Deze brute supercar heeft een 9,5 liter V12

Auteur: , 27 Reacties

En het gewicht is nog laag gebleven ook.

Factory-Five-F9R-Concept

Hoewel de Amerikanen nooit vies waren van grote en krachtige motoren hebben we nooit veel supercars van Amerikaanse bodem te zien gekregen. De bekendste voorbeelden zijn natuurlijk de Ford GT en de Dodge Viper, maar verder zijn er weinig op te noemen. De Corvette was nooit echt een supercar, hoewel de nieuwe C8 wel die kant opgaat. Als ze dan een supercar bouwen willen ze ook meteen de snelste zijn: de Amerikanen hebben twee keer de snelste auto ter wereld weten te bouwen, de SSC Ultimate Aero en de Hennessey Venom GT. Desondanks is het lijstje met Amerikaanse supercars vrij kort.

Nu is er echter weer eens een nieuwe auto die aan het lijstje kan toegevoegd worden: de Factory Five F9R. Hoewel de auto op het eerste gezicht niet per se Amerikaans aandoet, doet het profiel wel denken aan de Corvette C7. Bij het zien van de achterkant weten we zeker dat er inspiratie is opgedaan bij Corvette: de vier centraal geplaatste uitlaten komen namelijk heel bekend voor. De striping doet sterk denken aan de Ford GT.

Factory-Five-F9R-Concept-2

De F9R is een kitcar, die bestaat uit panelen van carbon fiber. Dit resulteert in een gewicht van minder dan 1100 kg. Een Shelby Daytona-chassis dient als basis. De krachtbron van de auto is een 9,5 liter V12 die 765 pk en 950 Nm koppel produceert. Gecombineerd met het lage gewicht moet de F9R daarom goed van zijn plek te krijgen zijn. De auto heeft niet alleen een ouderwets grote V12, maar beschikt ook nog over een handbak.

Hoewel de naam Factory Five misschien geen belletje doet rinkelen is het niet de eerste keer dat ze met een supercar op de proppen komen. In 2007 introduceerden ze namelijk de GTM. Dit was ook een kitcar, die aangedreven werd door een Corvette motor. De kit kostte destijds $19.900, maar dan moest je er nog wel een donorauto bij zoeken. De nieuwe creatie van Factory Five bevindt zich momenteel nog in de conceptfase en het is dan ook nog niet bekend wat die moet gaan kosten. We weten wel dat de kit vanaf volgend jaar te koop zal zijn.27 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Factory Five is ook (wellicht) bekend, door hun Type 65 coupes. Dat zijn Daytona coupe replicas die je kunt laten bouwen, op basis van late Fox-body Mustangs. Een best goedkope manier om je eigen Daytona coupe te bemachtigen. Bekendste Nederlandse voorbeeld van zo’n Factory Five, is de AM-72-41: https://www.autojunk.nl/2018/05/factory-five-type-65-coupe
Supermooi project weer van F5.
Jammer dat de regelgeving in NL het vrijwel onmogelijk maakt dit op kenteken te zetten
@janjansen: Waar voldoet ‘ie dan niet aan?

De Europese Alfa 4C moest namelijk extra veilig (meer gewicht) gemaakt worden, juist voor de Amerikaanse veiligheidseisen ..
@janjansen: supermooi project? Van een 80.5pk per liter motor komen we eerder aan het huilen. Dat zijn 2000 Astra G Opc waardes.
@pielemuis: van 0.7 pk per kg word ik dan weer vrij vrolijk…
@pielemuis:nou bijna 1000nm koppel zonder kunstmatige beademing is wel gruwelijk hoor.👌🏼 liever zo dan het zelfde vermogen uit een bi turbo 4.0 V8
@kennone: lol, is zo’n LS v12 thingy. Als iets lomp, niet sexy en praktisch onbruikbaar is, is dat het wel. Echt amerikaans, lekker met cijfers smijten.
De Amerikanen hebben ook nog de Vector supercar gebouwd!
@edu7: En check de review van Doug Demuro!
@mopar70: geweldig! Onlangs gezien! Cult-icoon zo’n Vector, maar wat een beroerde afwerking! (niet dat ‘ie van Europese supercars uit dat era nou zo geweldig was qua kwaliteit… 🤔)
Je vergeet de Vector!
@baidu: Ik heb ook niet geprobeerd alles op te noemen, mijn punt was alleen dat het er niet veel zijn ;)
@machielvdd: klopt inderdaad
Saleen S7 was ook wel echt een hele bekende Amerikaanse super car!
Eigenlijk was de ac Cobra de eerste
@baidu: Juist! Maar om heel juist te zijn is het de Shelby Cobra. Het Engelse AC had de basis gevormd met de brave Ace.
Wat een stiklelijk hok zeg.
Beetje een mislukte kruising van een aventador en vulcan.
Leuk. Maar mijn S2 sedan met 2.2 20VT uit 1994 loopt op 315 pk, 25 jaar oud en heel soepel 143 pk/liter motorinhoud. Super goed rijdbaar ook. Ik vind dit project te gek, maar van de andere kant is een 9,5 liter motor toch iets waarbij je in bijna 2020 enerzijds andere vermogenswaarden verwacht en anderzijds toch een iets mooier ontwerp verwacht. Nu is dat laatste persoonlijk, maar dat eerste blijft typisch amerikaans… .
@joris24: Jouw auto heeft een turbo…
Luchtfietserij Five zou een betere naam zijn voor dit projekt.
Geen idee wat dit toevoegt aan het bestaande aanbod. Wat je ook van de Cybertruck vindt, het zou een verademing zijn als er een keer een supercar bouwer komt die op design gebied echt de grenzen verlegd. Met iets komt dat we nog nooit gezien hebben en daarmee de lat hoger legt. Geen artikel waard dit ding, maar dat is natuurlijk mijn mening en daar mag je het mee oneens zijn.
Laten we een net iets minder gelukte Vulcan maken. Gooien we er nog een lijpere v12 in.
Anderhalf bigblock aan elkaar geschroefd? 🥳
De specs zijn geniaal, maar eerlijk gezegd niet erg mooi. Een kruising tussen een Corvette en een Aston Martin Vantage, maar dan net niet goed gelukt.
Ik vind hem wel mooi, zo in het rood. Zwart met te veel of grote carbon flappies ziet er altijd beetje gek uit.

Zelfde ontwerper als de Saleen S7 trouwens!
Waar gaan ze die 9.5L V12 vandaan halen? Neem aan dat men die niet zelf bouwt?
@b00g1e: het schijnt een anderhalve LS3 te zijn.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).