Bergers slepen nóg meer auto’s af

Auteur: , 20 Reacties

Oorzaak: meer ongelukken, slecht weer en het hitteprotocol.

Bergers slepen nóg meer auto's af

Bergers hebben dit jaar vaker moeten uitrukken. In de eerste elf maanden van 2018 werd er 108.000 uitgerukt en dit jaar was dat al 127.000 keer. Een opvallende stijging. Mogelijk zijn een toenemend aantal ongelukken en het hitteprotocol van Rijkswaterstaat de oorzaak. Dat meldt BNR op basis van cijfers opgevraagd bij Stichting Incident Management Nederland.

Rob de Jong, voorzitter van de Vereniging Bergings-en Mobiliteitsspecialisten, zag het percentage ongelukken vanaf oktober/november toenemen. De voorzitter wijt dit aan het slechte weer. In de regen gebeuren nou eenmaal meer ongevallen dan met droog weer. Dat betekent extra werk voor de bergers. Maar, het niet aanpassen aan het weer is niet het enige probleem.

Rijkswaterstaat heeft namelijk afgelopen jaar het hitteprotocol ingesteld. Als de temperatuur boven de 30 graden wordt moeten alle pechgevallen worden weggesleept. Stilgevallen in de groenstrook of rook onder de motorkap op de brede vluchtstrook, zelfs dan mocht je met de berger mee. Normaal worden alleen verkeersgevaarlijke pechgevallen weggesleept. Op warme dagen kregen de bergers wel 900 meldingen.

De aanrijtijd van bergers is met gemiddeld 13 minuten kort. Dit is belangrijk om files op de snelweg door een ongeval of pech te voorkomen. Een kwart van de files wordt hierdoor veroorzaakt. Om deze files nog meer te beperken maakte Rijkswaterstaat gebruik van ‘stand-by bergers’. Deze staan in de ochtend- en avondspits op strategische plaatsen. Waar veel ongelukken gebeuren staat de bergingsdienst al klaar. Hierdoor kunnen zij 25% sneller ter plaatsen zijn.

Zou de Alfa Romeo 159 van @willeme de oorzaak zijn van deze stijging in het aantal bergingsopdrachten?20 reacties

Joh…

Regen = mensen kunnen niet rijden = ongelukken = files tot aan Rainbow Road…
@toyotafortuner: of mensen die heel goed kunnen rijden maar zich niet aanpassen aan de mensen die iets minder vertrouwen hebben in het verkeer
@chriscross: Dan kunnen ze eigenlijk dus niet goed rijden ;)
@berlinetta: als je je niet aanpast in het verkeer ben je inderdaad per definitie een slechte bestuurder
@toyotafortuner:
Regen = minder zicht = mensen gaan meer afstand houden = minder wegcapaciteit = meer files. Er gebeuren vast met regen ook echt meer ongelukken, maar dit effect moet je niet uitvlakken.
@stationcar: was dat afstand houden maar waar…😕
@lithiumion:
Eens, het kan alsnog beter, maar wees eerlijk, als de situatie onoverzichtelijk is neem je meer afstand. Nou anderen doen dat dus ook. Zeker als het regent is er een grote groep mensen die inschat dat afstand houden slim is. Uiteraard heb je dan ook pipo’s die zonodig elk gaatje wat valt op moeten vullen en hopla, het onrustige gevaarlijke verkeersbeeld is een feit.
@stationcar: De meeste mensen houden alsnog niet genoeg afstand in de regen, wel ietsjes meer, maar bij lange na niet genoeg ….
@dawwg: doen ze ook niet bij droog meer, meestal gaat dat goed…
Mensen denken tegenwoordig dat ze onoverwinnelijk zijn in een auto. Veiligheidssystemen, goede remmen, pittige motoren, goede banden… En een beetje onthaasten zou ook niet verkeerd zijn.
@brammetjedeb: laat onze overheid dáár nou net op anticiperen door de toegestane Vmax per 16 maart omlaag te brengen. O nee, NO2.

Ik pas het de laatste tijd trouwens al regelmatig toe, als ik geen haast of tijdkritische afspraken heb, en het valt me niet eens tegen. Plus een véél gunstiger brandstofverbruik als bonus.
@RRRobert: Jep same here, vaak vrijwel dezelfde reistijd, op de relatief korte afstanden hier in NL, maakt het weinig uit.
@tenaci: op 35 km woon-werkverkeer (80% snelweg) scheelt het me ca. anderhalve minuut. En ca. 15% in het brandstofverbruik.
@RRRobert:
En hier nog een.
@RRRobert: goed bezig. Ik kan me ook dood ergeren aan mensen die 50 of 60 rijden in woonwijken waar je 30 mag. Je bent letterlijk 15 seconden later bij de uitvalswegen, en loopt er een kind tussen twee auto’s door rem je het van zijn lang zal zijn leven niet aan.
Opzich wel een goede oplossing 13min aanrijd tijd ipv 1tot 3uur wachten op de ANWB
Een aanrijtijd van 13 minuten is wel serieus snel! Zitten er nog veel elektrische auto’s met een lege accu tussen?
@dutchdriftking: Nee hier was volgens Rob de Jong maar een verschil in promillages in waar te nemen.
@dutchdriftking: die 13 minuten is het gemiddelde van alle IM-meldingen (Incident Management), overige pech- of schadebergingen worden in de aanrijtijd niet meegerekend.
De Alfa van @ willeme de schuld geven…..HOE DURF JE

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).