
BMW ziet geen brood meer in in de B57S-motor.
Met het B57S-blok heeft BMW een unieke motor in het gamma. Dit was namelijk de enige dieselmotor met maar liefst vier turbo’s. Binnenkort zal er geen enkele diesel meer zijn met vier turbo’s. BMW zet er namelijk een punt achter.
De B57-blokken van BMW zijn allemaal zes-in-lijn turbodiesels. BMW levert het blok in drie varianten. Een variant met één turbo (die in de 30d-modellen ligt) een twinturbo-variant (die in de 40d-modellen ligt) en als klap op de vuurpijl dus een quadturbo-variant. Vier turbo’s is niet alleen uniek voor diesels, maar er is überhaupt maar een andere auto die momenteel nog vier turbo’s heeft. Dat is de Bugatti Chiron.
Dat BMW deze motorvariant gaat schrappen komt niet als een verrassing. BMW-baas Klaus Fröhlich liet dit namelijk aan het begin van het jaar al doorschemeren. De opgevoerde reden is dat de motor te complex en te duur is om te bouwen.
Het B57S-blok (voluit B57D30S0) maakte vier jaar geleden voor het eerst zijn opwachting in de BMW 750d. De quadturbodiesel leverde 400 pk en 760 Nm koppel. Vervolgens werd het blok ook ingezet onder het M-label. Zowel de M550d als de X5, X6 en X7 M50D werden aangedreven door deze B57S-motor.
Nu is het dus uit met de pret. BMW zet definitief een punt achter de quadturbodiesel. BMW laat dit moment echter niet ongemerkt voorbijgaan. De X5 M50d als de X7 M50d krijgen namelijk een Final Edition om deze unieke motor uit te zwaaien.
De Final Editions zijn standaard rijk uitgerust met zaken als laserlicht, comfortstoelen, gesture control en rijhulpsystemen. Uiteraard mag een badge niet ontbreken. De Final Editions worden vanaf deze zomer leverbaar. Een prijskaartje is nog niet bekend.
Via: BMWblog
Deze motor, tezamen met de XD3 van Peugeot, zijn beide wat mij betreft de belichaming van de dieselmotor. De B57S laat zien hoe verfijnd en enorm krachtig een diesel kan zijn. De XD3 wat het ooit was: traag, lawaaiig maar oerdegelijk en onverwoestbaar.
Dat is naar mijn mening toch de FPT common rail. De basis waar deze 2 motoren op gebaseerd zijn. Volgens mij op de Alfa 156 geïntroduceerd.
@Ilquadrifoglio: je hebt helemaal gelijk, beter als de Alfa 156 diesel was er destijds niet. Iedere dag dat ik die Alfa reedt, was het weer opnieuw een feestje. Ik had voor de 156 een BMW 320d en die diesel was trager en rumoeriger. In de Alfa ben ik letterlijk heel zuid Europa doorgereden en zonder probleem. Goede diesel die common rail.
Dat is naar mijn mening toch de FPT common rail. De basis waar deze 2 motoren op gebaseerd zijn. Volgens mij op de Alfa 156 geïntroduceerd.
De XD3 was leverbaar op de 505. Dus ver vóór common rail. En het was zoals ik beschreef: rauw, traag, onbehouwen maar deed het altijd en was onverwoestbaar. Ik heb al eens gezien dat er na kopschade alleen een andere kop opgezet werd. Deuken van de kleppen nog in de zuigers maar liep wel weer gewoon.
@Original_Arnoud: dé belichaming van de dieselmotor is de Cummins 12v. Dat is gewoon de Heilige Moeder van de Godfather van de diesels. En als je me niet gelooft dan Google je maar.
Iemand enig beeld over de betrouwbaarheid van dit blok? Behoorlijk complexe (lees kwestsbare) constructie lijkt me.
Alleen de temperatuur huishouden is al een uitdaging.
@Rudy: en turbo’s gaan wel eens kapot, met 4 stuks kan dat in de papieren lopen.
Buiten dat lijkt me dit een briljant blok, ik heb alleen ervaring met de 30d variant en die is al geweldig.
Maar 2e hands zonder garantie pas ik liever, dan liever een 30d/40d.
Bwa de kans dat ze allevier ineens kapot gaan lijkt me klein.
Een turbo revisie is goed doenbaar en ook niet het einde van de wereld. Er zijn genoeg bedrijven die dat doen.
@tjorque: 1 kapot = allemaal kapot
Kan je dat uitleggen?
@pyrat: een prettige motor, de snelweg oprijden zorgt ook na een jaar nog immer voor een glimlach.
@Rudy: ik rij 550d. Heb bij 80.000 k gekocht nu al 26500km. Bij 258.000 helaas cilinderkop moeten vervangen. Turbos en ketting etc zijn goed. Dat betekent veel power geeft ook meer slijtage
@elemento: sorry bedoel 265.000km
“veel power geeft ook meer slijtage”
Euh nee… Daarom worden er sterkere onderdelen gebruikt.
@SimonMc: dat zullen ze dan wel voldoende moeten doen. Bovendien zitten er grenzen aan wat mogelijk is.
@SimonMc
Dit is een halve waarheid.
Meer vermogen is meer belasting, betere materialen kunnen dit nooit helemaal opvangen..
@Rudy: ik weet al van een paar mensen die een gebruikte kochten en daar serieuze klachten mee hebben gehad ( lees motorschade )
Zonde, wat mij betreft DE motor voor lange afstanden. Machtig koppel en redelijk verbruik.
Als een auto vier turbo’s nodig heb ik altijd het gevoel alsof het blok 3x niks is.
@banderas: gewoon een efficiënte manier van extra vermogen verkrijgen uit een restproduct. Niks mis mee
Als je turbo’s goed schakelt kan je van een in de basis onprettig blok een behoorlijk fijn apparaat maken. Zeker bij diesels waar je dus een veel prettigere opbouw kan leveren in plaats van dat je bij de 2000 toeren een flinke duw krijgt en 1500 toeren later de puf er uit is.
Al moet ik je wel deels gelijk geven, een 3.0L diesel is in de basis natuurlijk niet gek sterk voor dergelijke mastodonten waar BMW ze in lepelt. Die wagens gaan met regelmaat over de 2 ton heen en dan heb ik het niet over de Nederlandse aanschafprijs.
@karhengst: een simpele turbo die een beperkt bereik heeft is natuurlijk vreselijk ouderwets. Er zijn verschillende technieken waarbij je zowel met een enkele turbo als met een compound set over het gehele toerenbereik gewoon goed resultaat bereikt.
Gewoon goed wel, maar bmw wou iets uitzonderlijks (goeds) proberen
Ik heb dit nooit zo goed begrepen. Met ongeveer 130pk/liter hoef je volgens mij helemaal niks geks te doen om goede resultaten te halen. Ik vermoed dat bmw gewoon de variant met dubbele turbo’s een beetje aanpast en dat die gewoon betere resultaten neer gaat zetten dan de oude motor.
Begrijpelijk. Diesel is op dit moment niet meer in. Ik heb mij altijd afgevraagd wat al die turbo’s nu daadwerkelijk toevoegen. Ja, iets meer vermogen, koppel en vooral een betere opbouw, maar de techniek van tegenwoordig heb je aan één of twee turbo’s meer dan voldoende om er betrouwbaar 300+ pk’s uit te halen.
Daarbij ben je ook gelimiteerd aan de cilinderinhoud. 2993 cc ois op zich veel, maar niet voor een auto met 400 pk. Je merkt dat in plaats van turbo’s, slagvolume nodig is om juist een mooie geleidelijke en lineaire opbouw te construeren. De V8 van Audi is wat dat betreft superieur: de 4.0 motor is sterker, klinkt beter, pakt nog mooier op en stampt nog harder door.
Wat mij ook tegenviel bij de M50d is het verbruik. Toch een beetje de reden om zo’n diesel te gebruiken. Zeker als je het potentieel een beetje aanspreekt. De beste mix tussen prestaties, potentieel, verbruik en kosten lijkt mij de 40d te zijn.
En toch. Als ik 40-50k voor een auto had liggen, kwam er meteen zo’n M550d Touring xDrive. Zo hypocriet ben ik dan ook weer ;-)
@willeme: Heb je het verbruik van die VAG 4.0 V8 TDI wel eens vergeleken met die L6 3.0 quad turbo van BMW? Kijkende naar Spritmonitor, pittig verschil!
“opgevoerde reden”
Ik vind mooi…
Heb er nu 100.000 km op zitten in 2,5 jaar met mijn m550d met 4 turbo’s. Het is echt de fijnste motor waarmee ik tot nu toe gereden heb. Helaas is sinds de facelift van de 5 serie deze motor niet meer beschikbaar, dus moest ik uitwijken naar een ander model.
Heb met de SQ7 gereden met de V8 Diesel, maar het is niet hetzelfde.
Heb hem nu besteld als X6 m50d.
Zal er hier op AB geen vrienden mee maken, maar dat is dan maar zo.
Haal het pek en de veren boven!
Toegegeven ik ben alles behalve fan van het hele SUV gebeuren.
Maar als dat de auto is waar je gelukkig van wordt…
@tsteg: of ga voor de Alpina D5 S? Benieuwd naar je vergelijkende rijervaring dan.
@tsteg Als je gelukkig word van de X6 is dat prima, jij gaat ermee rijden, niet iemand anders hier. Maar waarom niet langer doorrijden met de m550d? Geen kritiek op je keuze, gewoon benieuwd. Die 5 is na een ton nog lang niet op toch? Ik heb de X6 niet zelf gereden, maar de X5 is vergeleken met de 5 serie toch lomper en trager, in sturen en acceleratie. Meer snelweg Cruiser dan rijmachine. Zo’n X5 is beter dan de Q7 en nog steeds een fijne auto, maar zeker niet zo fijn als de 5 vind ik.
@degrotemuis: omdat het mijn 3e 5 serie achter elkaar is. Het is een heerlijke auto, maar wou eens wat anders proberen. Heb iedere keer een leasecontract waar ik na 2 jaar uit kan, dus wou het wel eens proberen. Had de vorige generatie X5 met de 30d motor en dat was naar mijn gevoel wel wat onder gemotoriseerd. Maar dat is ook wel klagen op hoog niveau hoor.
Rij er trouwens voor 90% mee op de deutsche Autobahn en beetje hoger zitten is wel lekker.
@degrotemuis: ook zit ik tegen de 2 meter qua lengte en dan is zo een SUV wel echt lekkerder zitten op de lange afstanden. Comfort stoelen met massage functie is ook lekker.
@tsteg Duidelijke redenen. Ik vroeg het me vooral af omdat je oorspronkelijke post leek te wijzen op een verplicht afscheid van de 5 serie doordat er geen 550d meer leverbaar is met dit blok. Als je sowieso al een wissel in gedachten had, is de X6 best een leuke keuze. De X5 ligt op zich prima op de weg, als snelweg Cruiser zeker vergelijkbaar met de 5, mits voorzien van een lekkere motor. Zal voor de X6 vast ook gelden. En de comfort stoelen zijn top, daar ga je echt plezier van hebben!