Ambities om volgend jaar met een tweetal wagens aan de start te staan? Check dan even of je genoeg pegels op je Zilvervloot-rekening hebt staan.
Racen kost geld, dat hoeven we jullie niet meer te vertellen. Je kunt natuurlijk meedoen met de Junkyardrace, je kunt ook direct voor het hoogst haalbare mikken: de Formule 1. Daarvoor heb je wel iets meer geld nodig, zo becijferde Formula Money. Flink meer geld zelfs.
Enig idee wat bijvoorbeeld een nieuwe voorvleugel kost? Ongeveer 190.000 euro. Versnellingsbak? een klein miljoen. Motor? Bijna vierenhalf miljoen euro. Dat setje banden a 1650 euro valt dan nog mee, het is alleen jammer dat je er per raceweekend toch al snel een set of drie erdoor heen jaagt. In totaal worden de productiekosten van de gemiddelde F1-wagen uit 2015 geschat op ongeveer 7.5 miljoen euro. Per auto dus…
De totale productiekosten van een gemiddeld F1-team liggen namelijk rond de 50 miljoen euro. Ontwikkeling van nieuwe auto’s kost per seizoen gemiddeld 53 miljoen, terwijl teams al snel 53 miljoen euro kwijt zijn aan alle salarissen. Daar kan een klein team overigens wat op besparen door te kiezen voor paydrivers of hun coureurs wat minder te betalen dan het gemiddelde van ruim 16 miljoen euro.
Een andere manier om geld binnen te harken, is door het verkopen van ruimte op je auto. De beste plekken zijn de sidepods, de achterspoiler en natuurlijk de Airbox. Als je een bedrijf hier zijn stickers laat plakken, dan levert je dat gemiddeld 21.5 miljoen euro op per plek. Berdrijven die iets minder sponsorgelden hebben te verdelen, kunnen opteren voor goedkopere plekjes, zoals de wing endplates, de spiegels, de ruimte voor de sidepods of de neus. Prijzen variëren van tweeënhalf tot achtenhalf miljoen euro.
Wie een beetje gevoel heeft voor nummers, voelt de bikkelharde conclusie van dit stuk al aankomen. Terwijl de stickers op de auto’s goed zijn voor gemiddeld 84 miljoen euro, kost een seizoen Formule 1 je ongeveer 200 miljoen euro. Voor fabrieksteams een overkomelijk gat in de begroting, deelname is meestal goed voor het merkimago, al geven deze teams vaak ook nog een stuk meer uit. Voor de private teams is het een ander verhaal, zij moeten vaak elk dubbeltje omdraaien om te kunnen overleven. Bekijk het deelnemersveld van twintig of zelfs tien jaar terug en je ziet hoe moeilijk dat is. Bezint, eer ge begint…
46 reacties
Daarnaast is elk WK punt ook weer een paar miljoen waard en ik denk dat er ook wel een soort startgeld vergoeding is.
“Das beste oder nichts
Al een stuk aantrekkelijker toch? nog steeds onbetaalbaar voor een simpele ziel als ik, maar ff voor de beeldvorming iets minder vertekenend.
Ik hou mij wel bezig met pitspoezen….
Let’s crowdfund the shit out of this, Autoblog.
En ik moet zeggen dat ik teleurgesteld ben in het getoonde vertrouwen van je in je medereageerders dan wel je mede meekijkers op deze site… ;)
helaas ben ik iets te oud, te groot en te zwaar om nu nog met karten te beginnen…
Online heb je voor minder dan €500,- 2 Michelin Pilot Super Sport in de door jou opgegeven maat. Montage en balanceren is niet zo duur…
Pffff
Daarnaast haalt bijna geen enkel team die 84 miljoen op. Williams, toch niet de minste, krijgt van Martini (hoofdsponsor mét naamrechten) bijvoorbeeld maar 15 miljoen per jaar. En ik ben er vrij zeker van dat de kleinere sponsoren (Rexona, Kemppi, Wihuri, Hackett etc.) samen niet die overige 69 miljoen ophoesten. Zelfs Mercedes krijgt als regerend wereldkampioenen en topteam maar 30 miljoen per jaar van hoofd- en naamsponsor Petronas.
Ik ben dan ook erg benieuwd naar de cijfers waarop Formula Money hun conclusies gebaseerd heeft, en als iemand een PDF’je of iets dergelijks heeft houd ik me aanbevolen!
Wat ik me dan wel afvraag, waarom houden veel teams die prijzen zo hoog? Je hebt je auto toch liever vol staan met relatief goedkope sponsoren dan een enkel stickertje voor de hoofdprijs? Kijk bijvoorbeeld naar de wagens van Haas en Manor, die zijn vrijwel leeg, terwijl elke cent voor hun mooi meegenomen is.
Dan betaal je 90 miljoen zonder duidelijke reclame!