Dit is de Volkswagen T-Cross Breeze [updated]

Auteur: , 27 Reacties

Ook VW wil een SUV-achtige zonder dak.

Het begon allemaal als een geintje, bedacht op een redactieborrel, nav de Nissan Murano CrossCabriolet. Daarna nam de hele wereld onze photoshop van de Evoque Cabrio over. En vervolgens werd het realiteit. Inmiddels hebben ook de Duitsers wel interesse in zo’n kinky niche, ze tonen in Genève dan ook de T-Cross Concept.

Er is nog geen officiële info over dit studiemodel, maar het schijnt dat ie gebaseerd is op het MQB-platform van de volgende generatie Polo. Het is dus een klein waggie, heel klein. En grappig detail: voor de bediening zijn nagenoeg geen knoppen nodig, waarmee een duidelijke link wordt gelegd naar de BUDD-e concept, die begin dit jaar werd gepresenteerd.

UPDATE 1: Volkswagen had al eens een soort SUV-cabrio crossover, de Schwimmwagen!

UPDATE 2: Het is officieel, dit is de eerste SUV met softtop in het Polo-segment. De auto heeft een direct ingespoten 1,0-liter turbomotor met 81 kW/110 pk en 175 Nm. Deze TSI-motor is gekoppeld aan een zeventraps DSG-transmissie, die de aandrijfkracht op de voorwielen overbrengt. De DSG wordt evenals de elektronische parkeerrem en het adaptieve onderstel bediend door een compacte ‘by-wire’-unit.

Het aantal bedieningsknoppen is tot een minimum gereduceerd. De meeste functies worden bediend door middel van touchpads of gebaren. Alleen de ramen en de softtop worden nog met knoppen bediend. Ook hiermee blikt de T-Cross Breeze vooruit naar de (nabije) toekomst. In het interieur vallen ook de frisse kleuren met donkere contrasten op. Opvallend is het gebruik van materialen die ook worden toegepast bij bijvoorbeeld sportschoenen. Ook de interactieve Human-Machine Interface van de T-Cross Breeze laat zien wat de nabije toekomst aan innovatie in petto heeft. Centraal daarbij staan twee aparte displays die optisch en functioneel samensmelten tot één geheel: het Active Info Display. Dit naar eigen wens instelbare digitale instrumentenpaneel wordt al toegepast in de huidige Passat en de Tiguan. Voor de T-Cross Breeze zijn er extra mogelijkheden. Zo maakt de On-road modus het mogelijk om informatie op een nieuwe manier weer te geven. De bestuurder kiest wat hij/zij wil zien – specifieke onderdelen zijn op het display in te delen als apps op een smartphone. Het Predictive Driving Profile koppelt info van navigatie en assistentiesystemen aan gegevens van camera’s en sensoren. Op basis daarvan wordt automatisch de respons van motor, onderstel besturing etc. aangepast. De Easy terrain-functie van het Active Info Display maakt gebruik van gegevens van sensoren en van navigatiedata. Zo ‘herkent’ de auto de ondergrond. Op basis hiervan geeft de T-Cross Breeze aan of een passage al dan niet begaanbaar is. Als dat zo is, kiest de auto zelf de optimale rijmodus.

Het centrale scherm van het infotainmentsysteem is ook naar wens te configureren. Zo is het mogelijk om een route topografisch weer te geven, inclusief informatie over de hoogte van heuvels/bergen en het weer. De bestuurder kan er ook voor kiezen de equalizer van het sound system zichtbaar te maken en de inbox laat de laatste drie SMS-berichten zien. Het configureren van het display wijst zich vanzelf: eenvoudig en intuïtief.

Dat geldt ook voor de bediening van de airco. Nabijheidssensoren zorgen er bijvoorbeeld voor dat het ‘airco-scherm’ wordt geopend als de hand van de bestuurder in die richting gaat.27 reacties

Geen zuchtje wind door het haar van die mevrouw achter het stuur. Dat móet een doorbraak zijn in het design van cabrio’s. Nu nog geschikter voor de kapper!
@perry_snijders: met deze auto heb je gewoon altijd de wind in je rug.
@MauritsH: deze comment slaat helemaal nergens op. Bedtijd!
via iPhone app
@MauritsH: als dat de reden voor bedtijd moest zijn, was ik al véél eerder naar bed toe gegaan. De afgelopen jaren…
Leuke auto, alleen jammer dat hij door VW wordt gemaakt. Zitten we weer vast aan die verschrikkelijke Pon v.w.b garantie afwikkeling…
@hammerman: >€20K te veel betalen voor een LaRo is niet perce een beter alternatief.
@martinus: maar dat kun je de importeur weer niet kwalijk nemen…
Hoezo houden mensen van cross over cabrios, en vooral dit😭
Ik denk dat als ze het onder een Audi label verkopen, het binnenkort stikt van deze krengen in California.
Correctie, volgens mij is dit de eerste open cross over van VW.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/98/VW_Schwimmwagen_1.jpg

Die kon ook nog zwemmen!
@pomoek: nice, heb even een update erbij gezet:)
@autoblogger: en de kubelwagen!?
@joep007: de kubel is idd een beter vergelijk. Deze polo xl kan nog steeds niet zwemmen…
Range rover iTS that you!!!???
Dacht dat ze geen geld meer hadden voor onzin projecten?
Badkuip op wielen?
Ik moest aan de South Park aflevering waar er de Duitsers een robot ontwikkelde die alle grappen kon maken. Het werkt gewoon niet. Nissan die een Cabrio SUV maakt? Tuurlijk, Nissan maakt altijd wel iets geks. Doen ze al jaren. Land Rover die een Cabrio SUV maakt? Tsja, ze maken alleen maar terreinwagens en SUV’s, dus nogal logisch dat hun cabrio niet op basis van een sedan of hatchback is.

Dit komt wel heel erg over als: wij hebben óók humor en joie de vivre! Ehh, nee. Uitstekende hatches en sedans van VW, maar dit past gewoon niet. Het is gewoon een beetje saaie SUV zonder dak. That’s it. Als een soort mop zonder clou of climax. Werkt gewoon niet.
@gtwillem: funnybot ha ha
Beetje feminien nog, wanneer komen ze met een cabrio op het Scania platform?
Een Suzuki Santana huren op vakantie op Lanzarote is leuk, maar ik zou zelf nooit een SUV-cabrio willen, en het gros van de autokopers denkt er ook zo over, getuige de flop van de Murano cabriolet en de redelijk stille dood van de Mercedes G-klasse cabrio.
Het is dan ook maar goed dat dit een voorbode is van een SUV op basis van de Polo, die gewoon mét vast dak geleverd gaat worden. Daar zitten de autokopers namelijk wél op te wachten.
Als dat een hele kleine auto is, hoe klein is dat meisje achter het stuur dan?
@janjansen: ik kwam haar laatst toevallig tegen.
In de Efteling.
In Laafland.
Ik vind het front en interieur zo slecht nog niet
Mdebk er een dak op, geen zwart plastic en lager bij de grond en je hebt de nieuwe Polo?
Nee Nee Nee Nee Nee!!
Oeps…Volkswagen heeft geleerd van de Chinezen: onbeschaamd kopiëren! Met dank aan Rangerover!
Vind het eigenlijk best een geinig ding, minimalistisch interieur houd ik ook wel van. Mits het goed werkt natuurlijk

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).