‘BMW voor rechter om diefstal hybride techniek’

Auteur: , 20 Reacties

Dit is er aan de hand.

'BMW voor rechter om diefstal hybride techniek'

Kijken over de schutting hoe anderen het doen en vervolgens dezelfde technologie toepassen. Het is een stuk goedkoper dan je eigen R&D money’s erop stukslaan, maar als je gesnapt wordt ben je het haasje. Het is op dit moment nog niet bewezen dat BMW dergelijke praktijken uitvoert, maar het automerk komt wel voor de rechter te staan wegens zo’n aanklacht.

Paice, een Amerikaans bedrijf dat hybride systemen ontwikkelt, heeft BMW voor de rechter gedaagd. De firma stelt dat het Duitse automerk hun hybride technologie heeft gestolen. Zonder credit te geven aan Paice, en dus zonder een cent betaald te hebben voor een licentie, is de technologie van dit bedrijf toegepast op de 330e iPerformance, 530e iPerformance, 750e xDrive iPerformance, i8 Roadster en de MINI Countryman plug-in hybride.

Het is niet de eerste keer dat Paice een autofabrikant voor de rechter sleept. In het verleden kregen ook Ford, Kia, Hyundai en Toyota met de firma te maken. In alle gevallen stelde de rechter Paice in het gelijk. Dat ziet er niet goed uit voor BMW.

BMW informeerde bij Paice over de hybride technologie die ze gebruiken. Vervolgens ontwikkelde het automerk een systeem dat sterk lijkt op de techniek van Paice. Diefstal, zeggen de Amerikanen. Wat hen betreft had BMW een licentie bij Paice moeten afnemen. Nu is de technologie, volgens het bedrijf, nonchalant gekopiëerd. (via Automotive News Europe)20 reacties

Sjoemel-hybride, gaat lekker met de Duitsers, als het waar is
Ze zijn niet de eersten
En ook niet de laatsten….
En ook niet de middelste…
Dit hebben ze zeker zien aankomen bij BMW en misschien ook bij de andere merken die hetzelfde gedaan hebben. Kan een inschatting van risico zijn die gunstiger uitvalt voor het bedrijfsresultaat dan netjes vooraf een licentie aanvragen. Tweede en ook waarschijnlijke mogelijkheid is dat de directeur de bonus voor het mooie resultaat dankzij meer modellen en types al heeft opgestreken en de terugval in het resultaat door juridische kosten plus licenties plus boete lekker naar de toekomst doorschuift. Zo werkt het momenteel.
@thomassnelweg: Als een partij inbreuk maakt op je octrooi, kun je alle verdiensten die die partij met die inbreuk heeft gemaakt terugvorderen. Als de rechter de vordering dus geheel toewijst, heeft BMW er helemaal niks aan gehad.
@berlinetta: Zo moet het werken, maar de werkelijke verdiensten zijn wel inclusief zaken als het verkrijgen van een positie op de hybride markt en kunnen met geen enkele rekenmethode nauwkeurig worden berekend. Maar de tweede mogelijkheid van ‘bonus directeur’ die ik noemde zou ook best een grotere rol gespeeld kunnen hebben bij de beslissing om inbreuk te maken op het octrooi.
Of een gevalletje, als we het niet doen missen we de boot, en nu we op de boot zitten, dan lossen we het wel op.
Of heel simpel een meningsverschil. Patenten en licenties omschrijven bepaalde zaken, en soms kan je de essentie er wel uit halen en dit op een andere manier maken. Dan wordt het een lastige discussie of het een kopie is of een eigen ontwikkeling.
Wordt tijd dat er hier en daar wat Chinese bedrijven op de vingers getikt worden….. oh nee daar mag dat wel 🤔
@mp014: klopt en momenteel is er één (machtig) iemand die daar verandering in wilt brengen, maar die wordt in de media enkel als “idioot” beschreven.
@flutterby: Xi Jinping wordt toch niet echt als idioot omschreven?
@mashell: nee ik bedoel die oranje man met uitzonderlijk haar.
@flutterby: protectionisme en IP respecteren hebben niet veel met elkaar te maken, daar heb ik die clown nog nooit over zien tweeten (kan altijd mis zijn, spreekt zichzelf tenslotte dagelijks tegen)

Hij wil import belasten, dat is iets helemaal anders.
Na sjoemeldiesels nu gestolen hybrides…. Alles voor de Mileu god!
@dutchdriftking: goh, ik had kunnen zweren dat het voor de eer en glorie van het kapitalisme was dat BMW en VAG dat deden… “I stand corrected.”
Is de 750e nieuw? Nooit van gehoord… leg eens uit autoblog
@3246cm252kw: hmm inderdaad, moet 740e of 745e zijn. Wellicht typefoutje
Rip-off hybrid technology!
Paice is een gekende patent troll. Ze hebben patenten in handen van 20 jaar geleden en schudden zo veel mogelijk aan de boom om te ontvangen. Zelf hebben ze nog nooit iets ontwikkeld.
@w0ut: Goed verdienmodel toch? Het maakt in deze wereld niet uit hoe je rijk wordt, áls je het maar wordt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).