BMW: blauw-wit logo is voor paupers

Auteur: , 47 Reacties

De traditionele blauw-witte 'propellor' verliest aan status.

zwart-wit-logo

Voordat je gaat roepen ‘het is helemaal geen propellor, @jaapiyo is een kneus’: ja, de notie dat het BMW-logo is gebaseerd op een draaiende propellor van een vliegtuig, berust op een mythe. Dat is ook op de redactie bekend. Maar mooie verhalen hoef je niet altijd om zeep te helpen met keiharde feiten.

BMW-vleigtuig-logo

Als we het toch hebben over keiharde feiten: de BMW-badge is al decennialang een begeerd object voor autoliefhebbers, vooral als er een BMW aan vastzit. Talloze mensen hebben al epische prestaties neergezet in hun levens om zo’n Beierse bak met blauw-witte badge te bemachtigen. En daarnaast zijn ook sommige advocaten er in geslaagd zo’n ding te kopen. BAM! Overbodige advocaat-grap op je beeldscherm.

Maar als het aan BMW zelf ligt, verliest het felbegeerde logo binnenkort aan charisma. BMW is namelijk van plan de blauw-witte badge te degraderen, door de ‘elite-modellen’ van het merk te voorzien van een zwart-witte badge. Het zou daarbij in eerste instantie gaan over de 7-serie, de i8 en de nieuwe X7. BMW heeft dit opvallende nieuws zelf vandaag naar buiten gebracht, verstopt in een korte alinea van het persbericht over de BMW 7-serie M760 Li V12 Excellence Nautor’s Swan, die eerder vandaag de revue passeerde. Overigens heeft die Siebener nog gewoon een blauw-witte badge.

Gezien het tijdstip van deze berichtgeving en de manier waarop BMW dit nieuws naar buiten brengt, zou je af kunnen leiden dat niet iedereen binnen BMW even trots is op deze move. Onlangs bracht BMW namelijk ook al minder prettig nieuws over de F8x naar buiten in een persbericht op vrijdagmiddag. Het tijdstip wanneer je je verzekerd weet van zo min mogelijk aandacht.

En eerlijk is eerlijk, wij zouden er ook niet trots op zijn. Welke drietrapsdebiel op de marketingafdeling verzint er nu zoiets? Het verhaal is dat de nieuwe zwart-witte badge waarop Bayerische Motoren Werke voluit geschreven wordt teruggrijpt op de originele badge van BMW. Maar hoe dan? De BMW-badge is officieel vastgelegd op 5 oktober 1917. De bedoeling ervan was juist om het bedrijf nieuw elan te geven en de oude naam RAPP Motor Werke definitief achter te laten.

RAPP

De badge van RAPP was inderdaad zwart met wit, maar die is dus al 100 jaar geleden aan de kant geschoven. Niemand kent die naam meer. Serieus BMW, je bent een bedrijf met 100 jaar ervaring, je hoeft geen ‘glorieuze geschiedenis’ te fingeren om snobs aan te spreken die zoiets belangrijk vinden. Laat dat over aan Japanse luxemerken…of aan Audi. Onderstaande reclame-poster komt ZURE MATTEN al uit 19-BOTERBALLEN-18.

BMW-reclame

Enfin, binnenkort op een E36 316i bij jou in de buurt: BMW’s nieuwe zwart-witte badge. Man man man…

Image-Credit: BMW Motorcycle Magazine en BMW Blog47 reacties

Volkomen logisch. In de kleurenlijst van de 5 serie komt niet een frisse blauw voor, het is allemaal grijs en grauw. Dan is zo’n vrolijk Beiers biergarten tafelkleed logo waarvan je spontaan trek krijgt in een Paulaner en een Bretzel een veel te vrolijke dissonant.
Ik snap dat het BMW logo in het groen al door EMW gebruikt is en de fans dusdanig geschokt reageerden op de rode startknop van de M5 dat ook rood geen optie meer was. Het was waarschijnlijk zelfs zo erg dat de managers op boventste verdieping van de BMW-Vierzylinder in M├╝nchen in paniek rondliepen en riepen “Langweilig, langweilig, wir brauchen mehr langweilig!”.
@mashell: respect voor de tijd en moeite die in deze reactie zitten.
@mashell: hmmm… Paulaner…
@gulli: nou je het zegt, ik heb nog een kratje tegoed van @paulaner.
@jaapiyo: Word. Aangezien ik vrijdag naar het oktoberfest ga zal dat wel lukken.
* steekt oog uit.
@mashell: ja als je een individual kleurtje wil moet je gewoon dik lappen. Zal zo ook gaan zijn voor de badge. Over 5 jaar zit er helema geen badge meer op en betaal je dan letterlijk ook voor een individual lichtgewicht bmw logo als je dat wil en kan betalen…
Paupers hebben toch al zo’n zwart wit embleem ?
@pindakoning: Idd, al die petjes met black-smoked achterlichten ploppen er zo’n zwart-wit ding op. Vind het er niet uit zien. Meteen het originele er af.
@vondick: jah joh, maar dat staat toch juist supervet bij die angel eyes op een e36?
Ach, BMW’s met een fraaie kleur hebben enkel nog bestaansrecht in de folders van de fabrikant – op de weg vind je ze vrijwel zonder uitzondering in zwart, wit en een handvol schakeringen van grijs. Daarmee lijkt zo’n stap in eens een stuk logischer.
Alle bmw’s zijn voor paupers. Iemand met klasse koop niks anders dan een Mercedes-Benz!
@lekbak: mijn vinger ging al richting de like knop, totdat je begon over mercedes…
@lekbak: bedoel je “A-klasse”? Pauperreactie
@lekbak: niks anders dan een kia!
@banaan7: nou zo’n nieuwe stinger in het zwart met awd en 370pk…
@lekbak: je nickname verwijst zeker ook naar benz­čś░
@lekbak: Maar dan moet Mercedes eens terug naar hun verleden kijken, toen was het klasse
Maar vandaag?
via iPhone app
@lekbak: waaruit blijkt dat jij klasse hebt?
@roeldriesvink: Ik heb geen klasse, ik heb namelijk ook een bmw ;)
@lekbak: dus het was sarcasme? Dan moet ik mn excuus maken.
@bmwfreak038: Uiteraard. Soms is het gewoon leuk om te trollen. Helemaal bij dit soort onderwerpen, het is vaak erg dankbaar publiek ;).

Het ironische is trouwens wel dat mijn enige voertuig met lekbak er onder de bmw is. Maar dat is een motorfiets uit 1960.
@lekbak: je spaart me niet he, dat maakt het nog pijnlijker­čśť
Doe mij maar gewoon blauw-wit
Beter brachten ze de badge uit in blauw wit met een goudgeel randje, zoals het eerste logo. Stukken fraaier mijns inziens. Paupers hebben de zwart/witte badge nu al, echter is het zwart een soort fake ass carbon.
Vind ik persoonlijk een misstap ben juist gecharmeerd van het blauw-witte combinatie (vind het zelf trouwens ook een mooie kleurencombinatie) Zwart wit vind ik dan weer zo saai en nietszeggend.

Blauw straalt juist luxe rust uit.
Wat voor Volkswagen geldt, is ook op BMW van toepassing: Ze hebben een f├╝hrer nodig, Duits management klooit maar wat aan met de historie van je merk, gebruiken de jets van de zaak voor vakanties en sjoemelen er vrolijk op los.
@desjonnies: macht doet rare dingen met mensen, dat is ook een gegeven.
@desjonnies: Volledig mee eens. Landen hebben geen F├╝hrer nodig, bedrijven des te meer.
voor echte autoliefhebbers en petrolheads is een logootje een beetje het belangrijkste onderdeel van een voertuig ..
https://goo.gl/images/yx3uxH

In echte carbonne look jonguh!
Je moet niet rommelen met merkwaarden en imago’s. Gewoon zo laten alsjeblieft.
Volgens mij neemt BMW de Black Badge uitvoering net iets te letterlijk.
Een mythe? Lijkt me niet het is algemeen bekend dat BMW eerst vliegtuigmotoren hebben gebouwd.
@bmwfreak038: dat klopt wel, echter het logo is er niet van afgeleid.
Ik las dit vandaag in een ander persbericht, met de titel “Meer dan rijplezier: innovatieve luxe in BMW stijl.” Daar stond het bijna in de eerste zin.
Dus ik heb de foto’s van de X7 er nog maar eens bij gepakt, in hi-res. Uitkomst: geen idee over Eelke logos het in godsnaam gaat, want ieder logo dat ik zag was gewoon blauw-wit. Blijkbaar is het in M├╝nchen al 1 april of zo.
Whoehahaha…. over 2 maanden zie je allemaal petjes en bontkraagjes in iets te afgereden, verlaagde 316’s met after market velgen, fake type-aanduidingen, Halfords-spoilers… ├Ęn zwart-witte logo’s rondrijden… : )
@bietje:

Ze hebben em niet hoeven leasen/huren/lenen ..
100% eigen bezit .. mogen ze mee doen wat ze willen ..
@lincoln: mwaaah…zou niet verbaasd zijn als deze doelgroep wat fijne PL’tjes heeft afgesloten voir zon coole badge
Stelletje na-apers, nieuw alfa logo is ook zwart wit/silver sinds een paar jaar
Wat is dat toch met al dat zwart op en in auto’s? Alsof er afspraken zijn gemaakt met psychiaters en farmaceutische bedrijven die groot zijn geworden met anti-depressiva.
Waarom kunnen auto’s niet gewoon sfeervol licht van binnen (Audi, letten we op?!) en fris gekleurd van buiten zijn (iedereen behalve Lamborghini is af)?
Ik voorspel een flinke toename in de omzet uit petjes. Het hoofddeksel.
Ik geloof dat dit een slimme zet is, vooral omdat BMW met de instapmodellen X1, de voorwielaangedreven 2 series (Active tourer) en straks de op de voorwielaangedreven MINI gebaseerde 1 serie steeds meer mainstream (VW, Toyota, Ford) is geworden. Bayerische Motoren Werke: The 7, The X7 en The 8.
De volgende stap is dat slechts een select executive BMW dealers deze nieuwe toplijn mogen verkopen. Ik denk dat er maar ruimte is voor maximaal acht dealers.
Nieuw product: maak van je Witzwartje een blauwwitje…
Origineel hoor. Mercedes-Benz heeft dat een half jaar geleden ook al doorgevoerd. De blauwe laurierkrans is vervangen door een zwarte invulling. Op alle modellen.
Niemand? Ok. ‘dikke BMW jongen’…

Persoonlijk lijkt me dit de bekroning op het feit dat BMW de weg kwijt is, in ieder geval qua design. Technisch had ik ook grotere sprongen verwacht en de innovatie blijft uit.. that’s just mho.
“Ik heb een BMW ………..”. Man, man. Als iemand toch zo’n opmerking maakt. En dat geldt ook “Ik heb een Mercedes ……..”. Zielig gewoon. Je vindt jezelf dan dus een hele piet. Nou, mij zegt het ook wat. En dat spreekt dan niet in je voordeel. En zeker als ik dan ook zie dat iemand er een heeft van tig jaar oud.
En ik heb geen probleem als je in die merken rijdt. Integendeel. Maar zeg het niet want je doet alles teniet wat je wilt uitstralen ……..
Wanneer is het wel goed dan als je Opel rijdt is het niet goed, als je BMW rijdt is het niet goed.. wanneer gaan we elkaar eens in de waarde laten?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).