Het uiterlijk is absoluut een twistpunt, maar gelukkig heeft de baby-BMW nog andere kwaliteiten.
In deze klasse is het bijvoorbeeld de enige auto met achterwielaandrijving, iets wat puristen (zoals ondergetekende) absoluut weten te waarderen. De volgende 1-serie wordt overigens een voorwielaandrijver, dus dit is ook echt de laatste in zijn soort. Zelfs als je niets om de sportieve rijeigenschappen geeft, heeft de layout van de 1-serie nog steeds een voordeel. Door de achterwielaandrijving en in lengterichting geplaatste motor, staan de voorwielen ver naar voren en hebben ze veel ruimte om te sturen. Makkelijk kunnen inparkeren en een korte draaicirkel zijn dingen waar niemand over zal klagen.
In 2015 kreeg de 1-serie een facelift, dat was wat vroeger dan gepland en de aanpassingen waren relatief ingrijpend. Zowel voor als achterzijde werden fors aangepakt, maar daarmee is nog steeds niet iedereen fan.
Het aanbod aan motoren is ruim: de vermogens rangeren van 102 tot 340 pk. Die topscore betreft de M140i (en M135i), die maar gedeeltelijk wordt behandeld in dit aankoopadvies. Er zijn ook veel versies met vierwielaandrijving en bij zo’n beetje iedere motor kan worden gekozen voor een automatische versnellingsbak.
Aanbod occasions
Het aanbod aan 1-series van deze generatie is behoorlijk ruim, het zijn er bijna 800 op AutoTrack.nl. Ongeveer een derde heeft een dieselmotor en iets meer dan een derde een automatische versnellingsbak. De minder praktische driedeurs boet langzaam aan populariteit in en dat is ook te zien in het aanbod van de 1-serie. Prijzen beginnen bij zo’n 10.000 en lopen op tot boven de 50k voor hele verse M140i’s.
Concurrentie
Aandachtspunten
Carrosserie en interieur
Onderstel
Aandrijflijn
Bekijk hier het aanbod van de BMW 1-serie op AutoTrack.
83 reacties
Na een jaar en 30.000km met veel plezier te hebben gereden (want de 1-serie rijdt simpelweg erg lekker!) probleemloos verkocht voor dezelfde prijs waarmee ik hem gekocht had. Zelf importeren is overigens een stuk eenvoudiger dan veel websites doen beweren.
Maar zoals @mashell al aangeeft zullen de potentiële gebreken hetzelfde zijn als Nederlandse exemplaren.
300€ voor het transport, 5 cent voor de douane(stempel).
Je kan goedkoper door transitplaten te regelen en zelf naar huis te rijden, maar dat kost je een dag verlof want die dienst is enkel op weekdagen open.
Je mag van mij denken dat je slimmer bent dan de logistiek processen bij BMW en dat je een 114i prima naar een 120i vermogen kunt upgraden, en vanaf nieuw (bij een gebruikte wagen moet je zoiets al helemaal niet doen, het belastingspatroon van een ingelopen motor veranderen is vragen om problemen) zal de BMW dealer best de 2 jaar fabrieksgarantie durven vast houden, maar dan ook geen dag langer.
Als het te mooi is om waar te kunnen zijn dan is het waarschijnlijk ook niet. Dat geldt voor heel veel dingen en voor extreme chiptuning in het bijzonder.
Afgezien van het feit dat de kenner het verschil zonder de badges ziet, en ieder ander er geen drol om geeft.
En inderdaad, niks mooier dan met je overgemotoriseerde 1-Serie nietsvermoedende leasesedans zoek rijden bij het uitrijden van een Baustelle. Wat dat betreft mis ik m’n pakketloze 125d nog steeds, de perfecte sleeper.
Ik heb zelf een 118i M sport uit 2017 en die auto rijdt fantastisch. Ondanks dat het maar een halve zescilinder is ;)
Een vriend van mij heeft een 118i uit 2012 met +/- 40pk meer en die is gemiddeld gezien zuiniger. Natuurlijk zijn er veel variabelen, maar ik had graag dat blok in het vooronder. Die downsizing is misschien leuk voor uitstoot, qua voor verbruik zie ik het voordeel niet.
In 2016 ofzo zijn de nieuwe diesels geïntroduceerd, met 190 ipv 184 PK. Is destijds de 125d ook op basis van dit blok gezet, of is deze nog altijd op basis van het oude blok?
Overigens is dat wel echt dé diesel pretmachine in het C-segment, zeker met een handbak.
Die nieuwe 1.5 was ik overigens weinig van onder de indruk. Tam en lusteloos. Maar dat betrof een 116i. Maar goed, you get what you pay for, Freude am Sparen zeg maar.
Heb nog wel een paar aandachtspuntjes:
– Krakende deurrubbers: kan komen door schoonmaken met siliconen, goed schoonmaken en talkpoeder zou het op moeten lossen.
– Gerammel bij koude start, maar dat hoort dus zo ondanks dat het niet echt lekker klinkt. Is een onderdeel van de wastegate waar wat speling op zit welke verdwijnt als de motor warm wordt.
Verder blijken zeker de mooier uitgevoerde (xenon, sportstoelen, navi) exemplaren met schappelijke km-standen nogal populaire auto’s te zijn tweedehands die vaak snel verkocht zijn. Uiteindelijk hebben we het budget maar iets opgehoogd en een iets nieuwere gekocht dan dat we naar op zoek waren.
Wat betreft het chippen van de 114i/116i/118i naar 220pk: deze 3 uitvoeringen zouden qua motor hetzelfde moeten zijn op wat kleine verschillen na. Dit zou moeten zitten in de uitlaat (kleinere diameter bij de 114/116i) en de oliekoeler die volgens mij alleen op de 118i zit. Als er genoeg veiligheden in de software ingebouwd worden kan een 114i/116i prima naar 220pk, echter zal het vermogen dan geknepen worden als de olietemperatuur te hoog oploopt. Overigens zit er ook nog een verschil in de remmen tussen de 114/116/118i.
Je hebt een mooie configuratie! Dat die versies vrij snel weg zijn verbaast me niks. Wanneer je een 1-Serie wilt, dan zijn de opties die jij noemt eigenlijk directe must haves. Ik wil er graag nog een paar aan toevoegen:
Als je een strak rijdende auto wilt kan je ook niet om het M-onderstel heen, zonder is het namelijk gewoon een comfort-cruiser die merkbaar helt in de bochten. Zelfs mét M-onderstel en 17″ RF was de 1-Serie comfortabeler dan mijn C-klasse (AMG line, 18″ non-RF), wat mij verbaaste. Overigens heeft de Sport-line niet (altijd?) het sportonderstel standaard meegekregen, en bij de M-Sport line was er tevens de optie het standaard onderstel te kiezen, dus ook hier beter expliciet navragen om een verkeerde aankoop te voorkomen.
Mocht je ook maar enige waarde hechten aan audio, dan is het Harmann Kardon systeem een must. De “HiFi” upgrade heeft namelijk nog niet eens tweeters, en klinkt nergens naar. Verder was cruise control een optie, dus loop het na voordat je enkel een limiter hebt (zoals ik met m’n lompe kop).
En als je zelf wilt gaan schakelen, ik hoop voor je dat je een versie met het M-sport stuur en pookje zult vinden. De upgrade kostte weinig, maar het was iedere cent waard.
Maar een ieder z’n standaard, er zijn mensen die films kijken met het geluid over de TV speakers en nooit behoefte hebben gehad aan een soundbar, laat staan echte speakers :)
Eton ken ik overigens niet, ik neem aan dat ze zich speciaal op de auto markt richten? Hoe verhoudt het zich tot bijvoorbeeld de systemen die van de fabrikanten zelf worden aangeboden? Wordt het geluid ook enigszins op de auto toegespitst, of is het vooral een geval “de speakers zijn beter, dus het resultaat is per definitie beter”?
Overigens was mijn “als je genoeg geld hebt” statement wat overdreven.