De 10 bestverkochte auto’s in Nederland en België

Auteur: , 59 Reacties

Nederlanders en Belgen zijn buren die grotendeels dezelfde taal spreken en tal van raakvlakken hebben. Maar hoe eenstemmig zijn wij als het aankomt op autovoorkeuren?

Volkswagen Golf, bestseller in beide landen

Om hier achter te komen verzamelden we data van brancheorganisaties Bovag en Febiac, en werkten deze verder uit.

Met 11,2 miljoen zielen zijn onze zuiderburen beduidend minder talrijk dan wij (16,7 miljoen inwoners). ‘Ongetwijfeld iets dat we weerspiegeld zien in de autoverkopen’, zou je zeggen. Niet dus. België verslaat Nederland dit jaar op zijn sloffen als het om nieuwverkopen draait, en dat is zeker niet de eerste keer.

In de eerste 3 kwartalen van 2014 (januari-september) werden in Nederland 284.486 auto’s op kenteken gezet, in België gaan ze hier met 388.095 stuks ruim een derde overeen. Dit zijn de 10 bestsellers van beide landen:

Rang
Nederland
 
België
 
1VW Golf
11.770
VW Golf
11.346
2Renault Clio
10.893
Renault Clio
7.845
3Skoda Octavia
8.640
Renault Mégane
7.824
4VW Up!
8.021
Audi A3
6.933
5Peugeot 308
7.052
VW Polo
6.617
6Mitsubishi Outlander
7.002
BMW 3 Serie
6.506
7Kia Picanto
6.964
Renault Scénic
5.995
8Ford Fiesta
6.765
Hyundai ix35
5.817
9VW Polo
6.207
Nissan Qashqai
5.798
10Peugeot 208
6.098
Peugeot 208
5.479
Cumulatief79.412
70.160
TOTAAL284.486388.095

Zoals je ziet zijn de nummers 1,2, en 10 identiek in de lijsten. Daarnaast komt alleen de Polo in beide overzichten voor. Over het algemeen kan je stellen dat de Belg iets guller is in de aanschaf van een nieuwe auto, tegenover (middel-) grote modellen als de 3 Serie, ix35 en Qashqai staat in Nederland eigenlijk alleen de Outlander, en we weten allemaal wat de prikkel is waardoor deze zo goed verkoopt…

Belgen kopen diverser

Het Belgische koopgedrag verschilt in zoverre van het Nederlandse, dat de vraag zich gelijkmatiger spreidt over de verschillende modellen: waar bij ons 27,9% van de verkopen is toe te schrijven aan een top10-auto, ligt dit percentage in Belgie met 18,1% beduidend lager.

Als mogelijke oorzaak voor het verschil in aantallen zal door sommigen het volgende aangedragen worden: half Belgie koopt al in februari zijn auto op de autosalon (of ‘het autosalon’, als je Belg bent) van Brussel, dus over 3 maanden liggen de cijfers wellicht dichter bij elkaar.

Wellicht is dat ook zo, omdat een december-eindsprint hier niet ondenkbaar is, maar bovenstaande stelling klopt niet. Februari en maart waren met 46.140 om 52.808 registraties inderdaad goede maanden, maar het niet zo dat de helft van het totale volume toen gedraaid is. Als je het verkoopvolume tot nu omrekent naar maandverkopen, dan kom je op dik 43.000 auto’s per maand uit. Niet heel veel minder dan de twee aangehaalde maanden.

Foto: VW Golf GTD59 reacties

Om echt perspectief te krijgen zou je eigenlijk de motorisatie en uitrusting erbij moeten zetten. Ik heb zo het idee dat de gemiddelden aan de Nederlandse kant veel magerder uitvallen.
Het is duidelijk dat Belgie meer premium is dan Nederland :-)
@fejjie: Belgie rijdt premium, wij betalen premium :( Misschien interessant om de prijzen per model in elk land erbij te melden?
@fejjie: De koekblikken die wij kopen vallen ook uit elkaar op jullie kraterwegennet.
@berlinetta: ik ben van België en ga 100% akkoord !
@berlinetta: inderdaad, reden om er weg te blijven met die sleurhutten van jullie! ;)
@fejjie: In België zijn 80% van de nieuw verkochte BMW’s en Audi’s leasewagens. Premium van de baas dus. Het percentage leasewagens ligt ook veel hoger in België (nog even dan, want daar is veel gedoe rond momenteel). Het verschil in leaseprijs tussen Plebs/Premium is ook kleiner als in Nederland (belastingen) én het is véél goedkoper voor de werknemer in België.
@proost: geen verzonnen statistiek trouwens
@proost: En daar komt nog bij dat het voor de werkgever fiscaal ook heel aantrekkelijk is (voorlopig). Win-win dus en daarom wordt een auto dikwijls gezien als loonopslag (ook voor werknemers die zakelijk totaal geen auto nodig hebben). Privé kilometers zijn ook niet beperkt. Waar is die edit knop..
Een lijstje die bij niemand verbazing opwekt..
Ik ga verkassen richting het zuiden. Men heeft daar duidelijk meer te besteden aan een auto.
Overigens valt het me tegen dat er zo weinig SUV’s bij de best verkopende zitten in België. Met een gewone auto is daar amper te rijden op de snelweg. Vorige week retourtje Brussel gedaan, als je met 130 door wilt knallen verniel je je rug en auto. Iets met luchtvering is bijna een vereiste.
@trustmeiamanengineer: Toch vreemd dat ik daar nooit iets van gemerkt heb. Rij momenteel toch wekelijks +900 km op alleen maar Belgische wegen. En met een kilometerstand van 370000 km nog niets gemerkt van een een vernielde auto of rug. En nee, ik heb dus geen luchtvering.
@rast: Tja, dan ligt het misschien aan wat je gewend bent. Maar ik rij normaal op de A2 en daarbij vergeleken is de A21 een karrenspoor. Mijn auto, vrij stug geveerd en met platte banden zal vast ook wel meespelen.
@trustmeiamanengineer: ik weet niet welke weg je pakt maar ik rijd 2 keer per week van antwerpen naar Brussel meestal via de e19 maar af en toe neem ik ook wel de a12 en volgens mij Is de wegdek, vooral van de 19, in perfecte staat. De ring van antwerpen Is ook niet zolang geleden voorzien van een nieuw laag asfalt.
@patab: Ja dat stuk is inderdaad prima. Ging mij nu even om het stuk van Antwerpen naar Eindhoven. Dat stuk voldoet volgens mij perfect aan het stereotype Belgische snelweg.
@trustmeiamanengineer: op da stukje moet je inderdaad goed opletten waar je rijdt, maar vanaf de kruising met de e313 gaat het al heel wat beter
Niet de meest spannende auto’s inderdaad, had ook niet anders verwacht.

Aan de andere kant valt het reuze mee denk ik. Gezien de hogere aanschafprijs in vergelijking met de buurlanden België & Duitsland en vooral de ziek hoge BPM hier zie je nog genoeg leuk spul.
Als we de prijzen zouden rechttrekken zou Nederland misschien wel het beste scoren binnen Europa, daarom moeten we niet te veel commentaar leveren.
Ik kan me voorstellen dat het Nederlandse lijstje vrijwel identiek zou zijn aan die van onze buren was het niet dat onze belastingregels alleen koekblikken en rijdende accu’s aantrekkelijk maken.
@TimoBac: Daar kan je wel is helemaal gelijk in hebben.
Naast de Mitsubishi Outlander zijn ook de Skoda Octavia en de Peugeot 308 bijtellingssuccessen, dus geen verrassing.
Wat me wel verrast is dat verkoophit VW Up! totaal niet in de Belgische top 10 terug komt.
@koeberg: Niemand gaat in zo’n A segment koekblik rollen als het niet relatief goedkoop wordt gemaakt door de roverheid (lees grotere alternatieven worden relatief nog zwaarder belast).
De Belse roverheid rooft wat minder dan de Nederlandsche, dat verklaart het verschil. Wel goed om te zien dat de 3 het zo goed doet bij de zuiderburen.

Ik zou zeggen zet er even het Duitse lijstje naast dan kunnen we helemaal gaan zitten balen in onze VW UPjes.
@jaapiyo: roverheid… pff… Zo origineel!
@reactief: Niet origineel, maar wel toepasselijk…en een leuk(e) woord(speling) IMO.

Ik kwam dit laatst ergens tegen, misschien is dit origineler voor je:

http://www.betterthanpants.com/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/i/-/i-dont-need-sex-government-fucks-me-bs-base.png
Misschien heeft de belg gewoon meer geld over voor een fatsoenlijke auto en zijn wij Nederlanders daar te nuchter voor?
@Hubert: Speelt ook zeker mee! Belgen laten graag zien dat ze geld hebben, meer dan Nederlanders. En een auto is daarvoor een uitstekend middel.
@Hubert:
Misschien zijn we iets bourgondischer. Toch denk ik dat vooral het kwistig rondstrooien met firmawagens de laatste jaren tot deze Belgische lijst heeft geleid. Bij heel wat BMW-dealers maken de firmawagens 80% van de verkoop uit…
De diversiteit van België is in ieder geval groter.

De top 10 in België is 18% van de totale verkoop, in Nederland is dit bijna 28%.
Wij Nederlanders zijn duidelijk meer met het milieu bezig dan onze zuiderburen kijk maar naar het aantal Outlanders!
@kobus1967: ja we zijn echt met het milieu bezig……
Bah, wat een fantasieloos lijstje weer… niet dat ik anders had verwacht hoor maar toch, bah.

Erg jammer voor de 2ehandse markt dat de mensen die het zich kunnen veroorloven altijd saaie kloteauto’s kopen. Ik ben momenteel op zoek naar een wat verstandigere auto maar ik wil dus niet saai rijden. Behoorlijke uitdaging kan ik zeggen want het is allemaal VW of Peugeot (en concerngenoten). Enige oplosing is zelf sleutelen, leuke motor en onderstel in saaie auto bouwen…
@lekbak:
Volvo V50 T5
Is verre van saai en toch een redelijk verstandige keuze.
@Hubert: verstandig mag in dit geval vertaald worden naar goedkoop. En dan met name in maandlasten en gebruik. Laat die (overigens geweldige) volvo dat nou juistniet zijn… Het zal waarschijnlijk een Suzuki Baleno station worden met de 1.8 motor en onderop wat delen van een hatchback gti voor de handling. Licht dus goedkoop, erg degelijk, best rap en geinig om te rijden. Mits die een beetje zoals een gti gaat rijden want die zijn gewoon grappig.
@lekbak:
Ach, in een duurdere (minder zuinige) auto ga je vanzelf iets bewuster rijden.
Ik ga nu wel eens op de fiets naar het werk.
Dus een onzuinige auto is op deze manier nog goed voor je gezondheid ook!
@lekbak: Wat ervaring met een baleno 3 deurs 1.6 sport, best wel ok om te rijden inderdaad. Het onderstel is vrij straf (weet niet of dat sport specifiek is) en het motortje weet wel raad met het relatief lage gewicht dus dat is positief. De bak schakelt wel een beetje hakelig en het sturen is te licht en gevoelloos. Als je op B weggetjes een klein beetje hoekt voel je dat er ondanks het stugge onderstel snel onderstuur optreedt als je te hard een krappe bocht induikt en bij optrekken heb je al vrij snel wielspin (echt ook soms als je helemaal niet van plan bent de hooligan uit te hangen).

Desalniettemin door de motor en de lichtheid is het voor zover cheap ass Jappen gaan geen verkeerde keuze denk ik. Ik vind wel de 3 deurs wat fijner ogen en als sport heb je dan leuke sportstoelen etc maar als je ruimte nodig hebt is dat uiteraard geen optie. Dat is sowieso nog wel een minpunt als je gro(o)t(er) bent; met mijn 1.90 en de stoel op de achterste stand zit/zat ik constant met mijn hoofd gebogen onder het dak door te kijken bij stoplichten. Niet het eind van de wereld maar het wordt wel een beetje irritant op een gegeven moment.
@jaapiyo: ik heb zeer ruime ervaring met de 3deurs sport. Dat onderstuur heeft de iets oudere GTI minder, die zet achter nog wel eens een stapje opzij. De standaard is erg zacht geveerd. In mijn familie waren meerdere baleno’s en ze zijn echt schrikbarend zuinig (1 op 17) en meer dan onverwoestbaar.

Ik ben zelf 1.93 en heb nooit een stoel op de achterste stand, dan zit je zo ver van het stuurwiel af dat je niet meer lekker kunt sturen. Wel zet ik de stoel altijd iets achterover om onder de binnenspiegel door te kunnen kijken…
Nederlanders en Vlamingen hebben dezelfde taal. Belgen en Nederlanders niet!.
zo weer een beetje geschiedenis bijgewerkt.
Weeral bewezen, de hollanders zijn niet alleen worsten maar ook eenheidsworsten!! In NL is de kloof arm en rijk nu eenmaal groter…
@lowlow: kloof arm en rijk? Het verschil tussen arm en “rijk”is niet minder dan een laag stoepje. Aangezien de overheid overal 6x jaloezietax op heft.
Half Belgie koopt een auto op het autosalon …
… worden er op autosalon grote kortingen geboden oid?
En waar haal je dat ding dan? Zet de importeur m neer bij een dealer bij in de buurt?
@gregorius: op het autosalon worden er inderdaad extra kortingen gegeven, ja
lijkt verdomd veel op het “lelijke auto,s voor lelijke mensen” lijstje ..
@lincoln:
Yep, mijn conclusie was.., beide bevolkingen geven geen ruk om auto’s..
Ik had de megane ook wel in het Nederlandse rijtje verwacht.

(niet dat ik het erg vindt dat ie er niet bij staat, maar ik dacht dat de megane estate het goed doet in de lease)
@escort77: de Megane deed het goed in de lease. Todat het geen 14% bijteller meer was, toen wou bijna niemand nog een Megane.
@mashell: meest afzichtelijke auto in jaren, maar als je kijkt wat erin rond rijdt dan wordt het je duidelijk.
@mashell: mooi man!
@mashell: Is ook wel te begrijpen trouwens…
Wat een verrassing… Bel me als er een andere auto dan de Golf op 1 staat…
Heb ook 7 jaar gewoond in Belgie. Je krijgt daar soms echt veel korting zeker op de autosalon met aanbiedingen en packs als leer en panoramdak etc. En de autos zijn al veel goedkoper. Je moet alleen niet een hele dikke motor pakken anders is de inschrijf tax heel erg hoog.
België heeft minder man als ons en dan wel meer nieuwe wagens. Hopelijk wordt het den haag eindelijk duidelijk dat belastingenverhogen niet helpt…..
Nederlanders kiezen massaal voor pauperautos vooral als ze het zelf moeten betalen , wat heeft Opel trouwens veel marktaandeel verloren in een paar jaar
Waar blijven al die golfjes? Want in de file zie je ze bijna niet…..
Die Kia picanto’s, trekt dat stuur toevallig erg naar links? Zou uitleggen waarom ze altijd op het linkervak plakken namelijk.
Dat ze in bij ons in België niets van die up! willen weten snap ik niet, het is nochtans een grappig autootje. Veel te klein maar wel grappig.
@Hupke: Bizar genoeg is de Up relatief goedkoop in Nederland, maar pokkeduur in Belgie.
Goh.. In België geven ze ook geen ene moer om het milieu zo te zien! Geen enkele hybride in de top10. Of zou het zijn omdat de Belgische staat niet van die misplaatste, achterlijke belasting kortingen geeft op auto’s die alleen in theorie zuiniger zijn en minder uitstoten.
Belgen hebben dus toch gelijk. Te gierig om duitse topmerken te kopen :-)
De Clio op twee is voor mij een verrassing. Ik zie alleen maar Captur’s rijden. Of rekenen ze die tot de Clio? Moet haast wel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).