CJIB gooit 200.000 flitsfoto’s weg

Auteur: , 32 Reacties

Maar voordat je begint te juichen, alleen van buitenlandse overtreders.

Flits

Het was al langer bekend, onze boetefabriek uit Leeuwarden houdt niet van hard werken. De Nederlandse kentekens kunnen automatisch gescand worden en zonder dat er ook maar 1 persoon iets voor hoeft te doen, wordt de boete uitgeschreven en thuisbezorgd. Lekker makkelijk.

Hoe anders is dat als er een Pool, een Brit of een Roemeen wordt geflitst. Dat gebeurt vrij frequent, zeker 200.000 keer, blijkt uit de cijfers. De computers kennen die kentekens niet, dus moet er handmatig gezocht worden naar de naam van de bestuurder. “Ja, maar dat lijkt onwijs veel op werken, daar hebben we geen zin in”, hoor je de boete-ambtenaren denken. Dus hebben ze de foto’s maar weggegooid. 200.000 stuks in totaal, ik herhaal het nog maar eens een keer. De gemiddelde boete die wel wordt uitgeschreven bedraagt 60 euro, dus de staat is door deze laksheid minstens 12 miljoen euro kwijtgeraakt. Vind ik veel geld.

De speurneuzen van RTL Nieuws hebben deze cijfers boven tafel weten te krijgen. Sinds 2013 waren ze daar al mee bezig, maar het ministerie van ‘Justitie’ bleef maar om de hete brei heendraaien. Eerst waren de gegevens kwijt, toen was er een privacydingetje (toen wel) en na aanhoudend zeuren van RTL zijn de gegevens uiteindelijk toch gevonden.

Het opperhoofd van Justitie, minister Ard van der Steur geeft schoorvoetend toe dat de situatie ‘niet helemaal rechtvaardig’ is ten opzichte van chauffeurs met Nederlands kenteken. Maar een oplossing weet hij niet 123.

Hij haast zich wel te zeggen dat meer dan 700.000 overtredingen van buitenlanders wél zijn beboet. Behalve Duitsland, België en Zwitserland kan ook Frankrijk geautomatiseerd persoonsgegevens uitwisselen, daarvoor zijn speciale verdragen getekend. Maar handmatig, dat niet. Dat gaat van je netto-koffiedrinktijd af natuurlijk. Moeten ze inderdaad niet willen.

Prutsers.32 reacties

Je zult maar eens een vinger uit moeten steken. Poeh, ik moet er niet aan denken.
@ouweroestkar: Ik wil ze er wel bij helpen hoor, voor 250.000 euro zorg ik met wat software en mankracht dat er namen adressen en rugnummers bij deze figuren komen.
En voor 10% van de ‘winst’ kunnen we ook prima alle rompslomp met naheffingen e.d. verzorgen!
Voordat de oude ambtenaar grapjes komen er is wel degelijk een verschil tussen een beleidsadviseur die veel overuren draait en een knuppel van het cjib
@sjeppie156: Ongetwijfeld. Daarom ben ik ook niet pissig op een beleidsadviseur die veel overuren draait, maar wel op de knuppels bij het CJIB.
@nicolasr: het zijn de beleidmakers die deze keuzes maken. Dat mogen die knuppeltjes van het CJIB toch echt niet zelf beslissen…
@sjeppie156: precies. De beleidsadviseur is gewoon 100% overbodig, de CJIB knuppel brengt gewoon geld in de kas. Of bedoel je dat niet?
Maar als je als Nederlander in het buitenland wordt geflitst, doet de Nederlandse regering er alles aan om het andere land te helpen met de inning van boetes..
@gop1: boetes uit zowel Polen als Engeland zijn bij mij in Nederland ook nooit binnen gekomen, dus het zal wel een verdagen dingetje zijn
Het gaat niet om het geld, het gaat erom dat wij het als Nederlanders niet kunnen verkroppen dat een gast in ons land zich boven de wet kan wanen.
@Jochempie: Het gaat mij er zelfs niet om dat ik vind dat zij hun boetes moeten betalen. Maar als zij het niet hoeven, dan wij ook niet. Artikel 1 in de grondwet. “Allen die zich in Nederland bevinden worden in gelijke gevallen gelijk behandeld”. Dat wordt al eeuwen geschonden door het koningshuis, en nu ook door 200.000 verkeersovertreders. Dat steekt. En aangezien ze die boetes niet alsnog gaan invorderen, geef die van mij ook maar terug dan. het staat nogmaals in de grondwet!

En tot zover mijn stukje populisme van vandaag! Terug naar het hete autonieuws! ;-)
Wat staat er op de grafsteen van een ambtenaar?
@mcaa: Rust hier verder hahahahahahahha lachen man
Geert Wilders kom er maar in…
Wat ik niet snap is dat Brussel dit gewoon niet verplicht voor ieder land dat lid is van de EU, Schengen, EEG (bestaat die nog?) en al die andere samenwerkingsverbanden. Inplaats van idiote deals sluiten met turken is dit misschien ook wel een aandachtspuntje..
Das pas goed nieuws
Prachtig, die targa.
Tres bien d
Très bien dat ze m’n foto weg gegooid hebben. Très très bien
discriminatie, anyone?
@TDI-goeroe: Die kaart kun je alleen als benadeelde minderheid spelen in Nederland.
@TDI-goeroe: Blanke mannen die van hun inkomen kunnen leven, kunnen niet gediscrimineerd worden. Dat zou je toch moeten weten!
@mout: blanke mannen die zo worden benadeeld dat ze ondanks een modaal inkomen minder koopkracht hebben als dezelfde persoon in de bijstand (ja echt!) kunnen ook niet gediscrimineerd worden. Triest hoe dit land in elkaar steekt…
Zet er een lading studenten op als bijbaan en je houdt er nog aan over. Maar ja, voor rendementsdenken hoeven we niet bij ambtenaren te zijn.
Craag me af of dit niet een goede grond is voor een rechtszaak om je boete niet te betalen. Discriminatie of gelijkheids beginsel of zo iets.
Ik rijdt vaak op Frans kenteken in NL (met douane ontheffing ja) maar heb nog nooit 1 bon gezien. Andersom in Frankrijk op NL kenteken ook niet. Ben toch zeker een aantal maal geflitst!
Parkeerbonnen uit de UK worden ook nooit ge-ind. Heb er zeker 40 open staan en nooit meer iets van gehoord! Was ooit op de BBC dat t te duur was en ze die nooit zouden gaan innen :)
Kenteken eigenaren worden niet handmatig gezocht omdat eenvoudigweg de handjes/functieplaatsen ontbreken lijkt me, niet omdat men niet wil. Ik stel voor om een aantal functies te creëren die dit mogelijk maakt, maar daar is dan weer geen geld voor zeker.
@racerx: wat doen al die handjes in Leeuwarden dan? Alles is voor de rest geautomatiseerd!
Zag pas weer iemand die voor 1 hele kilometer te hard 11,- euro boete kreeg maar erger was dat hij ook er ook nog 9,- euro administratie bovenop moest betalen. Gekkenwerk.
En daarom vraag ik dus altijd de flitsfoto op. Is me laatst nog overkomen dat er verteld werd dat de foto dusdanig onduidelijk was dat de boete word geseponeerd. Toch weer 60,- terugverdiend !
@melv: bespaard. Verdienen doe je als je geld binnen haalt, besparen is als je het niet uitgeeft. Van verdienen kan je rijk worden, van besparen blijft je kapitaal hooguit gelijk.
@lekbak: Dat klopt maar ik had de boete al betaald dus noem ik het lekker terugverdiend!
De volgende die in beroep gaat bij de rechtbank kan jurisprudentie scheppen mbt de administratiekosten aan de hand van dit onderwerp, het lijkt wel een verkapte extra boete….. 200 000 × 9 = 1,8 miljoen / 60 000 = 30 fte, daar kom je best ver mee met het innen van boetes en het schept werkgelegenheid!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).