Dit is de Orbit, het nieuwste project van Henrik Fisker

Auteur: , 19 Reacties

Henrik Fisker heeft weer wat nieuws. Dit keer is het geen luxe sedan of coupé, maar iets totaal anders.

Fisker

Zo mooi als de Karma was, zo lelijk oogt dit project. Fisker noemt het de Orbit. Het moet een autonoom busje voorstellen. Het busje heeft als doel om passagiers op te pikken en ze af te zetten op plek van bestemming.

Passagiers kunnen aan de hand van een app een ophaalpunt kiezen. Het busje zal vervolgens zelfstandig naar deze plek rijden. De attractie van de Orbit zit hem in de wielen. Het busje maakt gebruik van het Protean Drive systeem, ontwikkeld door het Britse bedrijf Protean Electric. Dit betekent dat de elektromotoren in de wielen zijn verwerkt, zodat er meer ruimte voor passagiers kan worden gecreëerd.

Ieder wiel beschikt over 109 pk vermogen. Aanvankelijk zal het een tweewiel aangedreven constructie zijn, maar het vermogen van alle vier de wielen gebruiken zou eventueel ook kunnen. Hierdoor kan het totaalvermogen variëren van 218 tot 436 pk. In theorie kan iedere elektromotor per wiel 1.250 Nm aan koppel leveren. Uiteraard is dat iets teveel van het goede voor de doelstelling van dit autonome busje, dus het koppel zal flink worden teruggeschroefd.

Henrik Fisker gaat later dit jaar tests uitvoeren met de Orbit. Het is de bedoeling dat volgend jaar de eerste routes met het autonome busje gereden gaan worden.

Fisker heeft iets nieuws en het ziet er vreemd uit



19 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Lijkt wel een luchtkasteel joh!
“Het busje heeft als doel om passagiers op te pikken en ze af te zetten op plek van bestemming.” Ik zie ’t al gebeuren! In de bijbelbelt bijvoorbeeld. De één wil naar de kark en de ander naar de hoeren. Kan nog gezellig worden! En dan ook nog met zo’n “ding”. Je schaamt je toch dood om er ergens mee afgezet te worden? Maar ja! ’t Is gebleken, dat er overal ’n markt voor is, dus zullen we er wel aan moeten wennen. Maar toch: Geef mij maar individueel vervoer. Hoef ik mijn bestemming niet met anderen te delen. ’t Idee tast nu al m’n gevoel van vrijheid aan en daarbij vind ik ’t ook nog eens ’n afschuwelijk lelijk ding.
@9000cse: ik zou me er niet te druk om maken. Gewoon lekker met je eigen auto gaan.
@9000cse: als die goedkoper wordt zullen ze ook gebruikt worden voor individuele ritten.
@9000cse: gevoel van vrijheid vs impact op het milieu. Met nieuwe kennis komt ook een omwenteling in gedrag.

Als je tenminste een goed mens bent…
Als dit systeem nu eens als retrofit beschikbaar komt in de toekomst.. verbrandingsmotor eruit, daarvoor in de plaats accu’s. Naven vervangen door dit, en hoppa..
@draadloos: lijkt me heerlijk. En op de plek waar nu de motor zit het accupakket.
Lekker voor het onafgeveerd gewicht zo’n systeem.
https://www.autoblog.nl/archive/2008/05/08/techniek-op-autoblog-onafgeveerd-gewicht
Er is een goede reden waarom fabrikanten als bijv Tesla en BMW dit systeem niet gebruiken.
@JanJansen: het is een vervoermiddel dat mensen van A naar B brengt, geen track day toy.
@beefcake: if you are brave enough, everything is a…..
@beefcake: Het heeft ook invloed op de veiligheid en het comfort. Iedereen wil onafgeveerd zo laag mogelijk.
@JanJansen: Was ook precies mijn eerste gedachte…
1250nm koppel aan de wielen klinkt veel, maar dat kan je totaal niet vergelijken met een gewone auto. Daar zit een enorme vertraging achter die het koppel vergroot, ze noemen het de versnellingsbak.
Niet zo spannend, de tu delft racet ook al met de emotoren in de wielen in de formula student races
Wordt een beetje eng… Als je Detroit: Become Human hebt gespeeld, rijden er daar ook dit ssort voertuigen rond…
@G-Ammo: hoezo eng? Dit is toch geweldig? Al die Auto’s die wegkunnen hierdoor. Steden die minder auto’s hebben staan en ze worden daar ook meer en meer verboden. Al die huismoeders in elektrische auto’s en je bent al de helft van de auto’s kwijt in Nederland . Hoe meer auto’s elektrisch worden en autonoom hoe meer benzine er overblijf voor de echte liefhebbers van auto’s en motoren. Mij kan dit niet snel genoeg gaan.
Fisker, lammenilache met ideeën van die dropveter
@bespottelijk: hij heeft anders al wel veel bereikt. Mijn ideeën halen vaak de deur van de wc niet eens.
@JanJansen: veel bereikt? Tesla genaaid met z’n prutontwerpen, snel voor zichzelf begonnen en toen failliet gegaan. Sindsdien praatjes praatjes en lulkoek bingo

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).