Blijft Aston Martin gewoon Ford motoren gebruiken?

Auteur: , 48 Reacties

Toen Aston Martin in 2007 door Ford werd verkocht sloten beide bedrijven de deal dat Ford nog wel gewoon de bekende V8 en V12 motoren zou blijven leveren. Over enige tijd schijnt deze deal af te lopen en staat Aston Martin dus voor de keus: verlengen of een nieuwe partner zoeken.

Aston Martin motorenfabriek

De afgelopen jaren hoorden we al regelmatig geruchten over deals met AMG en Toyota/Lexus, maar het lijkt er nu op dat Aston Martin gewoon trouw blijft aan de huidige motoren.

Als je bedenkt dat het switchen van motoren een ingrijpende klus is dan kan je wel bedenken dat het verstandig is van Aston Martin om voorlopig nog een aantal jaar bij de huidige motoren te blijven. In de tussentijd kunnen ze dan (eindelijk) een nieuw platform ontwikkelen en bekijken welke motor daar in moet komen. Dan kan er over een jaartje of 5 weer eens een echt nieuwe Aston Martin komen.

Sinds 2004 worden alle motoren van Aston Martin gebouwd op een speciale afdeling van een motorenfabriek van Ford in Keulen. Hier heeft Aston Martin zijn eigen plekje met een oppervlakte van zo’n 12.500 vierkante meter en een capaciteit van 5.000 motoren per jaar.

Je vraagt je misschien af wat Ford te maken heeft met de V8 en V12 motoren die Aston Martin gebruikt. Deze zijn namelijk niet te vinden in producten van Ford. Ze zijn echter wel ontwikkeld toen Ford eigenaar was van Aston Martin en daarom bezit Ford dus de rechten op deze motoren. De V8 is gebaseerd op dezelfde V8 die Jaguar en Land Rover ook al jaren gebruiken en de V12 is opgebouwd uit 2 Ford V6 motoren. (via: thesundaytimes.co.uk)48 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Rij je Aston Martin zit er een dubbele v6 uit een Mondeo in het voorronder…auw!
@schellekens006: naah, design + geluid van een AM maakt het weer allemaal goed..
@schellekens006: Zo kan ik er nog wel meer opnoemen. Who cares, dit is al zo lang bekend. Ik vind het anders prima motoren.
@schellekens006:
En hoeveel Aston Martin eigenaren liggen daar wakker van?? Ik denk geen enkele. Oke, misschien eentje dan…
@schellekens006: Care? Als je een Veyron koopt liggen daar ook twee Passat W8 motoren in die als ik het goed heb weer deels opgebouwd is uit een Golf VR6 motor. Correct if i’m wrong.
@Rene95: jaa klopt twee vr4 blokken, w12 bestaat uit twee vr6 blokken en de w16 idd uit twee w8
@bakkertje10: W16 uit 2 W8-en? Dan zou het toch een WW16 moeten heten? Ik dacht dat het 2 V8-en waaruit de W16 ontstond, maar ik kan het mis hebben natuurlijk!
@TimoBac: http://i164.photobucket.com/albums/u26/powerdubs/DSC01936.jpg
De W16 is geen bij elkaar geraapt geval, het zijn eigenlijk 2 VR8’en… Dat maakt het een W16.
@TimoBac: zie het als twee vr8-blokken in een v-vorm
@schellekens006: Ford motor altijd +1..
@schellekens006:
De overeenkoksten met het Mondeo blok zijn nog kleiner dan de overeenkomsten tussen de Jaguar 3.0 V6 en het Mondeo blok. En tussen laatstgenoemde was vrijwel geen enkel essentieel onderdeel uuteisselbaar. Zelfs de gebruikte metalen zijn anders.
Hmm, m’n telefoon was blijkbaar al klaar, ik getuige de niet bestaande woorden, nog niet.
Zo nu kan die Jeremy Clarkson lekker z’n bek dicht houden over dat britse auto’s zo geweldig zijn. Hij rijdt al die tijd gewoon een pauper ford hahaha.
@bempi: volgens mij heeft Clarkson eerder een Mercedes AMG in zijn garage staan dan een Aston Martin.
@robbie:

Oh zou kunnen. Ik had hem een keer horen zeggen in top gear dat hij een aston martin had. Thans hij gaf het toe.
@bempi: En een FORD GT
@robbie: Volgens mij had(heeft?) zijn vrouw een Aston Martin V8 Vantage.

Anyways lijkt me ook goedkoper om gewoon Ford motoren te behouden dan alles weer te veranderen. Gewoon zo laten.
@bempi:
Ik dacht het algemeen bekend was de Aston Martin Ford motoren (en vast een hoop meer) gebruikt..? Net als Lamborghini vol met VAG spul zit en Rolls Royce vol met BMW meuk… Wat is het probleem?
@Rob:

Het probleem is meer dat figuren als Clarkson vet betaald worden om rotzooi te verkondigen over andere merken, terwijl ze er zelf in rijden of anders deels. Er is geen haat ofzo, maar ik vind dit soort mensen op tv vervelend om naar te kijken. In feite is dit dan een lekker koekje van eigen deeg. :)
@bempi: Clarkson heeft zelf onder andere een Focus, en zijn dochter een Fiesta. Dus zo pauper zal ‘ie Ford niet vinden.
@Rene95:

*zucht*. Het gaat niet om wat hij rijdt, maar zijn gedachtegoed tijdens de shows van topgears over zijn zogenaamde of goed bedoelde voorliefde voor britse merken boven andere merken. Hij heeft daar vooral een handje van met Aston Martin.
@bempi: Het is een show, alles wat uit zijn muil komt is dus door een ander geschreven met als doel men aan het lachen te krijgen.

Die moet je dus zeker niet serieus nemen.
@kaasboerin:

In dat geval kan je het programma dan maar gay gear noemen ipv top ?
@bempi: *diepere zucht* Aston Martin is toch Brits? Dus ik zie je probleem niet.
@Rene95:

Beter ga je maar een keer top gear kijken, dan zie je het probleem meteen en weet je waar ik op doel.
@bempi: wat loop je nou te mansen man
@bempi: Britten zijn nu eenmaal redelijk chauvinistisch, vind ik juist wel mooi eigenlijk. Maar ik vind het wel meevallen hoe hij over Britse merken oordeelt, ik vind ‘m vaak juist ook wel redelijk kritisch erover. Maar dat iemand automatisch een lichte voorkeur heeft voor producten ontworpen en/of gebouwd in eigen land vind ik niet echt vreemd eigenlijk. En al helemaal niet bij Aston Martin, hij is niet echt de enige die dat echt ontzettend gave auto’s vindt…
@MJB:

Is ook een mooie auto ( aston martin ) en trots mag je altijd zijn, maar bij hem is het gewoon irritant ( telkens in herhaling blijven ) en dat 20 seizoenen lang ? Het leuke van spotten op zijn manier is er wel vanaf en heeft nog effect / magie. Je kijkt, je lacht ff en daarna weer vergeten.
@bempi: Ik snap het probleem niet echt. Als je het niets vindt, dan kijk je toch niet? Genoeg mensen vinden zijn humor nog altijd wel leuk, mezelf inclusief. Als je Clarkson weghaalt uit Top Gear hou je in mijn ogen geen Top Gear meer over. Hetzelfde geldt voor May en Hammond eigenlijk. Mij spreekt de humor van May ook wel meer aan dan die van Clarkson hoor, maar ik vind het er wel gewoon bij horen.
@bempi: jawel maar hij haalt ook regelmatig wo II tevoorschijn om even de britse trots te laten zien. Hij heeft ook kritiek op astons maar soms kan je hem beter niet te serieus nemen.

Bovendien zijn er veel britten die wel zoals hem denken, maar het niet zo hard zullen roepen.
Wellicht de samenwerking tussen AMG & Aston Martin. Een Aston Martin met AMG V8 of V12, de natte droom van Jeremy Clarkson.
@PiK: Ik kan je verzekeren dat het een AMG-deal wordt.

Mercedes neemt deze zomer de nieuwe V12 in gebruik, geproduceerd door AMG. Deze wordt niet alleen door Mercedes of Pagani gebruikt, maar zal ook extern worden verkocht (evenals de nieuwe versnellingsbak) : derde partijen kunnen het ook kopen: Aston-Martin krijgt toegang tot de nieuwe V12 AMG motoren en versnellingsbakken tot hun beschikking..

AWW YEAH! :)
Toyota heeft nog een hoogtoerige V10 in de schappen liggen, is dat niks? :)
@brabantia: meer een racing styled motorblok, past niet echt bij de GT (of zoals de britten zeggen, the geee teee..)

Blijft wel een blok die lfa v10
@lamborgfan: heb je gelijk in.. Het valt me op dat er nog geen merk (*kuch* Spyker *kuch*) interesse heeft getoond voor dat heerlijke blok!
@brabantia: die hebben geen centjes ;)
@robbie: gevalletje ‘wil geloven’ :(
De AM V8 (eerst 4.3 nu 4.7) is gebaseerd op de oude Jaguar 4.2 V8, deze wordt al jaren niet meer gemaakt door Jaguar/landrover. Daar hebben ze nu enkel nog de compleet nieuwe 5.0 V8 in het gamma.
Zolang ze maar geen deal sluiten met VAG.
@berlinetta:

Dan komen er 1.4 TSI motoren in de Aston’s
@berlinetta: Anders?
@quattromeister: Anders heb ik mijn interesse in Aston Martin compleet verloren.
@slodder: die V8 is nog steeds gebaseerd op de aloude AJ-V8 motor. In de basis is dat hetzelfde blok.

Daarnaast was dat blok in de basis 4.0-liter (en 3.2-liter). Later Ging Jaguar naar 3.5 en 4.2 liter. Aston Martin kwam toen met 4.3-liter en ging later naar 4.7-liter.

Jaguar en Land Rover zitten inmiddels op 5.0, maar in de basis is dat nog steeds hetzelfde blok dat eind jaren ’90 door Ford is ontwikkeld voor PAG (Premier Automotive Group).
Gewoon lekker blijven leveren, het is feitelijk hun eigen afdeling alleen de rechten zijn van Ford, bij mijn weten zijn het goede motoren….
Tja je ziet ook nog de fiesta vanquish rijden..
Ik zou niet boos zijn als ze de V10 van de LFA gebruiken :)
Behalve de Thunderbird, 1 Lincoln en een handjevol Landrovers zijn er volgens mij geen andere auto’s te vinden die een Jaguar motor deelt.

Daarnaast zou het mij geen drol uitmaken. De motor is slechts één van de vele factoren die een auto kenmerkt.
Mooi laten als het is svp.Ooit een Focus Fiesta of zoiets horen klinken als een Aston Martin?Geen VAG of AMG please.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).