Deze BMW E36 M3 Lightweight kan de jouwe worden

Auteur: , 32 Reacties

Nu prijzen van de E30 M3 door het plafond zijn geschoten, is dit misschien wel de volgende geheimtipp.

Hoewel, veilinghuis Gooding en Co. verwacht dat de auto zo’n 150.000 tot 180.000 Dollar gaat opleveren over twee dagen, dus een koopje is het niet. Dat gezegd hebbende, voor het oude exemplaar van Paul Walker werd 200.000 Dollar neergelegd. Maar wat is er zo speciaal aan de M3 Lightweight, of LTW zoals ‘ie ook wel genoemd wordt, dat er dit soort bedragen voor neergeteld moeten worden? Wel, ten eerste is het een zeldzaamheid en ten tweede hangt er een mooi verhaal aan vast.

Om te beginnen met het eerste: lange tijd was het niet geheel duidelijk hoeveel M3 LTW’s BMW precies gebouwd heeft. Het model dat op verzoek van race-fanaten gebouwd werd om de auto te homologeren voor de diverse (Amerikaanse) raceklasses zou aanvankelijk in een oplage van 85 stuks gebouwd worden. Dat was althans de claim van BMW North America.

De cijferfetisjisten van BMW M Registry hebben echter achterhaald dat er in totaal 126 M3 LTW’s zijn gebouwd. Tien pre productie exemplaren in januari en februari van 1995, nog één in april en vervolgens 115 productiebakken tussen augustus en oktober van hetzelfde jaar. Vraag die bij ons opkomt: wat is het verhaal van dat ene exemplaar dat in april gebouwd werd? Helaas hebben we dat voorlopig niet kunnen uitvinden.

In eerste instantie lijkt de M3 LTW misschien niet zo heel bijzonder. Je zou ‘m bijvoorbeeld af kunnen doen als een vingeroefening voor de latere, epische E46 M3 CSL (rijtest). Sterker nog, @willeme claimt dat in het instructie- en onderhoudsboekje de auto al werd aangeduid als M3 CSL. De twee hebben met elkaar gemeen dat er gewicht bespaart is door verschillende extra’s weg te laten, zoals de radio, de airco en de nodige geluidsisolatie. Toch kleven er een aantal interessante dingen aan de LTW, die niet van toepassing zijn op de E46 CSL.

Nadat deze van de productielijn in Duitsland afliep, werd deze namelijk afgebouwd in Virginia. Je weet wel, die Amerikaanse Staat waar ook de CIA zit. Het bedrijf Prototype Technology Group Racing legde daar de laatste hand aan de snelle Bimmer. Zij plaatsten bijvoorbeeld de kenmerkende blauw/rode ‘vlaggen’ op de auto, maar daarbij voorzagen ze de E36 ook van een aparte ‘kofferset’.

Denk daarbij niet aan lederen koffers met een BMW-logo erop. In deze ‘trunk kit’ zaten namelijk de nodige onderdelen om de auto te sneller te maken. Kopers vonden er bijvoorbeeld enkele onderdelen uit de motor van de Europese M3, maar ook een verstelbare front splitter en spacers om de spoiler hoger te kunnen zetten.

Vanwaar deze omslachtige constructie? Het antwoord ligt in het A4-tje dat bij de set zat. Daarop kon de nieuwe eigenaar namelijk lezen dat als hij iets van de set zou installeren op de auto, de garantie vanaf dat moment einde verhaal was. Niet omdat BMW geen vertrouwen had in het product, maar omdat de auto inclusief de aanpassingen illegaal was voor de gritty streets van Amerika.

trunk-kit

De echte kenners zullen dan waarschijnlijk ook wel weten dat de Amerikaanse E36 M3 ernstig tekort kwam ten opzichte van de Europese variant. Waar de Euro-spec aanvankelijk de S50B30 en later de S50B32 onder de kap had met respectievelijk 286 en 321 pk, moest de Amerikaanse variant het doen met de S50B30US en later met de S52B32US. Beide ‘Amerikaanse’ blokken hadden eigenlijk meer verwantschap met de huis-tuin-en-keuken zespitters uit de 325i en 328i dan met de échte M-blokken. De onderdelen in de trunk-kit verhielpen dat probleem enigszins.

Maar, dat neemt niet weg dat ook in de deze M3 LTW in de basis dus níet de krachtige motor onder de kap ligt die de Europese E36 M3 heeft. Zo bezien is ‘ie dus vrij duur, voor een M3 met gebrek aan power. Maar ja, dat is wat zeldzaamheid doet voor een gewilde auto. Zoals gezegd gaat ‘ie over twee daagjes onder de hamer op Amelia Island in de Amerikaanse Staat Florida. Top tip: als je ‘m koopt, voorzie ‘m dan daarna niet van gaas.

Dennis bedankt voor de tip!32 reacties

Dat verhaal is er leuk bij, maar dan kun je beter een M3 GT zoeken. Die zijn inmiddels ook duur maar niet zo als deze ltw.
@dwersbongel: En een stuk mooier
@dwersbongel: zo zeg dat. Al zijn die ook al echt absurt duur.
@dwersbongel: ik heb 7 jaar geleden een gare E36 M3 GT gekocht.
Geen hond die er destijds tegen aanpiste door de kleurstelling.
Maar ik vond hem gewoon vanaf het begin erg gaaf.
Nu helemaal een racer van gemaakt, en elk boutje en moertje vervangen.
Nu al een paar keer een goed bod ervoor gehad, maar voorlopig nog niet van plan om hem weg te doen.
Een vriend van me had in de jaren 90 een Porsche 911 uit 1993. Die dacht op de snelweg dit model M3 ‘er wel even uit te rijden’. Hij is er nóg ziek van…… Hij werd weg gereden, maar dat vind hij als autoliefhebber geen probleem.
Een pure E36 wordt met de dag mooier. 20 jaar lang vertrapt, verguisd, verkracht met bodykits, foute wielen , dito uitlaten en platgedrift komen we langzamerhand in de fase van de goede wijn die verder rijpt voor degene die nog onaangetast zijn
@gokartmozart: Voor mij persoonlijk moet hij nog wel wat rijpen voordat ik er misschien van kan genieten.
Al kan ik een originele M3, Coupe of Touring mét M-pakket wel waarderen.
@gokartmozart: helemaal mee eens. Heb zelf een e30 als oldtimer, onverprutste originele e36 touring als daily is de wens
Ow ow hoe graag zou ik een blauwe E39 sedan willen hebben
@gokartmozart: Zoek een mooie 520i uit op Marktplaats zou ik zeggen.
@BmwMPower: een m5 met een handbak heeft mn voorkeur de laatste non turbo met v8 . Ik weet hoe die rijdt, ooit het genoegen gehad een paar keer
@gokartmozart: e39 m5 is er ook alleen maar met handbak
@gokartmozart: Wat bazel je nou?
Eerst heb je het over een e39 sedan, dan voldoet een simpele 520i inderdaad al
Daarna over een “M5 met handbak”, dat was in die tijd nog de enige optie.
Daarna over de “laatste non turbo met V8”, dan heb je het over de e60 550i die tot 2010 gemaakt is.

Tip: ga je eerst eens verdiepen in welke modellen van de 5 serie er in de loopt der jaren zijn geweest
@bmwmpower: het liefst wil je een 530i. Qua verbruik ongeveer hetzelfde als een 520i of 525i maar wel de power. De 540i is leuk, maar motorisch minder betrouwbaar en je hebt de oude stuurinrichting van de e34.
Tis dus een E36 met wat after market spulletjes plus een paar stickertjes, en dat moet 150k opbrengen?
Juistem.
Alleen interessant voor mensen die logootjes en badges héél erg belangrijk vinden. Want “origineel” en “limited”, ofzo….
@Rob: En het leuke is nog dat BMW nu op élk model een M-badge plakt. Zo origineel en limited is het allemaal dus niet.
@viezefreddyw: audi plakt ook op nagenoeg elk rijdende creatie een S line stikkert. Maakt het ook geen “S(1,3,4,5,6,7,8,Q3,Q5,Q7….)” M badge geeft ook enkel een M sport pakket aan dat samen met BMW //M gmbh is ontwikkeld. Dus ze plakken het niet zomaar omdat ze ’t leuk vinden
@easygoingmartin: Wat Audi doet moet Audi zelf weten. BMW trouwens ook en Mercedes net zo goed. Mij gaat het er meer om dat als je 20 jaar geleden een M-badge op je BMW wou hebben, dat je ook daadwerkelijk een BMW M moest kopen. Anders was het pech. Tegenwoordig zie je op elke willekeurige 316D M-badges zitten, overal. Ook op elke A160 CDI zitten AMG-badges. en op een A3 1.6 TDI zie je S-line. Ik vind dat best jammer.. Het is voor mij al eens heel erg goed omschreven op deze site een jaar geleden: http://www.autoblog.nl/nieuws/hoe-onderscheidend-is-de-m-badge-tegenwoordig-nog-83951
@viezefreddyw: ben ik zeker met je eens. Vind het zelf ook jammer. Maar sommigen doelen erop dat enkel bmw dit doet, ik dacht dat jij dit ook zo bedoelde;)
@toniominestrone: Sorry, het was nog vroeg..
@Rob: you made my day!
@Rob: een kenner?
Wist vaag van het bestaan van auto, echter zo veel informatie had ik nog niet.
Vind het vooral interessant dat er slechts 1 exemplaar is gebouwd in april 1995, en dat amper iets over te vinden is. Het heeft bijna iets magisch.
@bmwmpower:
Op 7 maart 2017 schijnen er precies 0 te zijn gebouwd, en daar is niets over te vinden. Dát is pas magisch.
@Rob: volgens mij was het officieel ook geen straatauto. Wellicht om die reden (niet op kenteken).
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Ja, de e36 m3 kan wel eens the next best thing worden. of eigenlijk is hij dat al. een beetje net exemplaar is al duurder dan een e46 m3 (terwijl de e46 veel beter was)

maar… dan niet zo’n amerikaans apparaat. US spec heeft geen individual throttle bodies, andere versnellingsbak en meer van dat soort ongein. om aan de amerikaanse eisen te voldoen had de auto niet meer dan 240pk waar de europeesche variant er 286 had.

als investeringsobject moet je op zoek naar een mooie M3 GT of een EU spec met lage km stand. al zijn die inmiddels al enorm aan de prijs. en ik weet niet of je dat over moet hebben voor een e36.
de e36 komt kwalitatief gezien niet in de buurt van de e30 of e46.
Een witte?! :D
Dit type 3-serie heeft met nooit echt aangesproken, vooral het interieur niet. Liever de e46.
Zonder de stickers echt heel vet
Voor mij mijn droomwagen…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).