorten auto’s te proberen en dan kan het me weinig schelen of het voor iemand anders onlogisch klinkt. Op het gebied van vermogen is zo’n MX-5 ND niet bepaald een upgrade. Het grappige is dat het rijplezier er niet heel veel minder om is.

Autoblog Garage: dit is mijn Mazda MX-5 ND

De MX-5 ND is er in diverse varianten. Mijn auto betreft de 2.0 GT-M met standaard 160 pk. Ik heb proefgereden met de 1.5, maar 131 pk voelde in mijn optiek wel heel magertjes aan. Zelfs de 160 pk vond ik wat loom reageren op het vloeren van het gaspedaal. Nu heeft de MX-5 een reputatie dat de auto het niet moet hebben van zijn paardenkrachten, maar wat extra power maakt de Mazda een stuk leuker. Mijn auto is gechipt naar de waarden van een 2019-model en levert nu 184 pk. Die extra paarden hebben vooral betrekking op het gaspedaal respons. De auto voelt nu veel gretiger en dat past zoveel beter bij een ND, die het uiterlijk heeft van echt sportautootje. De wederhelft stemde in met deze auto, de M3 heeft ze nooit wat gevonden. Wat zeg je schat? Ik versta je niet over mijn V8.

Autoblog Garage: dit is mijn Mazda MX-5 ND

Ik zal eerlijk bekennen. Ik heb jaren BMW gereden, de overstap naar een merk als Mazda is dan wat vreemd wellicht. Ik ben dan ook nooit een MX-5-man geweest. Leuk om te zien, maar om te hebben? Nee, niet echt. Dat veranderde bij deze ND. De auto weegt om en nabij de 1.000 kg en heeft toch zaken als stoelverwarming, een Bose geluidssysteem en tal van rijhulpsystemen aan boord. Niet dat dat laatste me ook maar iets boeit, al is cruise control een fijne. De combinatie van luxe en toch een laag gewicht sprak me wel aan. Onderdeel van de GT-M uitvoering is een sperdifferentieel op de achteras, een Bilstein-sportonderstel en een strutbar. Tevens heeft deze auto de optionele Recaro sportstoelen, een must naar mijn mening.

Autoblog Garage: dit is mijn Mazda MX-5 ND

Het uiterlijk van de ND is pittig en je ziet ze nog niet veel rijden in Nederland. Ik wilde na de M3 echt wat anders, maar het mocht nog steeds wel opvallen. De MX-5 ND bleek een goede kandidaat. Naast de tuning naar 184 pk vond ik een aantal andere dingen belangrijk. Zo is mijn auto verlaagd met een Eibach-setje en beschikt de auto over MazdaSpeed zijskirts en onderspoiler. Aan de voorkant zat ook een MazdaSpeed frontspoiler, maar die heb ik verwijderd na een airbag-incident (later meer hierover). In combinatie met de verlaging werd het een schraapfestijn van drempel tot drempel, niet heel lekker in Nederland waar zelfs leuke dijkweggetjes zijn verziekt met de nodige drempels.

Autoblog Garage: Mazda MX-5 ND van Ruben

Nadelen en een valse start
Wie fan is van een goed gesprek heeft niets in een MX-5 ND te zoeken, of moeten een RF overwegen. Snelheden boven 130 km/u vereisen stemverheffing vanwege het vele windgeruis. Daarnaast wil de tweeliter SkyActiv-motor toeren draaien en ook in de zesde versnelling is het motorgeluid aanwezig.

Op technisch vlak blijkt de ND vooralsnog geen betrouwbare Japanner. Zo heb ik een negatieve ervaring achter de rug met de ‘Actieve Motorkap’ van de MX-5. Een airbag die voetgangers moet beschermen met een aanrijding. In mijn geval was er geen sprake van een aanrijding (ik raakte de stoeprand). Toch werd de motorkap geactiveerd. De reparatie van deze airbag heeft enkele duizenden euro’s gekost. Navraag bij Mazda Nederland leverde op dat dit normaal zou moeten zijn. Er zitten zes sensoren in de voorbumper verwerkt. Of je nu een persoon, een stoeprand, een bal of een vogel raakt: de airbag kan geactiveerd worden. Een waardeloos systeem.

Autoblog Garage: Mazda MX-5 ND van Ruben

Een ander issue heb ik met de voorruit. Ik had al vrij snel een klein sterretje in de voorruit. Een schadespecialist probeerde het sterretje te verwijderen, maar concludeerde dat dit onmogelijk was. Het had volgens hem te maken met de dunheid van de ruit. Gewichtsbesparing komt met een prijs. Een flinke prijs, want de ruit vervangen kost meer dan 1.000 euro! Dit is gelukkig allemaal verzekeringswerk. De hoge kostprijs heeft ook te maken met het feit dat er sensoren voor rijhulpsystemen in de ruit zitten en dat de ruit gekalibreerd moet worden. Ik wil de ruit pas aan het einde van de zomer vervangen, het sterretje is minimaal.

Ik kijk, ondanks de valse start met deze auto, er naar uit om de komende jaren met de MX-5 op stap te gaan. Op dat het een zonnige zomer mag worden!49 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Leuk artikel om te lezen. Je geeft alleen aan op technisch vlak nog geen betrouwbare Japanner te herkennen echter de voorbeelden die je opnoemt vallen bij mij niet niet onder de noemer technisch onbetrouwbaar, zeker het stukje vooruit verhaal niet. Veel rijplezier toegewenst maar dat moet wel lukken denk ik.
@chriscross: Het stukje van de voorruit staat dan ook in een andere alinea :)
@chriscross: persoonlijk vind ik het airbag verhaal daar wel onder vallen als een bal al € 1000,- kan kosten. Ik zou dan hopen dat het systeem uitgezet kan worden!
@chriscross: nou ja, dat airbag verhaal heeft alles met betrouwbaarheid te maken vind ik. Een systeem dat activeert op momenten dat het niet hoort is gewoon onbetrouwbaar en niet des Japans.
@racerx: was vast een klusje van Fiat
15 procent vermogenswinst uit een non-turbo motor alleen door ‘m te chippen, is dat reëel ? Of zijn er ook modificaties aan de hardware doorgevoerd ?
@amghans: Er zijn wat extra stickers geplakt, dat verklaart de vermogenswinst..
@momo: al met al nog een magere score dan
@amghans: Volgens mij is dit een geknepen blok. Daarom valt er makkelijk meer uit te halen.
@berlinetta: Dat gevoel heb ik dus ook. Ze moesten ook wel, want een atmosferische motor anno nu op de markt brengen kan emissie-wise duur uitpakken in vergelijking met een turbomotor, zeker in Nederland met al die belastingstraffen. Gelukkig valt er blijkbaar op eenvoudige wijze meer pit uit het blok te halen.
@amghans: Het is een geknepen blok. Alle 2.0 liter van mazda kun je naar 180pk chippen. Ook de 120 pk versies uit de Mazda 3 en CX3. Beetje hetzelfde principe als de BMW 114 die ook naar de specs van een 118 gechipt kan worden zonder verdere aanpassingen.
@kevindb: dank je, luid en duidelijk.
@amghans: dat is niet helemaal waar. Ten eerste is het blok in de BMW 1 serie voorzien van een turbo, vermogenswinst is dan wat makkelijker te behalen met een chip. Daarnaast zijn er wel meer verschillen tussen een 114i en een 118i blok.
Ik had het artikel geschreven kunnen hebben. Zo ben ik ooit van een E36 M3 naar een MX-5 NB gegaan, en mijn ervaring van toen is eigenlijk dezelfde als jij nu. Leuk geschreven, met een hoop herkenning ondanks de verschillende generaties.
Leuk! Ik heb er precies zo een! Minus de mods en geen slechte ervaringen met de motorkap airbag gelukkig. Waar heb je m laten chippen? Je upgrade lijkt meer extra power dan wat BBR GTI aanbiedt.
@vpowert: Met BBR Super 200 ga je naar 205 pk en 243 Nm met de ND. Ik had de auto al reeds gechipt gekocht. Ik vind de mijne al vlot, maar met de BBR 200 ‘is ie helemaal snel: https://www.youtube.com/watch?v=KxNcvpo9j_s. Maar dat zijn dan ook wat serieuzere aanpassingen.
@vpowert: Wil ik ook graag weten :-)
Ik heb zelf een NCFL. Erg leuke auto’s, die MX5-jes. Ik zou niet gauw weten welke roadster ik anders zou kopen… Wellicht zou dat een Lotus Elise zijn.
@tge1: Z4, MR-2?
@emping: De eerste generatie Z4 heeft, als 6-in-lijn, het leukere geluid. Maar het rijdt minder. Wel een significant grotere koffer, dat dan weer wel. De latere Z4’s zijn meer SLK dan MX-5.
@bara: Klopt. Z4 is overrated als je een rijdersauto zoekt. Een LCI met 2.0 viercilinder is nog wel een redelijke optie. Op kleine wielen met andere dempers. Maar inderdaad meer kukident-trolley als de SLK dan een écht sportwagentje.
@tge1: Porsche Boxster
@tge1: of een S2000
@tge1: ik heb een MX5 nu en ook Elises gehad. Als je een MX5 leuk vindt, vind je een Elise heel leuk als het puur om rijden gaat. De rij eigenschappen zijn echt next level ten opzichte van een MX5.

Comfort is alleen wel beperkt. Ook wat geluid betreft. Gebrek aan isolatie zorgt daarvoor.
Leuk voorstel rondje! Die kleur past echt goed bij de Mazda, kan ‘ie goed hebben.
Hele leuke auto, zelf ook jaren van genoten!
Leuke auto voor mensen die geen BMW kunnen betalen, huhuhuhuhu.
Nee garpje, best een leuk autootje.
Qua technische onbetrouwbaarheid heb ik iets bijzonders meegemaakt. De versnellingsbak is in de soep gedraaid. Hij is vervangen onder garantie, maar daarna bleven ze een stuurfout krijgen. De halve auto werd ontmanteld. Uiteindelijk bleek het een mof te zijn in het stuurhuis. Die was teveel ingedrukt, iets dat alleen zou mogen gebeuren bij een aanrijding… maar de auto heeft nooit een aanrijding gezien.
Wat ook niet echt voor mijn exemplaar spreekt, is de multimedia. Die unit valt regelmatig simpelweg uit. Hij herstart dan wel, maar als je er bijvoorbeeld een iPhone in hebt zitten, of je bent via een bluetooth headset een gesprek aan het voeren, dan is het wel een hoop gehannes. Dat staat het rijplezier gelukkig niet in de weg. :-)
Leuke en mooie auto! Heb je trouwens al je keuze gemaakt wat betreft de Youngtimer ernaast, n.a.v. het Autoblog advies laatst? @RubenPriest
@reactief: nee, ik heb er ook geen haast mee moet ik zeggen. De 106 is vooralsnog een betrouwbare vrind, alweer dik 20.000 kilometers.
Puur rijplezier. Rij al 20 jaar mx 5 erbij en BMW als hoofdauto. Probleemloze auto’s. Een ideale trackday auto van te maken waar je straatlegaal op semi slicks heel veel plezier mee kan hebben. Superchargen of turbochargen maakt hem zeer snel en je kunt hem tot zo’n 350 pk prima betrouwbaar tunen. Daar wordt ie sneller van dan een M3 en in de bochten ie ie zowieso niet te verslaan. Stop je er 10 k in dan heb je een serieus snelle sportwagen met een naar 100 acceleratie van zo’n 4.5 tot 5 sec.
Leuke auto, de inschrijving bij het rdw had eigenlijk 44 auto’s later moeten zijn 😀
Volgens mij komt deze MX5 van het JS-team, ik had begin dit jaar een optie op deze MX-5, kreeg nl een geweldige inruilprijs voor mijn 370Z 40th anniversary, mijn verstand en gevoel voerden om beurt de boventoon, maar uiteindelijk besloten om de 370Z te houden. Veel plezier in deze supermooie MX-5
@bob88: met een 370z is anders ook weinig mis :D Ding ligt op rails, het blok klinkt fantastisch!
Mooie aanwinst @RubenPriest! Veel plezierige ritten toegewenst!
Mooie wagen! Zonde van de pech met de airbag. Maar dit gaan we steeds meer zien met het moderne wagenpark. Alle veiligheid/technologie maakt een simpele schade al haast onbetaalbaar. Maar wie mooi wil zijn, moet pijn lijden heb ik wel eens gehoord ;).
@airditude: Jep, dat maakt moderne auto’s ook zo vervelend. Als je over 10-15 jaar zo’n moderne auto als occasion op de kop wil tikken moet je niet zulke issues hebben. Dan zegt de verzekeraar meteen economisch total loss en zit je met de gebakken peren.
In de USA worden ze zonder ‘Actieve Motorkap’ verkocht, wellicht kan men dit uitschakelen / verwijderen.
Waarom geen Fiat 124 Spider Abarth? Dan had u wél een mooie auto gereden.

Bovendien blijkt maar weer dat Japanners helemaal niet zulke goede auto’s maken. Sterker nog, je loopt er op leeg. “…Had ik niet verwacht, die hoge kosten…” – Gaap –
@stupendo: Een heel groot verschil is de motor. In een sportwagen hoort een atmosferische motor. Niet een klein turbotorretje.

Qua uiterlijk zijn ze beide best fraai. De Fiat vind ik mooier op de plaatjes, maar in het echt is de Mazda fraaier. Zeker deze uitvoering (naar mijn mening ;-)).

De rest van je betoog vind ik een beetje onvriendelijk, eigenlijk. Van zo’n jonge auto behoor je niet zulke onkosten te hebben. Als het op onkosten aankomt, zijn Japanse auto’s vaak onverslaanbaar. Ze krijgen niet voor niets zulke lange garanties ;-)
@willeme:

Over die motor in de Abarth waren de autojournalisten anders lyrisch. Eigenlijk slaat je hele argument nergens op. Eigenlijk zijn de fijnste motoren om te rijden Dieselmotoren, vanwege het hoge koppel bij lage toeren. Dus ook in sportwagens. Maar he, de Italianen maken gezinswagens die ook op circuits races winnen he. Ik heb jou trouwens in diverse stukjes ook zien schrijven dat de BMW M3 de benchmark is. Dat is niet zo, dat is de Alfa Romeo Giulia Q. En dat vind ik niet alleen. Maar over de hele wereld wordt dat gezegd.

De Mazda is juist op de foto’s wel aardig maar in het echt niet. Bij mij in de wijk staat een rode 124. Wat een plaatje. Juist ook vanwege de rondere vormen die bij de Mazda ontbreken.

Oh, mag het alleen maar vriendelijk hier? Ik lees dit blog al zo’n 11 jaar bijna dagelijks. En man, man, man, wat je hier allemaal leest. Soms gewoon asociaal. Enfin, je zegt toch zelf ook dat dit soort kosten niet horen bij zo’n jonge auto? Ik lees eigenlijk nooit stukjes over Japanse merken maar omdat die MX5 al jaren zo bejubeld wordt en het altijd een concurrent was van de Alfa Spider en Fiat Barchetta heb ik eens gegoocheld op de gebreken van dat ding. En dat is een aardige waslijst. Verwacht je niet he, bij een Japanner…

Mijn 4-jaar oude Honda CB-1 wilde echt nooit starten, stond binnen, nieuwe accu’s en bougies maakte geen moer uit. In 2003 ingeruild op een nieuwe Vespa 200cc. Tot op de dag van vandaag probleemloos…
@stupendo:

Mwah. Die 1.4 is goed, in de Abarth klinkt ‘ie erg luid. Pakt onderin goed op. Leuk voor een Punto, maar in een sportwagen wil je directe gasrespons. Iets dat niet kan met een turbomotor. Zeker niet zo’n kleine motor met relatief grote turbo. In een Hot Hatch wel lachen, maar in een sportwagen met achterwielaandrijving wil je beter kunnen doseren. Hoort bij de beleving.

De BMW M3 is in mijn ogen niet de benchmark in zijn klasse. Het is een populaire auto, zeker. En het is een competente auto. Maar graag zou ik het stuk willen lezen waarin ik zeg dat ik de M3 de beste auto in zijn klasse vind. Dat is meer iets wat mijn collega @jaapiyo zou zeggen :-D. Zeker van de ‘gewone’ M3/M4 zou ik dat nooít zeggen. Dat is onderontwikkelde auto, naar mijn mening. Bij de Competition en CS is het een ander verhaal. Ikzelf vind in die klasse de Cadillac ATS-V heel erg gaaf, naast de Giulia. Alhoewel en groene C63 Wagon ook zijn charme heeft. Misschien een leuke occasiontest over een paar jaar wanneer je ze voor 30k kunt scoren!

Vriendelijkheid is nooit verkeerd :-D. Wellicht dat ik je bericht verkeerd geïnterpreteerd heb. Zo kwam het over. Het gaat over auto’s, relax ;-).

Over Japanse auto’s: ja. die kunnen ook stuk. Sterker nog, er zijn genoeg Japanse auto’s die matig zijn. Toyota en 2.2 Clean Power diesels, bijvoorbeeld. Of Mazda 3’s van de eerste generatie die allemaal van binnenuit zijn weggeroest. De laatste generatie Nissan Primera had ook zijn kuren. Dus ja, ook bij Japanners kan er wat mis zijn.

Overigens, de Fiat 124 Spider is technisch gezien ook een Mazda. Wordt in Hiroshima gebouwd. Dus ik denk niet dat die fundamenteel betrouwbaarder is dan de MX-5, daar ze voor 80% uit dezelfde onderdelen bestaan.
@willeme:

Gasrespons is volgens mij wat anders dan het koppelgebrek onderin wat jij bedoelt bij turbomotoren. Het nadeel van de turbo wordt overigens tegenwoordig verholpen met een tweede en zelfs derde turbo. Daarom zei ik al: Diesel. Voor op de gewone weg zijn die bijna onverslaanbaar omdat de weg vaak “ophoudt”. Voor het circuit zal dat minder gelden (oh wacht: electrisch, lineaire koppelafgifte vanaf start tot aan de einder, :-))

Ik dacht toch echt dat jij dat was over die M3, even geen zin om het op te zoeken. Ik ken alle verschillende versies van Duitse auto’s niet. De essentie van fijn autorijden is mijns inziens wegligging. En dat is bij Italianen altijd superieur. Dat in combinatie met uiterlijk.

Over de onvriendelijkheid: ik word altijd een beetje moe van de verkeerde beeldvorming die mensen altijd hebben. Vandaar de gaap.

Ja, ik weet dat de Fiat uit dezelfde fabriek komt. Alleen de motoren zijn echt Italiaans. En nog wat andere dingetjes dacht ik. Op mijn Fiat Croma (2007) zat overigens ook 5 jaar garantie, maar dat weet geen hond…
Jammer alleen dat er erg veel problemen bij de ND zijn met de versnellingsbak. Zijn nu al 5 versies van omdat de eerste 4 de krachten allemaal niet aankunnen en in de soep lopen. Sinds de 184pk versie zit de V5 bak eronder.
Ik snap je 100%, heb afgelopen jaar een vergelijkbare keuze gemaakt. Na jaren in rappe Alfa’s te rijden (de laatste 4 waren een GTV 3.0, 156GTA, 159 1750Ti en Giulietta QV TCT) vond ik de beleving steeds minder worden. Het ging me allemaal té makkelijk
@veloce: [vervolg] makkelijk hard zonder dat ik uitgedaagd werd. Ik heb mijn QV TCT verkocht en ben overgestapt op een Abarth 595 Competizione. Ook niet de meest mannelijke auto, ook niet zo snel en luxe als de Giulietta. Maar dit is zó veel leuker! Ik moet me echt weer inhouden om geen té grote omwegen richting huis te nemen.
Wie was ook alweer de blogger op de redactie met een NC?
Leuk artikel! Zit zelf al een tijdje te denken aan een MX5 RF, waar dan meteen een Super 200 pakket overheen gaat van BBR. Lijkt me echt tof rijden, al is die kofferbak wel weer heel klein als je een weekje op vakantie wilt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).