Buitenlanders ontlopen nog altijd massaal boetes

Auteur: , 47 Reacties

Voorbeeld: slechts één derde van de in 2015 uitgeschreven boetes aan Polen werd tot nu toe betaald.

Pool ontspringt de dans regelmatig

Daar werd je boos van hè? Altijd weer die verrekte Polen, stuur ze allemaal terug naar Rusland! Maar het is slechts een voorbeeld dat het AD vanmorgen geeft bij haar publicatie, er zullen vast meer nationaliteiten zijn die massaal de dans ontspringen. En de reden daarvoor is schrijnend.

Het probleem zit hem namelijk in de verjaringstermijn. Elke maand worden er tienduizenden boetes aan buitenlanders uitgeschreven (totaal 445.000 in de eerste helft van dit jaar) die lang niet allemaal betaald worden omdat een boete vervalt als de de bekeuring niet binnen vier maanden na de overtreding bij de overtreder aankomt. Het achterhalen van de adresgegevens van buitenlandse overtreders blijkt in de praktijk echter lastiger dan gedacht en dus verlopen veel boetes voordat ze geïnd kunnen worden. Een probleem dat ze ook in België kennen, trouwens.

Dit tot onvrede van een aantal politieke partijen. VVD en CDA willen daarom de wet wijzigen: voortaan moet een boete verjaren vier maanden nadat het adres van de overtreder is achterhaald. Bovendien moet de data tot vijf jaar bewaard blijven, iets wat nu wegens privacy-overwegingen niet mogelijk is.

Vanavond wordt er over de verkeersbegroting gepraat in de Tweede Kamer en daarbij zal ook dit voorstel besproken worden. De verwachting is dat een meerderheid de voorstellen zal steunen, die begroting zal immers sluitend gemaakt moeten worden en dan helpt dit ook weer een handje. Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft al aangegeven de handhavingstermijn voor het opleggen van een boete optimaal te willen benutten.

Foto: @yipikaye op Autojunk47 reacties

Geeft niet, dan betalen wij toch gewoon wat meer.
@rulefollower: Boetes zijn te hoog het is misselijkmakend een boete hoeft geen honderden euro te zijn een paar tientjes is ook een boete .
@riri: Ja maar dat is precies wat ze niet willen. Er zijn namelijk veel mensen die een tientje zo even betalen, een maand later begaan ze de overtreding weer omdat het “maar een paar tientjes kost”. Nu het bedrag van een boete zo hoog is, denk je wel twee keer na voor je een (bewuste) overtreding zou begaan…
@hight96: als.je echt wilt dat mensen geen overtredingen meer maken dan moet je de boetes nog veel hoger maken. Eerste keer 100 euro per km, tweede keer tien keer dat en daarna elke keer verdubbelen. Maar dan overtreed niemand nog een regel dus komen er geen inkomsten binnen. Kortom, het gaat nog steeds om de poen. Dus maak het dan wat dragelijker en laat het lekker bij een paar tientjes. Alsnog vervelend genoeg voor het over overgrote deel van de bevolking om het niet wekelijks te willen betalen.
@riri: Jij begrijpt het nog niet helemaal. De aanpak van het beboeten kan beter, zoals meer controles op het gebruik van de telefoon in het verkeer of wannabe Verstappens in de bebouwde kom, maar als het aan mij ligt mogen de boetes omhoog. 230 voor het gebruiken van je te telefoon? Veel te laag. Hup, gewoon 1000,- dokken. Het is toch ongelofelijk dat mensen het risico nemen om een heel gezin dood te rijden, omdat dat ene mailtje nog even moet of hun fb-status niet up to date is.
@pesu: geloof dat je memo niet gehad hebt , maar bij verkeersboete ’s gaat het om het geld en niet om de verkeersveiligheid en is het dus niet de bedoeling ons iets af te leren tbv de verkeersveiligheid maar om zo veel mogelijk geld binnen te halen met minder agenten en daar mee de staatskas te spekken en als de verkeersveiligheid daar toevallig bij gebaat is is dat mooi mee genomen daarom spreek je niet meer van agenten maar van mobile belastingen inspecteurs….
@dewitt: Ach, hou toch eens op met dat onnozele gezwets. Tuurlijk zitten er altijd wat rotte appels tussen, ook in de hogere cirkels van justitie. Maar de politieagenten die ik ken zijn jongens met goede bedoelingen en ik weet zeker dat dezelfde instelling in die hogere cirkels is terug te vinden.
Hoe kan een boete die je thuis op de mat hebt gekregen “verjaren” na 4 maanden?
@jack_abarth: Ik ben gelukkig niet de enige die daar geen r33t van begrijpt. Tegen mijn gewoonte in heb ik ook even op de AD site geklikt, maar daar staat echt hetzelfde. wat je als buitenlander dus moet doen, begrijp ik, is 4 maanden de boete laten liggen en dan hoef je ‘m niet meer te betalen? Zo krijgt de term symbool politiek een hele nieuwe lading…
@pomoek: @jack_abarth:
Ofwel heb ik het verkeerd begrepen ofwel jullie..

Indien ze na het flitsen binnen de 4 maanden de boete niet in de brievenbus van de buitenlandse overtreder kunnen droppen vervalt de boete. Als ze wel binnen de periode van 4 maanden na het flitsen, de gegevens van de overtreder achterhalen moeten ze gewoon betalen hoor. Maarja.. probeer maar eens de gegevens van een Pool/Bulgaar etc eens te achterhalen in die landen.. duurt veel te lang.
@misterdrogba:

Dat is de situatie zoals het nu is, en daardoor verjaard er teveel.
Dit is, volgens de tekst de oplossing maar dat slaat natuurlijk nergens op.

“Dit tot onvrede van een aantal politieke partijen. VVD en CDA willen daarom de wet wijzigen: voortaan moet een boete verjaren vier maanden nadat de overtreder de boete thuis heeft gekregen. Bovendien moet de data tot vijf jaar bewaard blijven, iets wat nu wegens privacy-overwegingen niet mogelijk is.”
@pomoek: Het staat wel degelijk fout in dit artikel en goed op de site van het AD. De ‘verjaring’ gaat in nadat het adres is achterhaald. Dit betekent dat men 4 maanden de tijd heeft om de bekeuring bij de overtreder te bezorgen / op de bus te doen. In het artikel staat ten onrechte dat de termijn ingaat nadat de bekeuring bezorgd is bij de overtreder. Dan kun je dus inderdaad simpelweg niet betalen.
@645cabrio: ah ok, dank je heb ik iets te snel het AD afgekraakt.
@jack_abarth: Na 4 maanden is het bedrag verdubbeld en jij verjaard :)
@jack_abarth: Het staat wel degelijk fout in dit artikel. De ‘verjaring’ gaat in nadat het adres is achterhaald. Dit betekent dat men 4 maanden de tijd heeft om de bekeuring bij de overtreder te bezorgen / op de bus te doen. In het artikel staat ten onrechte dat de termijn ingaat nadat de bekeuring bezorgd is bij de overtreder. Dan kun je dus inderdaad simpelweg niet betalen.
@jack_abarth: my bad, de tekst is aangepast. De verjaring moet vier maanden na achterhalen adres worden.
Is het dan gewoon een kwestie van 4 maanden wachten nadat je ‘m thuis hebt gekregen?
Betalen??
De oplossing is volgens mij héél simpel. Persoon A uit land X heeft een overtreding begaan in land Y. Land Y stuurt de boete naar het CJIB in land X. Alle boetes van personen uit land X worden maandelijks netjes betaald aan het CJIB van land Y en visa versa. Land Y verhaalt de boete op persoon A, eventueel met een opslag vanwege de gemaakte kosten.

Dat laatste vind ik nog eerlijk ook. Je bent te gast in het buitenland en daar een overtreding maken vind ik, moreel, zwaarder wegen dan een overtreding maken in je “eigen” land.
@pomoek: Hoe wil jij een Pool honderden euro’s laten betalen het is een arm land met veel werkloosheid.
@riri: niet alle Poolse bestuurders zijn arm. Heb genoeg dikke auto’s gezien op Pools kenteken. Laatst nog een Panamera en 5-serie GT.
@riri: Dat is zijn fout, moet hij zich maar aan de regels houden!
@riri: Valt wel mee. In stedelijke gebieden is de werkgelegenheid prima in orde. Maar dat doet ook niet ter zake. Het gaat erom dat de boete op de juiste plek komt.
Ik betaal boetes in het buitenland nooit. Ze komen netjes bij mij op de deurmat binnen. Echter als je niet betaald heb ik ooit een keer een aanmaning gehad maar daarna geven ze altijd op. Loont gewoon niet om er achter aan te gaan. Kost meer dan het oplevert. Dus ik gas vrolijk door, in het buitenland dan…….
@mark997gt3: heb je daar geen gezeik mee bij onze buurlanden? Die weten de weg naar het CJIB wel te vinden lijkt me
@camber24: Daar was ik dus bang voor en heb hem gewoon betaald. Ik was er nog blij mee ook! Die 2 tientjes voor 15km te hard (DE) betaalde ik maar al te graag na €239,00 (!!!) Voor inhalen over een dubbele doorgetrokken streep in NL.
@2wheeler: een boete van 2 tientjes betaal ik ook met plezier hoor! Die Duitsers hanteren wel schappelijke prijzen!
@camber24: nee hoor. Met het verdrag kunnen de buitenlandse instanties het adres dat bij het kenteken past opvragen. Meer niet. De boete innen is de taak van de buitenlandse instantie. Dat doet het cjib niet. In de praktijk kost het teveel moeite om achter niet betalers aan te gaan. Ze zijn denk ik blij met degene die betalen. De rest laten ze zitten, kost meer dan het oplevert.
@mark997gt3: maar is het niet zo het kenteken wordt opgeslagen? Als ze jou dan nog een keer aanhouden, dan kunnen ze het kenteken invoeren en kijken of je een openstaande boete hebt. Ik heb het in Nederland nog niet meegemaakt met een Russisch kenteken. Ik heb het helaas wel een keer meegemaakt in Finland. Een boete niet betaald, en jaar later aangehouden (met RUS kenteken) en toen moest ik mijn boete alsnog betalen.
@e550: daar heb je gelijk in. Maar dat is gewoon kansverdeling. Ben in 20 jaar twee maal aangehouden voor alcoholcontrole, verder nooit. Als ze me aanhouden dan betaal ik. Maar de Belgen, Fransen, Italianen, Spanjaarden hebben hun systemen echt niet Op orde als hier hoor. Vrees niet! In DUitsland wordt het vaak per bundesland geregistreerd dus dan moet je daar net aangehouden worden….. Die Bundeslander zijn behoorlijk onafhankelijk, dus geen landelijke registratie.
@mark997gt3:
Pardon… Fransen hebben hun systemen niet op orde????
Binnen 2 weken ontvang je al een boete uit Frankrijk. In het Nederlands met een brief hoe je bezwaar kan maken en een retourenveloppe
@mark997gt3: Dat dacht ik ook, tot ik voor de rechter moest komen in Antwerpen…
Betaalt……..
Het verschil tussen West- en Oost-Europa is groot. In het westen is het inkomen vanaf 1.386 euro per maand. In het oosten van Europa ligt het gemiddelde op 700 euro.

Stel je krijgt een boete uit Holland door rood licht rijden met de auto en motor van 230 euro en je rijdt 33 km te hard op de snelweg € 356 omdat je geen trajectcontrole kent .

Knappe Pool die zijn maandinkomen weggeeft en van de wind gaat leven.
@riri: Verkeersborden, regels, stoplichten… Ze staan er niet voor niks. Als je je er aan houdt zal er weinig aan de hand zijn…
@riri: Dus omdat ze daar minder geld hebben moeten wij al dat gedrag maar door de vingers zien? Wat een onzin.
Ik kreeg ze nieteens thuis toen ik nog in Budapest woonde… En het werkt 2 kanten op, wanneer een Nederlander in het buitenland (behalve de omliggende landen) een boete krijgt, ontvangt hij die ook niet thuis of betaald hij die niet.
Na 3-4maanden gaan die gasten naar huis toe ze betalen 20euro bij de poolse rdw voor een nieuw kenteken inclusief papieren dus ze komen na 3 weken terug met een andere auto
Zet je er toch gewoon een extra ambtenaren op? Snel terug verdiend.
STOP met miepen !
Het bedrag dat ik aan boetes heb gereden in de goeie ouwe tijd (ver voor de EU slavernij) in Frankrijk, Italië, Duitsland en België en Groot Brittannië, compenseert het aantal bekeuringen wat ongure individuen hier maken ruimschoots !
@autoblog @CasperH Het is inderdaad niet goed dat buitenlanders boetes ontlopen maar zo vinden veel mensen het ook niet goed, dat buitenlanders zich hier willen vestigen of hier naartoe vluchten. Maar als we het nu eens omdraaien en ons afvragen hoeveel Nederlanders zich in het buitenland gevestigd hebben en hoeveel Nederlanders in het buitenland hun boetes ontlopen.
Toen ik werd aangehouden ij Duitsland moest ik meteen aftikken omdat je geen postadres hebt in dat land. Moeten ze hier ook doen
Wordt hier niet boos van. Vaak geflitst in het buitenland en nog nooit een boete op de deurmat gehad. Dan ben ik namelijk ineens heel dankbaar en ga ik niet naar een ambassade en vragen waar mijn boete blijft.
In juli naar de DTM op Zandvoort op een rustige zondag. Trajectcontrole Leidschendam ofzo… ik reed 104… een week later zat de factuur al in de bus en 3 weken later al een herinnering. Best een efficiënte cash koe als je het mij vraagt.
Hoe kan het dan zijn dat ik binnen een week al een boete uit Frankrijk ontvang????????????
Alleen buitenlanders, of ook inwoners met een migratie achtergrond?
Typisch VVD. Noemen zichzelf liberaal maar als ze kunnen kloten met de burgers hun privacy dan doen ze het net zo makkelijk.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).