Chris Svensson, designer Ford GT, overleden (53)

Auteur: , 13 Reacties

De man achter de GT is niet meer onder ons.

Chris Svensson, designer Ford GT, overleden (53)

Afgelopen weekend is auto-ontwerper Chris Svensson op slechts 53-jarige leeftijd overleden. De designer, die vrijwel zijn hele carrière bij Ford doorbracht, heeft de strijd tegen kanker verloren.

Naast de moderne Ford GT, was Svensson ook mede verantwoordelijk voor het design van de eerste generatie Ford Ka. Een populaire compacte stadsauto die vandaag de dag nog steeds in het straatbeeld verschijnt. De in Engeland geboren ontwerper begon zijn taak als designer bij Ford in 1992. Hij heeft uiteindelijk 26 jaar mogen werken voor het automerk. Zijn laatste taak was Global Design Director, een job die hij sinds januari 2014 uit mocht voeren. Ondanks zijn ziekte heeft Svensson tot 1 juli kunnen werken.

Met de Ford GT laat Svensson een mooie legacy achter. De Amerikaanse autofabrikant is dit jaar begonnen met het leveren van de supercar en de ontwerper heeft in elk geval mee kunnen maken dat ‘zijn’ auto in handen van klanten terecht is gekomen. Svensson laat een vrouw en twee dochters achter.13 reacties

Triest, weer die verschrikkelijke ziekte. Wel fijn dat hij nog even trots heeft mogen zijn op zijn GT, hij laat wat moois achter!
53 jaar… Dan is het leven echt te kort om saaie dingen te doen. Deze man heeft wel wat moois neergezet. Het zou het plaatje compleet maken als Ford met een Svensson special GT oid zou komen.
@viezefreddyw: aan zoiets zat ik ook al te denken, het zou een mooi gebaar zijn voor zijn vrouw en kinderen dat hij dan op zo’n manier wordt geëerd
@lekkerlinksrijden: misschien veilen en de opbrengst aan hen doneren (of aan een goed doel tegen kanker, misschien hebben ze aan geld geen gebrek)
@viezefreddyw: hier sluit ik me volledig bij aan. Een beter passed eerbetoon zou ik niet weten te bedenken.
Naar zeg. Te vroeg maar wel bijna in het harnas gestorven.

AB zou eigenlijk een een achtergrond verhaal moeten schrijven over de eerste Ka. Een mooie super auto tekenen is knap maar een a segment model teken met alle beperkingen die bij dat segment horen die zo onderscheidend is is veel knapper.
@sketcher: Ik ooit eens gelezen of gehoord dat het concept van de ka, geschetst is door een stagiair. Ben benieuwd of dat verhaal ook echt klopt.
@sketcher: goed plan!
We hebben er thuis (mn moeder dan) 3 versleten. Grappige karretjes die verrassend leuk reden voor zo’n kleine stadsvlo.

Misschien ook leuk om dan wat uit te wijden naar de studie voor de 5 deurs Ka die Karmann volgens mij ooit maakte: geel met bruin leer, echt een tof ding.
@sketcher: Ja dat was hij dus die de KA ontwierp als thesis voor zijn studie aan de universiteit van Coventry of London RCA.

“However, his first professional project after studying at Coventry and RCA was the much humbler Ka, based on his thesis project and taken through to reality via Ford’s Cologne design centre. From that point on, he never left Ford, rising through the ranks and working for them all over the globe.”
@sketcher:

https://i2.wp.com/www.formtrends.com/wp-content/uploads/2015/11/ford-ka_gen-1.jpg?resize=750%2C509&ssl=1

Ik dacht al hoe kan dat kwa leeftijd maar zijn concept was dus al van 2003, de KA kwam pas in 1996. Zijn project was dus behalve het begin van de KA ook de grondlegger van het New Edge design dat erg succesvol was voor Ford.
Klote ziekte, wat een leeftijd. Veel te jong.
Erg zuur om op deze leeftijd te overlijden….op elke leeftijd als het gaat om deze ziekte….

Ik kan er nog steeds niet bij dat vrijwel de gehele jonge generatie nog steeds met deze ziekte loopt te smijten alsof het niets is. Maargoed, het besef komt vast wel zodra ze gaan meemaken dat ook hun eigen familieleden in een kistje verdwijnen….
@ablogjunk: tja ik hoor regelmatig het k-woord bij rondhangende hangjongeren hier. Ik wens het hen intussen zelf toe…

Ik heb onlangs zelf mijn vader verloren, niet door deze ziekte maar hij had alles wel gedaan en is nog 76 geworden, het was gewoon op… maar 53 is wel erg vroeg. :(

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).