BMW 1-serie F20 (2011 – heden) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 83 Reacties

Het uiterlijk is absoluut een twistpunt, maar gelukkig heeft de baby-BMW nog andere kwaliteiten.

1-serie

In deze klasse is het bijvoorbeeld de enige auto met achterwielaandrijving, iets wat puristen (zoals ondergetekende) absoluut weten te waarderen. De volgende 1-serie wordt overigens een voorwielaandrijver, dus dit is ook echt de laatste in zijn soort. Zelfs als je niets om de sportieve rijeigenschappen geeft, heeft de layout van de 1-serie nog steeds een voordeel. Door de achterwielaandrijving en in lengterichting geplaatste motor, staan de voorwielen ver naar voren en hebben ze veel ruimte om te sturen. Makkelijk kunnen inparkeren en een korte draaicirkel zijn dingen waar niemand over zal klagen.

In 2015 kreeg de 1-serie een facelift, dat was wat vroeger dan gepland en de aanpassingen waren relatief ingrijpend. Zowel voor als achterzijde werden fors aangepakt, maar daarmee is nog steeds niet iedereen fan.

Het aanbod aan motoren is ruim: de vermogens rangeren van 102 tot 340 pk. Die topscore betreft de M140i (en M135i), die maar gedeeltelijk wordt behandeld in dit aankoopadvies. Er zijn ook veel versies met vierwielaandrijving en bij zo’n beetje iedere motor kan worden gekozen voor een automatische versnellingsbak.

Aanbod occasions
Het aanbod aan 1-series van deze generatie is behoorlijk ruim, het zijn er bijna 800 op AutoTrack.nl. Ongeveer een derde heeft een dieselmotor en iets meer dan een derde een automatische versnellingsbak. De minder praktische driedeurs boet langzaam aan populariteit in en dat is ook te zien in het aanbod van de 1-serie. Prijzen beginnen bij zo’n 10.000 en lopen op tot boven de 50k voor hele verse M140i’s.

Concurrentie

Aandachtspunten

Carrosserie en interieur

  • Op de frames van de voorstoelen kan bij auto’s in de eerste bouwjaren corrosie optreden.
  • Bladeren kunnen de ventilatieopeningen bij het schutbord blokkeren, waardoor water niet goed weg kan.
  • Dankzij de achterwielaandrijving nemen de transmissie en de aandrijfas naar achteren behoorlijk wat ruimte in beslag. De F20 is op de achterbank verreweg de krapste auto in zijn segment.

Onderstel

  • Let op de banden(slijtage) en op welke banden gemonteerd zijn. Op dit type auto passen geen budgetbanden. De voorbanden slijten vaak relatief snel aan de buitenkant.
  • Als er een waarschuwing verschijnt van het adaptieve onderstel, dan kan er simpelweg een plug zijn losgeschoten.

Aandrijflijn

  • Ventilatoren kunnen vol aangaan en soms valt het vermogen weg bij auto’s uit 2014. De auto kan nog naar huis worden gereden, maar hard gaat het niet. Stoppen en starten van de motor verhelpt het probleem (tijdelijk), maar de echte oplossing is een nieuwe ventilatorunit.
  • De diesels tot 2015 zijn van het motortype N47 en daarbij kan de distributieketting oprekken, gaan rammelen en uiteindelijk breken. Een ratelend geluid achteraan het motorblok is een indicatie. Het probleem trad vooral op tot 2009, dus voordat deze generatie 1-serie op de markt kwam.
  • Het inlaattraject van de benzinemotoren vervuilt en dat is een redelijk algemeen probleem bij direct ingespoten benzinemotoren. Reinigen met walnootschillen of speciale vloeistof lost het op. Symptomen zijn minder vermogen, pingelen, meer olieverbruik en zwart uitslaande uitlaateinden.
  • De achttraps ZF bak kan een gierend geluid maken, dat begint vaak in de achteruit. De oplossing is vrij rigoreus, namelijk een nieuwe bak.
  • Nog iets over de automatische versnellingsbak: volgens BMW hoef je er nooit wat aan te doen, volgens ZF (die de bak maakt) is het toch wel handig af en toe olie te verversen.

Bekijk hier het aanbod van de BMW 1-serie op AutoTrack.83 reacties

Ik was aan het wachten op dit advies. Het uiterlijk van de facelift vind ik dus absoluut geen twist punt, en een grote stap voorwaarts ten opzichte van het pre-facelift model. Het pre-facelift model is dan weer een stuk minder aantrekkelijk qua looks. Het aantal aandachtspunten valt het mij alleszins mee, dit lijkt me een geschikte opvolger voor m’n Golf!
@stewie: de enige reden om het niet doen: de technisch verwante Dreier bied je toch wat meer auto voor grofweg hetzelfde geld.
Jammer dat er niks geschreven staat over het importeren van zo’n auto. Ben toevallig aan het kijken naar deze auto’s op de Duitse markt
@rvdw: is toch dezelfde auto met dezelfde gebreken? Vanwege import een lagere prijs en een grotere kans op een teruggedraaide kilometerstand (was laatst in het nieuws dat van de import meer dan 10% bij onderzoek een teruggedraaide kilometerstand had).
@mashell: dan kan het toch wel interessant zijn om te vertellen wat je eventueel kan besparen wanneer je zo’n auto zelf importeert. En omdat importeren interessant is, vertellen waar je op moet letten bij het importeren van een dergelijke auto.
@rvdw: Heb toevallig zo’n anderhalf jaar geleden zelf een 1-serie van deze generatie geïmporteerd simpelweg omdat ik mijn gewenste uitvoering hier in Nederland niet kon vinden. De prijzen en uitvoeringen zijn simpelweg een stuk beter in Duitsland. Ik had die van mij gekocht bij een BMW dealer met twee jaar garantie en 37k km voor dezelfde prijs als een kale uitvoering hier in Nederland met een ton op de teller.

Na een jaar en 30.000km met veel plezier te hebben gereden (want de 1-serie rijdt simpelweg erg lekker!) probleemloos verkocht voor dezelfde prijs waarmee ik hem gekocht had. Zelf importeren is overigens een stuk eenvoudiger dan veel websites doen beweren.

Maar zoals @mashell al aangeeft zullen de potentiële gebreken hetzelfde zijn als Nederlandse exemplaren.
@Wallx: inderdaad. Zeker als je hem laat afleveren door de Duitse dealer. Heb ik zelf ook gedaan. Import kostte me in totaal 300,05 Euro.

300€ voor het transport, 5 cent voor de douane(stempel).

Je kan goedkoper door transitplaten te regelen en zelf naar huis te rijden, maar dat kost je een dag verlof want die dienst is enkel op weekdagen open.
@dromedaris: hoe is het met de rest bpm gegaan dan? Bij import moet je toch nog een bepaald percentage van het oorspronkelijk bpm bedrag afstaan?
Lijkt me wel een fijne bak, mits met zespitter. Helaas zit je dan meteen aan een ‘M’ vast, die behoorlijk prijzig zijn nog. Autovisie heeft een tijd in een hele mooie 120i gereden met allemaal M meuk erop, mooi ding maar ook schrikbarend onzuinig voor een viercilindertje…. Ik laat m’n geld dan liever verbranden via zes cilinders, want een goed sturende onzuinige vierpitter heb ik nu al. De generatie 1 voor deze met een atmosferische zespitter is wel een potentiële opvolger voor mijn 147.
@trustmeiamanengineer: Onzuinig, valt wel mee toch. Is wel 184pk wat dat ding heeft.
@trustmeiamanengineer: Zelf heb ik een 5 maanden oude 120i met M meuk erop. Je kan er 1 op 20 mee rijden in de Eco stand, 100 op de snelweg. Ik rijd tussen Amsterdam en Utrecht, zodoende is het mogelijk door de trajectcontroles. Dus zo onzuinig zijn ze niet. Oja in de sportmode en iets meer plezier is het wel bijna 1:10….;)
@robbiehifi: Geloof het of niet, jouw blok is zelfs zuiniger dan mijn x18i B38 blok.
@bmw2coupeeigenaar: Ik wilde ook perse geen B38 blok. Wilde iets meer trappelende paardjes onder de kap en ben niet zo’n van van 3-cylinders.
@robbiehifi: De x20i voelt beduidend sneller aan (en dat is die natuurlijk ook). Het geluid vind ik van de drie-cylinder echter een heel stuk beter klinken! Op sommige toerenfrequenties klinkt deze bijna als een 6 inline motorblok. Het zal je verbazen.
@bmw2coupeeigenaar: De x20i klinkt voor geen meter. Soms bij 5.000 toeren een brompje, maar echt opwindend is het niet te noemen.
Er zijn goedkopere manieren om voor joker te rijden.
@riddertevoet: misschien als ridder te paard voor jou 😂.
@riddertevoet: Je hebt in ieder geval je likes te pakken.
Uitsluitend de LCI variant van de F20/21 vind ik geslaagd. Ik heb nooit kunnen wennen aan de pre-facelift achterlampen. Die lijken namelijk op die van een Polo. Motorisch ben je echter een stuk voordeliger uit met de pre-facelift model. Neem een 114i en laat ‘m chiptunen. Meer dan 100pk winst.
@bmw2coupeeigenaar: en verkoop die 114i net voordat die helemaal in de soep draait. Dat advies moet er bij extreme chiptuning wel altijd bij. Je weet niet wanneer het gebeurt, alleen maar dat het gaat gebeuren.
@mashell: klopt. Ik wilde mijn vorige generatie 116d laten chippen van 105 (ofzoiets) naar 185pk. Ik heb toen opgezocht wat het verzchil was tussen een 116d en een 120d: andere turbo, andere koppeling, andere remmen, etc. Niet voor niets dus… Drastisch chiptunen is echt niet goed voor de betrouwbaarheid van je scheurijzer:-)
@unknown32: met een andere koppeling en turbo hoeft het blok toch niet perse in de soep te lopen? Heb je het uit eindelijk wel gedaan? Ik ben benieuwd of er ervaringsdeskundigen zijn hier. 100pk extra klinkt namelijk erg aantrekkelijk!
@stewie: nee ik dierf niet… het was ook een leasing van 2 jaar en ik wist naar wat ik ging upgraden (M135i of 318d). Het is het 2de geworden waar ik nog spijt van heb (dat ik niet gekkers heb gedaan):P
@stewie: het blok (dat stuk gietijzer of aluminium) kan veel hebben maar als bijvoorbeeld je turbo kapot gaat omdat die niet voor de hogere belasting door dat extra vermogen (meer vermogen = meer brandstof + meer lucht = meer rotaties v/d turbo + meer temperatuur = meer slijtage = sneller kapot) gemaakt is wordt die goedkope 100pk extra toch al snel heel erg duur. Je betaalt de prijs van de chiptuning op drie plekken, onder extreme condities (erg heet, erg koud), aan de kortere levensduur van je motor en aan de toonbank van de chiptuner die wat andere getallen in je motormanagement programmeert.
@stewie: een vriend van me had een 116d laten chippen naar 220 pk. Dit heeft ie denk ik 4 maanden volgehouden. Toen kwamen de eerste problemen en na 2x bij de dealer te hebben gestaan gelijk weer terug gechipt
@mashell: wat een onzin, is gewoon hetzelfde blok als van een 116i, alleen geknepen, gewoon bij de dealer laten doen met behoud van garantie.
@toniominestrone: lijkt mij niet echt onzin… blokje mag dan wel hetzelfde zijn, maar de rest moet wel berekend zijn op het hogere vermogen…..
@ablogjunk: Wat ik mij dan afvraag is of de series 114i – 118i ook zijn ‘berekend’ op het vermogen van een 120i, dan zou een chip van 100pk+ te doen moeten zijn, en dat ze slechts een geknepen vermogen hebben. Enig idee wat ze fabriek af doen om de kleinere modellen te ‘knijpen’?
@ablogjunk: wat bedoel met de rest?
@toniominestrone: tja, als je denkt dat een motor een blok is… Kijk naar het interieur, hoeveel verschillende stuurwielen, stoelen, bedienpanelen, inlegjes en dergelijke BMW daar op dezelfde lopende band kan toepassen, dan is het naïef om te denken dat ze dat niet ook doen onder de motorkap, daar waar de klant het niet kan zien doen ze dat om kosten te besparen. Daar maken ze telkens de afweging, is de beparing van een andere goedkopere variant van een onderdeel voor een bepaalde variant groter dan het voordeel van de bulk inkoop van meer identieke onderdelen en een eenvoudiger logistiek proces? BMW is meester in logistiek en kostenbesparing, want dat heeft een enorme invloed op de winstmarge. Geen wonder dat VW telkens BMW managers afwerft, VW wil graag precies zo’n logistiek om een vergelijkbare winstmarge te kunnen maken. Dus zelfs als BMW hetzelfde alumiumblok inzet dan zullen niet alle onderdelen daarin en daarom heen hetzelfde hoeven zijn. Dat zijn ze waarschijnlijk dan ook niet. Welke onderdelen precies anders zijn, dat zit in de databank van BMW en houden ze geheim.
Je mag van mij denken dat je slimmer bent dan de logistiek processen bij BMW en dat je een 114i prima naar een 120i vermogen kunt upgraden, en vanaf nieuw (bij een gebruikte wagen moet je zoiets al helemaal niet doen, het belastingspatroon van een ingelopen motor veranderen is vragen om problemen) zal de BMW dealer best de 2 jaar fabrieksgarantie durven vast houden, maar dan ook geen dag langer.
Als het te mooi is om waar te kunnen zijn dan is het waarschijnlijk ook niet. Dat geldt voor heel veel dingen en voor extreme chiptuning in het bijzonder.
Paar jaar geleden uit nieuwsgierigheid eens eentje bekeken. Interieur is in mijn ogen een grote afknapper. Oogt goedkoop en niet “premium”. Vond de rijbeleving ook niet echt spectaculair. Mijn 330ci rijdt fijner vind ikzelf. En krap van binnen!
@maxidyne: Leder en een andere inleg (donker hout of alu) doet een hoop voor dit model. Grote navi eveneens. Maar als instapper met Navi Business is het inderdaad weinig “premium”.
@maxidyne: weer wat nieuws:een 1-serie premium?
@toniominestrone: jazeker. Ze zijn relatief duur (in vergelijking met een Kia, Ford of Peugeot) en premium betekent primair dat je er extra voor betaald. Nu biedt BMW je voor dat extra geld wel betere stoelen, beter infotainment, betere afwerking dus voor sommigen kan het de meerprijs gewoon waard zijn.
Toevallig 2 weken geleden eentje gehuurd op Kreta, weliswaar een 114d maar reed erg prettig. Het aandachtspunt over de ruimte op de achterbank herken ik niet eerlijk gezegd. Vond hem achterin prima zitten, zelfs met de voorstoelen ver naar achteren
@remylahaye: ben 1 meter 60?
@tjongejongejonge: nee 1,83. Wel 5 deurs uitvoering maar ik heb auto’s gezien waar ik beduidend slechter in zat
Grappig dat deze auto een kettingprobleem en probleem met de versnellingsbak kent en niemand hier in de comments over klaagt. Als je kijkt bij de vw polo dan kraakt iedereen de auto helemaal af op het kettingprobleem.
@wildewesten: Als je dat zegt over BMW ,dat krijg je te horen dat het niet zo is. En dan halen ze Vag erbij om te bashen. Nou ,ik heb een keer een nieuwe Bmw gekocht en na 11 maanden en veel ellende ingeruild.
@dijan: misschien je volgende BMW bij een gerenomeerd bedrijf kopen. Ik heb nooit gezeik met dit merk, zelfs niet als occasie uit de lease na 4 jaar.
@bartsmit: Nieuw gekocht bij V Laarhoven BMW dealer in Eindhoven.
@dijan: Werkt jou vrouw bij VW ?
@vagtroep: Neen ,mijn vrouw heeft nooit hoeven te werken . Ik heb altijd genoeg verdiend om voor haar en onze kinderen goed te zorgen. Waarom vraag je ? Zoekt je vrouw nog werk? Ze kan gewoon bij VW solliciteren. Verzwijg wel effe je haat tegen het merk.
-EDIT: deze discussie leidt nergens toe –
@bartsmit: Ik heb al problemen zat ondervonden: 760Li met inlaattraject vol olie (om de 50k kilometer), x5 4.0d met kapotte dempers, x5 3.0d met verstropte waterafvoersysteem vh dak, gps die soms uitvalt,… Elk merk heeft problemen en hoe duurder de auto hoe meer problemen. Met mijn quasi kale 116d had ik nooit problemen (behalve een lekke band, danku runflats voor de redding!).
@unknown32: dat van die olie is idd onacceptabel maar de andere mi niet. Dempers zijn niet erg prijzig (zo gefixt) en een verstopte afvoer komt natuurlijk van een bosrijke omgeving.
@dijan: ik Heb meerdere zulke verhalen uit betrouwbare bron over dit ‘Premium’ merk uit Beieren. T zijn net voetbal hooligans die BMW adepten.
@wildewesten: beetje het Hazes verhaal. Als hij een biertje dronk was het anders dan bij ons.
@wildewesten: Welkom op autoblog. VAG is grote troep, BMW is perfect, en Franse auto’s zijn de betrouwbaarste auto’s die er bestaan.
@wildewesten: je moet de boel ook wel in het juiste perspectief zijn. Dat kettingprobleem betreft de oudere diesels (benzine dus gevrijwaard) en het staat er bij dat het bij dit model eigenlijk niet meer voorkomt. En dat automaten probleem is universeel voor deze 8 traps automaat die in heel veel wagens gebouwd wordt. Niet specifiek BMW en komt ook niet heel veel voor. Stel je zoekt een 1 serie met handbak en benzine motor, dan zijn de aandachtspunten volgens dit lijstje, banden, krapte en waterafvoer. Niet spectaculair.
@mashell: De benzines van de oudere generaties 1 & 3 serie haalde de ton ook niet met de originele ketting.
Nog een puntje voor bij de carrosserie: Sommige 1-Series zijn onterecht van M-logos voorzien, die moet je zelf nog even verwijdere, zoals bij het exemplaar in de video.
@karhengst: BMW plakt de typeplaatjes erg lelijk. Je zou bij een BMW eigenlijk altijd zonder typeplaatjes moeten kiezen.
@mashell: Het typenummer gaat nog wel. Maar met de badges voor het M-pakket of een luxury line, nee da’s geen porem.

Afgezien van het feit dat de kenner het verschil zonder de badges ziet, en ieder ander er geen drol om geeft.
@karhengst: ik vind juist dat typenummer zo plompverloren midden op het kofferdeksel een verschrikking. Zo’n M op het spatbord gaat nog maar sport life of luxery line is too much. Beste helemaal zonder typeaanduidingen, daar heeft eigenlijk helemaal niemand wat aan.
@mashell: Bij de pre-facelift was er nog wel een degelijke plek voor, maar sinds de Auris lichten hun intrede hebben gedaan moet ik je volledig gelijk geven.

En inderdaad, niks mooier dan met je overgemotoriseerde 1-Serie nietsvermoedende leasesedans zoek rijden bij het uitrijden van een Baustelle. Wat dat betreft mis ik m’n pakketloze 125d nog steeds, de perfecte sleeper.
Pluspunten zijn er niet…
@nasty: wat een onzin, zeg dan niks
@towel986: je hebt het artikel dus niet gelezen? Gewoon een vaststelling dat ze die vergeten zijn. Zuurpruim.
@nasty: Met je opmerking stel je vast dat de auto geen pluspunten heeft, niet dat het artikel ze niet opsomt. Wat dat laatste betreft heb je gelijk.

Ik heb zelf een 118i M sport uit 2017 en die auto rijdt fantastisch. Ondanks dat het maar een halve zescilinder is ;)
@towel986: lees even verder hieronder. Ik ben niet negatief over bmw… let it go, let it gooooo
@nasty: Mijn ochtend heb je weer goed gemaakt, nu zit ik met Frozen in m’n hoofd ;)
@towel986: Prima instap BMW. Vooral met M-sport. Hij rijdt alleen erg onzuinig, vind je ook niet?
@bmw2coupeeigenaar: Ja, dat vind ik ook. Die twee turbo’s zijn er als de kippen bij, daardoor wordt er ook aardig wat brandstof doorgepompt. Mijn auto heeft na 48k gemiddeld 7.8/100 gedaan.

Een vriend van mij heeft een 118i uit 2012 met +/- 40pk meer en die is gemiddeld gezien zuiniger. Natuurlijk zijn er veel variabelen, maar ik had graag dat blok in het vooronder. Die downsizing is misschien leuk voor uitstoot, qua voor verbruik zie ik het voordeel niet.
@nasty: Opvallend dat ze die weglaten, misschien maar beter ook. Stond toch vaak al dan niet subjectieve onzin in als “representatief” of “degelijk” terwijl dit door de eerste de beste weerlegd kon worden. In het filmpje worden ze wel benoemd.
Ik heb deze voor woon werk. De 118d m sport. Be super tevreden. Af en toe doet de bandenspanning sensor een beetje gek maar verder 70k probleemloos. En ik snap wel dat mensen op deze site vinden dat je voor joker rijdt. In het echte leven krijg ik alleen maar complimenten over m’n auto’tje.
@loserboi932: als je niet Alfa rijdt is het troep tegenwoordig. De 1 is een prima wagen, een een bevriende garagist zei al dat qua techniek bmw qua degelijkheid boven de rest uitsteekt. Vind de 1 enkel wat krapjes zitten, ik zou voor de 3 gaan :)
@nasty: Bedankt voor je aardige reply. HIj is idd zeer krap. 2 volwassenen is echt de max capaciteit.
@loserboi932: Het blijft een van de best sturende auto’s in zijn klasse. 118d met 150pk is ruim voldoende.
@wouter
In 2016 ofzo zijn de nieuwe diesels geïntroduceerd, met 190 ipv 184 PK. Is destijds de 125d ook op basis van dit blok gezet, of is deze nog altijd op basis van het oude blok?

Overigens is dat wel echt dé diesel pretmachine in het C-segment, zeker met een handbak.
@karhengst: allemaal de nieuwe motoren van BMW zelf, dus geeen psa prince motoren meer. B38, B48 etc next gen
@vagtroep: Eh, misschien verwar je de benzine blokken met de diesels. De 2.0’s zijn altijd al puur BMW geweest.

Die nieuwe 1.5 was ik overigens weinig van onder de indruk. Tam en lusteloos. Maar dat betrof een 116i. Maar goed, you get what you pay for, Freude am Sparen zeg maar.
@karhengst: ja dat is waar ook, dacht dat de benzine blokken in samenwerking met psa werden gebouwd. Maar de diesels niet dus 👍
Vorige week een weekend een 114i gereden omdat mijn V40 D3 bij de garage stond. Wat een onding is zo’n BMW dan vergeleken met de Volvo. Voelde alsof ik in een Golf 3 reed…
@kratovski: ka batia man
@kratovski: Iets met appels en peren
Wij hebben sinds een paar maanden een 116i van vlak voor de facelift: M-pakket, alcantara sportstoelen, grootscherm navi etc, qua uitrusting niets te kort hoewel luxezaken als elektronisch verstelbare stoelen en dat soort dingen wel ontbreken. Rijdt super, 135pk is prima voor deze auto mede geholpen door de (volgens mij nogal oversized) turbo die al vroeg flink gaat blazen.

Heb nog wel een paar aandachtspuntjes:
– Krakende deurrubbers: kan komen door schoonmaken met siliconen, goed schoonmaken en talkpoeder zou het op moeten lossen.
– Gerammel bij koude start, maar dat hoort dus zo ondanks dat het niet echt lekker klinkt. Is een onderdeel van de wastegate waar wat speling op zit welke verdwijnt als de motor warm wordt.

Verder blijken zeker de mooier uitgevoerde (xenon, sportstoelen, navi) exemplaren met schappelijke km-standen nogal populaire auto’s te zijn tweedehands die vaak snel verkocht zijn. Uiteindelijk hebben we het budget maar iets opgehoogd en een iets nieuwere gekocht dan dat we naar op zoek waren.

Wat betreft het chippen van de 114i/116i/118i naar 220pk: deze 3 uitvoeringen zouden qua motor hetzelfde moeten zijn op wat kleine verschillen na. Dit zou moeten zitten in de uitlaat (kleinere diameter bij de 114/116i) en de oliekoeler die volgens mij alleen op de 118i zit. Als er genoeg veiligheden in de software ingebouwd worden kan een 114i/116i prima naar 220pk, echter zal het vermogen dan geknepen worden als de olietemperatuur te hoog oploopt. Overigens zit er ook nog een verschil in de remmen tussen de 114/116/118i.
@jdbn: goede toelichting!
@jdbn:
Je hebt een mooie configuratie! Dat die versies vrij snel weg zijn verbaast me niks. Wanneer je een 1-Serie wilt, dan zijn de opties die jij noemt eigenlijk directe must haves. Ik wil er graag nog een paar aan toevoegen:

Als je een strak rijdende auto wilt kan je ook niet om het M-onderstel heen, zonder is het namelijk gewoon een comfort-cruiser die merkbaar helt in de bochten. Zelfs mét M-onderstel en 17″ RF was de 1-Serie comfortabeler dan mijn C-klasse (AMG line, 18″ non-RF), wat mij verbaaste. Overigens heeft de Sport-line niet (altijd?) het sportonderstel standaard meegekregen, en bij de M-Sport line was er tevens de optie het standaard onderstel te kiezen, dus ook hier beter expliciet navragen om een verkeerde aankoop te voorkomen.

Mocht je ook maar enige waarde hechten aan audio, dan is het Harmann Kardon systeem een must. De “HiFi” upgrade heeft namelijk nog niet eens tweeters, en klinkt nergens naar. Verder was cruise control een optie, dus loop het na voordat je enkel een limiter hebt (zoals ik met m’n lompe kop).

En als je zelf wilt gaan schakelen, ik hoop voor je dat je een versie met het M-sport stuur en pookje zult vinden. De upgrade kostte weinig, maar het was iedere cent waard.
@karhengst: klopt van die must have opties! M-onderstel zit er ook op, stuurt echt goed. Cruisecontrol zit er ook op, maar echt fatsoenlijke audio is eigenlijk het enige wat nog te wensen zou zijn. Al vind ik de standaard audio niet dramatisch slecht klinken ofzo.
@karhengst: De Hifi van BMW klinkt anders prima in mijn F22. Goed voor wat stevigere muziekstijlen als Techno en Hardstyle. Maar als je Chopin luistert, dan kun je beter gaan voor HK. Als je genoeg geld hebt moet je Eton aanschaffen.
@bmw2coupeeigenaar: Zodra je waarde hecht aan enige vorm van treble of diepgang in je muziek, dan moet je voor HK gaan. De HiFi upgrade biedt zoals gezegd nog niet eens tweeters, je mist dus een deel van het spectrum en de helderheid van het geluid laat daardoor sterk te wensen over. Ik luister overigens vooral graag rock / metal, de melodieuzere varianten. Voor een goed klankbeeld met zuivere vocalen, goede drums en enige diepgang schieten de standaard en de HiFi Upgrade voor mij tekort.

Maar een ieder z’n standaard, er zijn mensen die films kijken met het geluid over de TV speakers en nooit behoefte hebben gehad aan een soundbar, laat staan echte speakers :)

Eton ken ik overigens niet, ik neem aan dat ze zich speciaal op de auto markt richten? Hoe verhoudt het zich tot bijvoorbeeld de systemen die van de fabrikanten zelf worden aangeboden? Wordt het geluid ook enigszins op de auto toegespitst, of is het vooral een geval “de speakers zijn beter, dus het resultaat is per definitie beter”?
@karhengst: Eton leveren als het ware ‘plug-en-play’ boxen die perfect in de deurpanelen van een specifiek model passen. Is om die reden redelijk bekend. Het is iets beter dan HK (welke sowieso overpriced is). Eton is qua treble balans net even wat beter, maar is zeker niet het beste wat je kan krijgen. Dit komt omdat de gebruikte materialen niet van de beste kwaliteit zijn. Maar mocht je iets beter weten, dan hoor ik het graag.

Overigens was mijn “als je genoeg geld hebt” statement wat overdreven.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).