Dit is de nieuwe Alpina XD3

Auteur: , 16 Reacties

Op Tinder en Twitter et cetera staat de auto ook wel bekend als de 😁3.

front

Nou ja, misschien ook niet. Het zou echter wel toepasselijk zijn, want de XD3 is met zijn 388 pk ongetwijfeld in staat een flinke lach op je gezicht te toveren als je het gaspedaal naar het schutbord trapt. Al dieseldampf achterlatend knal je dan namelijk in 4,6 seconden naar de honderd.

BMW levert de X3 zelf met maximaal 265 diesel-pk’s in de X3 30d. In de huidige XD3 gaat Alpina daar al fors overheen met haar variant van de dubbelgeblazen 3.0 liter grote zespits dieseltor van BMW. Deze krachtbron levert 350 pk. Maar voor het nieuwe model doen de mannen uit Buchloe er nog een schepje bovenop. Ze plaatsen namelijk voor het eerst een motor met vier turbo’s in een auto.

Opvallend genoeg levert deze motor met 388 pk wat minder pk’s dan BMW zelf uit de quadturbodiesel haalt (400 pk). Een en ander zal vast te maken hebben met de packaging. Gezien de snode plannen van Alpina waar we al eerder over berichtten om flink aan de slag te gaan met BMW diesels, zijn we benieuwd wat de toekomst nog gaat brengen voor dit blok.

rear

De XD3 ramt na het standaardsprintje door naar een topsnelheid van 266 kilometer per uur. Gevoelsmatig niet eens zo heel snel meer dezer dagen, maar vergeet niet dat de X3 inmiddels een forse jongen is. De XD3 weegt 2.045 kilo en heeft als SUV natuurlijk ook een flink frontaal oppervlak dat tegen de wind in moet beuken. Het gemiddelde verbruik wordt opgegeven als 9,0 liter per honderd kilometer.

In GenΓ¨ve zal de snelle XD3 te bewonderen zijn op de stand van Alpina. De auto bestellen kan vanaf het tweede kwartaal van dit jaar, waarna de eerste leveringen in het begin van 2019 zullen plaatsvinden. Blijft de vraag over: ga jij voor de 20″ wielen of voor de 22″ jetsers?

vid16 reacties

Ik ga die X3 steeds meer waarderen. In het begin vond ik er niet zoveel aan, maar het is toch wel een hele nette SUV. In Alpina-uitvoering vind ik hem echt heel geslaagd. Net genoeg aanpassingen om hem lekker dik uit te laten zien zonder dat het weer meteen overdreven wordt.
via Android app
@berlinetta: die velgen staan hem heerlijk zo!
Ik snap het nut van een diesel niet meer als ik het verbruik zo zie.
@bedirhan: ga met die verbruikscijfers maar eens tanken met een benzinewagen en een diesel en je zal het verschil merken.
@rhellema: jup, net als elk kwartaal… pas vanaf 20k of meer kan een diesel uit, en dan hebben we het over een zuinige diesel…
@peug206: Denk niet dat Alpina enkel voor de NL markt produceert…
@cloverleaf: denk eens logisch na: hoge benzineprijs met normale dieselprijs = omslagpunt rond 20k. Lagere benzineprijs dan stijgt het aantal km’s aanzienlijk…. Dus kan het nog later pas financieel uit. Tenzij er geen extra belasting is op diesel, dan maakt het sws al geen hol uit…
@peug206: in bijvoorbeeld Duitsland is het verschil in wegenbelasting tussen benzine en diesel veel kleiner dan in Nederland. Daar kan het met nog geen 10k aan kilometers al uit.
@f31bmw320d: maandelijkse kosten? Stel dat ik voor een diesel 140€ betaal terwijl ik voor een benzine 70€ betaal. Dan kan ik een keer tanken a 50 liter oftewel een goeie 550km bij 9l/100km. Als ik per jaar dan bijvoorbeeld maar 10k rijd dan heb ik al 7k aan maandelijks verschil…. en dan ga ik niet eens uit van een zuinige auto…. verschil in duitsland en nederland is de wegenbelasting op diesels ;-)
@peug206: dat zeg ik toch ook? Maar vergelijk het verbruik eens met een X3 40i die ook richting de 400pk gaat, die zal maar een 1 op 6 of zoiets halen.
@bedirhan: dan moet je er een vergelijkbare benzine auto naast zetten met circa 400pk, zie je dat 9l op 100km erg netjes is
9 liter is niets voor dat vermogen, gewicht en type wagen…
22 inch dan maar.
Toch opvallend. Als gewone X3 doet de wagen me niks. Maar als Alpina, doet mijn mening een complete 180
De toegevoegde waarde zit hem dus in de -12pk en de mooie blauwe kleur? Dan liever een echte BMW.
@mashell: euhm BMW levert de X3 met diesel met maximaal 265pk. Alpina levert 388pk dus een 123pk en een mooie blauwe kleur πŸ˜‰

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).