De elektrische deel-step. Hij is extreem hipsterig en nog goed voor het milieu ook. Of…Oh nee wacht.
Als dinosauriër heb ik er maar moeite mee dat ik officieel een millennial ben. Terwijl ik verkwistend gas wil geven, lang onder een weldadig warme douche wil staan en copieuze hoeveelheden rood vlees wil verorberen, zijn al mijn leeftijdsgenoten Greta Thunbergs. Kom je op een feestje, staat er potverdikke humus op tafel. Jaja, het leven is zwaar. Ik begin dan ook maar nooit over mijn walmende wagen uit 1984, want dan riskeer je toch een veganistische fluim in het gelaat.
Volledig onterecht, zou blijkt nu. Uit onderzoek van de Université Libre de Bruxelles (ULB) blijkt namelijk dat die oude bakken met verbrandingsmotor stiekem best goed zijn voor het milieu. Althans, beter dan hipsteresque elektrische deel-steps die pretenderen goed te zijn voor deze aardkloot. Deze ondingen van platforms als Lime, Circ of Dott stoten namelijk omgerekend 131 gram koolstofdioxide uit per verstepte kilometer. Hoe dannnnn?
Wel, het grootste deel van deze uitstoot (79 procent) komt al vrij bij de productie van de steps, die veelal in China worden gebouwd. Dat is slecht nieuws, want de gemiddelde deelstep is na een aantal maanden alweer afgeragd. Dan moet er dus een nieuwe unit komen. De methoden van verplaatsing die de step zou moeten vervangen (wandelen, openbaar vervoer, fietsen, eigen auto’s of deelauto’s) stoten allemaal veel minder koolstofdioxide uit. Tenzij je een Lambo of iets dergelijks rijdt natuurlijk.
Om de steps wél milieuvriendelijk te maken zou de levensduur een stukje verlengd moeten worden. Momenteel gaat de gemiddelde step zo’n zeveneneenhalve maand mee. Om milieuvriendelijker te worden dan de vermaledijde auto zou dat opgerekt moeten worden tot tenminste negeneneenhalve maand. Dat laatste kan echter alleen als gebruikers voorzichtiger zouden omspringen met hun hippe deel-step. Maar ja, leg dat die jonge generaties maar eens uit…
Ok boomer(jaap). =)
Dat die steps het zwaar te verduren hebben komt juist door de oudere generaties…
Door van die babyboomers die ineens menen dat ze de hipster uit moete gaan hangen op zo’n ding om zo hun midlifecrisis te verbergen, en de hele wereld te laten zien hoe milieuvriendelijk en sportief ze wel niet bezig zijn…
Maar met hun obese lijf gewoon veel te vadsig zijn waardoor die steps óf doormidden breken, of de motor gewoon doorbrandt. En anders gaan ze wel naar de kloten omdat die ouwe gekken menen dat ze er allemaal capriolen mee uit moeten halen in de ijdele hoop om nog voor jeugdig aangezien te worden.
@moveyourmind: hmmm satire of zo?
Jij bent een paar miljard keer meer onuitstaanbaar dan Lincoln.
@joosstra: Lincoln.. dat is lang geleden.. leeft hij nog?..
@mennok: ik mis m
@moveyourmind: gevalletje zuurstof gebrek.
@moveyourmind: Babyboomers in een midlife crisis? Worden die mensen 140 ofzo?
Wauw.. Weet je hoe het komt dat de CO2 uitstoot per afgelegde kilometer zo hoog is? Omdat die dingen maar heel weinig kilometers maken itt een auto. De absolute CO2-uitstoot is dus erg laag. In tegenstelling tot die van je auto.
Verplaatsing is moord :)
9,5 maand? Da’s nog steeds heel kort.
Wegwerpdeelcultuur
131 gram per kilometer, doe dat maar eens met je auto. Niet volgens de NEDC of WLTP, nee gewoon met je eigen rechtervoet.
@flutterby: Inclusief uitstoot opgeroepen door productie van een auto… don’t think so. Maar feit is wel dat deze dingen snel zijn afgeragd..
@crepito: huurauto’s halen meestal de ton ook niet. En nee een leaseauto is geen huurauto..
@flutterby: de auto die ik rij is een gehuurde leaseauto. Aparte constructie, maar geeft genoeg aanleiding voor het gezegde: don’t be gentle, it’s a rental ?
@flutterby: Is afhankelijk van je doelgroep en het onderhoud van het wagenpark. Beetje kort door de bocht en onwaar dus.
@flutterby: huurauto’s worden voor een ton meestal al vervangen om vervolgens door te gaan als particulier vervoersmiddel. Waar haal je je wijsheid vandaan door te stellen dat ze de ton niet halen? Onderbuikgevoel of harde cijfers?
@rhellema: je zegt het zelf net zo goed, ruim voor die tijd worden ze al anders ingezet. Zelfs een huurauto met 50.000 km op de teller is zeldzaam en meestal volledig afgetrapt.
Nogmaals, geld niet voor leaseauto’s.
@flutterby: ik zeg helemaal niets over het feit dat ze afgetrapt zijn en om die reden vervangen worden.
Maar jij benoemt het wel als een feit dat ze meestal de ton niet halen omdat ze dan afgeragd zijn. Kom nou eens met cijfers in plaats van je elektrogevoel goed te blijven praten op basis van onderbuikgevoelens.
@rhellema: zodra je een huurauto inzet als een particulier vervoersmiddels is het dus geen huurauto meer. Dat is exact hetzelfde als batterijen in een EV die na 10 jaar en/of 200.000 km als afgeschreven worden beschouwd. Deze batterijen zijn nog prima inzetbaar waar kWh/kg of kWh/cm3 niet relevant is.
-edit: wind jullie beiden eens niet zo op-
@flutterby: gast? Echt waar, is dat je manier van discussiëren?
Jij brengt hier een mening als een feit. Als ik je dan vraag om je “feit” te onderbouwen met cijfers dan blijf je om je uitspraak heen draaien en begin je nu ineens te komen dat dit een blog is en ik niet begrijpend kan lezen?
Jouw mening is absoluut geen feit, je denkt dat het een feit is maar dat wil je bij mij neerleggen zijnde dat ik niet begrijpend kan lezen. Ik zou ook tegen jou kunnen zeggen dat je dan eens wat duidelijker je punt moet maken maar ook dan zal je er weer omheen draaien.
Misschien moet je gewoon eens stoppen met hier de elektro wijsneus te blijven spelen en gewoon eens op een normale manier mensen een antwoord te geven als ze er om vragen. Vooralsnog ben je gewoon een arrogante nitwit die alles beter denkt te weten.
@rhellema: dus als in zeg dat een huurauto meestal de ton niet haalt dan is het een mening gepresenteerd als feit, maar wat dan als jij zegt dat huurauto’s meestal voor die tijd aan particulieren verkocht wordt? Dit is geen discussie, maar vingerwijzen
Gaan huurauto’s na een ton de shredder in?
Wedden dat het Coronavirus uit China meer gaat kosten dan dit electrodingetje?
@fiero: mwoahn3 weken economie stil en we hebben onze klimaatdoelen behaald..
Waar kun je daar mee deelsteppen? Die rangen zijn toch verboden en/of illegaal in Nederland?
@zesinlijn: dingen
@zesinlijn: het is dan ook geen Nederlands onderzoek…
Ik was vorige week nog in Wroclaw. Daar struikel je over die dingen.
Bij de berekening van de uitstoot van een auto nemen we toch ook de productie van die auto niet mee…?
Bij “well-to-wheel” wel. En omdat het onmogelijk is om exact per auto vast te stellen wat de CO2 uitstoot is die bij de productie vrijkomt, worden er deskundige schattingen gemaakt.
Ja, fair enough, maar ik bedoelde eigenlijk het simpele CO2-per-kilometer getalletje wat de grondslag is voor de BPM en ongetwijfeld ook voor dit artikeltje.
Echt absurd dat zo’n ding maar 7,5 maand meegaat. Dan zou het toch uit moeten kunnen om hier scooters te bouwen die na 5 jaar pas afgeschreven zijn. Op deze manier blijf je onnodig afhankelijk van landen als China.
Tuurlijk is dat mogelijk, maar dan kosten ze 2 keer zoveel. Dan moet er dus ergens anders op bezuinigd worden zoals de accu of de motor. En als de klant dan vervolgens kan kiezen tussen specs of iets abstracts als duurzaamheid kiest hij meestal voor specs.
@basman147: als ze twee keer zo duur zijn maar vijf jaar in plaats van een paar maanden mee gaan dan kiezen die deelstep bedrijven daar natuurlijk wel voor. Tenzij ze een hippe startup zijn die geen idee hebben van wat ze aan het doen zijn…
@peugeotgti: nee, het absurde is dat mensen niet fatsoenlijk om kunnen gaan met dingen die niet hun eigen bezit zijn. Geldt trouwens niet alleen voor stepjes, maar ook voor de aardbol waarop we leven…
Mooi dat die dingen verboden zijn hier. Mensen die dingen gebruiken zien er uit als een debiel.
Steps zijn voor kleine kinderen.. lekker zelf steppen.. goed voor hun conditie en evenwicht.. volwassenen kunnen gewoon fietsen.
Gaan we nou weer zeiken over milieu dingetjes? We zijn drie weken in quarantaine mensen.
@mwti: en dat heeft niets te maken met hoe wij – menselijk ras – omgaan met het milieu?
En die dingen worden schijnbaar ook vaak opgeladen met een dieselgenerator achter in de vrachtwagns die ze ophalen als ze leeg zijn.
Mensen die eerst het betreffende stukje zouden lopen of fietsen pakken nu zo’n ding. Wat nou milieuvriendelijk..
In NL hetzelfde verhaal met die huurscooters, erg handig, maar zonder die dingen was ik gaan lopen of had ik de metro gepakt ?
Lekker tendentieus stukkie. Yup, levensduur verlengen, mot toch mogelijk zijn… We zitten aan het begin van de ontwikkeling van steps zo’n beetje. Een ding dat een kwart tot een derde weegt van wat een bestuurder weegt (step) versus een ding dat 20 tot 30 keer zoveel weegt (de auto-SUV)…. tel uit welke de grootste eco-footprint met zich mee brengt, alleen al in energie afname. Sic.
Heb zelf een segway es4 en gebruik deze dagelijks. Zit nu reeds aan 2000km op 4maand tijd. Gebruik dit dagelijks om naar het werk (11km) te rijden. Op 23 min ben ik er en met de wagen op een kwartier (zonder file). Vroeger ging ik regelmatig met de racefiets maar nu kom ik fris, niet bezweet aan. Ondanks dat ik zelf een liefhebber ben van wagens vind ik dit een perfect alternatief voor korte en middellange afstanden. Mensen die dit wegzetten als voor hipsters of kinderen zijn dezelfde gefrustreerde mensen die een ruk aan hun stuur geven wanneer je hen in de centra voorbijsteekt doorgaans.
Hey wat een geinige oplossing, maar 11km is nog best ver op zo’n ding toch?
@racerx: is best comfortabel(voor en achtervering), trekt ongelooflijk op en is rapper dan een e-bike (nl 32km/h). Enig nadeel is de wat langere remweg maar dit valt te compenseren door anticipatie en goed vooruit kijken(net zoals met een motorfiets)
Prik. Onzin. Kom op zeg. Ze zetten de co2 uitstoot bij productie af tegen uitstoot per KM. Wat is de productie ok een auto te produceren, onderhouden en verschepen? Het wordt nergens duidelijk gemaakt in het artikel op HLN.
Kanttekening: 21% van die 131 gram per kilometer is dus de uitstoot bij gebruik, ongeveer de helft van een Range Rover P400e?
@mashell
Over het algemeen genomen is een Ford Transit iets dat wel 10 jaar mee moet kunnen.
Mijn collega’s verslijten er eentje in een jaar. Nou helpt de leasemaatschappij die pas olie wisselt bij 50k km niet mee maar een voertuig met 60 ‘eigenaars’ heeft geen eigenaar en daar wordt mee geragd.