BREEK: Kimi Raikkonen verlaat Ferrari

Auteur: , 51 Reacties

De Finse coureur met z'n zonnebril gaat afscheid nemen van het Italiaanse raceteam.

Kimi Raikkonen

Kimi Raikkonen gaat vertrekken bij Ferrari. De deur van het tweede zitje is voor Charles Leclerc daarmee geopend. De Finse F1-rijder zal het seizoen afmaken bij Ferrari en slaat daarna een andere richting in. De 38-jarige is er echter nog niet klaar voor om zijn F1-racepak aan de wilgen te hangen. Raikkonen gaan we het volgende seizoen in actie zien bij Alfa Romeo Sauber. De wereldkampioen van 2007 heeft bij Sauber een contract getekend voor twee seizoenen.

Frédéric Vasseur, CEO Sauber Motorsport en teamverantwoordelijke Alfa Romeo Sauber F1 Team geeft toelichting:

Signing Kimi Räikkönen as our driver represents an important pillar of our project, and brings us closer to our target of making significant progress as a team in the near future. Kimi’s undoubted talent and immense experience in Formula One will not only contribute to the development of our car, but will also accelerate the growth and development of our team as a whole. Together, we will start the 2019 season with a strong foundation, driven by the determination to fight for results that count.

Scuderia Ferrari heeft middels een ronkend persbericht laten weten dat Raikkonen volgend jaar inderdaad zijn biezen pakt. Het raceteam spreekt niet direct over zijn opvolger. Het zal echter niet lang duren voordat ook Ferrari zal bevestigen dat Leclerc het stoeltje van Raikkonen zal overnemen.

During these years, Kimi’s contribution to the Team, both as a driver and on account of his human qualities, has been fundamental. He played a decisive role in the team’s growth and was, at the same time, always a great team player.

As a World Champion for Scuderia Ferrari, he will always be part of the Team’s history and family. We thank Kimi for all of this and wish him and his family a prosperous future.

INSTANT UPDATE: inmiddels heeft Ferrari officieel laten weten dat Charles Leclerc de nieuwe tweede rijder is naast Sebastian Vettel vanaf 2019. Meer info HIER.

Met dank aan iedereen voor de tips!51 reacties

Hij is er klaar mee de eeuwige 2e te zijn in het team. Ik snap dat wel.
@OverSoft: prima CV. Mooie stijl. Maar man o man o man wat een droogkloot. Ik kan gewoon niet naar zijn interviews kijken of luisteren zonder in slaap te vallen
10 euro erop dat Kimi geen 2 jaar vol gaat maken bij Sauber!

+ wat zal Ricc toch balen dat hij soms te snel was voor Vettel en niet goede matties is met hem…
@gregorius: Ricciardo zou volgens mij nooit een optie zijn voor Ferrari
@toniominestrone: Ricciardo was zeker een optie voor Ferrari.. Tot Max m versloeg…
Nu met Le Clerq ( wat een volwaardig tegenstander was van Verstappen), zijn de kansen anders, namelijk dat hij Vettel verslaat en daarmee er dan ruimte komt voor een nieuwe rijder naast Le Clerq.. Ik denk namelijk dat er in Vettel zijn contract staat dat mocht de 2e rijder sneller zijn, hij ontslagen kan worden.. Dus slimme zet van Ferrari.
@tvr1974: Ben altijd benieuwd waar mensen zoals jij deze wijsheid vandaan halen.

Bron: je harses?
@87sandyd: Ik denk schrijft hij. Dus hoogstwaarschijnlijk is dit je antwoord op je vraag 😉
@87sandyd:

-EDIT: dat kan veel vriendelijker, intro is daarom verwijderd-

Maar om er op terug te komen waar de wijsheid vandaan komt? Ik sta paar keer per maand langs de baan of op de baan, volg t racen sinds klein kind, reed in t verleden zelf ook (en ga misschien weer senioren rotax max rijden) en houd mijn oren en ogen open. Heb zowel Max als Le Clerq regelmatig in een kart zien rijden net als Ocon trouwens en nog wat anderen.. Sommigen gaan richting DTM//Porsche cup of andere raceclasses daar F1 de moeilijkste is om in te geraken en ook nog succes in te hebben.. Daarbij zijn er nog de absurde kosten en is t “kennen” van mensen zeer belangrijk.. Dus ik zeg alleen.. let en denk aan mijn opmerking over een paar jaar en dan zien we wie er gelijk gekregen heeft. Ik zeg dat Le Clerq samen met Max (en Ocon) toch echt wel de 3 komende toppers gaan worden en Vettel t volgend jaar heeeeel moeilijk gaat krijgen. En ik hoop alleen dat Max bij RedBull een gelijkwaardige auto heeft tov de Ferrari of Mercedes.. want dat zou de F1 races alleen maar goed doen.. Gevechten a la Senna/Prost/Piquet/Mansell/alesi maar ook hakkinen/Hill/Schumacher enz waren toch echt fantastisch om te zien en zoiets zou kunnen terugkomen door deze 3 “jochies”.. Iets waarop ik hoop… Want de gemiddelde races van nu zijn in niets te vergelijken met de races van de jaren 80/90 en begin 00.. Enige leuke is dat we nu een NL toptalent er hebben tussen rijden..
@tvr1974: iedereen kan ontslagen worden als er bewijs is dat je het werk niet naar behoren/verwachtingen doet.
@eferrari:
Opzich klopt wel wat jij zegt…..
Het verschil zit er in de aanwezigheid van een clausule m.b.t. het vroegtijdige beëindiging van het contract aan de kant van het team (reden daar buiten gelaten) en daar zijn er soms (grote) bedragen mee gemoeid…..
Jammer…. Maar dat ‘ie in de F1 blijft en voor een b-team gaat rijden verbaast me wel. Dan zal hij er toch nog wel erg veel lol in hebben. Of nog goed kunnen harken. In feite is het gewoon een demotie natuurlijk…
@trustmeiamanengineer: Voor Kimi zelf lijkt het me niet per se het leukste nee, maar wellicht dat het een soort toewijding is naar Ferrari toe. Sauber begint meer en meer het opleidingsteam van Ferrari te worden en Kimi kan dat team heel goed helpen bij de ontwikkeling van hun auto.
@berlinetta: dan moet ie testrijder worden en niet zitten op een plek van een talent.
@trustmeiamanengineer: Tja, niks te vertellen hebben in een team dat rondom Vettel is gebouwd of een B-team met Ferrari-centjes mogen helpen de weg omhoog te vinden. Ja, hij zal vermoedelijk geen podiums gaan pakken, maar het lijkt me eigenlijk wel de leukere job. Daarnaast is het een racer en zal hij het best ok vinden weer in het middenveld te worden geworpen waar nog echt geracet kan worden.
@trustmeiamanengineer: met het stoppen van Alonso, zal hij, met deze 2 jaar, Barichello inhalen als het gaat om meeste GP’s.
@trustmeiamanengineer: Hij rijdt nu bij, volgens velen, “het beste team”, maar gaat geen wereldkampioen worden. Dus echt “winnen” gaat niet meer gebeuren. Bij Sauber kan hij zijn kennis en ervaring inzetten om dat team zo ver mogelijk naar voren te helpen. Denk dat dat meer voldoening geeft dan in de beste auto het net niet redden….
Wat een mooi nieuw voor Leclerc! Mooi ook dat Ferrari eens de jeugd de kans geeft in plaats van steeds een ervaren coureur de auto in te zetten.

Wel raar dat Raikkonen dan naar Sauber gaat. Daar zou ik dan ook jeugd neerzetten om ervaring op te doen en de kans te geven zich te bewijzen. Kimi gaat niet beter worden en is wat mij betreft klaar in deze klasse. Hoe jammer dat eigenlijk ook is, ik mag hem wel.
@viezefreddyw: Kimi is een van de weinige overgebleven ‘characters’ in het veld, dus een beetje extra aandacht (=aantrekken van sponsors) kan geen kwaad voor Sauber. Ik neem aan dat Kimi nog steeds genoeg lol heeft in het rijden, om het salarisgeld zal het ondertussen al lang niet meer gaan.

Ik zie ‘m daarna ook niet naar Amerika vertrekken om daar nog races te rijden. Misschien nog wel een uitstapje naar de DTM (als dat dan nog bestaat).
@Klojum: zie hem eerder naar amerkia gaan dan naar het dtm
@klojum: Als Kimi vertrekt zal hij eerder weer terug gaan naar het rally rijden dan richting Amerika
@klojum: Ik denk dat Kimi een paar jaar slimmer is geworden. De vorige keer dat hij stopte met F1 ging hij een beetje rondklooien (part time) met andere auto’s. In zijn vrij tijd zat hij veel op mooie tropische eilanden en op een boot van 100m…… O nee; hij hing vooral rond in midden-zwitserland, terwijl hij ijshockey wedstrijdjes van EVZ bezocht (alsof je elke week in NL bij Basketbal gaat kijken; doe je niet voor je lol).
Hij heeft nu zijn gezinnetje en het zal wel goed gaan. 1 jaartje nog even kijken of middenveld rijden leuk is of niet en dan kijken of hij het nog een jaar aan kan zien.
@viezefreddyw: de jonge honden in de snelle auto’s en goed georganiseerde teams, de oude (ervaren) rotten in de teams die zich moeten ontwikkelen… ik vind het zo gek nog niet.
RBR had er een goede driver aan gehad..
-edit: dank u, staat er inmiddels bij-
Goeie zet van Ferrari / Alfa Romeo.
Een ervaren rot in je team kan heel goed helpen bij de ontwikkeling en de afstelling van de auto’s.
De vraag is alleen of zijn opvolger bij Ferrari ook zo consistent is als Kimi (altijd voorin rijden). Daar hebben ze nu natuurlijk nog Vettel voor, en de opvolger kan daar aan werken totdat Vettel het voor gezien houdt.
Het schijnt dat Raikkonen een eigendomsbelang gaat krijgen bij Sauber. Dat team zit in Zwitserland, vlak bij waar hij woont.
@tvklarenbosch: Dit zou heel gaaf zijn! Heb je een bron?
@eferrari: verschillende websites melden dit gerucht al een tijdje. Geen betrouwbare bron
De cirkel is rond, hij eindigt bij het team waar het allemaal mee begon!
Mooi zo! Kimi vind ik een coole gozer, maar het wordt echt tijd voor iets anders. Ik hoop dat dat Leclerc Vettel het snot voor de ogen rijdt.
Dat Kimi SF zou verlaten zag ik wel aankomen door al die geruchten want zit meestal wel een kern van waarheid in. Dat hij naar Sauber verkast had ik niet verwacht. Ik dacht namelijk dat hij interesse had om weer in de rallysport te gaan rijden. Vind het wel tof dat hij nog even op de grid blijft. Als zowel Alonso als Raikkonen in één jaar vertrekken zou er wel wat veel karakter uit de sport verdwijnen.
Ik had de eer toch aan mezelf gehouden als Kimi.

Ben trouwens wel benieuwd of Leclerc Vettel niet de oren wast. Ik hoop het iig, ben een beetje klaar met de rare fratsen van Vet.

Forza Ferrari!
Ach dan begin ik maar over Verstappen. Dit is per saldo slecht nieuws voor hem. Er komt voorlopig dus geen stoeltje vrij bij SF. En Leclerc in combinatie met SF is een duidelijk sterkere tegenstander dan SF met Kimi.
@pomoek: Verstappen is niet goed genoeg voor SF, of Mercedes…
@airc: lort
@pomoek: In Italië heeft hij dat weer laten zien, niet eens zozeer door het rijden an sich, maar door de houding van een kleuter aan te nemen toen hij een straf kreeg. Leuk dat je alleen maar wil racen maar een complete coureur is meer dan rauwe snelheid.
@pomoek: We hoeven niet op voorhand pessimistisch te zijn. Verstappen ligt vast tot en met 2020. Vettel, Hamilton en Ricciardo liggen ook vast tot en met 2020. Mogelijkheden genoeg voor 2021 als blijkt dat Red Bull niet the place to be is. En mocht Red Bull-Honda nou echt zo klote zijn dat Max na 2019 weg wil en kan, dan zie ik Mercedes er ook nog wel voor aan om hem gewoon naast Hamilton in die auto te zetten. Zou niet de eerste keer zijn dat ze dat proberen.
Zonde. Ik kan mij niet voorstellen dat Raikkonen lol gaat beleven aan een achterhoede team als Sauber.
@willeme: kijk even hoeveel punten Leclerc momenteel scoort. Sauber is absoluut geen achterhoede team meer
@eferrari: Alleen Williams doet het slechter. Toch best een achterhoedeteam. Is verder niet erg, maar ik vind Sauber meer een team waar je je carrière begint in plaats van afsluit.
dit is best bizar nieuws. Kimi die Ferrari verlaat. Ok prima. Maar dan nog 2 seizoenen voor Sauber rijden vind ik best bizar.
Mooi, kan hij ook nog ff Ericsson om de oren rijden en zijn we daar ook weer vanaf. Verder kan Kimi waarschijnlijk met goede feedback de Sauber-Alfa naar een hoger plan krijgen en wellicht kunnen ze meer punten pakken en zo de begroting helpen. Hij zal een leuke zakcent krijgen daar gok ik zo.
Kimi wilde gewoon ook een Giulia…
@cloverleaf: of een Giuuillliejetta
Ik snap niet dat hij dan voor Sauber wil gaan rijden
Seb gaat een zware kluif krijgen aan sjarrel. Mocht de ferrari volgend jaar weer zo goed zijn, zal charles zeker niet het hele seizoen achter hem rijden. Het is aan seb om dit jaar de titel te pakken denk ik..
Dat is toch hartstikke mooi om je carrière te beëindigen bij het team waar je ooit mee bent begonnen. Met zijn skills kunnen ze eindelijk weer wat punten behalen. Het is net alsof hij zijn oude team bedankt voor het starten van zijn carrière.
Ik ben eigenlijk wel blij dat Kimi nog even blijft. Met het vertrek van Alonso is Kimi de laatste overgebleven coureur die al meedeed in het jaar dat ik zelf actief F1 ben gaan kijken (2001), dus Kimi heeft voor mij wel enige sentimentele waarde.

Los daarvan vind ik het hartstikke slim dat hij naar Sauber gaat. We weten allemaal dat Kimi het racen en ontwikkelen van de auto ontzettend leuk vindt, maar dat het hele mediacircus eromheen hem gestolen kan worden. Door bij Sauber aan de slag te gaan kan hij wat meer in de luwte de laatste jaren van zijn carrière doorracen. Bovendien zijn de gevechten in het middenveld vaak veel spannender, dus als je enkel nog voor je plezier racet (geld, overwinningen en een titel heeft ‘ie immers al) zit je daar goed. Ik hoop alleen wel dat Sauber Ericsson eruit bonjourt en Giovinazzi of Vandoorne het tweede stoeltje geeft. Ik acht die kans klein, maar die jongens gun ik zo’n zitje veel meer dan Ericsson.
Wanneer je met de snelste auto niet in staat bent om ook maar 1 keer te winnen heb je misschien niets meer te zoeken in de F1. Beetje trieste situatie om dan maar bij Sauber te gaan rondhangen en andere talenten de mogelijkheid om te gaan racen te ontnemen.
@healey: talent een plekje ontnemen? De man maakt bij Ferrari plaats voor een jong talent, iets wat helemaal niet des Ferrari is.
Super gaaf! Nu wordt het F1 alleen maar interessanter. Zeer benieuwd hoe Verstappen en Leclerc met elkaar verhouden! En ik hoop dat Kimi lekker punten gaat binnen harken voor Sauber!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).