Maar, nog altijd slechter dan die van twee andere partijen...
Ingebouwde navigatie in je auto is een beetje de airco van de jaren ’90. Steeds meer wordt het beschouwd als een optie die je niet kan missen in een nieuwe auto en langzaam maar zeker zie je zo’n mooi schermpje ook vaker in auto’s uit de lagere segmenten. Maar net als geldt voor airco’s, is de ene navigatie-unit de andere niet.
Over het algemeen worden de units van de Duitse premium-aanbieders als de benchmark gezien op dit vlak. Dat legt deze jungs geen windeieren, want in menig vergelijkende test bijt de concurrentie in het stof vanwege minder goed werkende, tragere units. Juist bij premium-auto’s wil je gewoon dat alles wat in je auto zit ook gewoon naar behoren functioneert. Slecht werkende schermen zijn funest voor de beleving.
Maar, hoe groot zijn de verschillen eigenlijk in de praktijk? Auto-Motor-und-Sport heeft de proef op de som genomen en de navigeer-prestaties van een dikke BMW, een Mercedes en een Volvo getest. Deze resultaten zetten ze af tegen navigatie via Google Maps en Apple Maps. In totaal werden er 15 routes gereden met een totale lengte van zo’n 4.000 kilometer. Vervolgens is voor elke navi-unit berekend hoeveel tijd ze sneller dan wel langzamer waren dan het gemiddelde.
De resultaten zijn opvallend, in die zin dat de dure fabrieksnavi’s het stuk voor stuk afleggen tegen de kaarten van Apple en Google. Google Maps bleek het beste systeem te zijn en bespaarde de bestuurders gemiddeld 19 minuten reistijd ten opzichte van het gemiddelde. Apple Maps deed hier niet veel voor onder, met een score van 18 minuten gemiddelde winst.
Van de drie fabrikanten lijkt BMW de zaken het beste voor elkaar te hebben, tenminste op basis van de resultaten van dit onderzoek. BMW maakt voor haar navigatie gebruik van kaartendienst HERE, dat het merk samen met Audi en Mercedes een kleine twee jaar geleden kocht van Nokia. De BMW was nog altijd 14 minuten sneller dan gemiddeld op de plaats van bestemming.
De Merc daarentegen was im Durchschnitt vijf minuten trager dan het gemiddelde. Maar als BMW en Mercedes samen HERE gekocht hebben, hoe kan dat dan? Wel, de test-Mercedes maakte gebruik van kaarten van onze nationale trots TomTom. In dit geval pakt dat dus niet goed uit. Maar het kan nog een stuk slechter.
De wiskundigen onder ons voelen namelijk al aankomen dat, als al deze bovenstaande opties dichtbij of boven het gemiddelde zitten met nog slechts een kandidaat te gaan, dit maar één ding kan betekenen. En inderdaad, de Volvo laat de andere spelers er goed uitzien. Dankzij een systeem van het Amerikaanse Inrix scoort de Zweed abominabel. Gemiddeld 47 minuten trager dan gemiddeld kwam ‘ie aan op zijn bestemming.
Hierbij moeten we aantekenen dat in het onderzoek als alternatief ook nog het oude TMC-systeem (Traffic Message Channel, in Nederland beter bekend als RDS) is meegenomen. Dit systeem scoorde echter bijna exact gemiddeld en beïnvloedt de verhoudingen tussen de andere systemen dus niet noemenswaardig.
68 reacties
Naderhand had ik toch door moeten zoeken naar de Professional.
Hoe doe je dat precies dan?
Er is helaas (nog)
géén Google Maps carplay app van Apple die je dan aan je smartphone interface kan koppelen
Of laat je de navi aanwijzingen streamen via Bluetooth?
Ik reageerde alleen op jouw stelling dat Apple Maps volgens Tim Cook zelf hun grootste fout is. Dat is niet waar.
Stap 1:je zoekt op Aliexpress bijvoorbeeld naar:
2din Android 6.0 CAR DVD player Volkswagen VW. Dan krijg je zoiets:
http://s.aliexpress.com/Fb6Z3mYN
(from AliExpress Android). Goed zoeken, want er worden soms exemplaren aangeboden met verouderde hard- en software. Voor vrijwel elke auto die in China én Europa wordt verkocht is wel een versie te vinden, maar wel opletten of je model+bouwjaar ook wordt vermeld. Ook is er soms veel extra’s te bestellen, in de vorm van opties en integratie met andere hardware (denk aan achteruitrij-camera, dvd-speler, stuurbediening).
Het installeren is feitelijk plug-and-play; de (beknopte) handleiding staat vol met foto-voorbeelden en over het algemeen zijn de meegeleverde (verloop)stekkers voldoende voor installatie in elke auto van de afgelopen 15 jaar. In mijn geval (2006 VW Passat) hoefde ik slechts het afdeklijstje om de originele radio los te wippen, vier schroeven los te draaien en de oude radio uit te nemen. Daarna de GPS antenne een plekje gegeven en de kabel ervan achter het dashboard langs naar de middenconsole geleid. Nieuwe apparaat er in is stekkers prikken en het monteren is verder de omgekeerde volgorde van het uitnemen.
Ik kwam twee problemen tegen, maar niet onoverkomelijk: met de verloopstekker was het wat lastig om de ruimte achter het dashboard vrij te houden voor een goed passende installatie. Daarnaast bleek de ‘radio’ bij het contact ‘uit’ nog steeds ca. 0,6 Ampère te trekken, dus na 3 dagen stilstand was de accu leeg. Dat heb ik opgelost door een extra relais te laten bijplaatsen, voor een aparte, indirecte voeding, die pas bekrachtigd is als het contact is ingeschakeld.
De radio bevat een eigen stroom back-up die (instelbaar tot) twee uur de boel van stroom voorziet, dus als je de auto ergens kort parkeert, dan hoeft alles niet steeds opnieuw te worden opgestart.
Het leuke is, dat ik voor dit Android-device in mijn auto dus ook een eigen Google account heb aangemaakt. Zo zoek ik soms thuis of op het werk naar een route in Google Maps, dan stuur ik die per e-mail naar @gmail.com en in de auto is het met drie klikjes opgestart. Hoe nerd is dát!
Verkoper: ‘Ja, en hij heeft ook navigatie…’
Koper: ‘Prima, maar boeit me niets. Ik gebruik toch Google Maps op m’n telefoon’
Dat gaf me toch wel te denken. Een ingebouwde navigatie is zo snel verouderd, zeker bij de niet-premium merken, dat je bijna altijd beter af bent met je telefoon. Waarom nog voor die optie gaan, als je telefoon het sneller en beter doet? Hoogstens wordt Apple Carplay of Android Auto een vereiste?
Valt nog mee, met de Labrador in de auto tillen, naar de uitlaatplek rijden, de Labrador er weer uit tillen, aanlijnen, uitlaten, de halsband er weer af doen, weer in de auto tillen, naar huis rijden om het beest af te zetten, nog even snel een bakkie doen ben je zo een uur kwijt voordat je de rit kan beginnen.
Je zou denken dat het toch wel een beetje zou moeten werken in Washington DC metro gebied maar het is echt 10x bagger. Sowieso zijn de routes die het systeem kiest niet slim maar met file info aan wordt het alleen maar erger. Mijn RNS-E (als ie niet weer eens gepikt was uit mijn A3) werkte zelfs beter..
9 van de 10x rij ik met waze op mijn telefoon ernaast, die helaas de meest logische weg naar huis vermijdt omdat die HOV (high occupancy vehicle) only is.Google Maps vermijdt die overigens ook.
Oplossing is vooraf op de PC te kijken of er daadwerkelijk file is en er dan maar op gokken dat het goed gaat. Beetje zoals vroeger routebeschrijvingen uitprinten vanaf de ANWB site;)
Wellicht Volvo in de nieuwste generatie is overgestapt op een nieuwe leverancier?
Maar misschien nog wel belangrijker, in een nieuwe auto wil je geen geknutsel.
De grote verschillen zitten voor mij eerder in de bediening. En daar laat iDrive het duurdere Comand Online ver achter zich. Dat hele systeem zouden ze in Stuttgart echt eens op de schop moeten nemen.
Je kaart zijn standaard veroudert, zelfs als je net nieuwe hebt gekocht. En dan ook nog eens minder efficiënt navigeren?
Voor die paar keer dat ik navigatie echt nodig heb, gebruik ik Google Maps wel.
Dat geldt ook voor de huidige optionele command systemen.
Naast het snelst aankomen speelt natuurlijk ook bediening, overzicht en integratie met de auto mee als factoren waarom je in-car nav zou gebruiken ipv op je telefoon. Een groot display (mijn auto heeft een 10,2″ scherm) en daarnaast aanwijzingen tussen snelheidsmeter en toerenteller zijn een grote +++
Als het das beste oder nichts moet zijn, doe dan maar niets..