BREEK: overstuur is mogelijk met de nieuwe Audi SQ5

Auteur: , 26 Reacties

Nee geen zorgen, er is niks mis met je vloerverwarming. De hel is net bevroren, vandaar dat je wat kilte voelt rond je tenen.

Q5

De Audi Q5 gaat in Nederland als zoete broodjes over de toonbank. De meeste mensen zullen de auto echter niet kopen vanwege diens ontzettend dynamische stuurgedrag. Kan ook niet, want dat heeft de auto simpelweg niet. Zelfs de SQ5 ontbeert het échte gevoel dat je misschien zou hopen te krijgen van een Audi met een ‘S’-badge. Niet voor niks gooide Porsche naar eigen zeggen ongeveer de helft van de Q5-onderdelen weg toen ze Audi’s mid-size SUV als basis gebruikten voor hun Macan (rijtest).

De nieuwe SQ5 moet daar echter verandering in brengen. Met de nieuwe generatie moet je met je kinderen en labradoodle achterin lekker dwars kunnen gaan, mocht je dat willen. Dat claimt tenminste een hoge techneut-pief in gesprek met Autocar.

Om de staart van de SQ5 te laten dansen moet je waarschijnlijk wel ergens een vinkje gaan zetten op de optielijst achter het sport-differentieel. Dat wordt dus nog even een half uurtje door een pagina of 468 bladeren, maar daarna kan je dan ook met een ‘dab-of-oppo’ de oprit van je schoonouders opstormen. Sowieso is het volgens de techneut de bedoeling dat de nieuwe SQ5 een veel sportievere setup krijgt dan zijn non-S broeders. Standaard staat de auto waarschijnlijk op stalen veren met passieve dempers, maar luchtvering met actieve demping behoort ook tot de mogelijkheden.

Dit nieuwtje komt overigens in dezelfde week dat Der Spiegel bericht dat Audi van de VAG-overlords niet verder mag gaan met het ontwikkelen van hun eigen platforms. Dankzij dieselgate moet er bezuinigd worden bij het concern en dat zou volgens de spiegel het einde van het MLB-platform én de R8 kunnen betekenen.

Toekomstige Audi’s zouden daarmee wederom op platforms komen te staan van de andere merken in de VAG-stal, zoals Volkswagen’s MQB-platform of Porsche’s MSB-platform. Áls er nog een nieuwe R8 zou komen zou die het onderstel kunnn delen met de 911. Waarom dat dan niet meer zou kunnen gebeuren op basis van de Huracan is ons een beetje een raadsel, maar soit.

Dat MQB-verhaal is natuurlijk koren op de molen van de ‘meh, dure Volkswagen’-roepers. Maar, diezelfde lieden krijgen een bittere pil te verwerken als blijkt dat toekomstige A6-en en A8-en inderdaad op Porsche’s platform komen te staan. Dat opent namelijk de deur voor…RWD-Audi’s. Kijk, dan hebben we het pas écht over overstuur. Dat we de dag nog mogen meemaken!26 reacties

De meeste mensen kopen een nieuwe Q5 ook niet, maar leasen ‘m. Anders is ie te duur.
@e550: lekker boeiend
@e550: want? De leasemaatschappij doet er wat geld bij om de auto wat goedkoper te kunnen rijden?
@kareljansen: Ja ik heb die redenatie ook nooit begrepen .
Dat je die auto privé mag rijden is een aanvulling op je salaris , dat de fiscus daar dan belasting op heft is een andere discussie .
Feit blijft dat je voor die 400 euro per maand in een nieuwe auto rijdt niks met het voordelige van een lease auto te maken heeft maar enkel dat die zelfde auto bijna 2x word betaalt door zowel de bereider als de werkgever.
@luuktb: Moet je nagaan hoe interessant het is om als zelfstandige een auto zakelijk te rijden zonder bijtellingsvoordeel.
Ok, dus eerst onderstuur vanwege de belachelijke gewichtsverdeling van die hokken en dan bij meer gas overstuur?
Ik voorspel een zeer groot percentage sq5`s wat binnen korte tijd voor onderdelen te koop staat aangeboden.
@bimmert: als ik met mij 3-serie vol op het gas ga in een bocht heb ik ook eerste onderstuur om vervolgens overstuur te krijgen, zo gek is dat dus niet
@87sandyd: Dan ga je te vroeg op het gas.
En dat terwijl BMW zich helemaal richt op fwd… het moet niet gekker worden!
Dat zou nog eens tof zijn RWD Audi’s lekker driften met je a4 TDI
Misleidend titel. Niet leuk.
Ha labradoodle..
@pinut187: mooiste is. Dit is gewoon een echte hond. Alleen is het niet erkend als officieel ras. Dit is hond die bijna niet verhaard. Heeft te maken met honden allergie. Ofzo iets.
@gerjan: ja kende het soort hond wel, Obama heeft er 1 geloof ik..
Ik heb zowiezo nooit begrepen dat men zo ontieglijk veel meer wil betalen voor eigenlijk weinig meer behalve de baaaadge.
Me zou zich compleet genaaid voelen als ik erachter zou komen dat zo een Macan dus een halleve Audi cq Volkswagen is
Gelukkig voor de industrie geloven hele volksstammen in badge-magie
@desjonnies: ook op een Audi vliegen de volkswagen logotjes je tegemoet als je het eea demonteert/open haalt

tsja, waarom alles 4x ontwikkelen als het ook 1x kan
Overstuur is bij elke auto mogelijk.
@alcantara: valt tegen in een auto met fwd, zonder handrem en een ESP die niet af kan… En dat zijn meer en meer auto’s…
Fijne auto’s hoor, Audi’s, maar ik moet de eerste nog tegenkomen waar je sportief mee kan rijden, anders dan hard rechtdoor…
Pff dat is ook wel nodig.
Heb met een sq5 gereden. Man man man wat een onderstuur heeft dat hok.
Mocht iemand nog het filmpje van top gear met de vectra opc herineren. Dat dus, zo slecht is het rijgedrag.
Neem maar van mijn aan dat er geen achterwiel aangedreven Audi’s komen.
Toekomstige Audi’s A6, A7, A8, zullen dan gebruik gaan maken van MSB 4WD platforms, met quattro only.
De volgende generatie A7 en A8 zullen nog gewoon gebruik gaan maken van Audi’s MLB Evo platform.
De eerste Audi die wel op MSB gebouwd zou kunnen worden is de volgende generatie A6, de ontwikkeling van deze auto staat nog in de begin fase en zou nog eventueel kunnen switchen naar MSB met een kleine introductie vertraging.
Als ook de nieuwe A6 nog op MLB Evo gebouwd gaat worden, dan is het hele MSB verhaal pas aan de orde over 7-8 jaar.
Toekomstige Audi A4 en A5 zouden voortaan op VW’s MQB gebouwd gaan worden en veel techniek gaan delen met de VW Passat.
De toekomstige RS4 en RS5 zullen dan een 400+ pk 5 cilinder motor dwars voorin gaan krijgen.
@HZW: Over 7-8 jaar weet niemand nog dat je dit hebt verteld. O en, bron?
@hzw: ik vind het ook maar een vreemd verhaal. Volgens mij is er geen enkele MSB auto en het lijkt erop dat de neiuwe Panamera zelfs een MLB wagen is.
@mashell: Ik vraag mijn ook af was MSB is, ik heb meer het idee dat het Audi’s MLB Evo is die door Porsche verder ontwikkeld is en daarom nu MSB genoemd wordt.
SQ5 blijft dan ook een pittig fijne wagen!
Lekker driftjes leggen met je tdi :) ghelemaal mooi

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).