Circuit Park Zandvoort verkocht aan Prins Bernhard Jr.

Auteur: , 57 Reacties

Volgens bronnen is Prins Bernhard Junior klaar met de overname van Circuit Park Zandvoort.

Prins Bernhard van Oranje bijna klaar om Circuit Zandvoort te kopen

Het Circuit Park Zandvoort staat al jaren te koop, omdat het moeilijk blijkt aansprekende evenementen aan te trekken. Het is moeilijk om het ooit super populaire circuit draaiende te houden, maar met een lid van de koninklijke familie als eigenaar zou dat wellicht een stukje makkelijker moeten worden. De 46 jaar oude Bernhard van Oranje is (net als broertje Pieter Christiaan) zelf een fanatiek coureur die onder meer meereed in de Mille Miglia en dat hij ook wel eens een auto heeft opgevouwen op Zandvoort. Bovendien is hij een groot autoliefhebber. We weten dat onder andere een TVR Sagaris en een Alfa Romeo 8C zijn oprijlaan gesierd hebben. Zijn vrouw Anette is zijn grootste fan, overigens.

Volgens De Telegraaf vanmorgen is één en ander bijna rond en wil Circuitdirecteur Erik Weijers niet reageren. Onze bronnen melden ons dat de deal achter de schermen al rond is, maar dat er nog gewacht wordt tot begin 2016 met het bekendmaken van de overname. Hoe het precies zit zal de komende weken wel duidelijk worden.

Maar als het circuit in handen komt van de Prins, is het dan niet betaald met belastinggeld? En is het circuit dan eigenlijk niet een klein beetje van ons allemaal? Gratis trackdays, anyone?

Fotocredit: Autojunk57 reacties

F1 later weer terug naar Zandvoort?
@falcon: formule e misschien, f1 gaat om meerdere redenen niet lukken maar zou super zijn.
@sketcher: De Formule E zou heel goed kunnen, maar dat wordt ook pas wat over een paar jaar als de wagens krachtig genoeg zijn. Het circuit in Monaco is bijvoorbeeld aangepast voor de Formule E omdat ze anders niet genoeg rempunten hebben om remenergie terug te winnen en ze als gevolg de race niet kunnen rijden met maar twee auto’s/acculadingen. Als de FE over een aantal jaar over een beter pakket beschikt waarmee de teams geen auto tussendoor hoeven te wisselen en ook niet zo spaarzaam hoeven te rijden zullen we “echte” circuits op de kalender gaan zien. Tot die tijd zijn het vooral stratencircuits met veel 90-gradenbochten en chicanes.
@Edge: Monaco is toch dat stratencircuit waar normale race auto’s problemen hebben om voldoende koeling te krijgen omdat ze onvoldoende op snelheid rijden vanwege alle langzame bochten die er in zitten? En dat zou dan slecht werken voor Formule E wagens?
@falcon: dat kan, moet je alleen ff een b-52 over laten vliegen en z’n ding laten doen en opnieuw alles opbouwen.
Het is een prachtig circuit maar wat een oude bende is het toch ook
Dat gezeik over belastinggeld altijd…

Het meeste geld dat ons Koningshuis opstrijkt komt uit investeringen. En Bernhard heeft gewoon een (goede) baan.
@Original_Arnoud: gaat erom waaraan het gespendeerd wordt, er komt zoveel binnen maar het wordt er dezelfde dag net zo makkelijk weer uit gegooit door een stelletje werkschuwe ambtenaren die als target meekrijgen om dat potje juist op te krijgen..
Maar goed, misschien als je het blijft roepen, kom je nog is in aanmerking voor een lintje vd koningin! :)
@lekkaah:
Je kunt Bernhard voor van alles uitmaken. Behalve werkschuw. Lees maar eens een beetje over wat hij allemaal al bereikt heeft. En hij is geen ambtenaar.
@Original_Arnoud: gewoon afschaffen die pretentieuze middeleeuwse geldverslindende meuk.. is niet meer in deze tijd, zijn we veel te nuchter voor hedendaags
@lekkaah:
Jij wilt liever een president? Kijk eens naar de campagnes voor presidentsverkiezingen in de USA. Alsof dat geen geldverslinding is. Of heb je liever een ceremoniële president zoals Duitsland? Ik denk dat we dan beter af zijn met een koning. Ons Koningshuis heeft hechte vriendschappen in het buitenland. Erg handig bij handelsmissies. Zo’n president zal dat nooit lukken want die zit er maar een paar jaar.

Bovendien: een president is nóg zo’n mannetje die tijdens zijn campagne gouden bergen belooft. Echter rolt hij je portemonnee tijdens zijn termijn en vertrekt daarna met zijn eigen gouden berg(je).
@Original_Arnoud: point taken, ook zeker niet ideaal maar welk systeem is dat wel? De president wordt iig op zn minst gekozen door het volk, dat is mijn ogen erg belangrijk, niet ideaal, maar wel het meest ideaal imho
@lekkaah: Ook daar kunnen we makkelijk over zijn: het feit dat we nog steeds een koningshuis hebben is democratisch besloten. Als ons parlement (democratisch gekozen) besluit dat we het koningshuis af moeten schaffen en een republiek moeten worden, dan zal dat gebeuren. En dat is tot nu toe nog niet gebeurd.

Overigens kun je vinden dat het instituut ‘koningshuis’ middeleeuws is, maar ik kan je melden dat koningshuizen in de Middeleeuwen heel anders te werk gingen dan Bea en WimLex…
@lekkaah: een president vertolkt dan ook een heel andere rol dan onze koning.
Het hebben van een monarchie heeft veel voordelen zeker wanneer het verstandige mensen zijn die het niet te hoog in hun bol hebben.
Het argument over kosten heb ik nooit begrepen, de koning en koningin werken zich een slag in de rondte. Afgelopen reis naar China bracht ruim een miljard aan handel voor Nederlandse bedrijven op wat het koningshuis in tegenstelling tot andere ambtelijke instanties een winstgevend orgaan maakt.
@Foramen: Maar wat je nu opnoemt, is het naspreken van koningshuispropaganda.
Maar ik ga ik je gelijkgeven; een handelsmissie waar de koning bij mee komt, zal wat deuren openen; deuren die normaal misschien niet open gaan, maar..
Tijdens dit soort missies worden geen contracten van A-Z geregeld; van kennismaking tot handtekening. Echter, de vaak overschatte ‘waarde’ van het contract, staat wel mooi in het persbericht.
Daarnaast is dit ook economisch gezien, vaak niet per se de beste omstandigheid: afnemers van dergelijke contracten (of dat nou een NL of CHN partij is), waren vaak al op zoek naar een geschikte partij. Die hadden ze toch wel gevonden en vaak genoeg ook voor eenzelfde of betere prijs. Het kan net zo goed zijn dat een vergelijkbaar Nederlands bedrijf de order misloopt door een vergelijkbaar event waar de Nederlandse-salesman niet aanwezig bij mocht zijn.

En dan de opbrengsten; het zijn vaak grotere bedrijven die aan dit soort handelsmissies mee mogen doen. Bedrijven die OF door hele rijke mensen in bezit zijn, of beursgenoteerd. Wie profiteren hier het meeste van? De vermogende investeerders; die vaker niet dan wel Nederlands zijn; en die ook net zo vaak erg goed zijn in het ontwijken van winstbelasting.

Eerst volgende opmerking van ‘ja’ zeggers is dan: maar het levert werk op voor Nederlanders. Antwoord: soms. Vaak worden deze zaken net zo hard weer ge-outsourced naar het buitenland en ook vaak is het geen basis voor structurele werkverschaffing.

En stel dat die bedrijven die profiteren van dit soort handelsmissies nou dan ook alle kosten betalen, inclusief de gages van het koningshuis; dan lijkt het me ene prima idee. Lijkt me stug dat dat gebeurt echter.
@Original_Arnoud: Daarbij moet wel gezegd worden dat die campagnes gevoerd worden met voornamelijk dat van donaties afkomstig is. Of in het geval van Donald Trump zelfs uit zijn eigen portemonnee omdat hij geen spreekpop voor bedrijven en instanties wil zijn.
@Edge:
Dat was nog het minst sterke argument uit mijn betoog.
@Original_Arnoud: En mogelijkheid is het hebben van een 2e vice-premier en her een der een vice-minister van ecomische zaken / buitelandse zaken.
Als de premier, mineco, minbuza dan ergens het land moeten vertegenwoordigen, kan het parlement ondertussen lekker doorvergaderen over zinnige dingen + het beantwoorden van idiote kamervragen van PVV, SP, PvdDieren en de SGP.
@gregorius: btw. Misschien goed voor jou om te weten dat moties van de SGP bijna altijd worden gesteund. Zo onzinnig zijn ze dan ook weer niet…
@jerry: Maar de SGP afkraken, dat is juist heel gemakkelijk zonder enige voorkennis.
@lekkaah: en sommige mensen zijn te plat. Geen gevoel voor stijl, decorum en historie. Kiezen liever een pvv-er ofzo als president. Dat kost tenslotte niks.
De standing van ons koningshuis heeft vele functies, en vele goed. Levert ook veel geld op. Nadelen zijn er ook, net als meningen.
@highgear: ooh leuk man! persoonlijk worden en pvv dr bij halen! Duurde nog best lang.. Nu nog een godwin plz
@lekkaah: hoezo persoonlijk? Ik refereer aan sommige mensen… Of voel je je aangesproken?
@lekkaah: psst. het Koninkrijk der Nederlanden bestond in 2015 pas 200 jaar en de middeleeuwen waren zo ongeveer in 1500 wel voorbij. Het koningshuis kan dus niet middeleeuws zijn.
@lekkaah: en juist jouw reactie bevestigt zijn standpunt
@desalen: hoezo dat? jij vind dit een briljante investering?
@lekkaah: Nee, hij bedoelt dat er in een republiek geen ambtenaren zijn die geld over de balk smijten.
@lekkaah: dat zeg ik niet. Ik doel op jouw loze uitspraken, dat die bevestigen dat er altijd gezeikt wordt over belastinggeld. We hebben geen flauw idee waar het geld vandaan komt dat hier voor gebruikt is en wordt. En zoals door meerdere mensen wordt aangegeven: meneer heeft een paar goede baantjes (al dan niet gehad) en investeringen gedaan.
En laat wel wezen: als zijn salaris uit belastinggeld wordt betaald, dan is hetgeen hij koopt van zijn salaris betaald en niet van mijn of jouw geld.

Omdat jij bijvoorbeeld bij Shell werkt en ik bij Shell tank, dan is een deel van jouw huis toch ook niet van mij? Maar toch is een deel van mijn uitgegeven geld gebruikt voor jouw loon.

Anyway.
@lekkaah: echt kerel, je snapt het niet echt he?
Je vergeet dat het koningshuis juist geld oplevert, want je koning is steevast aan het lobbyen bij andere landen omtrent handel en zaken doen.
Maar dat zien we allemaal niet, want in de Story staan alleen de foto’s van de ski-vakanties…
@lekkaah: In het Elysée, de Franse presidentiële woning, werken 1500 mensen. Need I say more?
@lekkaah: hij is geen lid van het koninklijk huis maar van de koninklijke familie. Dus hij werkt gewoon voor zijn geld. Inderdaad maxima en willem alexander krijgen salaris van uit de staat ja. Leden van koniklijke familie niet
@Original_Arnoud: Nog afgezien van het feit dat Bernhard Jr. officieel helemaal geen lid is van het Koninklijk Huis, en dus ook geen vaste toelage krijgt. Alleen als hij ergens moet opdraven omdat zijn neef Koning is, of omdat z’n tante Koningin is geweest – dan krijgt hij een vergoeding. En die zal ongetwijfeld ruim zijn, soit. Je kunt er zeker nog geen circuit van kopen.
@potver7: Hoogstens een set goude tentharingen voor een circustent.. Al dat gepeupel over belastingeld is vermoeiend. Vooral die groep mensen die er iets over roepen maar verder as usual niets vanaf weten omdat het 8 uur journaal al een hele opgave voor ze is…
@Original_Arnoud: Deze hele discussie is inderdaad onzin. De Van Vollenhovens krijgen geen cent belastinggeld want ze zijn geen lid van het Koninklijk Huis. Alles wat Bernhard erin stopt komt dus uit eigen zak. Helemaal zelf verdiend. Meer dan wat al die lease-rijdende reageerders hier kunnen zeggen.
Makkelijk om zo’n prins af te zeiken over belastinggeld etc.

Uiteindelijk heeft ie, steeds met vrienden, wel een aantal bedrijfjes opgezet. Voornamelijk in makkelijke dingen; koeriersdienst, webpagina’s maken en IT outsourcing.
Ik kan me voorstellen dat ie daar het eea. aan inkomsten vandaan kan halen.

Of ie alle contracten heeft weten te krijgen omdat zijn bedrijfjes het beste aanbod hadden, of omdat er deuren voor hem open gingen die voor concurrenten niet open gingen… tja; zo zal het altijd blijven.
@gregorius: hoe ist in zwitserländ? :)
@lekkaah: Prima, niets te klagen. Druk in de weer met winterbanden+velgen voor de M3 en met een beetje mazzel lekker boarden in de zon op zondag. Allemaal door work hard play hard.
Als ik het startkapitaal had kunnen krijgen + sommige contacten, gedurende de laatste jaren van mijn studie; dan had mijn leven er heel anders uit gezien. Werd m niet, dus dan maar loondienst!
@gregorius: thats ze spirit :)
Komen iig wel overeen qua smaak
Is er toch nog een oranje die wat nuttigs doet. (sorry ik kon het niet laten)
Ik weet niet hoor, maar volgens mij krijgt junior helemaal niks van de belastingbetaler. Tenminste niet in de vorm van een uitkering of zo. Als je een klant van één van z’n ondernemingen bent dan is het natuurlijk een ander verhaal…
Volgens mij krijgen alleen WimLex, Maxima en Bea een jaarlijkse uitkering.

Denk alleen dat dit geen goede investering is. Misschien meer iets als een speeltje voor hem?
Goeie gozer, heeft plezier in racen en mooie auto’s, zelfsupporting en volgt zijn hart, kan Prins pils een voorbeeld aan nemen.
@toniominestrone: Die punten over self-supporting en het eigen hart volgen kun je vast niet onderbouwen.
Ach, als hij met ons belastinggeld een circuit redt, dan word er ook eens belastinggeld op een leuke manier besteed….
Zullen we binnenkort oranje cijfers zien in plaats van rooie cijfers?
Los van wat ik van het koningshuis vind ik het iemand met goede contacten en passie voor de auto sport en dat kan alleen maar goed zijn.

Hopelijk volgen er meer en leukere evenementen. F1 lijkt me uitgesloten maar WTCC zou leuk zijn bijvoorbeeld.
@sketcher: *ik moet is zijn
Mooi dat het circuit in handen komt van een echte autoliefhebber. Ik hoop dat hij de middelen/partners heeft om het ook goed te onderhouden en eventueel te moderniseren zodat we de komende jaren kunnen blijven genieten van de DTM op Zandvoort, en wellicht nog een stapje verder kunnen gaan door het WTCC binnen te halen. Of, als hij toch helemaal uit zijn plaat wilt gaan natuurlijk de Formule 1, maar de kans hij dat voor elkaar kan krijgen is toch wel heel erg klein.
Dat zou goed nieuws zijn! Misschien is er ook dan budget voor vernieuwingen en verbeteringen aan het circuit.

Oja en de naam moet dan wel veranderen vind ik.
van: Circuit Park Zandvoort (CPZ)
naar: Koninklijk Circuit Park Zandvoort (KCPZ)

Best cool toch?
Misschien heeft hij wel hele goeie ideeen.Openstellen voor amateurs bijvoorbeeld.Net als de”Ring”.Meerdere dagen open stellen voor clubs,etc
Leuk voor Prinsch B Jr. Gun t hem van harte.
Het blijft jammer dat de lokale overheid van Zandvoort nog niet inzien welk economisch belang het circuit heeft en kan hebben. Grote evenementen op het circuit geven een boost voor de omgeving en geven daarnaast de kans om aan citymarketing te doen. F1 gaat nooit meer gebeuren maar DTM, WTCC, TCR en misschien zelfs WEC zouden mooie evenementen zijn voor Zandvoort
@freeze: ik denk meer dat de vlakbij gelegen bewoners van de flats daar het niet willen zien. Overlast enzo. (Welke idioot zet daar dan ook flats neer)
Als dit betaald is met belasting geld dan juich ik dat alleen maar toe, eindelijk eens een nuttige besteding van onze centen!
Een vraagje;

Wat is voor jullie het leukste circuit?
Assen of Zandvoort?
Waarom zouden de Oranje’s denken dat dit door hen (het zijn gewiekste zakenmensen) wel rendabel exploiteerbaar zou zijn? Het blijft een verouderd circuit op een idiote locatie (verkeerde kant van Amsterdam, aan zee, dus de helft van het publiek zou uit zeemeerminnen moeten bestaan (tijdens mijn bezoeken aan Zandvoort heb ik gezien dat die niet in racen geïnteresseerd zijn) wat op een zomerdag door alle badgasten ook nog eens zo goed als onbereikbaar is).
De toekomst voor het circuit van Zandvoort lijkt me te liggen in een verhuizing naar Flevoland.
punt 1 .. hij kan dat circuit NOOIT van zijn lang zal ze leven betalen ..
hooguit symbolisch ..

punt 2 .. vanaf nu gaat dat ballencircuit pas echt serieus belastinggeld kosten ..

punt 3 .. tis maar goed dat Willempie veel geld vangt voor zijn ambtenarenpost ..
anders had het bedrijfsleven hem allang weggekocht .. mwhahahahahaha ..
@lincoln: Aargh, ik kan zo slecht tegen die kleinzielige bekrompenheid. Je hebt niet het kleinste besef van Bernard Jr. zijn activiteiten. Het is kinderlijk eenvoudig; Google “Bernard Jr. Wiki” en al je weldoordachte “punten” zijn gelijk van tafel geveegd.

Mijn moeder zei vroeger altijd: “Eerst denken, dan doen.” Dat moet de jouwe je ook eens zeggen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).