Binnenkort gaat de duurste autorace ooit van start*

Auteur: , 24 Reacties

Vlammen met die kostbare hokken!

Je kwam er dit jaar net iets te laat achter dat het Goodwood Festival of Speed alweer begonnen was? Niet getreurd, binnenkort kan je in de herkansing. In het weekend van 7 to 9 september staat namelijk alweer de Goodwood Revival op de kalender. Stiekem is dit voor de diehard bezinehoofden misschien nog wel een leuker evenement dan het FoS. Tijdens het FoS nemen de meest exotische bolides uit heden en verleden het alleen op tegen hooibalen, de Flint Wall en de stopwatch. Tijdens de revival wordt er ook gewoon deur aan deur geracet met (voornamelijk) peperdure klassiekers.

Dit jaar markeert de twintigste verjaardag van het evenement en de belangrijkste attractie vormt de Kinrara-Trophy. Dertig gesloten pre-1963 juweeltjes zullen zich op de startgrid verzamelen om een uur lang keihard met elkaar te knokken. De race begint in de schemering en eindigt in het donker, dus het belooft weer een mooi tafereel te worden. Een duur tafereel ook, want het verzamelde startveld is naar schatting zo’n 200 miljoen Pond waard. Goodwood doet de boude claim dat het zodoende gaat om ‘misschien wel de duurste race ooit’.

Nou moeten we dat laatste waarschijnlijk scharen onder klassieke gevalletjes van Britse overdrijving. Een beetje zoals de opgegeven hoeveelheid pk’s van oude Astons en TVR‘s. Vandaar de asterisk in de titel. Immers is er ook weleens geracet met louter Ferrari GTO’s en daar hoef je er maar een paar van te verzamelen om over de 200 miljoen Pond te gaan. En het F1-veld…Enfin we dwalen af. Veel belangrijker zijn de auto’s die aan de start verschijnen.

Het veld bestaat uit twaalf Ferrari’s: tien Ferrari 250 GT SWB’s inclusief de fameuze ‘Breadvan’ en twee GTOs (een 250 GTO en een 330 GTO). De Fezza’s nemen het onder andere op tegen vier Aston Martin DB4 GT’s een zwik Jaguar E-Types, twee AC Cobra’s en een Maserati 3500 GT. We kunnen de geur van verbrande benzine en een vleugje olie al bijna ruiken.24 reacties

Ik denk dat het wel wat meer waard is.
Ja wat is het nou, binnenkort of ooit?
I love the smell of Castrol R in the evening.
Op een circuit ben je toch niet verzekerd? Wat gebeurt er dan als je schade rijdt?
@omarrs6: Uit eigen zak betalen, als je zo’n auto hebt kun je dat vast wel zelf…
@omarrs6: En deze mannen verzekeren zo’n auto ook niet meer dan nodig.
Alles wat je namelijk makkelijk zelf kan lijden qua kosten moet je niet verzekeren.
@evdw: auto’s zijn gewoon verzekerd. Sprak hier vorig jaar een eigenaar van een AC (ommenabij 2 meloen euro), verzekerd voor 3ton. Komt omdat de waarde zit in het chassisnummer aka racehistory.
@bizzarrini: ik kan het niet laten: 2 meloen, da’s zo ongeveer een euro of 10? ;-)
De kosten van meedoen aan Le Mans schat ik toch wel iets hoger.
@janjansen: Netscape even wat een originele Ferrari 250 GTO gemiddeld kost. Een japanner heeft nog niet zo lang geleden zo’n Bitcoin 7.000 overgemaakt. Voor dat geld kun je elk exemplaar van de Audi R15 t/m R18 aanschaffen en dan hou je nog geld over om de bandenleverancier te betalen.
@iphonistvongates: dat is slechts 39 miljoen.
Audi had in 2014 al een budget van 242 miljoen per jaar voor zijn Le Mans programma. En zelfs dat is wisselgeld voor bijvoorbeeld een top team in de F1.
Dus nee, het is zeker niet de duurste raceklasse.
@iphonistvongates: 7000 bitcoin is zo’n 39 miljoen euro.
Audi had in 2014 een budget van 242 miljoen euro per jaar om het Le Mans project draaiende te houden. Dat is tevens het budget van een F1 team in de achterhoede.
Dus nee, dit is niet de duurste raceklasse.
@iphonistvongates: iemand een idee of er enig bewijs is dat ze met echte GTO rijden? Doorgaans (vb Chris harris) zijn he toch vaak replica’s.
@woudloper: chassisnummers zijn bekend, Ferrari regelt intern echtheids certificaten (voor 20k+ per auto)
Geweldig event. Vorig jaar na 5 jaar FOS voor het eerst geweest. Dit jaar weer. Prachtige races, mooie mensen in super entourage. Yummy!
Geen Audi’s?
Of je Mercedes zet zijn 2 300 slr uhlenhauts op een circuit en je zit boven de 200m. Beetje relatief allemaal.
@legion1349: Ik dacht dat er daar maar ééntje van was.
@karaya: Toch twee dus.
Zowel Festival of Speed als Revival nooit bezocht. Overweeg om volgend jaar te gaan, welke zou ik moeten bezoeken?
@fromtheg: beide
Vandaag m’n kaartje ontvangen voor de Zondag op Goodwood. Zal dus deze race helaas missen, schema was nog niet bekend en voor het hele weekend betaal je je helemaal blauw. Ga natuurlijk wel in stijl met m’n klassieker met de week ervoor en erna nog lekker rondtouren door engeland/wales.
Die eerste en laatste foto, geweldig!
Vorig jaar geweest: echt een aanrader. Niet alleen de race, maar heel de sfeer en entourage!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).