Zoveel gaf Red Bull in 2014 uit aan de Formule 1

Auteur: , 39 Reacties

De fabrikant van energiedrankjes kijkt niet op een nulletje meer of minder voor de komma.

Zoveel gaf Red Bull in 2014 uit aan de Formule 1

310 miljoen dollar. Da’s het bedrag dat ome Didi (Dietrich Mateschitz) vorig jaar alleen al in Red Bull Racing pompte in een poging het succes van de Vettel-jaren voort te zetten. Alles bij elkaar had het team zelfs 450 miljoen dollar vrij te spenden, als we alle sponsorinkomsten en prijzengelden meerekenen. Ferrari zat daar nipt onder met 440 miljoen, Mercedes deed het een stuk beter met 320 miljoen (en twee kampioenschappen).

Overigens krijgen de teams ook een deel van de inkomsten die de Formule 1 genereert. Eerder rekenden we al voor wat elk team aan F1-inkomsten krijgt.

De uitgaven

Van die 310 miljoen dollar die Red Bull uitgaf, werd 120 miljoen dollar gebruikt voor de ontwikkeling van de auto’s. 100 miljoen werd uitgegeven aan de salarissen van alle 693 medewerkers. Teambaas Horner zou zo’n 4 miljoen verdienen. We hebben echter het vermoeden dat de échte grootverdiener binnen Red Bull niemand minder dan Adrian Newey is. De geniale ontwerper is waarschijnlijk goed voor een bedrag met zeven nullen voor de komma.

Wat de coureurs verdienden check je in dit lijstje, staat de rest van het spul ook meteen in. De 2015-editie checkt u hier, inclusief gratis Max Verstappen.39 reacties

Godallemachtig wat een geld. Vraag je je toch af hoe het kan dat ze geen deuk in een pakje boter rijden.
@viezefreddyw: Renault
@wif1: *Ba dumm tsssj*
Beetje veel geld voor de eigenaar
5 cijfers voor de komma is toch niet zo veel?
@ghost: fuck, ik bedoelde iets anders ;) Gaan we aanpassen!
@mauritsh: nou nou nou tering man een taal godverdomme
@smoothoperator: ff dimmen he, mn oma is door een teringlijer aangereden
@2wheeler: ok.
@2wheeler: spotten met kanker liever ook niet, mijn oma is gister van de trap gekankerd
@2wheeler: hahaha
@mauritsh: haha no stress!
Er is 450 miljoen te besteden. Er komt 165 miljoen van de TV rechten binnen. Er wordt 310 miljoen uitgegeven. Dan maken ze toch dikke vette (450+165-310 = 305) winst?
@mashell: als ik het lees geeft Red Bull 310 miljoen uit aan sponsoring van het team. Qua kosten worden alleen de loonkosten en ontwikkeling meegenomen in het artikel. Reis-en verblijfkosten, hospitality en dergelijke worden niet meegenomen.
Desondanks wel een flink budget maar of er winst wordt gemaakt?
@mashell: die 450 is wat ze te spenderen hebben, das wat anders dan inkomsten. Je rekensom is nu zoiets als budget+inkomsten-uitgaven=winst. Zou mooi zijn maar gaat niet helemaal op!
@stgp: Hehe rekenwonder. Hoe hoger je budget hoe hoger je winst. Inzetten maar!
@mashell: onder het motto wat je niet uitgeeft verdien je?
En nog steeds een schijntje van wat meneer verdiend met z’n zoete meuk in die blikjes.
@trustmeiamanengineer: Ik denk dat Red Bull tegenwoordig ook erg veel verdient met alle acties die ze doen. Red Bull is echt in elke sport te vinden tegenwoordig. Voetbal, werkelijk elke extreme sport, formule 1 en noem maar op. Zelfs bij de sprong van Felix Baumgartner was Red Bull flink betrokken.
@viezefreddyw: ze verdienen zelfs meer met deze activiteiten dan met de ‘zoete meuk’
@viezefreddyw: dat heet sponsoren en dat kost juist geld (wel met de bedoeling dat de naamsbekendheid daardoor toeneemt en daarmee ook de verkopen van die smerige drankjes).
@roppp: Lang niet alles wat ze doen is sponsor. Kijk bijvoorbeeld alleen al naar het voetbal. Red Bull Salzburg en Red Bull New York. Twee voetbalclubs, eigendom van Red Bull. Tegenwoordig organiseren ze ook veel sportevenementen en stunts. Ze halen daarmee flink wat geld binnen.
Dat er nog zo veel van dat smerige spul gedronken word
@gerjan: de hype he. Coca cola begrijpt niet dat mensen 4 euro de liter willen betalen voor dat spul . WAt pure winst is want wat is er kwa kosten van ingrediënten anders dan een blikje cola? Waar je een euro de liter voor betaald.
@rolov: kun je nagaan….. Een liter euro loodvrij kost circa €1,50. Daarvan is een vast bedrag van € 0,779 accijns. Bovendien wordt er ook nog eens BTW geheven à 21%. Dat is één fluctuerend bedrag, omdat de inkoopprijs ook fluctueert. De productiekosten worden geschat op 29%. En dan nog wordt er circa 11% van deze literprijs aan winst behaald (bron: ANWB). Kun je nagaan als je vieze drankjes maakt waar alleen BTW op wordt geheven.
@rolov: 4 euro per liter? Bij een tank- of treinstation betaal je zo 10 (!) euro per liter.
@metalmike: lang leve marge creëeren
@metalmike: maar dat gaat voornamelijk naar het tankstation.
Als RB meer dan een 1 Eur per liter krijgt, zou t me verbazen.
@gregorius: die krijgen echt wel meer dan 1 euro de liter . Inkoop is redbull ook erg hoog. Ik gok op 70 cent per blikje.
Verdient met één product, en tot voor kort in één formaat.
Verstappen verdien dus flink meer als Sainz
@rovadepo: Verstappen een half miljoen . Dus valt mee. Op je 18…. Tja
@rolov: ik bedoel dat verstappen meer verdient als Sainz jr in dat lijstje
@rovadepo: hangen de inkomsten ook niet af van persoonlijke sponsors?
Toch vind ik het woord uitgave een schuin beeld geven, omdat veel mensen de inkomsten vergeten. En omdat het gewoon een business is, het is niet alsof het geld weggooien is.

Welvarende teams als Red-Bull, Mercedes en niet te vergeten Ferrari betalen zelf een deel. Hoewel dat natuurlijk ook gewoon een investering is.
Maar een team als Sauber heeft ook meer als 100 miljoen dollar budget terwijl dat slechts een race team is zonder eigen inkomsten. Die 100 miljoen sprokkelen ze bij elkaar door sponsoren, partners, rijders en niet te vergeten media rechten.
@reistje: er is een gezegde in de F1. Hoe wordt je het snelste miljonair ? Door als miljardair een F1 team te beginnen;)
Valt nog mee. Ik weet dat een middenmoter als Toyota F1 op jaarbasis meer dan 500 miljoen uitgaf om Jarno Trulli, Allan McNish en Mika Salo te zien finishen op een 12e positie…
@gtwillem: Het budget van HondaMcLaren is nu ook vrijwel gelijk aan dat van RedBull.
En dat wordt allemaal mogelijk gemaakt door vloeibare diabetes in een blikje met een vleugje stierenzaad…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).