Blubberdikke Ford Falcon XR6 & XR8 markeren einde tijdperk

Auteur: , 61 Reacties

En inderdaad, hij lijkt nog best op "onze" burgerlijke Mondeo ook.

geen mondeo dit

U raadde het al, maar toch lijkt dit apparaat qua techniek in de verste verte niet op de Mondeo die Ford ons laat rijden. Met die auto is niks mis hoor, maar als ie zelfs maar een paar procent gestoordheid van bovenstaande Ford zou hebben, zouden veel mensen een stukje vrolijker naar hun werk gaan. En er iets later aankomen vermoedelijk.

Wat dit dan voor auto is? Een Ford Falcon, voornamelijk bedoeld voor de Australische markt. In elke Australiër zit namelijk diep van binnen een soort Rambo verscholen, die er zo af en toe uit moet. Speciaal voor hen komt Ford met een Falcon XR6 Turbo Sprint en een Falcon XR8 Sprint. Deze modellen kunnen meteen als uitzwaai-modellen gezien worden, aangezien Ford vanaf oktober dit jaar geen modellen speciaal voor de Australische markt meer zal maken. Ford weet haar activiteiten namelijk niet rendabel te krijgen met specifieke modellen, net als Holden inderdaad. Gek he, met zulke modellen zul je misschien denken, maar het is gewoon mooi dat Ford dit doet.

De XR6 en XR8 zullen er qua uiterlijk zo ongeveer hetzelfde uit te komen zien, maar verschillen qua specificaties. De XR6 beschikt over een 4.0 liter 6 in lijn met turbo en heeft 443 pk en 576 Nm koppel. Tijdens een 10 seconden durende overboost zelfs 504 pk en 650 Nm. Leuk voor een sprintje inderdaad. De XR8 gaat daar nog dik overheen met een standaard 470 pk en 575 Nm koppel. Tijdens overboost wordt dit een whopping 545 pk en 650 Nm koppel. Het leukste van dit alles? Hij is ook met handbak te krijgen. Wat ook leuk is, is de prijs. De XR6 Turbo sprint is voor jou voor slechts $54.990 en de XR8 Sprint moet $59.990 kosten. Goede deal, als je het mij vraagt. (via: caradvice)61 reacties

Dus ipv een goed uitgevoerde Outlander kan je ook dit kopen…
@terminator: Maar welke echte petrolhead neemt een Outlander?
@jordydeknecht: voor 55k koop je een hele strakke m3.
@964yellowbird: 2e hands….geef mij maar dit blibberdikke apparaat. Ben je ook nog eens origineel ipv je m3…
@87sandyd: liever een 5e hands BMW dan een opgefokte Ford Mondeo. :)
@964yellowbird: De Falcon XR6 en XR8 hebben niets, maar dan ook niets te maken met een Ford Mondeo. Ja, zelfde merk. En de 2.0 Ecoboost is leverbaar in beide, alhoewel het voor de Mondeo de topper is in de instapper bij de Falcon. De XR6 en XR8 zijn compleet andere auto’s, wat ook de reden is dat ie uit productie gaat.
@jordydeknecht: Outlander Turbo
@terminator: Nee, outlander heb je al voor de helft van het geld (ongeveer 30k in AUS $)
Wie schrijft de software die ervoor zorgt dat die overboost permanent is? Kun je denk ik een leuk zakcentje mee verdienen
@subaru555: dat bestaat al
Zullen we even een bootje over laten komen? Zal wel een euroton aan BPM bijkomen maar ja…
-Edit: Dank u, is gefixt-

De leukste is eigenlijk die zes cilinder. Ford bouwde hem enkel voor de Falcon, maar wat een blok. Oersterk en lekker lomp. Daarbij zijn ze in real life sneller dan de V8’s. Die zespitters trekken enorm vanaf lage toeren. Ze klinken zelfs mooi! Nadeeltje: ze zuipen als een malle.

Jammer dat de Commodore en Falcon nu dan toch echt uit productie gaan. Het waren zeker geen perfecte auto’s, maar ze hadden bakken karakter. Toch een einde van een lang hoofdstuk. Misschien ooit maar eens een FPV Force 6 of GT importeren :-)
@gtwillem: Het zijn inderdaad verschrikkelijk sterke blokken, staan ook verschillende filmpjes van op YouTube.
Need one!!
Zal in NL wel onbetaalbaar worden al is het alleen al door de BPM inderdaad!
Over een paar jaar importeren, valt de BPM door de leeftijdskorting misschien nog wat mee.
Heeft wel bakken met karakter en je verrast er dan menig AMG, ///M of RS rijder mee.
Goeie prijs ; een Australische Dollar doet nog geen 65 Eurocent !
@mjpamsterdam: sodeklere, dan heb je zo’n bak voor het geld van een Seat Leon Cupra! Die laatstgenoemde is nog wel sneller als het krap en bochtig wordt though…
@mjpamsterdam: Zit het stuurwiel in Australië links of rechts?
@sracert: rechts
Prima, kom maar door.
I want one. Veel gaver dan hetgeen onze Oosterburen bieden.
Geen geld voor zoveel powerrrrr
Pfoe, wat een dikke bakken. Stel je voor dat je dit in NL voor 60k kon kopen…. Dan had het dievengilde waarschijnlijk hier op geaast ipv RS modellen van Audi.
@dutchdriftking: Voordeel van een vluchtauto stelen is dat je hem niet hoeft te betalen ;-). Daarbij, ik denk dat de Audi’s erg populair zijn omdat ze gemakkelijk hard gaan en niet zo opvallen. Een Falcon XR6 of XR8 (-edit: aangepast, dank!-) is nog best hard werken: achterwielaandrijving en een handbak. Daarbij valt ie nog best op in het Nederlandse wagenpark.
@gtwillem: klopt opzich wel, maar in NL zou de auto gewoon in t zwart met automaat en 19 inch geleverd worden, ben je toch al een hoop nadelen kwijt. Maar op ons natte wegdek is 4wd boven de 400pk wel een must.
@dutchdriftking: Welnee joh! 400+ pk met achterwielaandrijving kan best hier in Nederland. Moet je alleen wel even een abonnementje bij de lokale bandenboer afsluiten.
@gtwillem: deze versies hebben RWD dus? Dat haal ik er uit het verhaal niet uit. Ik kon het wel raden maar toch….
@87sandyd: Klopt. Altijd achterwielaandrijving voor de Falcon sedan.
Wat is het toch jammer dat het niet meer rendabel is. De Falcon vond ik altijd een heel mooie auto, mooier dan onze Mondeo zelfs. En die gekkies bij Holden met hun Maloo Ute met 585pk, ook al zo gestoord.
Wat een heerlijk dikke bak zeg! RIP Ford Falcon…
Zonde dat dit niet in Nederland/Europa te krijgen is. Met de BPM onbetaalbaar, hetzelfde verhaal als bij de V8 Mustang. Zonde dat het rijden in een leuke wagen in NL zoveel geld moet kosten :(
Ik neem aan in geheel Australische traditie RWD?

Mag t hopen met deze waarden!

Te lui om te Googlen maar dit had ook in het artikel moeten staan!
@damrakker: altijd achterwielaandrijving. Een zestraps automaat van ZF is leverbaar, maar standaard heb je een handbak. Alleen de FPV Force 6 en Force 8 hebben standaard die automaat, voor de rest kun je bij snelle Fords altijd kiezen, gelukkig!
Alweer een einde van een tijdperk… snif
Toch wel jammer dat de bereikbare auto’s waarmee nog flink ouderwets rijplezier kan worden beleefd overal op deze planeet aan het uitsterven zijn.
I actually have the previous mode of the XR6. The FG shape. Wonderful car, drives good, but as it says in the article, drinks like a ozzy haha
@jbowe: @model
In plaats van dit te schrappen had de optie om deze modellen dan ook maar in de rest van de wereld te gaan voeren, leuker geleken…
@BJ: Leuker ja, maar verstandiger is het niet. Voor het grootste gedeelte van de wereld moet je hem linksgestuurd maken, terwijl hij op dit moment enkel rechtsgestuurd geleverd wordt. Dat zijn dus alweer extra ontwikkelkosten. Bovendien is het niet bepaald een volumemodel voor Europa gezien het feit dat er vrijwel alleen maar “vuile” en zware motoren te leveren zijn, en heeft Ford in de VS naast de Mondeo (Fusion) ook nog de Taurus in het programma staan. Een derde sedan wordt zelfs voor Ford iets teveel van het goede.
Genoeg ruimte voor een beetje tuning :)
https://www.youtube.com/watch?v=c2eWHNSaSZU
Hey autoblog, ik heb een tip voor ‘boos op porsche’ Henk👍
Iedereen wil hem importeren maar vergeten jullie dat het Australië is? RHD? Waarom zou je daarin willen rijden in Nederland?
@rolov: Omdat het een unieke ervaring is, zo’n Falcon. Met name de XR6 is een bijzonder potente en unieke auto. En er zijn wel meer fijne auto’s met het stuur enkel aan de rechterkant.
@gtwillem: klopt een Skyline maar die zijn niet echt te vergelijken met de falcon. Leuk voor de UK maar hier echt compleet kansloos. Toen ik in Australië was werd jk compleet verliefd op de holdens daar maar echt niet dat ik er hier met een zou rijden. Daar zou ik een ute kopen.
@rolov: om de zelfde reden als dat er mensen zijn die een dikke Skyline, Evo of ander bruut snel spul uit Japan of de UK laten overkomen.
@RRRobert: een evo kan je ook linksgestuurd kopen en een supra ook. Ik vind die gasten die zulke auto’s hier rijden simpelweg omdat ze een paar k goedkoper zijn altijd een beetje simpel .
Oeh ik wil hem hebben! XR6 wat een lekkere naam ook.
@clarkson: Ja inderdaad! Het doet mij denken aan die hete Escort’s en Sierra’s van vroeger. Eigenlijk ook best wel jammer dat ze dat label tegenwoordig niet meer gebruiken. RS is ook zo saai en standaard. Renault gebruikt het, Audi gebruikt het, Porsche gebruikt het. XR zie je verder nergens!
@Edge: Ik heb ooit een XR2I gehad. Nooit weg moeten doen :(
@Edge: maar wie gebruikte RS als eerste ?
@Edge: In Australië hebben ze altijd vast gehouden aan de XR badge. Zo heette de vorige Focus ST geen ST down under, maar Focus XR5 Turbo. Hoe cool is dat?!
@gtwillem: Eigenlijk niet, vanwege de “Turbo” toevoeging… Dat is in deze tijd net zo veelzeggend als DOHC 16V Injection…
@mcshine: Dat komt door de Falcon. Deze kon je krijgen in XR6 en XR6 Turbo. Het verschil was, uiteraard, de turbo. Tegenwoordig heeft bijna elke auto die je in NL kan kopen een turbo, maar dat was 10 jaar geleden in Australië nog niet het geval. Vandaar turbo.
@gtwillem: wat ook nog meehelpt is dat je als beginnend bestuurder in Australië geen auto met turbo’s mag/mocht rijden.
@Dizono: Klopt, dat was een vreemde wetgeving in Australië. Als beginnend bestuurder mocht je niet in elke auto rijden. Als de auto een V8 had kon je het vergeten. Zelfde gold voor een turbo of compressor. Maximaal vermogen wat je mocht besturen was rond de 180pk. Tegenwoordig is deze regeling geschrapt, omdat er veel auto’s zijn waarbij de drukvulling zorgt voor meer efficiency, in plaats van topvermogen. Goeie, @dizono! Was het bijna vergeten :-)
@gtwillem: Hahaha serieus!? Dus een Ferrari F12 is geen enkel probleem maar een Mazda/Suzuki Autozam AZ-1 mag niet. Rare jongens, die Ausies. Volgens mij is het zo dat een blow-off valve niet mag, dat meen ik me te herinneren van Mighty Car Mods.

OT: Een 6-in-lijn met turbo is altijd +1 voor mij. Jammer dat deze configuratie met uitsterven bedreigt lijkt te zijn… De 2JZ GTE en RB26DETT zijn wat mij betreft legendarisch!
Lekker!
Stuur zit dus rechts, shit next.
Dacht even dat deze voor de US markt was (in de war met de Fusion) en dat Ford dus de hete adem gaat voelen van de Giulia Quadrifoglio…!

Maar mooi apparaat deze Ford! Zeker de prijs is OK, maar idd om hem in NL te krijgen…
Ik woon sinds een paar maanden in NZ en zie ze regelmatig rijden hier. Ik zal er eens wat foto’s van op Autojunk zetten. Echt dikke bakken en iedere halve hare lijkt een Falcon of Holden Commodore met 6L V8 te hebben. Het zijn de VW Polo’s van AUS/NZ… 😁
Ok, dus Ford wil geen specifieke modellen voor de Australische markt meer uitbrengen?

Dan is de oplossing niet het schrappen van dit model!
Maar dit model gewoon wereldwijd introduceren… kan de wereld alleen maar beter van worden :).
Gekke Australiërs !

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).