Cadillac Elmiraj Concept: dit is hoe je coupés maakt

Auteur: , 35 Reacties

Op Pebble Beach speelt Cadillac deze week een thuiswedstrijd en presenteerde daar voor eigen publiek deze monsterlijke coupé, de Elmiraj Concept.

In tijden van auto’s die steeds meer cilinders, cilinderinhoud en pk’s inleveren omwille van regelgeving die in dienst staat van Moeder Natuur, herinnert Cadillac er ons even fijntjes aan dat dit ooit anders was. Je weet wel, decennia geleden toen iedere Amerikaan een draaikolk in de benzinetank onderhield, en Cadillac serieus de lengte opzocht met haar coupés. Twee jaar geleden gaven ze ons de Ciel concept die dergelijke tijden even deed herleven, nu komen ze met de iets compactere (haha) Elmiraj Concept. Een auto die naar eigen zeggen geïnspireerd is op de Eldorado uit 1967.

Met 5.207 mm in de lengte is deze jongen namelijk nog steeds fors te noemen. De Elmiraj biedt plek aan vier inzittenden en die lijken aan beenruimte niets te kort te komen. Aan vermogen trouwens ook niet, want Cadillac monteerde een nieuwe twinturbo 4,5-liter V8 met 500 pk en 678 Nm aan koppel onder de langgerekte motorkap. Hot dang! Het stopwerk wordt verricht door keramische schijven die achter de 22-inch velgen schuilgaan.

Dit 1.814 kilogram wegende studiemodel is aan de voorkant erg goed gelukt, met een gigagrille en Caddy’s kenmerkende verticale LED-koplampen die een stukje doorlopen in de bovenkant. De enorme flanken zijn strak gelaten en worden niet door nuteloze vouwtjes of een overijverige designer onderbroken. Enkel het rooster in de zijschermen zorgt voor een onderbreking. Van achteren zien we een verticale verlichtingsset en een remlicht dat even breed is als het repertoire van Lee Towers. Helemaal des Cadillacs dus.

Cadillac Elmiraj Concept

Inzittenden worden in het interieur getrakteerd op een zee aan aluminium, Braziliaans hout en kamelenleer. De digitale tellers zijn achter stukken glas weggewerkt en voor je navigatiebehoefte kan er een 10-inch scherm uit de middenconsole geplopt worden.

Maar Cadillac, gaan we deze bad boy in productie nemen? Helaas. Reken daar niet op. Zie het vooral als een studiemodel die de designrichting van het merk aangeeft. Of, mocht er ooit een nieuw topmodel komen, dan kan dit wel eens als inspiratie dienen voor de tweedeurs coupéversie.

Laten we het hopen.

Video van de Elmiraj die uit rijden gaat op Autojunk.nl. Een woordje van het designteam vind je DAAR.
Video: Cadillac Elmiraj 201335 reacties

Erg gaaf ding, nu alleen nog even een andere naam verzinnen.
@lenny98:

“baby potvis” ..
lijkt me een passendere naam ..
@lenny98: Beetje verkrachte versie van ‘El Mirage’, wat dan wel weer passend is, aangezien de Cadillac Mirage een verkrachte pick-up versie is van de Coupe de Ville, wat weer een coupe was:

http://www.facereplace.com/mirage/History%20of%20the%20Cadillac%20Mirage.htm
Prachtige auto weer van Cadillac! Alleen jammer dat ie nooit in productie komt.
Rip to the ciel concept!…
Heerlijk ding! Maken! Achterlichten doen me een beetje aan Jaguar XJ denken trouwens.
@mistertie:
Achterlichten zijn erg mooi. Als ze ze maar niet van TicTac-doosjes-plastic maken zoals bij de Escalade…
Ik heb niks met Amerikaanse auto’s, maar dit ziet er toch erg goed uit. Mag zo in productie. Alleen die naam even veranderen.
Mooi, vooral de neus. Hoop dat we die terugzien…
Uiteindelijk is het wel zo dat er redelijk wat elementen van die Sixteen uit 2003 terug zijn gekomen in de ‘3 letterige types’ van nu. Dus misschien dat over een jaar of 10 er ook wel wat elementen van deze terug zijn te vinden in modellen van Cadillac.
Je kan het ook negatief zien: Lancia had deze achterlichten al 10 jaar geleden en er zijn al wat Franse en Aziatische modellen die elementen uit de snoet van dit beest in productie hebben. Op die manier kan je zeggen dat dit concept eigenlijk een mengelmoes is van Cadillacs eigen met moderne elementen van andere merken.
Afgezien van het feit dat die een mooi concept is, had je dit exacte concept eigenlijk 5 jaar geleden moeten kunnen verwachten.
@gregorius: De verticale achterlichten zijn typerend voor Cadillac sinds midden jaren 60.
@gregorius:

enig idee hebt hoe een 67er Eldorado er uit ziet ??
@lincoln: zit wel wat vergelijkbaars in de achterlichten ja
Mooi ding hoor, nou nog maken.
Detroit strikes back??

Ik vind de Amerikanen erg goed bezig de laatste 2 tot 3 jaar. Ook dit is weer erg mooi.
Wauw :o
16 letters 3 woorden…… In productie nemen
Dit is niet rijden maar genieten, in zo’n auto.
Hij is echt zooooo geil. Doet achteraan aan jag denken, maar dan mooier.
Wat een mooi ding, zeg!
Wauw, dat design van de Amerikanen begint er steeds strakker uit te zien!
De concepts van Cadillac zijn erg mooi, de Ciel ook bv. Jammer alleen dat ze ze niet in productie nemen
Zo gestroomlijnd als een baksteen, yeah baby!!
afzichtelijk ding ..

de huidige Cadillac line-up ziet er beter uit iig ..
Bijna zo mooi als de ciel, en voor een ciel zou ik mn huis, vriendin hond al mn geld en zelfs mijn ipad inruilen!
Helft van de lengte, drie kwart van de breedte, 4 cillinder turbo / V6 erin en je hebt een reële auto.
Waanzinnig, maken dit ding. Ben normaal gesproken helemaal geen fan van Amerikaanse troep, maar dit ziet er goed uit!
Moest ik me onbewust zijn van alle rommel die ze nu verkopen en enkel het spul uit de 50s en 60s gezien hebben zou dit (samen met de Ciel) zijn wat ik van een amerikaan verwacht.

Prachtig ding, zou het doodgraag terugzien op de weg.
En wees eerlijk deze wagen is alles behalve lomp, plomp of zwaar.
Een DB9 lijkt misschien lichter en eleganter te zijn maar die zet amper een gram minder op de weegschaal dan de 1800kg van deze wagen.
Zonde dat dit ding er niet gaat komen.
Niet omdat ik het wil hebben maar omdat de rest dan eens in gang zou moeten schieten.
Hij is echt lekker :)
Gewoon in productie nemen die handel, wat een strakke bak!
Fantastisch! Het enige probleem is dat Cadillac ons de laatste jaren de mooiste concepts voorschotelt waar iedereen lyrisch over is en je er vervolgens nooit meer iets van ziet of hoort. Met auto’s als deze zouden ze zich weer serieus op de kaart kunnen zetten.
Cadillac werkt aan een model boven de XTS, dus wellicht/hopelijk is dit een hint en niet de zoveelste concept waar verder niks mee gedaan wordt.
altijd al een zwak gehad voor grote coupe’s. echt prachtig, als ze deze in productie zouden nemen dan wordt het echt een imagobouwer voor caddilac. jammer dat het weer een conceptje is..
Ik vind de designtaal van Cadillac nog steeds mooi al is het al een tijdje hetzelfde. De neus is mooi, de rest vind ik minder geslaagd. Vreemd dat ze niet overwegen om hem in productie te nemen. Toen ik de foto’s bekeek had ik wel het idee dat het een voorbode was voor een productiemodel.
Prachtig, zeker prachtig. Maar de genoemde 67er Eldorado doet me net iets meer. Ik zie wel de gelijkenissen.
Dit is geen Amerikaanse maar een Chinese auto. Zou er nog goed verkopen ook…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).