Bizar: compleet Bertone-museum als één kavel geveild

Auteur: , 29 Reacties

Altijd al gedroomd om een Miura, Countach, Stratos, Giulia SS en tientallen conceptcars en prototypes te bezitten? Welnu, dan komt hier je kans. Behalve auto's is er overigens nog iets te koop.

Laten we beginnen met het museum. Daarin staat namelijk al het moois dat Giovanni en Nuccio Bertone als ook Marcello Gandini tekenden voor Gruppo Bertone. Vorig jaar, toen Bertone op sterven na dood was, schotelden we je al een zevental meesterwerkjes van Bertone voor, twee jaar eerder voorafgegaan door een top 10 gave concepts van Bertone. Ook in de rubriek ‘Vergeten Concepts’ kwam Bertone al meer dan eens langs.

Veel van die meesterwerkjes en al dan niet vergeten conceptcars waren tot aan het faillisement in de zomer van 2014 te bewonderen in Bertone’s eigen museum. Absolute showstelers zijn natuurlijk de Lamborghini Miura en Coutach, Lancia Stratos en Aston Martin Bertone Jet 2. Daarnaast zien we ook pareltjes als de Alfa Romeo Giulia SS, Giulietta Sprint en de Jaguar B99-concepts die het merk enkele jaren terug presneteerde als moderne interpretatie van de klassieke XJ. Verder zien we bekende gezichten zoals de Lancia Kayak, Opel Slalom, Porsche Karisma en de Bertone Birusa.

Het moge duidelijk zijn, het museum staat vol met automobiel moois, 79 stuks in totaal. En voor wie dat met ‘eigen ogen’ wil zien, verwijzen we je door naar onderstaande gallery. Opvallend is dat het veilinghuis van het Milanese gerechtshof de complete collectie van het museum als één kavel verkoopt, in plaats van de auto’s stuk voor stuk af te hameren. Dat zou vrijwel zeker meer opleveren, aangezien geïnteresseerden in een Lamborghini Miura in veel gevallen niet ook geïnteresseerd zijn in een Opel-concept uit 1996. Of zouden ze in Italië zo nationalistisch zijn dat ze de collectie koste wat kost bij elkaar willen houden, ook al levert dat de schuldeisers (met de staat waarschijnlijk voorop) minder geld op? Hoe het ook zij, bieden kan vanaf precies 1.587.200 euro. Leest u mee, meneer Louwman?

Kavel nummer twee

De museumcollectie is overigens niet het enige dat te koop wordt aangeboven, je kunt ook Bertone zelf kopen. Niet het gehele bedrijf en de inboedel, maar het merk, het logo en de rechten daarop. We vermoeden dat Ford ermee aan de wandel gaat, zodat ze na Ghia en Vignale ook Bertone-badges op luxe Focussen en Mondeo’s kunnen plakken. Bieden kan vanaf 3 miljoen Italiaanse euro’s.29 reacties

Pfffff je zou er het geld voor hebben
Jammer dat het in 1 kavel gaat, ik had wel een bod op die Ute uit willen brengen, dat is me een cool ding.
Jay Leno en Jay Kay hebben nu al slapeloze nachten :)
Snap ook echt niet dat het 1 kavel is, misschien wetgeving ?
@dawwg: misschien omdat het de kans heel groot maakt dat het ÉÉN verzameling blijft
Die jaguar raceauto is geweldig
Aston Martin FF! Nice..
Op sommige foto’s van bovenaf lijkt het net een Hotwheels verzameling :p
De twee jag-concepts en de Aston Martin shooting brake alstublieft. Rest mag iemand anders hebben
Wat jammer dat er sommigen niet in productie zijn gegaan
Offtopic: ik heb nou al bij de laatste 5 newsjes geen foto.. (bij elke foto staat het autoblog teken) ben ik de enige of?
@vtechlover: op de app?
Ontzettend triest einde van een van de grootste en beste designstudio’s. Ik hoop dat de hele collectie bij elkaar blijft. Dit is erfgoed.
Koop je het, mag je het niet uit Italië meenemen, Italiaanse regering heeft gezegd dat het cultureel erfgoed is en mag daarom niet het land uit.
@Destroyer-GT: Wat is dat dan voor iets achterlijks. Als de Italiaanse overheid wilt bepalen waar die auto’s naar toe gaan moeten ze zelf het museum en het merk opkopen.
@Destroyer-GT: dat is een hele goede zaak. Anders staat 90% straks ergens in een kelder te verstoffen. Hopelijk komen ze in een museum terecht. Niet alles is even fraai, maar erfgoed is het zeker!
Geen idee wat iemand met de naam zou willen. Dat kan alleen als je jonge talentvolle Italianen kunt vinden a la Guigiaro en Ghandini. Anders ben je kansloos. Als ford het koopt, slaat het helemaal nergens op. Hoeveel furdjes heeft Bertone ooit ontworpen????
@roppp: Het moet in Italië blijven, maar er staat nergens dat je die auto’s niet op kenteken mag zetten en vervolgens in Nederland voor je huis mag parkeren. Zolang de auto maar minimaal 3 maanden per jaar in het land van origine blijft.

Als ik het geld ervoor had, kocht ik ’t en zette ik minstens de helft op kenteken :)
Wat een prachtige schepsels zitten daar tussen zeg… Die Aston Rapide Shooting Brake, die Stratos, die Jaaagggs, die prachtige andere concepts…. Jumjummiejum. En wat een dwaze veiling actie. Gegarandeerd verlies ten opzichte van…
Als ik toch dat geld eens had….
Ik hoop dat een vermogende liefhebber op de hoogte is van deze veiling en het museum (en het merk) opkoopt om het te preserveren voor andere liefhebbers.
Ik weet niet of ik dit hardop mag zeggen; maar staat toch ook echt wel een lading ‘rommel’ tussen…
@maniaxdream: idd, die houten fiets enzo…
De BX is toch wel mijn favoriet!! Ik weet het, ik kan er niks aan doen. Het is een virus maar karakter dat is wat een echte autoliefhebber zoekt in een auto. En dat is wat je krijgt met een bx, en dan het liefst de bx sport! Wat een mooie toekomstige klassieker! Nu overigens nog heel betaalbaar! Virus is ooit begonnen met een AX volcane:)
@retsok: Vierkante Citroëns zijn ook Citroëns! Fijn virus.
Foto 13 De GS Camarque, heb ik ook, 4x, 1:55, Majorette…
Nziet er wel leuk uit al krijg toch een beetje een plasticsmaakje in mijn mond
Cool die Ferrari rainbow. Lang niet gezien. Had de mr2 van Ferrari kunnen worden
Ben benieuwd hoeveel van deze wagens daadwerkelijk kunnen rijden
@Jochen: Wat maakt het uit, moet je kijken hoeveel lol je kunt hebben met het rijdend maken! Lijkt me geweldig, hele dag een beetje knutselen om ze rijdend te maken. Aandrijflijnen zoeken etc. Leuke hobby!
@E34M5Touring: maar als het enkel een houten frame is en een polyester schil kun je er niet echt veel mee. Ben gewoon benieuwd hoeveel van deze karren werkelijk het stadium van prototype concept hebben bereikt, dus met aandrijflijn
Wordt dus een Arabische collectie…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).