De adviesprijs dan natuurlijk. Maar toch best goed nieuws dat de benzineprijs daalt onder de twee euro aan de pomp.
Vorige week viel het al op dat de dieselprijs aan het zakken was en inmiddels zien we langs de weg al weer hier en daar het vertrouwde beeld van een lagere prijs voor de diesel dan de benzine. Of een nog gekker gezicht, exact dezelfde prijs.
Vandaag is wel weer een nieuwe mijlpaal geslecht, want de gemiddelde landelijke adviesprijs (bijgehouden door United Consumers) is sinds gisteren met 0,025 euro gedaald en komt daarmee voor het eerst sinds september 2021 onder de twee euro. Toen overigens nog met de volle mep accijns.
Vandaag staat de adviesprijs voor een litertje Euro 95 (E10) namelijk op 1,997. Overigens is ook een liter diesel onder de grens van twee euro gezakt met 1,988 euro, het laagste niveau sinds maart van dit jaar.
Olieprijs
De prijsdaling wordt veroorzaakt door de daling van de olieprijs. Die prijs was lange tijd hoog met een record van 2,505 euro op 8 juni door de oorlog in Oekraïne, maar ook door de sterke dollar. Als de dollar duur wordt ten opzichte van de euro én de olieprijs stijgt ook nog eens, dan is het effect in de prijs aan de pomp extra sterk.
Die olieprijs daalt dus. We “wennen” aan de oorlog en de prijzen zijn gestabiliseerd. Daarnaast verwachten experts een recessie en dat zorgt er dan weer voor dat de vraag naar olie alvast daalt. En een ijzeren economische wet is: als de vraag daalt en het aanbod gelijk blijft daalt de prijs.
Sinterklaas
Reken je niet meteen rijk, zeker niet als je diesel tankt. Op het heerlijk avondje, op 5 december, gaat namelijk de olieboycot in die de Europese Unie heeft ingesteld tegen Rusland.
Door de acties van Putain in Oekraïne mogen we vanaf dan geen Russische olie of Russische diesel meer importeren. Laat die Russische olie nou net heel goed geschikt zijn voor onze raffinaderijen in Pernis en omstreken om diesel van te maken.
We gaan het zien. Voor nu is de lagere olieprijs in ieder geval aangekomen bij de pomp.
faalhaas zegt
Die benzine boycot is al langer, Faalhaas mocht mooi zijn 5L noodbrandstof weggooien bij de grens van Rusland en Letland vanwege sancties. wtf.
Richmond zegt
Wat deed faalhaas daar dan?
nicolasr zegt
Ik heb net de Boxster volgegooid met euro 98 voor 1,63 per liter En daarna weer de perfect aangelegde en onderhouden, vrijwel lege driebaans snelweg op om het gas eens flink in te trappen, wat alle flitskasten zijn leeg. En dat allemaal dankzij het geld van Ursula von der Leyen! Ik ben dol op de Europese Unie.
sportabgasanlage zegt
Dat geld is niet van Ursula, maar van de belastingbetalers van mn Nederland en Duitsland. Maar veel plezier in Spanje hoor, fijn vakantieland!
dree16v zegt
Mooi werk maar… valt het jullie ook op dat het verschil in prijs tussen 98 en 95 steeds groter wordt?
Ik tankte altijd 98 omdat mijn TSI daar beter en zuiniger op loopt maar doordat het verschil hier in de buurt nu ruim 30 cent is heb ik de laatste keer voor 95 gekozen.
Hubert zegt
Hier ook.
1,74 vs. 2,-
Scheelt toch nog best veel.
De Fiets zegt
Wat je zult zien in de komende jaren is dat fossiel steeds meer onder druk komt te staan en de vraag ernaar wordt minder. De producenten zullen dan de productie iedere keer terug brengen om zo een kunstmatige schaarste te veroorzaken met als gevolg hogere prijzen aan de pomp.
Dat de huidige prijzen naar beneden gaan is eigenlijk jammer. De prikkel om snel naar een andere manier van vervoer te gaan wordt door lagere prijzen ook minder.
Neem eens wat vaker de fiets!
Richmond zegt
Die prikkel was er nu ook niet. De alternatieven zijn niet goed genoeg. Treinen zitten overvol en zijn er te weinig. Nog los van de aansluiting. En echt goedkoop kun je het ook niet noemen.
Fiets pakken is leuk voor binnen de bebouwde kom, maar als je 40km van je werkt woont dan gaat dat ook niet werken. Naast de langere reistijd enzo.
De Fiets zegt
Ga eens wat dichter bij je werk wonen of zoek een andere baan dichter bij huis. Als de prijs van brandstof maar hoog genoeg wordt zal ook jij je gedrag moeten veranderen. Ik ben een groot voorstander van het terugdringen van woon-werk afstanden. En niet alleen als het gaat om fossiele brandstoffen. Je moest eens weten hoeveel fijnstof er in het milieu terecht komt door sltijtage van remmen en banden.