Deze steden krijgen een explosie aan elektrische auto’s

Auteur: , 55 Reacties

Netbeheerders moeten laadpalen uit de grond gaan stampen.

Deze steden krijgen te maken met heel veel elektrische auto's

De elektrische auto toont verschijnselen van een sneeuwbaleffect. Eerst konden alleen de elite proeven aan emissievrij rijden en langzaamaan lijkt het steeds betaalbaarder te worden. Stedin, Rotterdam School of Management Erasmus University (RSM) en kennis- en innovatiecentrum ElaadNL gingen op onderzoek uit en onderzochten welke steden de meeste elektrische auto’s gaan krijgen.

Uit het onderzoek blijkt dat steden als Den Haag, Rotterdam en Dordrecht de komende twee jaar een verdubbeling mogen verwachten als het gaat om elektrische voertuigen. In steden als Utrecht en Amersfoort zou de groei iets minder hard gaan. Daar rekent men op een verdubbeling binnen vier jaar. Amsterdam is uitgesloten van het onderzoek. Volgens de onderzoekers zijn veel leasemaatschappijen actief in onze hoofdstad. Dit zou een vertekend beeld geven.

De Tesla Model 3 zou wel meer in trek zijn in steden als Utrecht en Amersfoort. In deze steden is meer sprake van een modaal inkomen, hebben de inwoners een lagere leeftijd en zijn er relatief veel lease-rijders in de steden te vinden.

Aan netbeheerders de taak om voorbereidingen te treffen. Het elektriciteitsnet krijgt immers een klap. Het laden van een elektrische auto kun je vergelijken met het energieverbruik van meerdere huishoudens tegelijk. Meer laadpalen en meer capaciteit moeten toekomstige problemen voorkomen.

Foto: R8 e-tron via @porschepet op Autojunk55 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Wie wil er 3 laadpalen voor zijn deur?
@bitd: Ik wil er twee. Je moet toch connected blijven.
@bitd: ik! Een voor mijzelf, een voor mijn vriendin en een voor de oppas/visite.
En allen verbonden met de zonnepanelen. Blijf het mooi vinden om op zelf opgewekte stroom rond te rijden.
Altijd wel weer verfrissend om te lezen hoeveel energie we verbruiken om van hot naar her te gaan. Vele malen meer dan gewoon te wonen dus. Ik zou zeggen: meer zonnepanelen, wtw systemen, aardwarmte, energiebuffers. Gaat allemaal geld kosten maar zijn investeringen in een toekomst.
@pomoek: volgens het bekende internet gebruikt een huishouden gemiddeld 3500kwh per jaar. Dat is net geen 10 per dag. Één keer je auto opladen kost dus al snel net zoveel als 2 tot 5 dagen normaal stroomgebruik, voorzichtig gerekend. En dat dus in een paar uur tijd…
@lekbak: ja, en dan leegjagen binnen een uurtje in ludicrous mode, om hem vervolgens weer aan de lader te hangen… 😂
@lekbak: een gemiddeld huishouden gebruikt inderdaad 3500 kwh per jaar, een kleine 10 kWh per dag, met 2 pieken, tussen 6.30 en 8.00 en tussen 17.00 en 21.00. In die pieken (ca 5 uur tijd) wordt 80 procent verbruikt.
Een auto rijdt gemiddeld in Nederland 14000 km per jaar, oftewel 38 km per dag, dat is dus 6,9 kW per dag. We verbruiken tussen 23.00 en 6.30 bij de huishoudens nagenoeg geen elektra. Dus dat is minder dan 1 kW wat nodig is om een ev op te laden. Minder dus dan een waterkoker.
@pramm: haha, dat verhaal klinkt als de hedendaagse verbruiksopgave van een auto. Ik zie al waar dit naar toe gaat. Als je wil snelladen in de toekomst ga je fors extra betalen, evenals in de piekuren. De gebruiker betaald, en autorijden zal wel weer flink duurder worden. EV’s zijn ook flink zwaarder, wat ten koste zal gaan van het wegen net, dus er zal ook nog wel wat extra wegenbelasting bij komen. Het huren/leasen van de accu, dure bedoening allemaal. Ik ben er nog niet zo optimistisch over allemaal. Ik zie nog veel nadelen.
@retsok: Het komt er eigenlijk op neer, dat als je gewoon wilt laden, je juist erg weinig hoeft te betalen. Hoe sneller je wilt laden hoe hoger de prijs. Dat heeft met name te maken met de fors hogere kosten van de netwerkaansluiting. Hoe zwaarder de aansluiting hoe hoger de kosten. Ook de hardware voor het laden wordt fors duurder. Dus logisch dat je dan meer betaald.
@lekbak: Je vergeet het warmstoken van je huis.

Transport en verwarmen van onze huizen kost echt veel energie. De elektra rekening valt inderdaad over het algemeen vaak wel mee, en is vaak wel te compenseren middels zonnepanelen op het eigen dak.
@fanboy: het gaat mij in deze niet om het totale energieverbruik maar om wat het net kan leveren. Aangezien het is berekend op woonhuizen zal dat niet heel veel meer zijn dan nu gebruikt word.
@pomoek: die wtw systemen zijn de grootste bouwramp aller tijden.
Het moet duurzamer; ja in de zin van energierekening omlaag, maar je eigen gezondheid verzwak je. Die Rc-waarde zou men anders moeten toepassen, niet met zon veredelde stofzuiger in je huis…
Van een goede vriend die bij de Belgische netbeheerder werkt heb ik gehoord dat in zo wat elke woonwijk in België de kabeldikte en transformatoren maximum 2 a 3 elektrische wagens per woonwijk toelaten. Zelfs bij nieuwbouw wijken word hier nog steeds op bespaard. Benieuwd hoe ze dit gaan oplossen. Als EVs in 5 min opladen en 1000km halen hoeft niet iedereen thuis op te laden natuurlijk.
@shiva: ja, maar dan hebben we het ook over infrastructuur in België… nooit echt een lekkere combi.
@shiva: uit ervaring kan ik zeggen dat dit in NL iets meer is ;)
Nieuw event:

– Ruzie bij de laadpaal
– Laadpaal tokkies
– Waar blijft het gender neutrale oplaad punt, het woord laadpaal en de fallusvorm wordt als discriminerend en schokkend ervaren door Sylvana Simons en de Artikel 1 gekkies evenals de Gays United, het COC en Jeroen Pauw.
De Vlaamse frikandellen fabrikant ‘ de harde currywurst’ bekijkt echter mogelijkheden om de laadpalen om te toveren als vermomde ambachtelijke reuze frikandellen, iets waar veganisten tegen protesteren, hoewel er geen veganist blijkt te bestaan die beschikt over een elektrisch voertuig noch hybride, sterker nog, geen voertuig at all, omdat je daarmee onschuldige, illegale tropische, licht getinte of verwarde insecten vermoordt.
@desjonnies: Hahaha prachtig! @autoblog is er geen hall of fame voor dit soort reacties? Deze moet er in!
@desjonnies: *slow clap*
@desjonnies: Hahaha wat goed zeg dit. Je bent deze week in vorm !
Dit gaat nog leuk worden in de gemiddelde wijken in Nederland. Stroomuitval, gebrek aan laadkabel, ruzie met de buren over wie er wanneer mag laden en wie waar nou moet staan.

Maar ik zou eerst een generator of accupakket (wel overdag onder werktijd opladen) aanschaffen anders moet je in het donker schijten zodra iedereen thuis komt en de auto op wil laden. 3 auto’s tegelijkertijd aan de lader en je neemt op dat moment meer stroom af dan een hele straat. Maar ondertussen neemt die straat ook nog de gebruikelijke stroom af. Jep, dikke lol.
@lekbak: En dat is natuurlijk ook een probleem waar vooral de niet elektrische rijders mee te maken gaan krijgen aangezien de meeste elektrische auto’s ook je huis van stroom kunnen voorzien.

Maar mijn baas wil nog van zijn oude zware dieselgenerator af. Ik denk dat ik die maar in de achtertuin zet tegen die tijd en een handeltje begin. Voor een paar euro per minuut mogen de buren hun huis of auto aansluiten op mijn generator.
@lekbak: Daarom zijn ze dus bezig met Smart Grid systemen.

Dat is nu al aanwezig in panden / parkeergarages e.d. waar ze meerdere laders hebben. Staat er eentje te laden, dan kan die volle snelheid laden. Staan er meerdere, dan is het afhankelijk van de rest van het stroomverbruik van het pand.

Je kunt het nu ook al kopen voor in je huis, dat je bijvoorbeeld je warmtepomp een boilervat laat verwarmen als er veel stroom is van de zonnepanelen. Dat heeft weinig met auto’s te maken, maar het laat mannieren zien waarop je het net minder kunt belasten.
En hoe gaan ze dat doen met al die laadpalen? Gewoon bij (andere) mensen voor de deur zetten? In wijken waar men een oprit heeft, parkeerplaatsen en parkeergarages etc is het natuurlijk goed te doen om flink wat palen neer te gooien.
Maar in een wijk zoals waar ik woon, waar alle auto’s tussen bomen op de stoep hangen wordt het echt een grote elende als er ook nog overal van die palen moeten komen…. Een Tesla zou natuurlijk niet elke nacht aan de lader hoeven dus dat zou alweer gedoe schelen. Maar er zijn nog best een flink aantal obstacles te nemen om de gewone wijk klaar te maken voor elektrisch rijden.
@trustmeiamanengineer: Meestal heb je 2 opties. Of je vraagt een openbare laadpaal aan of je vraagt om een vergunning om je eigen laadpaal te plaatsen (denk aan 2000-5000+ euro). Een openbare laadpaal zal binnen 200m van je voordeur geplaatst worden op een “tactische” plek.
Natuurlijk wordt het elektriciteitsnet zwaarder belast, maar die groei is er sowieso. Kijk eens naar het aantal stekkers in je huis. Welke daarvan had je 5 jaar geleden, welke 15 jaar geleden, hoeveel had men er 40 jaar geleden? Die groei is nog niet afgelopen hoor.
@escort77: Maar we gaan ook steeds efficiënter met energie om. Al het witgoed is zuiniger geworden, de computer (200 watt) is vervangen voor een tablet (2-3 watt), de televisie zit nu op 50 ipv 200 watt en we verlichten met led (6w) ipv halogeen (60w).

Dit geld natuurlijk niet voor iedereen, maar wel voor het gemiddelde huishouden.
@flutterby: haha mijn pc zit nog een 1000watt voeding in, en verbruikt ook daadwerkelijk 800 watt…
@peug206: Daar kan je wel een paar reacties mee plaatsen.
@peug206: 800W piek als je aan het gamen bent neem ik aan, ik hoop niet dat je 800W nodig hebt om een reactie op autoblog te plaatsen. Moderne processor schakelt ook vaak terug. Alleen videokaarten willen nog wel eens inefficient zijn.
@fanboy: laat ik daar nu net 2 van hebben… en en data verwerken dan wil het ook nog wel eens wat verbruiken.
Hoe serieus kan je een onderzoek nemen als men Amsterdam uitsluit, omdat daar veel leasemaatschappijen actief zouden zijn….er zitten helemaal niet zoveel leasemaatschappijen in Amsterdam en al helemaal geen grote leasemaatschappijen. Als je zo’n simpel feitje al niet kan onderzoeken, wat is de rest van je onderzoek dan waard?

Daarnaast is het maar de vraag of steden wel zoveel moeten gaan investeren in het laadpalennetwerk. Voorlopig is de verkoop van elektrische auto’s (op de Tesla na) behoorlijk ingezakt. Zodra er voldoende alternatieven komen die betaalbaar en volledig elektrisch zijn dan gaat op een gegeven moment de korting op de bijtelling er weer vanaf, waarna het effect hetzelfde wordt als bij de plug-in hybrides. Verkoop zakt dan ook vanzelf weer in.

Ander punt is dat veel van de zakelijk gereden elektrische auto’s of plug-in hybrides nu na een paar jaar naar het buitenland gaan en dus niet echt op de particuliere markt terecht komen. Betekent dat het aandeel van deze auto’s niet echt hard toeneemt. Daarnaast is het ook maar de vraag of je als particulier zijnde wel zo’n auto wilt hebben (accupakketje kapot is al gauw € 10.000 á € 15.000,- aan kosten).

Hadden we het al gehad over de toekomst van elektrisch rijden? De huidige vorm is maar een tussenstap, waarbij de toekomst ligt bij de waterstof auto. Dat is nog steeds een vorm van elektrisch rijden, echter dan zonder de laadpaal. In Nederland moet het aantal plekken om waterstof te kunnen tanken in 2020 op een stuk of twintig liggen en ook Duitsland is al bezig, waarbij de doelstelling in 2023 is om een landelijk dekkend netwerk te hebben om waterstof te tanken. Vraag is dus of het überhaupt wel loont om als stad te gaan investeren in laadpalen. Gezien het huidige overheidsbeleid en de toekomst die zich richt op waterstof denk ik het niet.
@Civic06: onderzoek van stedin ;) de plaatsen welke in het artikel genoemd worden zijn ook alleen grote steden waar netbeheerder stedin actief is.
@Civic06: dat is iets te simpel geredeneerd. Dat leasemaatschappijen actief zijn in Amsterdam moet je volgens mij lezen als dat er veel leaserijders in Amsterdam wonen. Overigens zetten veel bedrijven, waarvan werknemers een EV leasen, laadpalen bij het bedrijf en hoeven die leaserijders dus niet of nauwelijks thuis te laden.
@vroaaar: dat betwijfel ik dus juist. Ze weten namelijk niet hoeveel leaserijders er in Amterdam wonen, want leasemaatschappijen delen die data niet. Ik denk dus dat men wel degelijk doelt op het feit dat de leasemaatschappij daar zit, want juist dan staan de auto’s geregistreerd op dat “Amsterdamse” adres (van de leasemaatschappij).
@civic06: In Den Haag en Utrecht loopt deze zomer een interessante proef met elektrische bussen. Die moeten uiteraard geladen worden, maar dat gaat dan niet via het gewone stroomnet maar uit het afzonderlijke net voor de trams en metro. Dat is berekend op een veel grotere afname en laat laden toe met 256 kW. Zie rijdendebatterij.nl en https://u-ov.info/contact/actueel/proef-elektrische-bus-van-start/. Is alleen toe te passen in steden met railvervoer, en in deze vorm alleen voor bussen, maar het lost het probleem van overbelasting van het gewone net goed op. Zou in dergelijke steden ook bruikbaar kunnen zijn voor bestelwagens binnen de stad (bij inladen bij verdeelcentra meteen even een kwartiertje aan de bovenleiding).
Nou, ik vind het aanbod van palen nog wat laag bij ons idd.
Twee antwoorden: TU/e en TU/e

1) Mierenzuur. Prototype autobus rijdt (bijna) rond. Toegegeven: vormfactor en bereik zijn nog niet op consumenten-niveau, maar we weten allemaal hoe snel die dingen kunnen gaan.
http://lmgtfy.com/?q=auto+mierenzuur

2) Zonnecellen. Geen gezeik dat er in Nederland onvoldoende zonuren zijn, bijladen kan altijd op de conventionele manier, maar dan met een veel lagere belasting dan zonder zonnecellen op je otomobiel.
http://lmgtfy.com/?q=zonnecellen+auto+lightyear
Artikel spreekt over tesla model 3 + modaal inkomen. Gaat hem niet worden auto van 40 a 50k kopen voor jan modaal.. aangezien dat ze bruto jaar salaris is. Die mag blij zijn een huis van 2ton te kopen.
De volgende explosie: de elektriciteitsprijs. We leven in een vrije markt economie, kwestie van vraag en aanbod.
@johnwaters: Ja en nee.

Vooralsnog ligt die redelijk vast door het hele jaar, terwijl die prijzen natuurlijk enorm varieren.

Daarbij komt dat groene energie juist energie goedkoper kan maken. Maar dan moet de groene energie dus wel mee groeien met de EV’s en niet achterblijven.
@fanboy: ik vrees dat je jezelf schuldig maakt aan wishfull thinking. De afgelopen tientallen jaren is de prijs enkel gestegen. En dacht je nu echt dat de prijs gaat zakken als er grotere vraag is?
@johnwaters: Je kunt helemaal gelijk hebben. Maar tegelijkertijd zie je ook andere effecten.

In andere landen zetten ze vaak al zonnepanelen neer, simpelweg omdat het de goedkoopste manier is. Dus goedkoper dan een gascentrale bouwen. Niet eens uit ideologisch oogpunt.

Er wordt nu wereldwijd meer geld geinvesteerd in groene energie dan in energie uit gas/olie/kolen
@johnwaters: Laatste 10 jaar is de elektriciteitsprijs (ex belasting) ongeveer gelijk gebleven.
@johnwaters: Toch is er een steeds grotere groep mensen die voorspelt dat energie in de toekomst (vrijwel) gratis wordt. Dit komt vooral door de enorme toename van wind- en zonne-energie.
Aandelen graafmachine branche kopen!
Als het autopark helemaal elektrificeert moet het hele land omgewoeld worden om de infrastructuur aan te leggen/aan te passen.
Net zo’n operatie als bij de invoering van aardgas in de 60’er jaren van de vorige eeuw.
@gezondverstand: Upgrade elektriciteitsnet is onvermijdelijk, niet alleen vanwege elektrische auto’s, maar ook vanwege zonnepanelen en -belangrijker nog- de uitfasering van aardgas en daarmee toename elektrische verwarming.
Ik blijf lekker brandstof stoken. Onder de streep (bijna) net zo efficient.
Een onderzoek dus om, wederom, te benadrukken dat elektrisch rijden de normaal dient te zijn.
Waarom zouden overheden (en energiebedrijven) dit toch zo graag erdoorheen willen drukken?! Voor de burger? Voor het milieu? Voor vergaand beleid en winst?!
(Nb; uw naïviteit bepaalt uw antwoord)
@spylegion: Los van de rol van overheid en energiesector, als je niet gelooft dat elektrisch vervoer de toekomst is ben je een soort Don Quichot.
@mmbderksen: dat leg je dan ook meteen de vinger op de zere plek;
Het is geloof, bijna op hetzelfde niveau als religie..
@spylegion: Niet zo zeer geloof, maar gezond verstand. vergelijk het maar met het einde van de stoomtrein. Elektrische auto’s zijn technisch veel simpeler dan benzine of dieselauto’s met veel lagere onderhoudskosten en langere levensduur. Ook is een elektrische auto zo’n 3 x efficiënter in het omzetten van energie. Ervan uitgaande dat de vraag blijft toenemen, worden ze zeker goedkoper dan auto’s met meer complexe fossiele brandstofmotoren. De beperkingen van bereik en laadtijd zijn al of worden ongetwijfeld opgelost. Dus alleen al vanuit economisch perspectief heeft elektrisch rijden de toekomst.
@mmbderksen: absoluut de toekomst, alleen niet in deze vorm. Het gebruik van de laadpaal is een tussenstap naar de echte toekomst van het elektrisch rijden, namelijk rijden op waterstof. Het is dus in feite weggegooid geld om nu een enorme infrastructuur aan laadpalen aan te leggen, terwijl die in de toekomst niet meer noodzakelijk zijn. Maar ja, onze overheid is uitermate bedreven in weggooien van belastinggeld, dus het zou me niets verbazen.
@civic06: Mijn indruk is dat subsidies voor laadpalen op de meeste plaatsen zijn afgelopen en dat het veelal gewoon een commercieel model is. Daarom is het laden aan een paal ook zoveel duurder dan thuisladen. Blijft het feit dat subsidies nog steeds een belangrijke rol spelen als het gaat om ‘hernieuwbare energie’.
Laat ze eerst maar eens beginnen met genoeg parkeerplaatsen
1000x fail

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).