De ex-baas van Verstappen moet 18 maanden brommen

Auteur: , 30 Reacties

Je voelt het al aankomen: het heeft met geld te maken.

Flavio Briatore

Tegenwoordig zijn de meeste F1 teambazen gezonde, serieuze en capabele mensen. Mannen als Horner, Wollf en Brown. Gelukkig hebben ze bij Ferrari beroeps-hysterica Arie Van Benen geplaatst voor wat vermaak, maar de kleurrijke F1-teambazen hebben in een wereld van politieke correctheid het veld moeten ruimen. Denk aan de enorm koppige en eigenwijze Tom Walkinshaw en de goedlachse Eddie Jordan. De laatste flamboyante teambaas was toch wel Flavio Briatore.

In 1994 was hij teambaas van onder meer Johnny Herbert, J.J. Lehto en onze eigen Jos ‘The Boss’ Verstappen. Tijdens de GP van Singapore in 2008 raakte de Italiaan in opspraak nadat hij Nelsinho Piquet opdracht gegeven had om te crashen om een safety car situatie te creëren. Fernando Alonso had nét getankt en hoefde derhalve niet nog een keer naar binnen waardoor de Spanjaard de race won.

Force Blue

U begrijpt, meneer Briatore neemt het niet zo nauw met de regeltjes. Dat doet hij ook niet met zijn financiële huishouding. Dat komt hem duur te staan, want Briatore is onlangs veroordeeld tot 18 maanden celstraf, vanwege belastingontduiking. De rechtszaak liep al een tijdje: sinds 2010. Toen werd het superjacht van de aalgladde Briatore in beslag genomen. De boot in kwestie, ‘Force Blue’, is 63 meter lang en bizar duur. De boot stond op naam van een verhuurbedrijf op de Britse Maagdeneilanden. Via dat bedrijf huurde Briatore deze superschuit. Op de Britse Maagdeneilanden kennen huurboten een veel gunstiger belastingtarief.

Waar de Briatore de fout in ging was dat hijzélf de eigenaar van het verhuurbedrijf was. Flavio heeft volgens de fiscus 3,6 miljoen euro onrechtmatig ontdoken. Ook heeft hij maar liefst 800.000 euro aan accijnzen weten te ontlopen. Er werd 22 maanden straf geëist, maar sommige feiten waren inmiddels al verjaard. De advocaten van Flav-a-flav hebben laten weten dat Briatore in cassatie gaat. Zoals gewoonlijk dus.

Met dank aan Dennis voor de tip!30 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Wat een sukkel…
Hij is toch nog steeds de manager van Alonso?
@trustmeiamanengineer: stel dat ik jou 4,4 miljoen netto geef ga je daarvoor 1.5 jaar in 2 sterren bajes de Bijlmer zitten?
@panam1: Nee…
@panam1: ik denk ik wel, noem me dom. Maar tegenwoordig in Nederland is 18 maanden 1/3 voorwaardelijk. En met goed gedrag ben je er nog eerder uit. Stel dat het alsnog 9 maanden zou zijn. Dan is het 9 maanden “afzien” in een cel met tv etc en toch 4,4 miljoen krijgen. Prima te doen denk ik zo
@londoncars: ik noem je niet dom…niet te vertrouwen vind ik een betere.
@londoncars: En dan komt de plukse-wet langs. Geld uit criminele activiteiten wordt in de tegel in beslag genomen.
@wijsneus: Tegel? Maarre die plukse wet werkt meer niet dan wel. Als je maar de juiste contacten hebt in de 1% wereld.
Dit soort kleurrijke figuren als Briatore, Stottard ennJordan gaven de F1 een smoel, beter dan de ideale schoonzonen a la Horner en Wolff.
@toniominestrone: Mwah, Wolff en Horner zijn wat minder uitbundig, maar ook niet heilig. Ze lijken wel wat meer binnen de lijntjes te kleuren.
Vind dat jacht er maar als een veredelde viskotter uit zien
@desjonnies: precies dat!
@desjonnies: Kan je mooi wheelies mee maken! Ik vond het best een chic apparaat voor zijn reputatie!
@desjonnies: daar zou ik ook niet al teveel ruchtbaarheid aan geven idd, niet alleen bij de belastingdienst.
@desjonnies: Is ook gewoon een omgebouwde vissersboot … ?!
Hij komt er vast wel mee weg
@rufctr01: hij is toch veroordeeld, lijkt me niet dat hij er dan mee weg is gekomen?
@rufctr01: dit wordt gewoon een geldboete over een paar jaar.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
@soulmaster: zoals hoeren maar dan op het water
@soulmaster: inkomen verkregen uit verhuur. Hij verhuurde zijn jacht, hieruit haalde hij inkomsten waarover belasting betaald moet worden.
Feit dat hij hem aan zichzelf verhuurde is hiervoor niet van belang, het is juist de bedoeling dat de fiscus dat niet weet.
@soulmaster: iets met te laat inleveren.
Jacht ligt volgens mij aan de ketting (beslag genomen) in Genua.
@desjonnies: interessant, vertel meer!
@maferick74:
Sinds 18 maanden ligt het jacht aan de ketting, symbolisch legt de deurwaarder een ketting om het stuurwiel zodat het schip niet meer kan varen. Omdat schepen en jachten door schimmige constructies van BV’s de eigenaar of eigenaren moeilijk te traceren zijn, wordt vaak beslag gelegd op de bunkers (brandstofvoorraad), omdat de aankoop daarvan weer wel te traceren is.
Ieder zeeschip is ondergebracht in aparte BV’s, zodat de moedermaatschappij nooit failliet kan gaan als er een olietanker op de rotsen loopt en er een milieuramp ontstaat.
“In 1994 was hij teambaas van onder meer Johnny Herbert, J.J. Lehto en onze eigen Jos ‘The Boss’ Verstappen.” Er was ook nog zo’n Duitser, die werd wereldkampioen op een bijzondere manier, geloof dat ie daarna ook nog een blauwe maandag voor Ferrari heeft gereden….
Kan me die gp nog herinneren waar die gek alle reclameborden had opgekocht en daar “naomi” op had laten zetten , voor Naomi Campel… dat moet toch wel de duurste wip ooit geweest zijn! Eindbaas!
Aaach, uiteindelijk zal het uitlopen op een boetetje ter hoogte van een avond fooien in Cipriani
Doe anders even een bloksnorretje.Vinden de mensen leuk
Wat een lelijke “jacht”.
Dit is toch op zich niet zo veel anders als Hamilton doet met zijn prive vliegtuig?
Stond ook op AB: https://www.autoblog.nl/nieuws/lewis-hamilton-ontweek-miljoenen-aan-belasting-103875

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).