Porsche Macan Turbo: rijtest en video

Auteur: , 58 Reacties

Vier redenen om vooral wel een Macan te kopen, versus vier redenen om het vooral niet te doen.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Pro: nieuwer
Het SUV-segment is nogal modegevoelig, het liefst hebben kopers het model wat net vandaag voor het eerst de showroom binnen is gerold. Zo’n ouderwetse Cayenne, X6, Q5, Q7, Evoque kan echt niet meer. Het is de harde werkelijkheid, maar voorlopig is Porsche met de Macan dus in het voordeel.

Porsche Macan Turbo

Pro: gavere styling
De voorkant lijkt naar mijn smaak iets te veel op de Cayenne, maar verder staat er met de Macan een heel dik apparaat op de oprijlaan. Vooral in de testuitvoering met een goede maat jetsers, de witte kleur en de carbon sideblades op de deuren, valt de Macan in positieve zin op. Tijdens de logeerpartij bleek de Macan ook meer dan spotwaardig en dat kunnen we niet van alle auto’s zeggen die bij mij op visite komen.

Porsche Macan Turbo

Con: het zijn de opties die je nekken
Het testexemplaar kan over 6 jaar zo de occasionsites op als BOMVOL, met alle opties af-fabriek. Voor de tweedehands koper zijn dit namelijk erge prettige exemplaren om op de kop te tikken, de opties schrijven immers het hardst af. Iemand heeft echter ooit al die opties mogen pinnen. In dit geval de importeur PON, maar stel dat jij van je zuurverdiende centen de factuur had mogen voldoen. Dan doet het pijn om 40% bovenop de kale catalogusprijs te moeten aftikken. Toegegeven de hele lijst is nogal lang: twee kolommen op een A4 om exact te zijn, maar voor die 40 mille had je ook een redelijk uitgevoerde A4 (en dan bedoel ik Audi) of een Golf GTI kunnen kopen. Dat is best bizar.

Porsche Macan Turbo

De lange en prijzige optielijst verbaasde me niet (want Porsche), maar bracht me wel aan het denken. Zodra de nieuwigheid van het model af is (zie ook de eerste alinea) zal de Macan de concurrentie aan moeten met de andere SUV’s in het segment. Dat er een prijsverschil blijft met de anderen, zoals de Audi Q5, BMW X3, Lexus RX en Mercedes-Benz GLK (want allemaal geen Porsche) lijkt me niet eens onredelijk. Al die auto’s hebben gemeen dat je ze goed kan volhangen in de optie-sfeer, maar ook dat je dat in pakket-vorm kan doen (de zogenaamde Pro-Executive-Summum-Line-Avantgarde-whatever-S pakketten). Na inruil van je oude tandenborstel krijg je dan lederen bekleding, de grootste velgen aller tijden en alle elektronische goodies die je nooit gaat gebruiken of snappen. Overigens niet als de auto net op de markt is, dan moet je ook je tandpasta inleveren en is de value-for-money wat minder. Voor de koper met een beetje geduld zijn de opties vrijwel gratis als je toch al aan een nieuwe tandenborstel toe was.

Het probleem is niet zozeer dat Porsche een hele lange optielijst heeft. Sterker nog: hoe gaaf is het dat je cappucino-kleurige veiligheidsgordels kan bestellen a 440 euro? Het probleem is dat het prijspeil van de extra’s ongewijzigd lijkt ten opzichte van een 911 Turbo, maar dat is een auto met een heel andere instapprijs en vooral ook: hele andere concurrenten.

Porsche Macan Turbo

Con: is Porsche nog een sportwagen producent?
Het “internet” ging behoorlijk uit zijn stekker toen de Macan definitief werd gelanceerd. Het bijna heilig verklaarde Porsche had al credits verspeelt met de introductie van Cayenne, Panamera en dieselmotoren, maar nu was de maat voor sommigen vol. En als de maat vol is op internet dan weet je het wel: venijnige commentaren om nooit meer terug te komen/ voor altijd Porsche te haten/ nu echt nooit meer een Porsche te kopen (het budget was al een issue) spoten overal tevoorschijn. Ze hebben een punt, want Porsche bouwt nu meer reguliere auto’s dan sportauto’s.

Porsche Macan Turbo

Pro: schnell!
De Macan Turbo stampt er lekker vandoor als je het rechterpedaal gebruikt hoe deze bedoeld is. De 3.6 liter grote biturbo V6 (geen boxer dus) is altijd gekoppeld aan een zeventraps PDK bak met dubbele koppeling. De launch control werkt altijd (want Porsche) en dan stormt de Macan in een indrukwekkende 4,6 seconden naar de 100. Porsche doet niet gezellig mee met het Duitse herenakkoord om topsnelheden te begrenzen en dus haalt de Macan Turbo 266 km/u. Maximaal levert de V6 400 pk en 550 Nm, maar het is vooral het karakter van de V6 die overtuigd. Onderin is de V6 beresterk, maar het blok trekt net zo makkelijk door naar het maximum toerental van 6700 tpm.

Alle Macans hebben overigens een V6 met minimaal één turbo, vierwielaandrijving en een PDK bak. Ook zijn de prestaties van alle Macans te kwalificeren als: meer dan voldoende.

 
Motor
0-100
Topsnelheid
Prijs NL
Macan S Diesel3,0-liter V66,1s230 km/u€ 75.400
Macan S3,0-liter V6 biturbo5,2s254 km/u€ 77.900
Macan Turbo3,6-liter V6 biturbo4,6s266 km/u€ 100.700

Porsche Macan Turbo

Pro: het stuurt, remt en gaat als een Porsche
Het weggedrag is ronduit sportief. In principe is de Macan een achterwielaandrijver, althans onder normale omstandigheden gaat 80% van de kracht naar de achteras. Als de omstandigheden het vereisen kan de Macan meer kracht naar de voorwielen sturen. Doordat er zo weinig aandrijving naar de voorwielen gaat, wordt het stuurgevoel niet verpest door aandrijfreacties. Heel erg overstuurd is de Macan op de openbare weg niet, op gladdere ondergrond of op een circuit met veel ruimte kan er zeker wel een powerslide mee worden ingezet.

Porsche Macan Turbo

Con: groot van buiten, klein van binnen
De kofferbak is ok en de inzittenden voorin hebben het fijn. Het probleem zit dan ook vooral in het stuk daartussen: de achterbank. Tegenwoordig heb ik mooi referentiemateriaal in de vorm van een kinderstoel. Dat is altijd een onding om te plaatsen, maar daarna viel het mij ook nog eens tegen hoeveel ruimte de Macan echt heeft. Om het kinderzitje te vullen (met een kind dus) moest ik net zulke halsbrekende toeren uithalen als bij de eerste de beste sportiever gelijnde sedan of station. De passagiersstoel moest ook een heel stuk naar voren, anders schopte kinderzitvulling met d’r roze schoentjes continu tegen de stoel voor haar. Qua gezinsauto is de Macan dus zeker niet ideaal en is een Cayenne veruit te prefereren.

Porsche Macan Turbo

Con: de Audi-genen
De Macan is gebaseerd op het platform van de Audi Q5. Ook de versnellingsbak is geen officiële Porsche PDK-bak, maar het is een Audi S-Tronic bak. Niet dat het echt iets uitmaakt, maar toch zijn de roots dus duidelijk minder exclusief dan de Porsche badge doet vermoeden. Echt zwaarwegend is het nadeel ook niet, want zowel het uiterlijk als de beschikbare motoren wijken sterk af van de Q5.

Conclusie
Niet de ruimste, wel snel, opvallend, goed sturend, maar ook prijzig zodra er iets op de lange optielijst wordt aangevinkt. Persoonlijk zou ik afhaken op het gebrek aan ruimte of me nog verder kastijden en direct een 911 kopen. Daar zit ook een achterbank in die onpraktisch is, maar mocht je niet met kinderzitjes en vulling daarvan zitten, dan is de Macan een fantastisch apparaat. Filmpje!58 reacties

Mooie auto maar dat kinderzitje had er voor de foto wel uit gemogen…
@gearhead: misschien even de tekst lezen, scheelt ook…
Leuke video!

Tip v.d. dag Wouter: Als goed is komt de 918 Spyder komt zondag 8 juni op het TT-circuit in Assen tijdens het SupercarSunday event. (Zelfde dag als Viva Italia)

Tevens de altijd bijhorende auto-vergelijkservice: Vind de achterkant bijna op die rare Mitsubishi Lancer Sportback lijken. Voor- en zijkant daar in tegen vind ik wel weer mooier/strakker dan de Cayenne.
@GH: tip v.d. dag; er staan al een paar weekjes 2 918 spyders bij porsche gelderland ;)
http://www.autoblog.nl/nieuws/porsche-918-spyder-combo-in-nederland-67022
Vette rijtest! De Macan is samen met de 918 Spyder een Porsche waarvan ik weer eens een keertje kan zeggen dat ik hem prachtig vind! Kan niet wachten om hem te spotten
@toyotafortuner: naar mijn mening absoluut de mooiste Porsche van dit moment noem je niet.. de 991 GT3.
@jrmpower24: k zal m ook niet noemen. K geef geen f’s om een post-993 Elfje. Zelfs de door jou genoemde 911 GT3 doet me niks
@jrmpower24: hoe kan die nou mooi zijn? Grote gaten overal, Subaru STI WRX STD 555 of hoe het ook mag heten spoiler achterop. De GT3 is juist met gemak de lelijkste 991 variant. Maar dat geeft niet, die wagen is gebouwd om snel rondjes op een circuit te rijden, niet om mooi te zijn. Qua mooi zijn scoort deze Macan veel beter.
@toyotafortuner: Ik kan niet wachten tot dat deze Macan 3 jaar oud is, dan ben ik wel bereid om er 60k voor neer te leggen…

Prachtig, en net het juiste formaat voor de stad. Kan ik lekker in 4,6 sec van stoplicht naar stoplicht sprinten.
Mooie Macan, hij is kleiner maar ook beter geproportioneerd dan de Cayenne. Wel heel veel geld voor weinig ruimte.
Ik vind hem mooier dan de Cayenne, dat wel. Maar, die ruimte valt me wel erg tegen… Doe dan maar een Panamera, kom ik ook niet in de verleiding om een stukje over het gras af te snijden om vervolgens vast te komen staan… :D

Twee kritieken op het uiterlijk: de achterruit, die had van mij wat rechter gemogen, geeft m.i. een wat betere lijn en ook nog extra ruimte. En die side-blade… bleh. Maar da’s gelukkig een optie!
@masserati; tekst lezen scheelt niks: referentie voor de komende autotesten qua ruimte op de achtgerbank wordt gekaderd door telkenmale een kinderzitje te monteren?
Ik krijger honger van “makan”
@rotorpower: Ik wil wel maar Macan niet..
@paulaner: plank een beetje misgeslagen daar., jammer.
Goede rijtest waarin duidelijk de voor- en nadelen worden toegelicht. Ga zo door.
Persoonlijk vind ik de nadelen ook wel meevallen ten opzichte van de voordelen. Dat hij duur is, is een feit van algemene bekendheid. Dat de auto klein is van binnen, zal mij niet boeien. Ik zit toch voorin als ik hem koop. En de Audi-genen is wel iets waar ik me aan zou storen, maar het zal geen reden zijn om hem te laten staan.

Maar ik zou hem uiteindelijk nooit kopen, want ik vind hem lelijk.
In de rijtest zegt Wouter dat de macan in 4,8 seconde naar 100 sprint. En in de tekst hierboven staat er 4,6?
@230kompr: volgens mijn kenteken-app is het ook 4,8.
@230kompr die 4.6sec is met performance package incl launch control.
@jeanclaude: hahaha launch control op een SUV, hoe komen ze er op. Zal ook nog besteld worden ook vrees ik….
Wouter je bent echt de beste!
Voor iets meer dan die prijs incl. opties kun je ook een veel mooiere, veel stoerdere, vrijwel even snelle en veel grotere SUV kopen, b.v. een Jeep Grand Cherokee SRT8 (die is standaard full options, waarvoor je bij de Duitsers nog tienduizenden euri extra moet betalen). Kortom je bent gek als zo’n krappe SUV koopt voor zoveel geld.
Krijg er in het wit wel een beetje een Fyra-gevoel bij http://s8.postimg.org/yzba53t3p/Untitled_1.jpg
@iamthestig: haha…dacht zelf aan mini tractor, sneu, maar fyra beter vergelijk…oftewel, dit is voor de liefhebber geen Porsche!
Beetje veel geld, je had net zo goed de nieuwe bmw m3 of de binnekort verwachte Mercedes c63 amg ( weet niet of ie 63 gaat heten) kunnen gaan. Kosten minder en ik denk een stuk meer plezier
Een te kleine Cayenne dus. Duidelijk.
via Android app
Dit ding heeft de ‘net niet’ factor. Wie geeft er nou 80k aan een auto uit om vervolgens in het kleine broertje van te rijden? Om de een of andere reden vind ik een Range Rover Sport ook 100x meer hebben dan dit ding.
@knipperlichtje: je gaat toch niet in het kleine broertje van de Range Rover rijden?
@reactief: Die begint bij iets meer dan 80K ;)
via Android app
@reactief: ik zie de range rover sport meer als de yuppenversie van de normale (60 plusser) range rover
Mooie zwarte balken
Erg fraai apparaat, maar meer een lifestyle station/suv dan praktisch. Die sideblades zou ik niet aanvinken op de optielijst, zien er wel erg aftermarket uit.
Lijkt me iets voor tragisch hippe mensen. Type dat tien jaar geleden een flatscreen kocht aan 10000 euro.
@heidekonijn: of maar blijven vasthouden aan Apple. De oudere jongere
Tja, wat zal ik zeggen.
Jij klinkt lekker, het interieur is prachtig.

Maar het design vind ik, op de achterkant na, niet vloeiend/ een geheel.
en dan die naam.. Macan..
@paulaner: mjah…Het stuurtje ziet er wel goed uit.

Voor de rest gewoon een van de vele inwisselbare dikke duitse bakken die een mens kan kopen dezer dagen wat mij betreft. Moet zeggen dat ik ‘m al wat positiever zie dan na het zien van de eerste foto’s maar voor deze prijs zou ik echt wat anders kiezen.

Mede door de prijs knap ik natuurlijk toch ook totaal af op die Audi Q5 basis…fijn dat Porsche daardoor deze auto goedkoper kan maken, minder fijn dat je daar als koper niks van terugziet maar VAG gewoon lekker de marge nog verder opschroeft alsof die op Audi’s al niet dik genoeg is. Daardoor blijft het zoals veel ‘premium’ VAG producten toch ook een exercitie in hoe sla ik zoveel mogelijk munt uit mijn baaaaaaaaaaaadge en dat is nooit sympathiek.
Als je probeert motor en uitrusting een beetje hetzelfde te doen als de Cayenne, is ie even duur. Geen idee waarom je deze zou willen. En zeker niet voor €136.000!
Voor dat geld kan je elk ander type van Porsche ook kopen, als je niet te hebberig doet bij de optielijst.
@mout: ik heb juist geen idee waarom je nu nog een Cayenne zou kopen. De Macan is maar een fractie kleiner maar wel veel beter in proportie. Sinds de Macan is de Cayenne hopeloos verouderd.
@mashell:

Van binnen, en dan vooral achterin is ie echt veel kleiner.
Als je in de markt bent voor een auto als de Cayenne, dan valt de Macan zeker af.
Ik dacht dat de Macan word gemaakt om voor meer mensen Porsche bereikbaar te maken!
@sergio72:
Nope, de Macan is bedoelt om meer winst te maken op een Q5.
140k voor een Q5 formaat auto vind ik echt heel erg veel. Daar koop je 2 redelijk dikke X3en voor om maar is wat te noemen. Of een hele dikke X5. Dan ga je toch niet in zo’n klein ding zitten. T’zal vast verkopen, wij houden de Cayenne nog ff.
Tja als je iets nieuws voor je villa in Bloemendaal, Bergen of oid wil dan is dit misschien leuk, als weldenkend mens koop je geen SUV met 400pk of meer en iedere rationeel lopende Porsche suv-fan (want een Porsche fan gruwt natuurlijk val alles behalve sportwagens) koopt de S. 30mille verschil voor vrijwel dezelfde prestaties.. Moet je wel echt een micro-penis hebben wil je de Turbo kopen..
Oh “maar” 23 mille meer voor de turbo… Tja wtf dan maar geen mini voor je dochter!
De nieuwe Porsche Mac Snack. Speciaal ontwikkelt voor de nieuwe thuis bezorgdienst van de McDonalds.
Niemand die een printscreen hier in plakt van dat Wouter a la Mini Cooper z’n hoofd door de motorkap doet? lol
Tegen de geldende mening hier, maar ik vind het echt helemaal niks. Deze auto zou niet voorkomen op mijn top 30 lijst als ik 140K te besteden had. Buiten dat ik hem lelijk vind snap ik het voordeel ten opzichte van een snelle sedan of desnoods station niet als je iets snels zoekt dat ook nog praktisch is. Dat het onderhuids grotendeels een Q5 is helpt ook niet. Mooi dat ze daardoor de interessante modellen kunnen bouwen in hun gamma, maar als dat de reden moet zijn dat het kopen van deze auto interessant moet maken is er ook een steekje los.
Waar is de locatie die je ziet tussen 00:45 en 1:00?
Echt een hele dikke bak !
http://www.axelvr.nl/wp-content/uploads/2014/05/Porsche-Macan-Tturboo-2014-3.jpg

Vind de kont zo stiekem stukken beter dan die blote billen waarmee de Macan van de band af komt rollen.
macan! jij bent mooi van verre maar dichtbij verre van mooi!
@gerjan: in Vlaanderen zeggen we: je bent schoon van ver, maar ver van schoon
De macan is beter vergelijkbaar met een x3 als met een x5.
wanneer komt de Turbo S?
Zat veel humor in de video… Kan ik wel om lachen :P Ik heb zelf in een cayenne (van een kennis) gereden, een dieseltje maar echt zuinig zijn die niet hoor.. gemiddeld 1 op 12 voor een diesel! macan zal niet veel zuiniger zijn denk ik..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).