Tweede Kamer: begrotingsgat niet met boetes dichten

Auteur: , 47 Reacties

De Tweede Kamer is van mening dat boetes niet de oplossing zijn om een gat van €20 miljoen euro te dichten. Dat was wel het plan dat op Prinsjesdag werd gepresenteerd.

Politie heeft niks aan die extra Ferrari

Het ministerie van Veiligheid en Justitie had deze “oplossing” bedacht om een tekort van €20 miljoen euro aan te vullen. Ik maakte er nog een grapje over vanmorgen, maar goed. Meer handhaving zou dit wel even rechttrekken, dachten ze daar. Het gat is overigens ontstaan door acties van politieagenten vorig jaar, die een betere CAO probeerden af te dwingen.

Maar goed, de Tweede Kamer heeft dus een hardgrondig NEIN uitgesproken tegen dit Prinsjesdag-idee. De enige prikkel om meer boetes uit te delen moet immers de verkeersveiligheid zijn, niet het aanvullen van een bankrekening. Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie draait daar al weer lekker naar toe: “We willen minder verkeersdoden, de grondiger aanpak leidt nu eenmaal tot meer boetes.” Prima Ard, maar als het precies op €20 miljoen extra uitkomt, is dat wel lekker zeker?

Overigens hebben de vakbonden ook al gereageerd: ze weigeren meer boetes te schrijven om de schatkist te vullen. Dus dat zit wel snor.47 reacties

Het maakt niet uit hoe ze het brengen, het is algemeen bekend dat minstens 80% van de verkeersboetes worden uitgeschreven om de staatskas te spekken.

Wel mooi dat de vakbonden de boel weigeren uit te voeren.
@viezefreddyw: inderdaad hulde voor de vakbond in deze.
@viezefreddyw: Klopt en ik heb liever dat ze het gewoon eerlijk zeggen zodat we er over kunnen discussiëren.
@viezefreddyw: Ik vind algemeen bekend niet zo’n sterk argument.

Begroting overheid 2016: 237 miljard aan inkomsten. Verkeersboetes: 1,07 miljard (schatting over 2016). Een overheid die een begroting probeert te dichten met verkeersboetes is denk ik sowieso op het verkeerde paard aan het wedden. Klein Bier.
@pomoek: Maar ze proberen nu wel het begrotingstekort van de politie te dichten met boetes. Dat druist natuurlijk in tegen hetgeen waarvoor boetes bedoeld zijn, namelijk het vergroten van de verkeersveiligheid.
@berlinetta: daar ben ik het met je over eens. Dat is buitengewoon stupide.
@pomoek: ik ben het volkomen met je eens, volgens mij moet je bekeuringen niet begroting opnemen maar juist zien als extra wat binnen komt, waarmee je bvb de staatsschuld aflost.
Gewoon even een vloot wagens de snelweg opsturen en iedereen met een telefoon in z’n klauwen op de bon slingeren, ben je binnen een paar weken klaar en voegt bovendien echt iets toe aan de veiligheid.
Maargoed, ergens een flitser verstoppen en iedereen die 106 rijdt een prent sturen is natuurlijk nog makkelijker…
@trustmeiamanengineer: echt waar helemaal gelijk.
Noem mij dom maar heb best vaak die 5 a 7km/h boetes op de snelweg en toch zie ik de gevaarlijkste dingen gebeuren met die klote telefoon.
@trustmeiamanengineer: precies dat!
Mooie brede wegen met duidelijke belijning en goede verkeersborden met overzichtelijke situaties hebben veel meer verband met dodelijke verkeersongevallen dan of er wel of geen trajectcontroles op 5 baans snelwegen staan.
Zijn ze ff helemaal van de pot gerukt, waarom moet zo’n beetje elk begrotingstekort over de rug van de autorijder verhaald worden. Een schande, dat is het…
@goodolddays: Zijn ze ff helemaal van de pot gerukt, waarom moet zo’n beetje elk positief bericht over de rug van de overheid in iets negatiefs vertaald worden. Een schande, dat is het…
€20 miljoen. Zou dan maar eens stoppen met geld te sluizen naar de “kansenparels”, subsidies naar buitenlandse instellingen, gratis snoepreisjes voor bestuurders, “ontwikkelingshulp” voor Turkije terwijl Erdo dikke middelvinger naar ons opsteekt.. Denk dat we inmiddels al €50 miljoen hebben bespaard nu, als het niet meer is.
@str8six: Ontwikkelingshulp voor Turkije is onzin, europa is allang hun afspraak niet nagekomen. Daarom doet turkije niets meer.
@rs6issnel: Zullen we het een beetje on topic proberen te houden? Ik heb het graag over het buitenland, maar we hebben het nu over verkeersboetes.
Goh… misschien net zoals in Wallonie doen. Flitsers op 20km/h harder instellen dan is toegestaan. Dan pak je de ECHTE snelle rijders. En niet geflitst worden met 83 terwijl het 80 is. Waardeloos.
@G-Ammo: dan kun je net zo goed de max snelheid 20 km/h omhoog gooien…
@carman6: Maar zoals hij terecht aangeeft, de echte idioten pak je eruit. Vind het eigenlijk wel een redelijk plan. Mensen die een paar km te hard rijden laat je met rust, voelen zich ook niet constant “gepakt” door de overheid. Dat financier je door de véél te hard rijders extra te laten betalen. Lap maar gewoon € 1.000,- voor 20 km te hard in een 50 km zone.
@pomoek: maar dat doen we toch al door 3% marge en 6 km/h meetafwijking in te calculeren?
@pomoek: iedereen kan een 70 bord missen en met 50 een “bebouwde kom” (in belgië is dat niet altijd even duidelijk) inknallen. Serieuse boete voor iets onopzettelijks.
@carman6: Dan verleg je het probleem. Los je het niet op. Zelfde als pensioen leeftijd.
@G-Ammo: als je 83 rijdt waar je 80 mag krijg je ook in Nederland geen boete.
@sjonniedeluxe: Wel als die 83 gecorrigeerd is :)
@G-Ammo: Nee, is pas vanaf 4 gecorrigeerd te hard
@jrsmoke: zucht…
Als ze het nu eens zelf gaan geloven.
Zeg, geen grapjes over mijn bovenlipbegroeiing.

Als er nu eens echt gecontroleerd gaat worden op afstand houden, knipperlicht gebruiken en het gebruik van telefoons, dan gaat de verkeersveiligheid er ook echt op vooruit. Met name dat laatste loopt echt de spuigaten uit, levensgevaarlijk.
@motoragent: Ben het met je eens, maar dat is moeilijker controleren dan snelheid d.m.v. flitspalen. Dat gaat dus ook meer mankracht kosten en dus ook weer meer geld.
Misschien moet er een systeem worden aangebracht dat automatisch meet hoeveel afstand auto’s houden. Rij je er te dicht op dan word je geflitst. Het controleren op knipperlichten en telefoons lijkt me een stuk moeilijker.
@berlinetta: Dat hoeft niet zo moeilijk te zijn: http://www.autoblog.nl/archive/2011/04/07/nieuwe-3d-flitspaal-registreert-meerdere-overtredingen

Nadeel is wel dat dat weer eerst geld moet kosten voordat het wat oplevert.
@edge: Ja, dat is precies wat ik bedoel. Thanks! Ik heb een hekel aan flitspalen, maar deze flitspaal zou ik juist verwelkomen. Voorkomt een hoop gedoe en ergernissen op de weg.

En uiteraard zal het een hele investering zijn, maar aangezien het een EU-aangelegenheid betreft krijgen we wellicht nog wat subsidie ervoor. En reken maar dat dit zich terug gaat verdienen.
Nee, netjes is het niet. Wel handig, tenminste, als een stijging van de inkomstenbelasting hiermee wordt voorkomen. Ik let toch wel op flitsers.
Gewoon niet meer uitgeven dan er binnen komt?
@fordje: Of niet meer geld uitgeven aan wat er binnenkomt…
@fordje: het is de overheid waar we over speken; die heeft het geld al uitgegeven voordat ze überhaupt al iets ontvangen hebben aan inkomsten…
Verkoop die Gouden Koets. Heb je 20 miljoen.
@berlinetta: De duurste Spijker ooit!
@berlinetta: En dan moet Willy achterin een Politie Touran volgend jaar?
@trustmeiamanengineer:

http://speld.nl/2016/09/20/willem-alexander-arriveert-op-prinsjesdag-grote-draagstoel/

Ik vond dit wel een goede. Dan heeft Sylvana tenminste ook weer wat om zich druk over te maken.
Ja ze zeggen dat de automobilisten zich meer aan de regels houden en dat er daarom minder doekoe uit boetes komt maar ik denk dat gewoon meer mensen flitsmaestro aan ploppen. Any way als iedereen gewoon 1.25 euro lapt dan zijn we weer klaar want BAM 20 mln. dus laten we dat maar doen en dan kan ik lekker blijven cruisen in m’n Bimma.
Verdriet is het eerste woord wat mij binnenschiet, als ik hoor dat ze de kas met boetes op willen vullen. In mijn ogen verleg je dan je eigen verantwoordelijkheid. Wellicht moeten wij als bloggers een brief sturen die als volgt begint: lieve overheid, laat ons alsjeblieft onze pk’s behouden, ons rubber verbranden en euro 98 tanken zonder dat onze gezinnen honger lijden
#geenideewaaromikditallemaaltypdoei
Kwam er gisteren op de A1 nog 2 tegen die de staatskas goed gespekt hebben. Een Pool in een A3 samen met een NL E39 BMW. Die waarschijnlijk een discussie hadden… Beide met dik 170km/h langs een flitser. Ik reed kort daarvoor rond de 130km/h maar dankzij Flitsmeister op tijd gewaarschuwd. Was namelijk met open spitsstrook dus ook 100km/h max snelheid. Die gasten kwamen er voorbij zeilen, echt heel hard.
@e34m5touring: Volgens mij kom je er dan ook niet meer zomaar vanaf met een boete. Een dagvaarding en mogelijke rijontzegging heb je best kans op.
@berlinetta: Die BMW sowieso. Op basis van eigen ervaring (….) komt er, naast de door jou genoemde punten, nog wel een bekeuring van 4-500,- overheen.
@E34M5Touring: die Pool gaat die boete echt niet betalen hoor, maak je geen zorgen.
Lol. Duidelijk bijna verkiezingstijd. Het is weer de tijd van het Nee zeggen en Ja doen. Schoften zijn het toch!
Dat heb ik dus tegenpolitiek.
Totaal fantasieloos
En net als Got, hebben ze altijd meer geld nodig !
Vreemd genoeg nooit minder.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).