De Max Factor: zoveel meer Nederlanders kijken F1

Auteur: , 24 Reacties

Dankzij Max is de F1 voor ons zo onweerstaanbaar als een mokkel met Max Factor mascara.

Heli

Iedereen kent wel de notie dat in Nederland iedereen opeens een ‘F1-kenner’ is sinds 2015. Meestal wordt dit sentiment schamperend geplaatst door ‘échte fans’, die de sport al volgden toen Max niet meer was dan een twinkeling in de ogen van Pa Jos. Ondergetekende, rabiaat F1-volger sinds Y2K, kan dat wel begrijpen. Dat allerlei vrinden je opeens benaderen met vragen en opmerkingen over de F1 is op zich vooral leuk, vooral omdat sommigen ook écht meteen diep in de sport duiken. Maar de facepalm-momentjes als iemand uit het niks weereens een boude claim doet over Max en consorten zijn ook niet van de lucht.

Fun fact: laatst ging ik met mijn bro van dezelfde moeder een oude Tomos kopen in Boekel. Meer Broabant dan dat gaat het inderdaad niet worden. We kwamen aan bij een man en vrouw met een epische schuur achter het huis met allerlei W123 velgen erin et cetera. Bij de keiharde onderhandeling aan de keukentafel (lees: zeggen dat je de VP betaalt), ging het gesprek zomaar opeens over Max en de F1. De man en zijn vrouw keken ‘iedere race’. Spa kwam er weer aan en hun zoon was ook enorm fan. Toch geinig om opeens weer in zo’n Max-conversatie verzeild te raken.

Máár, op een gegeven moment hebben we harde cijfers nodig. Hoeveel meer Nederlanders kijken er nu naar de F1 in vergelijking met ‘vroeger’? Het AD bericht vandaag dat het magische cijfer 38 procent betreft. Één op de tien Nederlanders blijft nu thuis voor de races. Het meerendeel van de kijkers is wel nog steeds man, waarschijnlijk omdat vrouwen zich moeilijker kunnen identificeren met mensen die goed kunnen autorijden. Oh snap, volstrekt onnodige burn! Enfin, als je dit weekend weer inschakelt om de Grand Prix van Spa te kijken, weet je nu dus dat je niet de enige bent.24 reacties

Gevoelsmatig is de stijging groter! Maar dat komt misschien doordat de aandacht van de media eerder een paar honderd procent is… Kunnen jullie natuurlijk zo checken aan de hand van de tags.
Een mokkel met Max Factor mascara, mooi gevonden @jaapiyo!
Wat is het aandeel van het gratis uitzenden door Ziggo met Nederlands commentaar?
@ewoudhoed: 0 want vroeger werd het ook gewoon gratis uitgezonden op RTL met nederlands commentaar…
@mirved: niet direct voor Ziggo, er waren toen slechts samenvattingen te zien. Toen moest je streams
@mirved: in mijn herinnering niet direct voor Ziggo. Samenvattingen wel. Je moest dan een RTL Duitsland hebben met haar Werbung. Of heb ik dat verkeerd? Dan mag je mijn reactie negeren.
@ Jaapiyo: sinds Y2K? Groentje. Wellicht is het een leeftijdsdingetje (volgens mijn paspoort ben ik oud) maar ik heb ‘die race’ in Imola in 1994 nog live gezien.
Opa gaat nu weer even zitten, al die opwinding is niet goed voor me.
@ghengiskhan: oud? Je komt alweer bijna terug! Volgens Wikipedia ben je 791 jaar geleden zelfs al overleden.
@gulli: ssstt.
@ghengiskhan: há, ik heb zelfs nog 2x een F1 race op Zandvoort bezocht! dat was niet lang na de politionele acties volgens mij (opa verteld…)
@560pk: oef, dan ben je nog ouder dan ik. De eerste GP die ik bezocht was de zgn Europese GP op Brands Hatch in 1985.
dat kan bijna niet. in 2014 zende sport1 t nog uit achter de betaalmuur, in 2015 gratis via de ziggo (volens mij nam ziggo begin 2015 upc ook over, waardoor het veruit de grootste van nederland werd.)
@gwnbmw: @ewoudhoed: de periode dat ik religieus F1 kijk (vanaf 2000 dus), heb ik het altijd ‘gratis’ kunnen kijken. Het grootste deel daarvan ook in het Nederlands (RTL, SBS6). Op een gegeven moment ben ik wel overgestapt naar de BBC (dat helaas nu de rechten dus niet meer heeft). RTL Duitsland is ook best oké (Krombacher yo).

Kortom, als men wil(de), is de sport voor NL-ers al lange tijd te zien, ook zonder extra betaling en zonder Ziggy.
@jaapiyo: de eerste race dat ik echt gekeken heb was die waar senna de muur raakte. Daarna heb ik lange tijd schumacher gevolgd. Rond 2001 gestopt met kijken, en sinds max bezig is terug beginnen kijken. Eerlijk, als max uit valt stop ik met kijken. Ik ben geen zotte fan, maar wat zie ik die jongen toch graag vooraan racen.
de taal maakte voor mij minder uit omdat ik redelijk duits talig ben, maar kijk toch liever in het engels of Nederlands.
@jaapiyo: Ik vraag me af hoe groot het percentage Max kijkers is als de F1 achter een betaalmuur verdwijnt. Goed om te zien dat mijn onderhandelingstechniek navolging krijgt!
-edit: nutteloze bijdrage-
Zou dan Autoblog ook niet maar 38% meer F1 gerateerde artikelen moeten hebben in vergelijk met het pre-Max Verstappen tijdperk? En niet 1338%?
De eerste keer dat ik keek ging ronnie petterson in vlammen op. Later begreep ik dat daar ook Jan Lammers zijn F1 contract tekende.
Oeps. Nu maak ik zeker geen kans meer bij jullie zusters en nichtjes. Bummer
@piedlourd: misschien nog wel bij Ronnie’s dochter (links)

https://i.pinimg.com/originals/94/87/14/948714ca9a5d78c2a8e2d302ca80ea5f.jpg
@jaapiyo: ja, dat vind ik wel een mooie suggestie! Eerst maar eens m’n charmes afstoffen, rubbers vervangen en dan gaan! Zou ze op spa zijn?!
Ik ben nu 45 en kijk al sinds m’n 8e F1. Altijd live. Dus bedje uit. Maar hooguit 10 races gemist door omstandigheden.
Nou, ik hoor er niet bij.
Ik keek geen F1 en kijk nu ook geen F1.

Doorgaans sla ik ook alle artikelen over F1 over op Autoblog.

Ga ik vanaf nu ook weer doen. (Auto)sport interesseert mij niet.
@sabrerator: misschien kun je dan beter je tijd en energie richten op wat je wel interessant vindt. Out of the box denken, weet je wel

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).