Dit kost de nieuwe Ford Focus RS

Auteur: , 111 Reacties

De superhatch van Ford wordt in Nederland even 12.000 euro duurder dan de exemplaren met Belgisch kenteken.

50.000 euro
This just in: Ford Nederland vraagt een halve ton voor de snelste Focus ooit. Daarmee zitten ze ruim tien en achttien mille onder de instapversie van de Mercedes A45 AMG (€61.995) en de Audi RS3 (€68.000). Maar wat krijg je eigenlijk als je 50.000 euro op een Focus stukslaat?

Onder de kap de bekende 2,3-liter EcoBoost met 350 pk, gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak en een AWD-systeem. Een AWD-systeem dat over Launch Control beschikt, waarmee je de uitbundig gespoilerde hatchback in 4,7 seconden op de honderd km/u knalt. Het maximale koppel van 440 Nm wordt geleverd tussen 2.000 en 4.500 tpm, en gedurende 15 seconden is er een koppel van 470 Nm beschikbaar voor een kortstondige overboost bij snelle acceleraties. De top van de Focus RS ligt op 266 km/u. Begrensde Duitsers op de Autobahn trollen FTW.

Het AWD-systeem heeft vier aandrijfmodi waarmee de schokdempers, de Electronic Stability Control, de stuurbekrachtiging, de motorresponse en het uitlaatgeluid worden aangepast. Er zijn instellingen voor normaal, sport of circuit, en een feature waarmee je gecontroleerd drifts kunt neerleggen. Voor als je dat wel wilt, maar niet kunt.

Ford Nederland zegt dat ze ‘begin volgend jaar’ worden uitgeleverd.111 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Niet heel goedkoop, maar een fijnere prijs dan zijn concurrentie. En toch wil ik liever de vorige Focus RS. Dat ding blijf ik zo tof vinden!
@viezefreddyw: gifgroen!
@lekkaah:Inderdaad! Zo wil ik hem ook
Hoewel ik de a45 de hot hatch vind, kan ik de ford rs op een gedeelde nummer 1 plek zetten, wat een apparaat. Maar wat ik me afvraag, kun je voor dit geld niet beter een Caterham R620 kopen? 2.8 naar de 100, beat that Ferrari & Co.
@henkhupelschoten: Ja dat schijnt een fantastische auto te zijn voor dagelijks verkeer ;) (Iets waar de Focus RS door de meeste gewoon voor gebruikt wordt natuurlijk)
@henkhupelschoten: caterham wil nog wel eens hard de bocht uitgaan door te uitbundige(lees onervaren) bestuurders …
@autodrome: hard bocht uit= volgens het boekje.
@henkhupelschoten: Maar waar laat je de kinderzitjes hé..
in dit klassement blijft er voor mij toch maar één keuze: de bmw m135i. heerlijke zes-in-lijn en achterwielaandrijving
@uselessblogger: dan toch maar de nieuwe Civic Type R aub
@uselessblogger: en dan sta je daar met je BMW op de nurburgring. Naast je deze RS-cosworth. Een stuk goedkoper en (veel) hogere bochtsnelheden. Ok t is geen BMW, maar je wilt toch hard? als we puur naar bang for the buck kijken dan is deze prijs gewoon top. Een echt vergelijkbare auto (de Subaru STI) kost gewoon 25.000 meer!
Leuk die BMW 135I maar geen vergelijkingsmateriaal..
@tvr1974: ‘geen vergelijkingsmateriaal’ ‘veel hogere bochtsnelhefen’ ‘je wilt toch hard gaan?’ dat de prijs top is van de ford wil ik nog geloven maar de rest van wat je schrijft slaagt toch gewoonweg nergens op? we hebben het hier over een bmw van de m-devisie met een motor die qua prestaties niet onder moet doen voor de ford.
@uselessblogger: Twee letters, R & S ;)
@davelepeef: lees dan liever 1 letter: “//M”^^
@uselessblogger: Die M135I is geen M2 of M3 . Heeft wat M onderdelen maar is bij lange na niet zo afgesteld als een echte M. Daarbij denk ik dat de M2 eerder in de buurt komt, maar ook daar de Ford nog voor zal moeten laten. En ja ik heb regelmatig met een STI daar rond gereden om dat te kunnen zeggen. Meestal kwam een M3 op de rechte stukken voorbij maar in de bochten was ik er langs.. Ik praat over bijna 10 jaar geleden. Dus 2 generaties terug van de M3. Volgens mij had die 343 pk en ik rond de 330. Maar ok, wacht wat testen af en oordeel dan. Ik voorspel je vast dat deze Ford de BMW alle hoeken laat zien aan een M135I en dat de M2 misschien bij kan blijven..
@tvr1974: tsja, het is wel een betere all rounder. Interieur, luxe, afwerking, automaat. Maar als je een circuit bak koopt, dan de RS inderdaad.
@Rhyo: Idd. heb ook nog even gekeken naar rondetijden op de Nordschleife. De STI deed in 2004 al 8.05, de BMW 135 i waar useslessblogger overpraat reed eind 2012 8.05
De Ford, met dus weer veel nieuwere techniek gaat echt rond de 8.00 rond uitkomen, misschien zelfs eronder…
Verschil valt dan nog mee zou je zeggen.. Dus misschien rijdt de BMW beter dan ik denk (heb er nog nooit meegereden) en rijdt de Ford (veel) beter dan hij denkt ;)
@uselessblogger: ja, jammer dat het een hondslelijk apparaat is. De 2 gaat nog wel, maar de 1 blijft een lelijk gedrocht. Maar dat is natuurlijk subjectief
@87sandyd: sinds de facelift valt het toch goed mee, niet?
Dit is de Shrek onder de hot hatches. Beresterk, maar godsgruwelijk lelijk.
@jorgos: vind jij…
@gt500eleanor: ik ook…
@gt500eleanor: goed opgemerkt ;)
Wat een geld…
Vind ik eigenlijk best wel mee vallen
4,7 seconden 0-100 is serieus snel! Klinkt al een auto waar veel plezier mee te beleven valt. Persoonlijk vind ik de spoiler te veel van het goede.
@blogade: ik vind die 0-100 tijd best meevallen voor het geleverde vermogen met Awd. Een oude impreza met dat vermogen zit rond de 4 en doet de kwart mijl ergens in de 12 sec.

Niet dat die sprinttijden heel relevant zijn. Af en toe is leuk maar zelfs de sterkste aandrijflijnen gaan er vroeg of laat aan onderdoor. Ben vooral benieuwd hoe hij de bocht door gaat.
@marc94: maak je je daar maar niet druk om. Het is ten slotte een Ford, die gaat vaak beter de bocht door dan als z’n concurenten
Verschil tussen de Rs3 en de A45 Amg is in Nederland best groot vind ik.
In België is dat een 3 mille verschil.
Zal waarschijnlijk wel met de uitstoot van de 5 cilinder te maken hebben..
En op zich is de Focus Rs dan wel schappelijk van prijs.
Zeker in België eigenlijk…
@Dimglor: wij Belgen kunnen hem kopen voor 38.000€. Willen we er mee rijden komt er nog 13.000 € BIV en verkeersbelasting bij. Oh ja, en die 3000€ verkeersbelasting mag je elk jaar opnieuw ophoesten.
@Think-Tank:
13 mille Biv?
Lijkt me toch wat veel?
Is die zoveel verhoogd misschien?
@Dimglor: 10.000€ BIV ( idd verdubbeld enkele jaren geleden…) en 3000€ jaarlijkse verkeersbelasting. En als je het ding op je vennootschap zet, betaal je nog eens 450€/ maand aan voordelen in natura. Ze zouden er beter nadelen in natura van maken…😁😁😁
RS3 vind ik dan toch mooier, ja ik weet het; veel duurder, dan maar een poosje wachten..
@bmw507coupe: jij wilt 18 ruggen extra neerleggen voor wat extra ledjes en een kwartet ringen in de grill?
@lambo4all: smaak is subjectief. Ik vind de rs3 ook een stuk mooier. Die 18k zit em echt niet alleen in die ledjes zoals jij beschrijft. Maar goed, als je zo’n bloedhekel hebt aan Audi valt je dat niet op natuurlijk
Die voorkant is best aardig, maar die kont is echt verneukt …
50k voor een Ford, ja doeiiii. Toen er nog geen S3,RS3,AMG45,Golf R, M235i was misschien.
@schellekens006: huh? Juist wel aangezien de Ford een stuk goedkoper is en waarschijnlijk het beste rijdt van allen, want daar gaat het toch om… dacht ik. (Is meestal niet zo dus)
@Onehp: is wel zo hoop ik, er wordt al teveel geselecteerd op looks alleen. Maar de RS is wss niet degene die het beste stuurt van hierboven, en dan blijft er niet veel meer over.
@Onehp: Koop jij maar een Ford-je dan voor 50k , ik zal niet lachen.
@schellekens006: zo een echte autoliefhebber ben je. De ford is goedkoper en sneller maar jij mAakt je druk om Wat de buren zeggen. Treurig.
@schellekens006: Als je goed leest is de Focus in vergelijking eigenlijk een koopje!
@schellekens006: De auto’s die jij opnoemt vind ik nou juist gigantisch saaie bakken. Ja ze zijn snel, maar er zit totaal geen beleving in, op de M235i na dan, daar kun je wel leuk mee spelen!

De kont van de Focus RS kan ook lekker omgegooid worden door zijn ,,drift” mode.
@schellekens006: WAT EEN ONZIN! De door jouw genoemde auto’s zijn juist belachelijk duur. En de prestaties zullen niet veel van elkaar af liggen.
@clarkson: Blijft grappig een Ford voor 50k …. dan moet je echt een gaatje in je kop hebben.
@schellekens006: koop je maar een andere. Dan draai ik met m’n fordje van 50k rondjes om je heen. En hou ik nog geld in m’n zak ook, kijken wie het laatst lacht…
@schellekens006: Hou je negativiteit alsjeblieft voor jezelf. Je hebt geen flauw idee wat een Focus RS is.
via Android app
Dat valt mij nog mee. Ongeveer het zelfde als de Golf R. Maar de Focus heeft een grotere hebben factor en betere specs!
Geweldig stoere wagen! Ook als ‘ie hetzelfde zou kosten als een A45 of RS3 zou ik deze liever nemen dan die Duitse wagens.
@Edge: Ehmm, Ford komt uit Keulen…….
@dutchdriftking: niet Dunton, Essex, Uk?
@mashell: deze RS is eigenlijk vooral ontwikkeld op de Ford testbaan in Lommel, België ;)
@mashell: Daar ook, en eigenlijk ook in Amerika,maar dat tellen we even niet mee.
Dynamiek ziet er erg goed uit: https://youtu.be/43CXspHw5ew
@Onehp: idd, let ook eens op deze tekst van de eindverantwoordelijke op 2:53 ev
“One of the things that we’ve tried working on really hard is even in normal mode when you get on the throttle in a corner to give you that sort of feeling like you’re really being pushed from the rear of the car. Like that rear wheel drive feeling kind of. To get away from that front wheel drive and I think we’ve done a pretty good job on that.”

Stop er dan RWD in!
RWD FTW.
@insomnia: och ja, zou eerder zeggen, wil je per se rwd, koop dan je M_35i en stop met die te vergelijken met de überhete hothatches… heb nu twee redelijk leuke rwd wagens gehad, er valt zeker iets te zeggen voor een leuke 4wd die tot nu moeilijk te vinden wat in deze prijsklasse…
2,3 liter. Is dat dan 5 potjes of toch 4?
@Schnor: Helaas, 4 potjes.
Dat koste de vorige ook, dus wat dat betreft doet Ford het erg goed, het nieuwe model voor het zelfde geld. Mooie bak is het toch, ik hoop dat AB er een mooie rijtest over gaat maken!
@dutchdriftking: Dan had ik juist verwacht dat deze wat goedkoper zou zijn met een cilinder minder. Desalniettemin is dit wel een van mijn favorieten, samen met de M135i/235i.
Jammer dat hij er alleen als 5-drs is…. afname van scheur-imago, toename van gezinsbak-imago!
@volvologisch: Ow dacht nu ga je zeggen graag in combi uitvoering dan kan ik het thuis verdedigen dat het een ideale gezinsauto is.
@jpoers: haha als je me naam ziet zou je het wel zeggen ja xD. Mijn beide ouders en mijn broer zorgen idd voor een hoge Volvo stationdichtheid op de oprit, daarentegen rij ik Ford Fiesta ST150. Ik ben dan ook verbannen van de oprit en moet aan het einde van de straat parkeren vanwege mijn autokeuze (maar is het waard) =P
50k is waarschijnlijk nog flink kaal ook. Velgen en stoelen zijn al opties waar je flink wat voor neer moet leggen. Denk dat hij eerder richting de 55k gaat.
@Visje66: dit is Ford, een lekker nuchter merk dat geen premium ambities heeft. Stoelen en velgen zullen dus gewoon standaard zijn. Immers de ST is standaard ook al goed uitgerust.
@Visje66: Hij zal wel vrij volledig zijn. Misschien dat er nog een pakket is met extra’s zoals bij de ST van 1500euro. Hoewel het mij ook niet zou verbazen als je die standaard krijgt.

Je moet voor de grap eens bij de A45 configutator kijken wat je krijgt voor 62,000 euro en hoe hard het oploopt.
Het is net de vraag wat je wilt. Uitbundig of niet. Ik hou er wel van.
Wat betekent “Het maximale koppel van 440 Nm wordt geleverd tussen 2.000 en 4.500 tpm, en gedurende 15 seconden is er een koppel van 470 Nm beschikbaar voor een kortstondige overboost bij snelle acceleraties.”??

15 seconden lang is er, bij snelle acceleraties, een overboost beschikbaar: Betekent dat, dat wanneer je de eerste kilometers maakt met de auto en die 15 seconden opgebruikt, je daarna nooit meer beschikking hebt over die overboost? Laadt de overboost weer op, heb je ze weer terug na de motor uit/aan te zetten, bij de eerstvolgende servicebeurt, of heb je die 15s overboost bij de volgende snelle acceleratie weer? Hoe wordt dan een 15s snelle acceleratie gedefinieerd? Als je begint te accelereren terwijl je 180km/u rijdt heb je namelijk een langzame acceleratie, als je vanaf stilstand accelereert en elke 3 seconden schakelt, wordt de overboost dan meegenomen naar de volgende versnelling?

Zoals het in de tekst vermeld staan lijkt het me zo’n vage Need-For-Speed feature, waarbij je nitro alleen wordt opgeladen als je op de verkeerde weghelft rijdt, aan het draften bent, close misses scoort of als een baas (of dronken Rus) over een rechte snelweg tussen het verkeer door drift.
@fapfap: bij de nieuwe golf gti clubsport heb je ook een overboost. Als de overboost functie afgelopen is heb je na 15 seconde weer de mogelijkheid om de overboost functie te gebruiken. Waarschijnlijk zal dit bij de ford ook het zelfde zijn
@fapfap: Je hebt het in ieder geval leuk opgeschreven. Ik gok net als bij de Fiesta dat zodra je het pedaal gelift hebt gelift dat je bij opnieuw vloeren weer 15 seconden hebt. Dus iedere keer overschakelen levert nieuwe 15 sec op. In de praktijk dus eigenlijk altijd. De eerste beste chiptuner zal dit er ook uit kunnen halen.

De reden voor deze modificatie is de zogenaamde testprocedure van Ford RS. De auto moet volgens de cyclus 40 minuten lang op topsnelheid kunnen rijden. Als, je die 40 min met een iets begrenst koppel doet is dat beter voor de duurzaamheid, en zal de olie ook beter op temperatuur blijven.
Vraagje: krijgt deze auto nou die aan de achterkant de ieniemie remklauwen van foto 2, of de groterere remklauwen zoals je op foto 19 ziet?


Laat maar, ik heb het antwoord al gevonden. Foto 19 is een mooie photoshop…
Dit is toch gewoon een superprijs? Hoe vaak gebeurt het dat zo’n model voor de zelfde prijs de deur uit gaat als zijn voorganger?

Ik denk dat Ford samen met deze Focus RS en de Fiesta ST de leukste betaalbare auto’s in huis heeft. Dat weet ik wel zeker eigenlijk.
@clarkson:
De leukste BETAALBARE auto’s?
Het ding kost €50.000 !
Het is maar wat je betaalbaar noemt.
@bertorelli: ten opzichte van een S klasse of een Lambo is dit betaalbaar ja, alles is maar relatief
@bertorelli: Voor zo’n auto met zulke specificaties en zo’n grote ‘fun-factor’ is dit MEER dan betaalbaar.
@clarkson: Amen.
Dus 400 Euro meer dan een Ford Mustang met dezelfde EcoBoost motor… (EUR 49.600). En dan is het toch twijfelen. De Focus RS zal ongetwijfeld beter sturen en sneller zijn, maar hoe dik ie ook is, het is en blijft een Focus, moois is ie absoluut niet. Wel dik. Maar de Mustang is echt een gave auto.
@gtwillem: Das een goeie, maar ik zou denk ik toch voor de Focus gaan. Een Mustang wil je eigenlijk gewoon met V8, en dat is gewoon onbetaalbaar……. En ik vind de Focus stiekem wel mooi.
@gtwillem: Maar de focus is een ‘RS’.. en dat is echt iets magisch. Daar hangt een bepaald imago omheen. Dat is gewoon niet te beschrijven.

Een ‘RS’ van Ford vind ik dus VEEL specialer als een ‘RS’ van Audi. Ford heeft het op een of andere manier klein kunnen houden en een speciaal karakter kunnen geven. Iets waar alle Ford fans om staan te springen wanneer er weer een nieuwe RS uit komt.
@clarkson: En een RS van Renault?
@e1000bmw523i: Nee. Dat is voor de massa. En niets speciaals.
@clarkson: Dat heb dan weer bij de RS van Ford…
@gtwillem: hater. Beetje kwaadspreken over een Focus…
Prima prijs, maar voor dat geld koop ik liever de 4cylinder mustang; is toch meer auto voor je geld
@vliegendetosti: nog meer plastic voor je geld
@vliegendetosti: ja, meer kg inderdaad…
WTF, 110.000 gulden voor een geupgrade escort!!!
@mars: hallo is dit jaar 2000 speaking?
@mars: nouja, als ik me niet vergis kostte de Escort RS Cosworth ook rond de ton in guldens. Dus wat dat betreft zitten ze nog netjes :)
350pk en dan toch maar 266km/h halen? Beetje zwak
@Junior540: Dat komt waarschijnlijk door de korte overbrengingen waar je in de praktijk meer aan hebt, hoe vaak rijd je nou eigenlijk boven de 250km/h? Je hebt meer aan een rappe tussensprint van 120km/h naar 220km/h. En de luchtweerstand van een Focus is ook niet geweldig.
@Junior540: Noem maar eens een auto onder de 50k die daar dik over heen gaat. Maar wel met de zelfde functionaliteit. (Geen circuit racers.)
Maar wat voor opties zitten er dan op? Navi, airco, verwarmde stoelen etc?
@petrolhead4life: Ik denk in verhouding tot de A45 en de RS3 heel veel standaard opties, en de opties waarvoor je moet bijbetalen zullen altijd veel goedkoper zijn dan die van Audi en Mercedes.
Ruim 10k verschil met de A45 AMG? Zeg maar gerust 12k (op 5 euri na)!!
Dus een focus is net zo duur als dat een mustang in Amerika kost. Nou lekker dan. (Iets met roverheid en auto als melkkoe)
Wat een gezever allemaal!
Ford kennende is het een superauto!
Stuur nu al 6maanden met die Fiesta ST 180 niks mis mee! Kunnen de concurrenten zeker wat van leren!!
50,000 is elke cent waard denk ik!
@bonzoo: wauw. Dat zou ik nooit neertellen en dan thuis komen met een Fiesta. Tis een mooi auto maar voor dat geld ga ik toch wat anders zoeken
Deze ga ik op mijn lijstje zetten! Heerlijk!
En wat kost een Mustang Ecoboost met een chip-kuurtje…?
@e1000bmw523i: 52k?
@clarkson: Volgens mij net zoveel. Dacht dat de Mustang Ecoboost circa 45.000,- was. En chippen is max. 1000,- (stage 1).
@clarkson: Ik zie in de reactie van @gtwillem dat de Mustang circa 400,- goedkoper is dan de Focus RS. Met dezelfde motor. Voor mij een no-brainer: ik zou voor de mustang + chipbeurtje gaan…
@e1000bmw523i: Vergeet de meerprijs voor de Metaallak en de kosten rijklaar maken niet he!
Al die (Rs Amg M R enz enz…) zijn niet meer zo dik als vroeger.
Vroeger zag je gelijk of het een sportmodel was. Tegenwoordig moet je heel goed kijken. Denk dat de meeste mensen het bijna niet eens meer zien
Heb ik bij BMW heel erg de laaste tijd
@blaze3027: WAT? Nu valt het juist op qua spoilerwerk. Vroeger zag je alleen aan de details of je met een ///M te maken had (denk aan de E28, E34, en E39). Dit i.t.t. alles na circa 2003.
Lelijk hok, oogt in het echt ook vrij smal. Geef mij maar de voorloper.
Ik zat er dichtbij… http://www.autoblog.nl/nieuws/ford-focus-rs-0-100-in-47-seconden-en-vanafprijs-80296
@w0o0dy: Hahaha, inderdaad ja! Heel erg dicht zelfs. Ik vind het wel een heel scherpe prijstelling. Flink goedkoper dan de RS3, A45 AMG en M135i X-Drive, en maar iets duurder dan de Golf R. En deze auto maakt helaas ook duidelijk hoe waanzinnig overbodig de Impreza STI is met zijn huidige prijsstelling…
Schappelijk geprijsd. Maar mijn Japannerhart schreeuwt Civic Type-R.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).