België vol met flitspalen, maar doen ze het ook?

Auteur: , 30 Reacties

De palen langs de weg fungeren veelal als decoratie.

997

Wie wel eens in België is spot zo nu en dan een flitskast. Of het ding ook daadwerkelijk werkt is een tweede. Belgische media schrijven vandaag dat één op de vijf flitspalen niet eens in werking is. Ze zijn defect of aan vervanging toe. Een daadwerkelijke reparatie of het plaatsen van een nieuwe kast is voor een lange tijd niet aan de orde geweest in het Belgenland.

De politie is er klaar mee. Ze uiten hun frustratie. Diverse politiedistricten zeggen dat ze al een jaar geen hardrijders hebben geregistreerd op provinciale wegen vanwege defecte flitspalen. Het probleem is het grootst in de provincies Antwerpen en Limburg. 30 procent van de geïnstalleerde flitspalen werkt momenteel niet naar behoren.

Het Agentschap ­Wegen en Verkeer zegt dat het fixen van een flitspaal geen eenvoudige klus is. De weg moet worden afgesloten omdat detectie­lussen in de weg moeten worden hersteld. “Dat doe je niet zomaar”, aldus het agentschap.

Het herstellen van defecte kasten staat wel op de agenda. De Vlaamse minister van mobiliteit heeft 2,7 miljoen euro per jaar beschikbaar gesteld om de flitskasten te repareren. De reparatiekosten bedragen ongeveer 30.000 euro per paal. De minister heeft de ambitie om op de korte termijn tenminste 80 procent van de flitspalen weer actief te hebben. (via HLN)

Fotocredit: @milan7778 via Autojunk30 reacties

Hoe wat? Detectielussen in de weg? Is dat echt zo of heeft het agentschap gewoon geen zin om er iets aan te doen?
@pomoek: De lussen na de stopstreep zijn voor de rijden door rood.
@jasperhallo: ah, ik, maar dat geldt dus niet voor alle flitspalen.
@pomoek: Detectielussen vervangen is simpel.

Je sluit of de hele weg of je begint met de verste rijbaan (links) en switch dan de pionnenoer voor een sluiting van de rechter rijbaan waarna je ze bij de paal aan sluit. Zaagsnede, kabel er in, optoppen met bitumen. Nacht per locatie; totaal minder dan 5000 euro voor personeel dat het werk ’s nachts uitvoert. Doe er nog eens maximaal 5 bovenop voor management en alle communicatie vanwege wegwerkzaamheden.

Niet echt moeilijke klus om uit te voeren op een niet zo drukke Maandag/Dinsdag/Woensdag nacht…

Vage aan het verhaal is dat ze lussen gebruiken voor snelheidscamera’s. Hier doen we alleen lussen voor verkeers tellingen, asfalt temperatuur (zout strooien) en voor het registreren van snelheden om verkeersdoorstroming te kunnen meten. Kan me niet herrinneren dat er in Nederland lussen worden gebruikt voor snelheidsovertredingen.
@marcus: volgens mij staan er op de n65 flitskasten met lussen, anders lijkt het er iig op omdat er 2 van die drukplaten op beide rijbanen zitten net na de flitskast
@daniel073: OK, dan doen ze het in NL dus anders dan hier in de UK. Vraag me af hoe dat dan allemaal werkt en of het niet extra onderhoudskosten met zich meebrengt. Heb je Google maps coordinaten? Ben benieuwd en wil graag ff kijken wat er precies daar is gedaan. :)
Een nieuwe paal kost 30.000. Ze herstellen dus veel minder:-)
Als je de grens overgaat en België inrijdt lijkt het alsof je in een ontwikkelingsland bent….die wegen….dat kan echt niet
@maarten020: niet alleen door de wegen…
@camber24: whahahaah
Return on investeert is met beetje geluk enkele weken.

Hoezo lastig?
@kruimel: investment…(sorry voor autocorrectie.)
@kruimel: precies. Het ‘ voordeel’ dat een overheid heeft aan flitspalen is dat het in principe altijd winstgevend zal zijn. Is het dat niet dan bevordert het in ieder geval de verkeersveiligheid. Althans dat zou natuurlijk de belangrijkste doelstelling moeten zijn.
Maakt toch niet uit. Ik gok echt niet op die 30% kans dat die het niet doet. Heeft hetzelfde verkeersremmende effect
Antwerpen en verkeer.. het blijft een niet succesvolle combinatie.. waarom werkende camera’s hebben terwijl op veel plekken in de provincie toch vast staat… een werkend verkeerd circulatie systeem zal eens handig zijn.
@josvanrey: man man toch wel fijn dat ik alles correct type, zonder spelfouten ed….. ik ga weer mijn bed in.
Ze krijgen gratis geld van de tol voor vrachtwagens en er is een minister die al heeft geopperd om de vrachtwagen tolpoorten te gebruiken voor traject controles voor het verkeer, verwacht overigens wel dat je binnen nu en een jaar of vijf ook tol mag betalen voor je personenwagen.
De infrastructuur ligt er al, de Duitsers hebben het er ook doorgedrukt dus dat hele flitspalen gedoe is huilen met de wolven in het bos om ons klaar te stomen voor trajectcontroles.
Wedden?
@desjonnies: ik vrees er voor, en ik vrees ook dat de opbrengst gebruikt gaat worden om de nodige begrotingslekken te dichten ipv terug te investeren in een deugdelijk 21e eeuws infrastructuur. Kijk eens naar de autowegen.. dat zegt al veel maar de spoorwegen.. ook al z’n drama, ik geloof dat België een vd hoogste spoorwegen dichtheid heeft vd wereld maar het systeem is enorm verouderd. Het is niet voor niets dat België zijn stempel van “logistiek knooppunt” snel aan het verliezen is..
@desjonnies: en dat is dus exact de reden waarom ik, en gelukkig vele met mij, tegen privacy gevoelige techniek ben. Die poortjes worden voor de vrachtwagens bedacht. Na een paar jaar krijgt een helder licht het idee dat ze ook anders ingezet kunnen worden. Het uiteindelijke resultaat is dat elk kleine overtredinkje resulteert in een volledig gegenereerde acceptgiro op de mat.
“De politie is er klaar mee. Ze uiten hun frustratie. Diverse politiedistricten zeggen dat ze al een jaar geen hardrijders hebben geregistreerd op provinciale wegen vanwege defecte flitspalen.”

En wat nou als er daadwerkelijk niemand te hard heeft gereden;)
@6speed: Ps. Deze frustratie komt na dat ik geflitst ben bij Gent met 1 km/h te hard. Daarvoor hield ik van Belgie zoals van mijn kinderen.
Belgie het is geen Frankrijk, het is geen Nederland. Ze hebben een hekel aan de directe Ollanders. De Franstalige liggen overhoop met de Vlamingen. Brussel is een puinhoop. Terroristen in Molenbeek. Ik zeg opheffen dat land. BegExit
Een op de vijf palen doet het niet, maar de Belgische minister wil op korte termijn 80 procent van de palen weer werkend hebben… Iets zegt me dat deze minister zijn beloftes na komt.
@dizono: Dit weekend nog zelfs!!
Als het van populistische Weyts afhangt zal het wel in orde komen. Als de rest gaat luisteren is nog een andere vraag.
Ik weet wel dat verschillende camera’s langs provinciale wegen waar 50 geldt, de camera’s pas flitsen boven de 65km/u. Anders zitten ze elke week vol em daar is geen tijd voor…
De vraag is of zo’n ding wel moet werken. Iedereen die zo’n ding ziet staan vertraagt vanzelf.
In het artikel staat dat 1/5 van de flitspalen niet werkt. Er staat ook dat de minister de ambitie heeft om op korte termijn 80% van de palen weer werkend te krijgen. Zo komen we uit bij de essentie van politiek: niks willen doen.
Als ” veel-gebruiker ” van de route Nederlandse grens naar Brussel weet ik uit ervaring dat de flitspalen niet functioneren. Ben een ” stevige ” rijder en heb nog nooit iets gevonden in mijn brievenbus. Kan natuurlijk ook zijn dat de post niet bezorgd wordt over de grens ( of wellicht niet verstuurd )
Wat zijn die Belgen toch weer mazzelaars…
Waarom moet een flitspaal 30k kosten?
30k voor een camera op een paal…?

https://www.youtube.com/watch?v=fbfzahtZsN8

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).