Gerechtigheid! Fransen krijgen onze flitsboetes nu ook

Auteur: , 30 Reacties

Voorheen trokken Franse snelheidsduivels nog le middelvinger richting ons CJIB, maar daar is per december gelukkig verandering in gekomen. Maarre, hoe zit het met de rest van de Europese kentekens, worden die intussen ook herkend?

Gerechtigheid! Fransen krijgen onze flitsboetes nu ook

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft de kamer geïnformeerd (nalezen kan hier) over de situatie omtrent auto’s met een buitenlands kenteken die in Nederland worden geflitst. Sinds afgelopen december is ook Frankrijk aan het rijtje landen toegevoegd waarvan de inwoners gewoon Nederlandse post krijgen (zo klinkt dat) als ze een overtreding begaan. Mooi zo, de liefde moet wel van twee kanten komen.

Volgens de minister zijn er in de tussentijd meer dan 19.000 boetes verstuurd naar Frankrijk. Mooie dingen, maar worden die enveloppen klakkeloos in de open haard gegooid, of rekenen de Fransen netjes af?

Dat valt helaas een beetje tegen. Van de in 2014 verstuurde boetes (206 stuks, maar toch) is slechts 34,5%. Kleine reminder: deze boetes zijn natuurlijk wel pas in december verstuurd, dus wie weet wordt de rest alsnog binnenkort overgemaakt. Over 2015 (tot 9 april) zijn 18.968 boetes verstuurd, waarvan een duizelingwekkende 13,3% betaald is. Mon dieu!

Over de rest van Europa kunnen we kort zijn. De flitscamera’s herkennen alleen kentekens uit Zwitserland, België, Duitsland en dus ook Frankrijk. Van der Steur heeft overigens wel de wens uitgesproken dat binnenkort ook Poolse hardrijders de sjaak zijn. Lijkt ons geen gek idee.

De cijfers voor de genoemde landen (boetes + inningspercentages) zien er als volgt uit:

Land
Jaar
Aantal boetes
Percentage betaald
Frankrijk201420634,5%
201518.96813,3%
België2014226.61080,4%
201562.79712%
Duitsland2014335.03578,2%
201560.24514,2%
Zwitserland20145.54179,1%
20151.48513,0%30 reacties

Ik vind helemaal dure dingen.
Ik ben vorig jaar geflitst in Duitsland. Kreeg de bekeuring hier op de mat. Ik heb eerst gevraagd om in het Nederlands aangeschreven te worden, vervolgens alle ijkrapporten en foto opgevraagd. Aan al mijn verzoeken werd keurig voldaan. Dat hadden die Duitsers keurig voor elkaar! Toen heb ik maar besloten om niet te betalen. Nog een bericht gehad dat het naar de rechtbank ging maar vervolgens nooit meer iets van gehoord. Ik betaal de buitenlandse bekeuringen niet meer tenzij ze hier op de stoep staan…… Denk dat de kans zeeeer klein is dat ik er nog ooit iets van hoor. Ben alleen benieuwd wat er gebeurt als ik vanaf een Duitse luchthaven vlieg…..
@mark997gt3: bij den 100% controle in Nederland ben je de lul. Kan zowel in een grote fuik als bij staande houding. Bij niet direct betalen mogen ze je zelfs gijzelen.
@jipp: daarin gaan ze geen duitse boetes innen, alleen nederlandse
@parker: tenzij je bij de grens in een fuik rijdt, dan zijn er vaak zowel Nederlandse en Duitse agenten.
@parker: in Duitsland komt er ook een signalering op je kentekenen met dezelfde gevolgen. Net zoals in de andere landen.
@Jipp: zouden ze dat kunnen doen met Nederlandse kentekens? Die zijn immers auto gebonden en niet persoonsgebonden. En je auto kun je doorverkopen.
Daar kan je vakantie met je nieuwe gebruikte auto toch mooi door vergald worden als de vorige eigenaar nog een boete had open staan.
@mark997gt3: Tja, leuk. Zeker de boetes in duitsland stellen niet zo veel voor. In zwitserland zou ik niet te hard rijden want daar is het een stuk duurder en als je die niet betaald komt er een gevangenis straf voor in de plaats.
@leandro: ehh. Stelt niet veel voor? Ik heb al eens €666,30 betaald aan de Landrat van Borken voor 54 te snel. En ja, dat ging per ongeluk, ik had niet gezien dat waar al een jaar borden 120 stonden nu opeens 80 stond. Dat wil ik “Nie wieder” en daarom heb ik sindsdien “Projekt Rücksichtlos”, ik rijd strak dat wat op de borden staat, egal wat het verkeer achter me daarvan vind, dus ook 60 in de Baustelle.
@mashell: Daar waar jij denkt 120 km/h te mogen was je nog steeds ruim (want óók in D pas men correcties toe) 14 km/h te snel.
Nu mag je die prijzen gaan vergelijken.
Verder mag je in NL met zo’n overtreding je rijbewijs inleveren en zal men zich er weinig van aantrekken of ’t per ongeluk is.
@mark997gt3: ik vraag ook altijd een vertaling van de bekeuring in duitsland meestal komt er dan niks terug. 1 keer een boete uit italie niet betaald was samen met mijn hele familie daar en mijn zwager had ook een boete gekregen en die gad ook niet betaald er kwamen gewoon nederlandse politie bij mij aan de deur om geld ip te halen en bij mijn zwager ook.
Nu de Polen nog !!!
@ruudschut: meldpuntje opzetten?
@gtwillem:
Goed plan Willem, regel jij dat even met Geertje, ik heb zijn nummer niet….
@jrk68: mailtje sturen naar [email protected] kan ook gewoon ;-)
Die Fransen hebben hun zaakjes vast niet zo goed voorelkaar als de Duitsers. Dus voor hen heb ik al helemaal geen schrik!
Zo, het aantal Franse boetes is toegenomen in 2015!!!
Van 206-18969…
@terminator: ze hebben tegenwoordig turbo’s op die 2CV’tjes joh… logisch die stijging van bijna 9200%
Nu nog even zorgen dat die buitenlanders de boetes ook daadwerkelijk gaan betalen. Wat moeten ze in het buitenland trouwens een rolberoerte krijgen als ze die belachelijke Nederlandse bedragen zien, kan me wel voorstellen dat je het er dan op waagt en nooit betaald. Denk dat ook het enige risico dat je loopt is dat je het alsnog mag aftikken als je ooit nog eens staande gehouden wordt. De Duitsers sturen je in ieder geval netjes een Nederlandse brief met foto en al om een paart tientjes te innen.
@trustmeiamanengineer: Precies! Laatst een boete gekregen uit Duitsland. 15 te hard wat maar 20 euro kostte. In Nederland had mij dat 100+ gekost!
Wot, rijden de Polen onbestraft hard over onze wegen? Dus geen bpm, btw, wegenbelasting en wel t geld ons land uit trekken? Absurd.
@smokey: inderdaad , ook Roemenen , Tsjechen, Bulgaren
Leuk hoor, maar nu moeten ze nog betalen!!!
Mail mf hahha
Paar weken terug een boete ontvangen uit België.

Mijn wagen staat op de zaak, dus hadden ze een brief gestuurd naar de zaak om de identiteit te achterhalen wie er reed.

Alles ingevuld, je moet zelfs opgeven of je akkoord gaat met een schikking en of je je bewust was van de overtreding.

Heb maar gezegd dat ik mij niet bewust was van de overtreding en dat ik wel akkoord ga met een schikking. Niks meer op gehoord…
Goed zo, zij naaien ons dan naaien wij hun terug.
Ik moet toch zo lachen om Nederland, die gozer van die Bulgaren fraude is hem gewoon gesmeerd met zijn Turkse paspoort, en datzelfde justitie is trots dat we nu Franse boetes gaan innen ja, ja !
wat een land wat een land !
@mauritsh: Er zijn ondertussen waarschijnlijk veel meer dan 19000 boetes verstuurd naar het land van Plastic Bertrand, gezien hij een Belg is ;-)
@denbrice: je hebt helemaal gelijk! Verdikkes, ik stel mezelf teleur. Tekst is aangepast btw :)
Die zullen wel schrikken met onze prijzen

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).