De uitrol van Audi Sport in NL: dit is wat je moet weten [updated]

Auteur: , 69 Reacties

Scoop! Onlangs berichtten we over Audi Sport dat in Australië furore moet maken, maar aan de andere kant van de wereld (hier dus) weten we nu ook hoe de vork in de steel zit.

De uitrol van Audi Sport in NL: dit is wat je moet weten

First things first. Onder de paraplu van Audi Sport gaan zowel RS-modellen als de nieuwe R8 vallen, maar er is meer. Zo zullen down under in elk geval twee dealers gespecialiseerd zijn in de verkoop en het onderhoud van dergelijke Audi’s, maar tegen het einde van het jaar moet dat aantal zijn gegroeid naar 15 stuks. Al gauw bleek dat het niet alleen om Australië gaat, maar om een wereldwijde uitrol.

Vier Nederlandse dealers

Voor wat betreft Nederland dachten we aanvankelijk dat er drie van zulke verkoop- en onderhoudspunten zouden komen, maar dat klopt niet helemaal. Het worden er namelijk vier, te weten Audi Centrum Amsterdam, Audi Centrum Utrecht, Van den Udenhout Eindhoven en Audi Centrum Tilburg.

Deze Audi Sport-dealers krijgen RS- en R-modellen in een bepaald deel van de showroom en de auto’s worden ook als demo ingezet. Aftersales zal eveneens bij deze dealers geschieden, bovendien kun je voor het onderhoud aan je R8 alleen bij genoemde dealers terecht.

Let wel: voor het onderhoud aan bijvoorbeeld je verse S6 kun je ook bij andere dealers terecht, maar aangeraden wordt om de Audi Sport-dealers op te zoeken. Bovendien kun je voor een nieuwe S of RS ook elders gaan shoppen, al staan de demo’s dus in de vier showrooms die we net noemden.

In week 38 (vanaf 1 september) wordt het allemaal officieel, dan start de dealertraining in Duitsland die gelijkloopt met de introductie van de R8. Tot die tijd dus mondje dicht en heel verbaasd doen als één en ander via de reguliere kanalen wordt aangekondigd.

Update: ook Audi Magazine windt geen doekjes om de voorgenomen structuurwijziging

Audi Sport

Update 2: nadat autoblog de uitrol voortijdig aankondigde heeft Audi Nederland besloten het persbericht naar voren te trekken. Hierin is overigens geen sprake van S-modellen, Audi Sport lijkt beperkt tot RS-modellen en de R8.69 reacties

Of je gaat naar de Skoda dealer, goedkoper en dezelfde onderdelen… Maar vervalt Audi quattro dan?
@henkhupelschoten: dezelfde onderdelen als in een rs .. Uhu
@daans: tuurlijk! Die v10 uit de vorige rs6 is identiek aan de v10 uit mn octavia toch
@henkhupelschoten: Lekker handig. Zo ga ik met mijn Benz wel eens naar de Renault dealer. Daar krijg ik dezelfde onderdelen en dezelfde k*tkwaliteit voor de helft van de prijs. Tof hè.
@kapiteinaudi: C160? Je weet toch wel dat de k*t kwaliteit van Franse bodem komt. Overigens ben ik totaal niet blij met de honeymoon trip tussen mb en Renault Nissan. Wie in godsnaam verzint er een mb pick-up. Ik dwaal af..
@henkhupelschoten: of de A AMG… In basis gewoon een Renault blok
@Bisazza: zou je dat van dat renault blok aan mij, en misschien mede-geinteresseerden uit kunnen leggen?
@bisazza: ik dacht dat de dieselblokken van Renault waren.
De AMG is in de basis het blok van de Megane RS?
@henkhupelschoten: A200 CDI. Ik weet of die nu wel een Renault blok heeft of niet, maar de 160 en 180 CDI hebben dat dacht ik wel. Net zoals bij de B en CLA. En misschien ook de GLA. Dat er een C160 bestond wist ik zelfs niet, best triest eigenlijk.
@henkhupelschoten:

Ik snap de link niet echt – of doel je op het samenwerkingsverband zoals elk ander merk ter wereld ook doet?
@prop: Iets met 3 letters.. Begint met een V en eindigt op een G
@henkhupelschoten: Breng jij ‘m lekker naar S-Point.De gewaardeerde collega’s zorgen er wel voor dat jouw auto bij A-Point een paar deuren verderop in onderhoud gaat.Mag je ‘m aan het eind van de middag weer bij Skoda ophalen.

Daar heeft de consument de dealer/stealer/uitnemers/uurtarievencowboys/glazenpalijzenfetisjisten toch even te pakken.
Als je het verschil niet ziet tussen een Audi en een skoda moet je zeker een skoda kopen. Anders is het zonde van je geld.
Toch knap onhandig dat een behoorlijk aantal dealers nu deze auto`s opeens niet mag verkopen? Niet dat ze er zo winst op draaien, maar toch. En het is toch wel fijn als je het onderhoud gewoon lekker in de buurt kunt laten doen.
@dutchdriftking: Je kunt ze ook bij andere dealers kopen. Alleen de demo’s staan bij die vier. Ook niet altijd ideaal lijkt me, voor die vier dealers dan.
@granlusso: Ach, heb je echt een proefritje nodig om te kijken of je nu de RS6 of de M5 wilt? Beiden zijn geweldig, het hangt af van persoonlijke smaak.
@granlusso: dus als ik in de markt ben voor een R8 en een testrit wil makenb moet ik vanuit Groningen naar één van die 4 dealers?
Beter halen ze de demo daar even voor me op. Wat een gek zeg…
@awesome: Als je echt een auto wil/kan verkopen zorg je ervoor dat je die demo hebt staan.De demovloot van de importeur of van bevriende dealers is groot genoeg.
@dutchdriftking: dit zijn dan ook precies de dealerschappen waar Pon 30% aandeelhouder van is.
@ghost: dan mis ik PON in Amersfoort wel in het rijtje, volgens mij was dat de eerste eigen dealer bijna 20 jaar geleden.
@ghost: en volgens mij is Pon ook (mede) eigenaar van Century in Groningen hoor, dus waarom dan daar niet een Audi Sport afdeling?
@ghost: Dat is juist het omgekeerde, de meeste dealers in het land zijn voor 51% van Pon. Degene die voor 30% van Pon zijn, zijn dus degene die het “minst” van Pon zijn.
@dutchdriftking: Aan de andere kant; de 4 dealers, op Tilburg na, zitten zo’n beetje in de randstad. Daar is het grote geld te vinden. In bijvoorbeeld Friesland, Groningen en Drenthe rijden er weinig van dit soort auto’s.
@viezefreddyw: Eindhoven is geen randstad.
@viezefreddyw: Bullshit. Woon in hartje Groningen, en zie dagelijks een paar auto’s uit de S/RS serie rijden. Laat staan de vele Porsches, aangeschaft bij Porsche centrum Groningen. Ook in Groningen is er zeker markt voor dit soort auto’s. Simpele verklaring is dat de huizen hier de helft goedkoper zijn dan in de randstad.
@cls350sb: eens. Kijk even bij de Euroborg met een potjs voetbal. P2 staat vol met RS modellen.
@cls350sb: Tuurlijk er is markt voor dit soort auto’s in Groningen. Ik zeg ook niet dat het niet zo is, maar in verhouding met de randstad is er natuurlijk een degelijk verschil.
@viezefreddyw: In de randstad zijn de meeste ramkraken uit te voeren.
@dutchdriftking: Vind dit inderdaad redelijk ondankbaar tegenover andere dealers.
Voor zo ver ik wist was er maar een officiële R8 (service)dealer in Nederland, die in Tilburg zat. Of het alleen die in Tilburg was voor heel Nederland en nu de andere ook de officiële naam hebben gekregen is mij alleen onduidelijk.
@corrado16v: van mossel is er idd altijd trots opgeweest datzij in Tilburg “R8 dealer” zouden zijn maar ik kom al jaren in eindhoven en daar hebben ze vrijwel altijd R8’s in de showroom staan, ze hebben de folders en doen het onderhoud dus waar dat vandaan komt vraag ik me werkelijk af
Als ik zo’n snel Audi geval zou hebben, zou ik me op slag belazerd voelen na het lezen van dit persbericht, er hebben dus jarenlang VAG dealert-beunhazen aan mijn supersnelle auto gewerkt !

De waarheid is echter dat de gemiddelde bezitter van zo’n super snelle Audi hier op zal geilen !
En in de kroeg zal vertellen : “Neen Klaas Jan, mijn oto gaat niet naar de Audi toe zoals de jouwe, maar naar de Sport dealert
– waar overigens hetzelfde oliefilter voor 6 keer de prijs wordt gemonteerd –

Maar ja, de menscheid wil besodemietert worden…..

2018 : M- specials bij BMW

2020 : AMG vitesse specialist van de Mercedes

wedden?
@desjonnies: Precies, iedereen wil zich toch speciaal voelen. En sommige mensen willen daar gewoon heel graag (veel) extra voor betalen.
@desjonnies: BMW heeft het al met de i-reeks…
@desjonnies: AMG is onlangs toch een submerk geworden van mercedes als ik het goed heb gehoord. De AMG-modellen zijn zogezegd geen mercedes-benzen meer maar mercedes-AMG’s.
@desjonnies: AMG gespecialiseerde showrooms zijn er al in NL, eentje ervan is ASV in Veghel. Gespecialiseerd in AMG en Maybach. Ook de moeite waard als je er ooit bent is om daar de kelder in te lopen. Staat een collectie mercedessen waar je U tegen zegt. Ik ga nu misschien vloeken in de kerk maar autoweek kwam er eind vorig jaar al langs voor de amg gt.
@desjonnies: helemaal mee eens! Maar Pon kennende niet opvallend, eerdere dagelijkse praktijk. Alsnog vallen er duizenden voor de Pon-tactiek.
@desjonnies: BMW heeft al een aantal dealers waar apart een M-logo aan de gevel hangt. Zoals bij BMW Ekris op deze foto: http://www.autojunk.nl/2014/05/nieuwe-bmw-4-gran-coupe-bij-ekris
@desjonnies: je hebt wel al gecertificeerde M-dealers. Nou zijn dat er geloof ik wel een hele hoop en dat is leuk, want die showrooms staan vol met al dat moois
@desjonnies: audi was de enige die dit nog niet had. Mercedes heeft al jaren AMG specialisten (ASV bijvoorbeeld) en BMW heeft ook al jaren speciale M dealers (Keram bijvoorbeeld). Het is dus helemaal niet nieuw
Ideaal (R)S modellen als demo auto’s, scheelt jatwerk bij hard werkende arbeiders, kwestie van de “proefrit” samenplannen met je juwelenroof ofzo. En achteraf gewoon netjes terug brengen.
Dus als je in Groningen woont en een RS- of R-model hebt, wordt het je aangeraden om het halve land door te rijden voor onderhoud?
@Donar: gniffel …. haal- en brengservice noemen ze dat …
@Donar: Als je in Groninchem woont ben je wel gewend om het halve land door te rijden voordat hef interessant wordt toch?
@Donar: je bent sneller in Bremen als in Utrecht. De bepaald niet domme of wereldvreemde Groningers doen hun Audi sport gewoon in Duitsland in onderhoud.
@mashell: als in Utrecht… de zon schijnt? een Tourstart is? de kades overlopen? Ben benieuwd naar die klifhanger! :)
@sir_smokalot: Nee beter hè!
Is het niet zo dat fabrikanten het onderhoud van hun auto’s niet mogen vastleggen op specifieke -eigen- dealers?? Merk onafhankelijke garages moeten toch ook het onderhoud kunnen uitvoeren?
@406_v6: Is officieel wel zo maar in de praktijk moeilijk haalbaar, vanaf euro 5 modellen moet iedereen aan alle informatie kunnen van elk merk. Dit is meestal tegen betaling en dan nog zijn bepaalde merken niet makkelijk om correcte info te verkrijgen of software updates uiteindelijk in een voertuig in te krijgen…
En als dat dan al lukt zijn er ook nog de vele ’special tools’ die je tegenwoordig nodig hebt voor de meest banale herstellingen.
@406_v6: Natuurlijk niet. Ze kunnen je ook niet verplichten je beurt te laten uitvoeren bij de Audi Sport dealer, maar ze kunnen het natuurlijk wel aanraden en roepen dat daar door Audi Sport getrainde monteurs werken etc.
@Edge: Zolang de fabrieksgarantie loopt kunnen ze dealer onderhoud wel verplichten toch?
@Edge: ja dat kunne ze roepen maar ik ga er van uit dat die ander ook wel weten hoe ze een oliefiltertje moeten vervangen
Duidelijke keuze!

Ik ben ooit met een technische storing aan een Audi S-model bij een ‘reguliere’ Audi-dealer terecht gekomen, welke het probleem niet opgelost kreeg. Na twee dagen onverwacht de werkplaats binnen gelopen, werkplaatshandboeken lagen in en rondom de auto verspreid …

Uiteindelijk contact opgenomen met de importeur en de auto naar Leusden laten vervoeren, de ochtend erna werd de auto keurig weer thuis afgeleverd, was immers een klusje van nog geen uur. Als de betreffende monteur niet geschoold is om aan S-, RS- of R8-modellen te kunnen sleutelen, dan kunnen ze er beter ook niet aan beginnen.

Ik ga er vanuit dat de vier geselecteerde Audi Sport dealer haal- en breng service hebben, dus géén enkel probleem als het slechts een select aantal dealers betreft.
@jokertje: wij zaten met onze rs in Rotterdam en geen enkel probleem gehad
@jokertje:

Hoeft niet altijd zo te zijn.
Hier is er een Turk, die giga goed is met elektronica, en iedere dealer in de buurt brengt auto’s met kuren die niet op te lossen zijn naar de beste man toe.

En we hebben een echte Italiaan die de moeilijkste plaatwerk klussen voor alle dure merken doet zoals Audi Mercedes enz.

Dan nog een lassert die alles last

En je wilt niet weten wat en van wie er bij deze mannen binnen staat.
@jokertje: Onzin.

Marketinggelul van de importeur.Niets meer en niets minder.En je trapt er nog in ook.

Of denk je echt dat er verschillende klasjes zijn wat betreft trainingen? Iets met witte handschoentjes aan bij het verwisselen van een oliefilter ja de nee?

Iedere dealer van in dit geval Audi kan zijn personeel inschrijven voor welke training dan ook.Of dat nu gaat om onderhoud,aftersales,receptie,magazijn of verkoop.

Maakt geen bal uit.

(Gedeeltelijke/hele) importeurvestigingen hebben uiteraard strengere voorwaarden maar er is geen dealer van welk merk dan ook die niet zijn personeel naar alle trainingen stuurt die nodig en soms wat minder nodig zijn.
Al is het maar om weer een stukje van je doelstelling binnen te slepen.

@sydney: het is wel verstandig om handschoentjes aan te doen bij het wisselen van een oliefilter want daar wil je nog al een vieze klauwen van krijgen
@sydney:

Tsja, eerst lezen, dan pas reageren. Ik pretendeer namelijk nergens dat een gemiddelde dealer niet in staat zou zijn om aan een S-, RS- of R8 model te knutselen.

Echter, bij één van de geselecteerde Sport-dealers heb je in ieder geval de garantie dat er wel geschoold personeel rondloopt om aan deze modellen te kunnen sleutelen. Ik heb het zelf ondervonden dat de toenmalige dealer in Waalwijk (destijds van Mossel, nota bene nu Audi Centrum Tilburg en dus Sport-dealer) niet in staat was om een technisch dingetje aan een S2 op te lossen. Wisten niet waar ze het moesten zoeken, want hadden verder geen 2.3 vijfcilinder Turbo’s in onderhoud op deze vestiging …
Leuk. Waar je nu nog €65 p/u kwijt was aan arbeidskosten ben je straks ineens €130 p/u kwijt. Want bij die 4 garages zit ineens de “expertise” dat je niet bij de andere garages vindt. Please gtfo here…
Sport….lol..
@norge: komt die tennisbal! :)
Persoonlijk zeg ik domme set van Audi..
Als ik in de race was voor een RS of R8 dan wil ik dat ding ook een beetje in de buurt kunnen onderhouden.. Tussen Rotterdam en Den-haag 0 dealers hier voor en die hagenees of Rotterdammer gaat echt niet naar Amsterdam voor die auto.
Dus tja.. Ik denk dat we binnen niet al te lange tijd te horen krijgen dat ie toch overal gekocht en geserviced kan worden.. We blijven immers Hollanders en het is nou eenmaal geen Aston of Ferrari.. Nope het blijft gewoon maar een Audi..
De term sport is maar relatief. Evenals subjectief. Het is afhankelijk van je eigen vergelijkingsmateriaal, ik vind schaken ook geen sport. Kennissen met een bmw noemen mijn subaru ook geen sportieveling omdat ik niet alleen achterwielaandrijving heb en een enorm turbogat. Vind hem zelf echter wel sportief.
@marc94: kennissen met een BMW die een Subaru niet sportief vinden weten niet waar ze over hebben
Als er maar 4 dealers voor Audi sport modellen komen dan ben ik benieuwd waar de specialist voor de Ultra modellen komt. Ze lijken helemaal de weg kwijt bij Audi.
bovendien kun je voor het onderhoud aan je R8 alleen bij genoemde dealers terecht….. lekker dan als je maar bij 4 dealers terecht kan vooral als je niet in de buurt woont
Wat gaat dit betekenen voor een bedrijf als Van de Akker? Zij zetten toch ook aardig wat RS en R8 wagens weg heb ik het idee.
Met ambitie? Wat is het ambitieniveau dan?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).