Binnenkort heb jij geen herten meer in je grille

Auteur: , 41 Reacties

Dierenliefhebbers opgelet.

P(i)eter vs hert

U kent ze wel, die ludieke stickers achterop auto’s met de tekst ‘ik rem voor dieren’. Klinkt leuk en moreel gezien een goede boodschap, maar in de praktijk gaat het soms lastig. Herten of reeën willen soms abrupt de weg oversteken en dan is zelfs de snelste van de snelste reactietijd geen garantie op ontwijken.

BIJ12, een uitvoerend bedrijf in provincies, registreerde dat er jaarlijks 6.300 ongelukken gebeuren in Nederland waar een ree het leven laat. Zo’n 35 procent van die ongevallen gebeuren op provinciale wegen en in de maanden maart tot en met mei zijn de beesten extra actief, dan is er ook extra kans op aanrijdingen. Er worden al allerlei (passieve) maatregelen toegepast, zoals rasters, faunapassages, wildreflectoren, waarschuwingsborden en het aanpassen van de maximumsnelheid. Ook de dieren afschieten wordt gezien als een preventieve methode, maar voor alle bovenstaande maatregelen geldt dat de effecten (nog) niet goed gemeten zijn.

Vandaar dat het tijd is voor een wat actievere maatregel. BIJ12 start een proef met een nieuw high-tech preventiemiddel, in de gebieden waar het het vaakst fout gaat. Bepaalde plekken in Utrecht en Gelderland krijgen paaltjes langs de weg die reageren op koplampen van auto’s. De automobilist merkt er weinig van, maar de reeën krijgen bepaalde licht- en geluidssignalen die de dieren moeten afschrikken. Een virtueel hekwerk wordt het genoemd.

Ook wordt gemeten hoe vaak de reeën toch nog op de plekken te vinden zijn. Met zandstroken kan worden gemeten hoe vaak de herten langslopen. Dat wordt twee keer per week gemeten. Beide deze maatregelen moeten aantonen dat de reeën niet meer langs de weg te vinden zijn. Zodat weggebruikers zich niet het leplazarus schrikken wanneer ze de provinciale wegen gebruiken.41 reacties

Je kunt die beesten beter op je grill hebben.
@rollingstoned: Nog een reden om dus geen nieuwe BMW te rijden.
@rollingstoned: “BIJ12, een uitvoerend bedrijf in provincies, registreerde dat er jaarlijks 6.300 ongelukken gebeuren in Nederland waar een ree het leven laat” ???
Hebben ze dan toch veel meer wild afgeschoten op de Oostvaarderplassen???
Er worden jaarlijks 6300 herten doodgereden in NL ..

Maak dat een subsidieverstrekkende corrupte ambtenaar wijs ..
@lincoln: wie dat gelooft die is een koe, groter dan een nijlpaard….
@lincoln: dat is ter compensatie van de hoeveelheid edelherten die professioneel wordt afgeschoten..
@lincoln: ik geef je 5 reetjes.
Reeën die herten naar in een Tesla met autopilot.
@utregcity: naar = maar
@utregcity: Dat doen ze. Met de Kerst easter egg
@utregcity: nee, in een Tesla reeën ze te hert
6300 herten en reëen? Make that the cat wise…
@goodolddays: Zal wel een dierknuffelende partij aan het lobbyen zijn om ‘bewustwording’ te creëren. Valt toch nooit helemaal te controleren
6300 reeën per jaar? Sure… Waarschijnlijk ook tienduizend miljoenmiljard konijnen, en het aantal muggen was niet te tellen.
Het hoort er nou eenmaal bij. Ik heb het zelf twee keer gehad, beide keren zijn ze tegen de zijkant van de auto opgelopen en daar doe je echt niks tegen. Ik rij nog steeds binnendoor over de kleine weggetjes als het mogelijk is, dus het zal vast nog wel een paar keer gebeuren. En je kunt moeilijk ieder kleine boerenweggetje aanpassen…
Een hert in de gril, dat is wat iedere boer wel wil.
@moveyourmind: John Deere, das mien merk!
Nog nooit gehad, wel een paar bijna-ree- en bijna-rendier-ervaringen maar daar is het gelukkig bij gebleven. 6300 dode reeën per jaar klinkt wel als ‘veel’, je zou zeggen dat als het zo veel voorkwam, je toch met enige regelmaat iemand zou horen over zo’n incident, maar dat hoor ik dus nooit. Apart.
@vaakbenjetebang: hier op de Veluwe maken de meeste mensen dat wel een keer mee hoor. Volgens mij staat er ook het aantal aanrijdingen, en niet het aantal dodelijke slachtoffers.
@kareljansen: Het is niet zo dat ik de getallen meteen in twijfel trek, maar het klinkt als veel.

Nu wist ik niet hoe groot de reeënpopulatie in Nederland is, dus dat heb ik even opgezocht – die blijkt rond de 80.000 te zijn. Dan is 6.300 wel een significant aantal, dus ook i n die zin klinkt het als ‘veel’.
@vaakbenjetebang: het is ook veel.
@vaakbenjetebang: 80.000 reeën maar? Het zou me oprecht niet verbazen als er een nulletje mist. Je kunt geen vijf minuten rijden zonder er een paar te zien in Friesland. Het aantal aanrijdingen verbaast me dus ook totaal niet.
@vaakbenjetebang: dat valt me ontzettend tegen. Vooral omdat mijn bewering dat je ze zo veel ziet wel klopt. Waar ik veel kom tussen de 0,5 en 3 per 100ha is best veel. Een paar honderd ha rij je zo voorbij. Het verbaast me dat dat niet optelt tot meer reeën in heel Nederland.
@kareljansen: een uitvoerend bedrijf in provincies, registreerde dat er jaarlijks 6.300 ongelukken gebeuren in Nederland waar een ree het leven laat. Dus 6300 reeen dood per jaar, dat is 18 per dag. En dan zouden er nog ongelukken moeten zijn waarbij de ree niet het leven laat. Lijkt me erg veel.
Zulk soort paaltjes staan toch al jaren in het buitenland. En ik zweren dat ik zoiets in NL ook gezien heb. Reflector/spiegel achtige dingen om koplamplicht zijwaarts richting bos te verspreiden.
@trustmeiamanengineer: maar dit is hightech!
@trustmeiamanengineer: klopt, bij mij in de buurt staan die dingen ook. Rete irritant in het begin. Dacht elke keer een ree in de berm te zien. Gelukkig wen je eraan na verloop van tijd.
6300 waarvan 35% op provinciale wegen in de periode maart tm mei?! Dat zijn ca 24 ongelukken per dag.. kan je daar überhaupt wel rijden of staan die dingen op het asfalt te grazen
Over 10 jaar hebben we niet een meer een gril door al die rijdende stofzuigers
Ik ken 4 mensen die in 10 jaar ieder 1 hert aanraden. Ik ken misschien 100 mensen bij naam. Dus 4%. In 10 jaar. Dus dat zijn in theorie 17 miljoen mensen delen door 10 en daar 4% van is 68000. Maar niet iedereen heeft een auto. Er zijn 8.4 miljoen auto’s in Nederland. Delen door 100 en dan 4% kom ik nog op 33600. Is toch nog ver van 6300. Maar 6300 is dus zeker niet veel.
@realhustler: Behalve dan dat jij mogelijk net in een dunbevolkter gebied woont waar wel reeën leven, terwijl daar waar het grootste deel woont de kans dat hen dit overkomt gelijk nul is.
@realhustler: Ik ken 0 mensen die in 10 jaar ieder 1 hert aanreden. Ik ken misschien 100 mensen bij naam. Dus 0%. In 10 jaar. Dus dat zijn in theorie 17 miljoen mensen delen door 10 en daar 0% van is 0. Maar niet iedereen heeft een auto. Er zijn 8.4 miljoen auto’s in Nederland. Delen door 100 en dan 0% kom ik nog op 0. Is toch nog ver van 6300. Maar 6300 is dus zeker heel veel. Dank voor de statistiekles.
@hippopotamus: ik heb 2 reeën aangereden de afgelopen tien jaar. Dat is 200%. Er zijn 17 miljoen mensen in Nederland dus dat is 34 miljoen aanrijdingen. Niet iedereen heeft een auto, daarvan rijden er ongeveer 8,4 miljoen van rond dus blijft er 16,8 miljoen over. Nou heb ik altijd wel twee auto’s op naam dus komen we weer op 8,4 miljoen aanrijdingen met reeën. 6300 is dus best wel weinig.

Jep, inderdaad best leuk dat spelen met statistieken.
Delen door 10 bedoelde ik
Het geschatte aantal aanrijdingen met groot wild ligt op 10.000 per jaar. Om aan te geven hoe groot het probleem is, er wordt zo’n 350.000 uur per jaar besteed aan het opsporen van aangereden wild om dit uit haar lijden te verlossen.
Beetje sensatiejournalistiek door op te schrijven dat 6300 reeën het loodje leggen terwijl de bron alleen spreekt van geregistreerde slachtoffer na aanrijding.
Is ook gelijk een stuk aannemelijker.
Lekker roadkill op de grill.
Mag ik nog
Hertjes, wie is er niet gek op.
liever een reedijtje op de grill dan in m’n grill

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).